начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Отказ от родителски права и смяна името на детето

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от родителски права и смяна името на детето

Мнениеот maxmara » 05 Ное 2009, 22:44

Здравейте ,
имам следния проблем.
Имам син на 1,5 години. С баща му не живеем заедно от 6 мес. Нямаме брак.
Детето е признато от бащата.
Искаме ( и двамата родители) да се отнемат родителските права на бащата и да се смени името на детето. т.е. детето да носи моята фамилия.

Знам, че има начин да се откаже родител от права, но не съм на ясно как става и какъв е реда.

Благодаря предварително.
maxmara
Нов потребител

Re: Отказ от родителски права и смяна името на детето

Мнениеот inspectora » 06 Ное 2009, 10:42

maxmara написа:Знам, че има начин да се откаже родител от права ...

От къде го знаете това?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Ное 2009, 10:47

maxmara написа:Знам, че има начин да се откаже родител от права, но не съм на ясно как става и какъв е реда.

Благодаря предварително.

Няма такъв филм.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2009, 11:33

Отказът или отнемането на родителските права няма нищо общо с фамилното име. Детето вече има установен произход от бащата.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 06 Ное 2009, 11:38

Знаете неща, които очевидно тук не ги знаем.
И защо ви е това, със смяната на имената?
Julyan
Потребител

Мнениеот laridii » 06 Ное 2009, 17:03

Госпожо, спрете да гледате латиноамерикански и турски сериали, няма как бащата да се откаже от детето. То е живо същество да не е стока, която се връща в магазина, няма как и да смените имената на детето. Причина, че с таткото сте се скарали и си играете на нати куклите, дай ми парцалите не е законно основание за промяна на името. Като порасне голям човек това дете при определени предпоставки, то би могло да да смени имената си.
Петък е и няма да се ядосвам, но следващия път като решите да имате дете с някой мъж, имайте предвид, че обвързвате живота си малко или много за цял живот.
laridii
Потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Ное 2009, 18:03

laridii - една фамилия може да провали живота на двама души. За да иска авторката това, то явно има доста обективни причини, а именно: защото едно дете не е играчка или кукла.
Аз също съм една от тези искащи. Уви, вече не мога да поправя най-голямата грешка допусната в живота ми: а именно ,позволих детето ми да носи имената и фамилията на тъй наречения "биологичен баща" - в точния смисъл на последната фраза защото единственно и само в това се изразява бащинството му.
sisi19
Потребител

Мнениеот sunrise » 09 Ное 2009, 11:00

sisi19, не името прави човека, а човекът прави името си. Затова и законът предвижда ,че охраняването на правната сигурност е по важна , от емоционалното решение да хванеш първият срещнат за баща на детето си , а после да е крива цялата държава за твоята незрялост. Както и да се казва детето, важно е какво ще направи в живота си.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот laridii » 09 Ное 2009, 12:28

sisi19 написа:laridii - една фамилия може да провали живота на двама души. За да иска авторката това, то явно има доста обективни причини, а именно: защото едно дете не е играчка или кукла.
Аз също съм една от тези искащи. Уви, вече не мога да поправя най-голямата грешка допусната в живота ми: а именно ,позволих детето ми да носи имената и фамилията на тъй наречения "биологичен баща" - в точния смисъл на последната фраза защото единственно и само в това се изразява бащинството му.

Сиси, ти може и да искаш бащата да изчезне яко дим от живота ти, но детето може да има друго мнение, ако не сега, то може след години, когато майчиното ти влияние не е толкова силно, то само може да осъществи контакт с бащата, затова си е негово право като порасне и стане пълнолетен човек да прецени дали желае да носи имената на баща си, да го наследи и т.н. Майката има право да избере кой да е баща на детето й, но не би следвало да го лиши от него със същата лекота, с която си е легнала с таткото.
laridii
Потребител

Мнениеот sisi19 » 09 Ное 2009, 15:37

A дали бащта иска да оъществи контакт с детето , е другата страна на монетата.?? Ако се визира лично моето дете, то и сега го иска ( и никога не е било ограничавано), но защо ли от отсрешната страна на линията му се затваря телефона?/ И как ли се чувства то в такава ситуация??? Дали за в бъдеще дори и да иска да контактува с биологичния, то ще има смелоста да му се обадаи, или ще изпитва страха да не му се затвори слушалката от ново???? Да, човека прави името, но фамилията държи в капан, не един а двама души.
Но не желая да изпадам в подробности от личния ми живот. Все пак това засяга само мен, и всеки решава сам за себе си . А от майчиния инстингт, по голямо сетиво няма. То е висшото и ръководното за съхранението и възпитанието на децата.
sisi19
Потребител

Мнениеот sunrise » 09 Ное 2009, 15:42

А къде е бил инстикта, Вашето висше ръководно начало, когато сте заченали от този мъж? И като се смени фамилията,биологичната връзка как ще я прекъснете?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот laridii » 09 Ное 2009, 16:08

sunrise написа:А къде е бил инстикта, Вашето висше ръководно начало, когато сте заченали от този мъж? И като се смени фамилията,биологичната връзка как ще я прекъснете?

:lol: :lol: :lol:
Един друг истинкт от областта на междукрачието го е заглушил, да ми прости модераторът, ама не се въздържах, от такива фафли, дето се омъжват и раждат от първия срещнат и после искат държавата да го разкара от живота им ми е писнало!
laridii
Потребител

Мнениеот sisi19 » 09 Ное 2009, 17:32

sunrise написа:А къде е бил инстикта, Вашето висше ръководно начало, когато сте заченали от този мъж? И като се смени фамилията,биологичната връзка как ще я прекъснете?

Ми то е блиско до сивото вещество майчинския инстинкт се придобива с зачеването ,защото детето за майката започва да съществува от деня в който тя е заченала и от този момент тя започва да го съхранява и грижи за него.Естественно ,дори и фамилията да бъде сменена биологичната връзка никога не може да се пресече и изчезне.
Но дава свободата на действие и развитие при възможноста за излизане извън страната.
Второ когато човек държи едно дете да бъде припознато и носи неговото второ и трето име, то тогава автоматично поема отговорноста за това със пълното съзнание за бъдещите грижи, а не защото старите клишета налагат това.Никой не е длъжен да прави против волята си нищо(освен в крайна необходимост),и никой не може да му наложи това.
sisi19
Потребител

Мнениеот sisi19 » 09 Ное 2009, 17:44

laridii написа:

:lol: :lol: :lol:
Един друг истинкт от областта на междукрачието го е заглушил, да ми прости модераторът, ама не се въздържах, от такива фафли, дето се омъжват и раждат от първия срещнат и после искат държавата да го разкара от живота им ми е писнало!

Ларди, явно съм сгрешила за преценката си спрямо Вас. Мислех Ви за интелигентен човек. Но казаното от вас, срина представите ми.
Надявам се да не попадам, по никакъв начин на адвокати с вашия стил и маниер на говорене.Но ако недай си боже стане това и тези думи които пишете макар и виртуалено в ПРАВЕН ФОРУМ, на който се прави реклама дори в сайта на Министерство на Правосъдието, се изразят в съдебна зала, то тогава мисля че наказателната отговорност която ще понесете, ще бъде доста голяма, а най вече и отнемане на адвокатското разрешително.
От друга страна се замислям, дали да не направя препрадка на именно такива мнения, изразени в писменна форма по електронен път към участниците в този форум, направо към визираното от мен Министерство???????
Ако искате да се излагате, излагайте сам себе си отделно от тук, но тук излагате не само вас, а и вашата гилдия, хора с ценз и образование.
sisi19
Потребител

Мнениеот laridii » 09 Ное 2009, 18:09

sisi19 написа:

Ми то е блиско до сивото вещество майчинския инстинкт се придобива с зачеването ,защото детето за майката започва да съществува от деня в който тя е заченала и от този момент тя започва да го съхранява и грижи за него.Естественно ,дори и фамилията да бъде сменена биологичната връзка никога не може да се пресече и изчезне.
Но дава свободата на действие и развитие при възможноста за излизане извън страната. смяната на фамилното име, дори да беше възможно не означава, че бащата няма да е баща повече и че ще можете да изведете детето без негово съгласие
Второ когато човек държи едно дете да бъде припознато и носи неговото второ и трето име, то тогава автоматично поема отговорноста за това със пълното съзнание за бъдещите грижи, а не защото старите клишета налагат това.Никой не е длъжен да прави против волята си нищо(освен в крайна необходимост),и никой не може да му наложи това.напротив, законът защитава детето, баща му, дори и да не го иска, детето има право на имената му и на издръжка, един ден при евентуална смърт на наследство - Тези правила са за да защитават интересите на децата, а те не винаги съвпадат с тези на майката.

sisi19 написа:Ларди, явно съм сгрешила за преценката си спрямо Вас. Мислех Ви за интелигентен човек. Но казаното от вас, срина представите ми.
Надявам се да не попадам, по никакъв начин на адвокати с вашия стил и маниер на говорене.Но ако недай си боже стане това и тези думи които пишете макар и виртуалено в ПРАВЕН ФОРУМ, на който се прави реклама дори в сайта на Министерство на Правосъдието, се изразят в съдебна зала, то тогава мисля че наказателната отговорност която ще понесете, ще бъде доста голяма, а най вече и отнемане на адвокатското разрешително.
От друга страна се замислям, дали да не направя препрадка на именно такива мнения, изразени в писменна форма по електронен път към участниците в този форум, направо към визираното от мен Министерство???????
Ако искате да се излагате, излагайте сам себе си отделно от тук, но тук излагате не само вас, а и вашата гилдия, хора с ценз и образование.

Скъпа ми Сиси, истината боли, нали!!! Вашият проблем е, че виждате светът през собствената си исто/е/рия, а не виждат общото и по-голямото.
Не виждам нищо обидно в поста ми, от него би могъл да се засегне само човек, който се индентифицира с посочената от мен група от "фафли" ...
Етика, морала и интелигентността ми не биха могли да се преценяват от това дали мигам съчуствено на працали на подобни истории. Защото точно поради това, че нашата професия предполага образование и ценз и т.н., аз виждам голямата картина, а тя е че едно дете може и след 20 години да осъществи добър контакт с другия си родител, независимо от това, че този който го е отгледал години наред му е пълнил главата, колко лош е другия.
Последно, единствената, която се излага тука и то не за първи път сте Вие!
laridii
Потребител

Мнениеот sisi19 » 09 Ное 2009, 19:04

Ларди- Всеки казус е отделен за себе си.И никой не може да си вади изватки дали едно нещо е така или не е, ако няма точни и конкретни доказателства.
Не казвам, че няма родители който да настройват децата срещу другия. За съжаление това е доста голям процент след развода или раздялата, което ЛИЧНО аз по никакъв случай или начин не удобрявам и винаги съм била против това. Децата са си деца, дори и при раздялата, те се нуждаят от двамата си родители, а за последните възниква още една отговорност, а тя е:да спзват коректно поведение един към друг, да не вършат нищо за отчуждаване на децата, да обезпечават в остановката в която децата израстват и прочее.
От друга страна дори и израза "фафли" с който вие се изразявате не е присъщ за хора с ценз на тази професия. Поради простата причина че нямат улично образование, а висше, което поне ги е научило как да се изразяват.
Що се отнася до моята излагация - ами моя си е, както и мненията които пиша тук. Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
sisi19
Потребител

Мнениеот imhotep » 10 Ное 2009, 18:13

sisi19 написа:И никой не може да си вади изватки дали едно нещо е така или не е, ако няма точни и конкретни доказателства.
Не казвам, че няма родители който да настройват децата срещу другия. За съжаление това е доста голям процент след развода или раздялата, което ЛИЧНО аз по никакъв случай или начин не удобрявам и винаги съм била против това.

Какво ли няма по този свят !!! Сега като закрият отделението в Суходол и ги пуснат любимите пациенти и те ще имат право на мнение ... Ще настъпи равновесие и хармония !
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот sisi19 » 11 Ное 2009, 01:13

Ммм, даааа. Но за да бъде вечерята добра,към рагуто може и да се прбави салата от костен мозък залята с енергиината напитка на живота, олицитворяваща питието на боговете.А кое е то?????? :?: :D
sisi19
Потребител

Назад към Семейни казуси