начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

Увеличение на издръжка или чл. 59 от ЗЗД?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Увеличение на издръжка или чл. 59 от ЗЗД?

Мнениеот sunrise » 11 Ное 2009, 11:25

Melly написа:
sunrise написа:Мели,не мога да се съглася с казаното от теб.
На първо място, чл.59,ал.2 ЗЗД (вероятно техн.грешка - имаш предвид чл.55, ал2, нали), касае случаите в които се иска връщането от лицето спрямо ,когото си изпълнил нравствен дълг, тоест от детето, но не и от другият родител.Спрямо него нямаме нравствен дълг.

Източник на задължението да се дава издръжка е законът. Именно, защото родителите изпълняват нравствен дълг към трето, малолетно/непълнолетно лице, и законът вмевява задължения на родителите му.
Именно, но нравственият дълг е към детето, не към другия родител. Ачл.59 ЗЗД касае иск към другият родител.

Според мен, искът за издръжка ще бъде отхвърлен като неоснователен , защото изменението касае бъдеще време. - тук мисля, че законът позволяв да се търси изменение и за 1 год. назад, но не съм съвсем сигурна. :oops: Ако ищецът се позове на разход, направен еднократно, например за операция за която е платил, как ще обоснове нарасналите нужди? Нали няма детето всеки месец да му правят операция.

Не мисля, че следва буквално да се тълкува нормата, касаща изменение на обстоятелстата и да бъде отхвърлен иска за изменение на присъдена издръжка. Всички факти и обстоятелства по конкретния случай съдът следва да обсъди в съвкупност.
Чл. 150. При изменение на обстоятелствата присъдената издръжка или добавката към нея може да бъде изменена или прекратена.
Тоест , трябва да е налице изменение в обстоятелствата , а не единично такова.
Що се отнася до субсидиарността на този иск спрямо искът за издръжка , считам ,че тук нещата се смесват неправилно. Искът за издръжка на детето касае издръжката на детето , макар да се предявява от другият родител , урежда отношенията родител-дете. - не твърдя обратното.
Практически до това се стига според мен. Исът за издръжка се предявява от името на детето,чрез законният му представител. Тук детето изобщо не би било страна. Доколкото няма еднакъв предмет, няма едни и същи страни , нито основанието , за каква субсидиарност става въпрос всъщност?
Искът по чл.59 ЗЗД има друго основание и други страни, то касае намаляване на имуществото на единият родител несъразмерно на отговорността, която същият има. Дано съм била разбираема.

Напротив, напълно съразмерен е с отговорността, която е поел за отгеждане на детето, щом като е наложителен този разход - следователно е присъщ разход, а не луксозен.

Така е, но задължението за издръжка се отнася и до двамата родители, в зависимост от възможността да я дават. И ако майката и бащата да речем, получават по 500 лв., съдът е определил нуждите на детето в размер на 200, бащата плаща 100 и от майката 100, направена е оперцаия за 3000 лв., то какво тогава става със задължението на бащата? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Ное 2009, 11:30

Искът по чл.59 ще е допустим(тук ищецът трябва да докаже , че направените разноски за издръжка са изключителни и еднократни обстоятелства , поради което не може да служат като основание за увеличение на издръжката по чл.143 ал.4) , а ако ищецът докаже направените разходи за издръжката на детето(тук трябва да се докаже , че тези разходи не се покриват от присъдената издръжка) , които той изцяло е платил ще е основателен.Това е моето мнение , поствам малко практика , макар и стара.

Тълкувателно решение № 12 от 22.III.1971 г. по гр. д. № 112/70 г., ОСГК
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1971 г., С., Наука и изкуство, 1972 г.
чл. 59 ЗЗД
Лицето, което е давало издръжка вместо задълженото да я дава, има право да води иск за неоснователно обогатяване по чл. 59 ЗЗД срещу последното лице независимо от това, дали имащият право да търси издръжка е предявил или не иск за такава.
------------------------

Председателят на Върховния съд е поискал на основание чл. 212 ГПК да се издаде тълкувателно решение по въпроса: следва ли се обезщетение по чл. 59 ЗЗД на лицето, което е дало издръжка вместо задълженото да я дава, ако имащият право да търси издръжка не е предявил иск за такава.

ОСГК на Върховния съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

Съображенията да се иска издаването на тълкувателно решение са за уеднаквяване на практиката на съдилищата по посочения въпрос, защото съществували две становища по този въпрос: първото, че лицето, което е дало издръжка вместо задълженото да я дава, има право да води иск по чл. 59 от ЗЗД срещу последното лице, независимо от това дали имащият право да търси издръжка е предявил или не иск за такава, и второто, че такъв иск може да се води само ако имащият право да търси издръжка, е предявил иск за такава.

Задължението за издръжка е установено от закона. Когато такова задължение е било изпълнено от съзадълженото лице, което е платило издръжката вместо задълженото по закон лице, или това е направено от трето лице, налице са изискванията на чл. 59 от ЗЗД. Това е така, защото се касае до изпълнение на едно законно задължение, с изпълнението на което задълженото по закон лице да плаща издръжката се е обогатило неоснователно за сметка обединяването на лицето, което е платило това задължение. Възникването и упражняването на правото на иск по чл. 59 от ЗЗД се поражда, независимо от това дали имащият право да търси издръжка е предявил или не иск за такава, защото то възниква с даването на дължащата се по закон издръжка. Вследствие на това лицето, което по закон е било длъжно да дава издръжка, неоснователно и несправедливо се е обогатило за сметка на обединяването на лицето, платило издръжката, защото с това се е накърнило имуществото на последното, докато обогатилият се с неплащането на издръжката е спестил разходи, които е бил длъжен да извърши. В това именно се състои причинната връзка между обогатяването на единия и обедняването на другия, което именно е неоснователно. Законът не допуска неоснователно обогатяване на едно лице за сметка на обедняване на друго лице. За ликвидирането на неоснователното обогатяване за сметка на другиго са предвидени според хипотезата уравнителните искове по чл. 55 - 59 ЗЗД. Затова следва да се приеме, че лицето, което е дало издръжка вместо задълженото да я дава, има право да води иск за неоснователно обогатяване по чл. 59 ЗЗД срещу последното лице, независимо от това дали имащият право да търси издръжка е предявил или не иск за такава. В такъв смисъл следва да се издаде тълкувателно решение.

Решение № 1226 от 7.07.1955 г. на ВС по гр. д. № 2439/1955 г., IV г. о.
чл. 112 ЗЛС, във връзка с

чл. 59 ЗЗД
Задължението за даване издръжка не е само нравствено, а и законно задължение.
------------------------

Искът не е за присъждане издръжка на децата и поради това нямат приложение разпоредбите на чл. 120 ЗЛС. Тук искът е за присъждане на това, с което ищцата се е обеднила, респ. ответникът се е неоснователно обогатил, а такова обогатяване има в случая, защото издръжката на децата се дължи от двамата родители съобразно техните възможности и защото от раждането на децата до 9 август 1951 г. издръжка е давала само ищцата. Вярно е, че тя, като давала тази издръжка, е изпълнявала едно свое законно и нравствено задължение, обаче съдът неправилно се е позовал на чл. 55, ал. 2 ЗЗД, за да отхвърли иска. В случая ищцата не може да иска връщането на това, което е дала в изпълнение на своя нравствен дълг, от този, на когото го е дала, т. е. от децата си, но не и от този бащата на децата, който също е бил длъжен да дава издръжка на последните и който, като не я е давал, се е обогатил неоснователно във вреда на ищцата. Съдът неправилно е приел, че последната не могла да иска връщането на това, което е дала за издръжката както от децата, така и от бащата, защото разпоредбите на чл. 55 ЗЗД се отнасят до връщане на полученото без основание, но от този, който го е получил, а тук бащата нищо не е получил и затова спрямо него има приложение чл. 59 ЗЗД. Той е длъжен да върне на ищцата това, с което се е обогатил без основание. Разбира се, че неговият размер следва да бъде определен от съда по съществото на делото.

Не може да се поддържа при наличността на разпоредбата на чл. 112 ЗЛС, че задължението за даване на издръжка е по начало нравствено задължение и като такова следователно при неизпълнението му този, комуто се дължи издръжката, не може да осъществи правото си чрез иск. Такова едно становище е в противоречие с разпоредбата на чл. 112 ЗЛС. По силата на по- следния член задължението за издръжка е законно задължение и като такова същото при неизпълнение може да се осъществи по исков ред, щом са налице условията на чл. 112 ЗЛС. А щом като задължението за издръжка е законно задължение за лицата, които я дължат, то онова от съзадължените да дават издръжка лица, което е платило част, по-голяма от тази, която по закон дължи, може да иска с иск от другите съзадължени да дават издръжка, връщане на платеното в повече, платено фактически за тяхна сметка, на основание чл. 59 ЗЗД.

Решение № 1101 от 6.VI.1962 г. по гр. д. № 632/62 г., IV г. о.
Съдебна практика на ВС на НРБ, граждански отделения, 1962 г., С., Наука и изкуство, 1963 г.
чл. 59 ЗЗД
Когато единият от родителите е издържал децата, той може да предяви иск против другия родител за заплащане на припадащата му се част от издръжката на основание чл. 59 ЗЗД .
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Ное 2009, 11:55

Чл. 150. При изменение на обстоятелствата присъдената издръжка или добавката към нея може да бъде изменена или прекратена.
Тоест , трябва да е налице изменение в обстоятелствата , а не единично такова.

Искът по чл.59 ЗЗД има друго основание и други страни, то касае намаляване на имуществото на единият родител несъразмерно на отговорността, която същият има. Дано съм била разбираема.

Напротив, напълно съразмерен е с отговорността, която е поел за отгеждане на детето, щом като е наложителен този разход - следователно е присъщ разход, а не луксозен.

Така е, но задължението за издръжка се отнася и до двамата родители, в зависимост от възможността да я дават. И ако майката и бащата да речем, получават по 500 лв., съдът е определил нуждите на детето в размер на 200, бащата плаща 100 и от майката 100, направена е оперцаия за 3000 лв., то какво тогава става със задължението на бащата? :roll:

Именно, в зависимост от възможнстта да я дават. Възможнсста е един от елементите на ФС за даване на издръжка.

И къде намирате опора да приложим чл.59 ЗЗД? :roll:
Добре, да приемем, че такъв иск е допустим и основателен.
Снабдяваме се с ИЛ и какво се случва ако длъжникът няма имущество, срещу което да насочим изълнението? А разходът от 3000 лв. за операцията на детето им вече е направен?
Бих отговорила твърде йезуитски - имал/намерил в заем - дал!!! - това е истината, колкото и да е нелицепритна.
По тази причина казах, че даването на издръжка е здължение от публичен ред, но в определени граници - не можем, а и не бихме могли да търсим НО при единия от двамата родители.
Да не дава господ да се случват такива неща, но да търсим обогатване на единия родител за сметка на обедняването на другия в такъв един момент..... сори, струва ми се неетично. :oops:
Справедливостта изисква да се търси баланс в отношенията. Опората на този баланс намирам в претенцията да се търси изменение размера на определената издръжка. Съдът е този, който ще отсъди по справедливост, с оглед обстоятелствата и възможностите на родителите.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Ное 2009, 12:01

Извинявайте, не ми излизат мненията преди да излъча своето, и по тази причина е съм те прочела, REVOLUTION. :?

макар ипо-стара практика, прочитайки я стигам до единствения извод, че е неприложима в конкретния казус.
ТР дава отговор на въпроса за приложимостта а НО между законово задълженото лице и третото лице, изпълнило чуждо задължение.
Последна промяна Melly на 11 Ное 2009, 12:08, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Ное 2009, 12:05

Melly, това ми звучи малко, като безсмъртният Алеко, думите на неговия герой Баю Ганю:"Ами имал си бол пари-дал си."
Все си мисля,че интересите на детото са по-висши от това на един трудоспособен родител. Тези пари може да си и несъразмерни спрямо доходите на другият, може и кредит човекът да е теглил,какво правим тогава?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Ное 2009, 12:12

Melly написа:Извинявайте, не ми излизат мненията преди да излъча своето, и по тази причина е съм те прочела, REVOLUTION. :?

макар ипо-стара практика, прочитайки я стигам до единствения извод, че е неприложима в конкретния казус.
ТР дава отговор на въпроса за приложимостта а НО между законово задълженото лице и третото лице, изпълнило чуждо задължение.

Е айде сега , :D :D почваш да се ловиш за думите като удавник за сламка. :lol: В ТР ясно си пише.. " Когато такова задължение е било изпълнено от съзадълженото лице, което е платило издръжката вместо задълженото по закон лице, или това е направено от трето лице, налице са изискванията на чл. 59 от ЗЗД.А и има достатъчно на брой СР на ВКС , който смятат искове по 59 за допустими и основателни.И доктрината е на това мнение.Какъв е проблема?
Последна промяна REVOLUTION на 11 Ное 2009, 12:13, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Ное 2009, 12:12

Революшън, само два цитата от две други ТР :wink:

ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 18 ОТ 01.04.1973 Г. ПО ГР. Д. № 112/1972 Г., ОСГК НА ВС

Въпросът за издръжката на децата, когато са оставени за отглеждане и възпитание при трето лице или настанени в обществено заведение, е решен с т. 25 от Постановление № 5 от 16.11.1970 г. на Пленума и решение № 12 от 22.03.1971 г. на ОСГК на Върховния съд.

ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 18 ОТ 01.04.1983 Г., ОСГК

Въпросът за издръжката на децата, когато са настанени за отглеждане и възпитание при трето лице или настанени в обществено заведение, е решен с т. 25 от постановление № 5 от 16.11.1970 г. на Пленума и решение № 12 от 22.03.1971 година на ОСГК на Върховния съд. (*6)

Двете СР, които си посочил са от преди времето на СК. Касаят норми от отменени разпоредби по ЗЛС.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Ное 2009, 12:16

За това още във вторият си пост посочих- другояче стои въпроса ако издръжката е престирана от всяко друго трето лице, но не от кръга на задължените лица.

Нямам много време, че нещата се спекоха сериозно, но акад. Големинов косвено отговаря на питането.... а това го и посочих.

А и има достатъчно на брой СР на ВКС , който смятат искове по 59 за допустими и основателни.И доктрината е на това мнение.Какъв е проблема?

Посочи ми нещо по-новичко, след 68г. :wink:
Последна промяна poli_g на 11 Ное 2009, 12:18, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Ное 2009, 12:17

Изобщо не мога да разбра , какво следва от цитираната от теб практика.Нормите от ЗЛС и СК са абослютно аналогични.И ти ли се улови за сламката , прочети внимателно ТР.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Ное 2009, 12:19

Чела съм го. И за това ти посочих новите ТР- виж каква линия е възприета впоследствие.

Сламка?!? е.... :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Ное 2009, 12:19

sunrise написа:Melly, това ми звучи малко, като безсмъртният Алеко, думите на неговия герой Баю Ганю:"Ами имал си бол пари-дал си."
Все си мисля,че интересите на детото са по-висши от това на един трудоспособен родител. Тези пари може да си и несъразмерни спрямо доходите на другият, може и кредит човекът да е теглил,какво правим тогава?

Бих ти отговорила като майка, не като юрист.
Ще се оправям както смогна и на всяка цена да спася детето си. Отново ше повторя, да не дава господ човек да изпадне в подобна ситуация. :?

Много често се случва това:
"Чужд всред свои....., и свой всред чужди...." - за съжаление! :oops:

П.П. Към Модератора: Моля оправете опциятаза актуализация на предходни мнения. Всеки път оставам изненадана от вече излъчени такива...
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 11 Ное 2009, 12:20

Когато такова задължение е било изпълнено от съзадълженото лице, което е платило издръжката вместо задълженото по закон лице, или това е направено от трето лице, налице са изискванията на чл. 59 от ЗЗД.

Да, но във всички тези случаи дали е имало определен предварително със съдебно решение размер?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Ное 2009, 12:21

poli_g написа:Чела съм го. И за това ти посочих новите ТР- виж каква линия е възприета впоследствие.

Сламка?!? е.... :lol:

И двете ТР нямат абсолютно никаква връзка с темата. :shock:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Ное 2009, 12:27

Не. Но отговарят за кои лица всъщност е налице възможността да предявят иска по 59. Защото така както е написано в ТР от 71г. оставя място за съмнение, но в последващите ТР е решен, според мен въпроса, като изрично са посочени лицата имащи право на такъв иск.

Знам, че четеш много- моля прегледай Големинов. :)
Практиката , която сочиш е за дължимостта на издръжката изобщо- 112 от ЗЛС...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Ное 2009, 12:28

portokal написа:
Когато такова задължение е било изпълнено от съзадълженото лице, което е платило издръжката вместо задълженото по закон лице, или това е направено от трето лице, налице са изискванията на чл. 59 от ЗЗД.

Да, но във всички тези случаи дали е имало определен предварително със съдебно решение размер?

Уместен въпрос.
Моята теза е на база предварително определен със съдебен акт размер на издръжката.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот justine » 11 Ное 2009, 13:07

Подкрепям в цялост казаното от sunrise. Благодаря много и на revolution - отивам на арбитражно заседание и като се върна ще прочета изключително внимателно предложената практика. За съжаление, наистина се появи някакъв проблем с публикациите в този форум и не мога да прочета всички мнения в тяхната последователност. Надявам се да продължим дискусията, първо защото помага на не малко юристи в момента и второ, защото въпросът наистина налага задълбочено мислене на повече глави :wink: .
Последна промяна justine на 11 Ное 2009, 13:18, променена общо 1 път
justine
Потребител

Мнениеот sunrise » 11 Ное 2009, 13:12

На мен не ми е ясно ,защо намесвате ЗЛС и СК. Вярно ,че задължението за издръжка произтича от СК, но то е спрямо детето, а не спрямо другият съпруг.
Пак повтарям, че детето има право на издръжка , дори искът да се заведе от родителя. Тук ,при чл.59 ЗЗД, детето няма отношение , нито е страна по производството.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 11 Ное 2009, 13:24

Melly написа:Именно, в зависимост от възможнстта да я дават. Възможнсста е един от елементите на ФС за даване на издръжка.

И къде намирате опора да приложим чл.59 ЗЗД? :roll:
Добре, да приемем, че такъв иск е допустим и основателен.
Снабдяваме се с ИЛ и какво се случва ако длъжникът няма имущество, срещу което да насочим изълнението? А разходът от 3000 лв. за операцията на детето им вече е направен?
Бих отговорила твърде йезуитски - имал/намерил в заем - дал!!! - това е истината, колкото и да е нелицепритна.
По тази причина казах, че даването на издръжка е здължение от публичен ред, но в определени граници - не можем, а и не бихме могли да търсим НО при единия от двамата родители.
Да не дава господ да се случват такива неща, но да търсим обогатване на единия родител за сметка на обедняването на другия в такъв един момент..... сори, струва ми се неетично. :oops:
Справедливостта изисква да се търси баланс в отношенията. Опората на този баланс намирам в претенцията да се търси изменение размера на определената издръжка. Съдът е този, който ще отсъди по справедливост, с оглед обстоятелствата и възможностите на родителите.

Не съм съгласна с Вас, считам дори, че в самото Ви мнение се съдържа противоречие. Визирам хипотезата, в която се е наложил еднократен, извънреден по своя характер разход за оперативно лечение. По-скоро несправедливо е да се търси изменение, изразяващо се в увеличение на издръжката за един бъдещ период, отколкото чрез иск по чл. 59 да се потърси тази част от вече даденото, с което съзадълженият родител се е обогатил.
Друг би бил случаят, ако говорим за полезни разходи, които, макар и не извънредни по своя характер, не се покриват от вече определената със съдебно решение издръжка - продължително лечение при зъболекар /примера с поставяне на шини, който даде колегата/, курсове по чужди езици, танци и т.н., възникнали в процеса на отглеждане на детето. Тогава вече безусловно са налице предпоставки за изменение на размера на издръжката, защото тогава ще е налице "трайно съществено изменение на нуждите на издържаните", а именно това е една от предпоставките за изменение /в посока увеличение/, намерила израз в соттици съдебни решения през годините. А и да не забравяме, че "това изменение важи от момента на предявяване на иска, независимо от това, че изменените обстоятелства са настъпили по-рано" - така Постановление № 5/16.11.1970 г. на Пленума на ВС.
Ако нямаме предварително определена със съдебно решение издръжка, тогава вече е ясно - иск по чл. 59 ЗЗД и отделен иск за определяне размера на такава за в бъдеще /в случай, че се дължи/
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот inspectora » 11 Ное 2009, 13:33

REVOLUTION написа:Тълкувателно решение № 12 от 22.III.1971 г. по гр. д. № 112/70 г., ОСГК
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1971 г., С., Наука и изкуство, 1972 г.
чл. 59 ЗЗД
Лицето, което е давало издръжка вместо задълженото да я дава, има право да води иск за неоснователно обогатяване по чл. 59 ЗЗД срещу последното лице независимо от това, дали имащият право да търси издръжка е предявил или не иск за такава.

Проблемът идва от това, че в случая задълженото да дава издръжка лице си я е давало така, както я дължи ...
Считам, че не следва да се смесва задължението за даване на издръжка с това, родителят да осигурява всичко необходимо за отглеждане на детето. В смисъл, че законът определя един минимум от задължения на даден родител по отношение на децата си, което може би включва и плащане на лечение, курсове и т.н., но дали във всеки случай ... още повече, че е необходимо да се изясни и точното значение на понятието "издръжка" ...

По скоро въпросът би следвало да се реши "де леге ференда" /зле съм с латинския :) / и да се уреди изрично хипотеза като тази ...

П.П.: не говоря за моралната страна на нещата ... колеги абстрахирайте се от обсъждането и - мисля, че тук няма никой, който да каже, че не е редно бащата да поеме част от разходите, примерно за операция на детето си, надхвърлящи издръжката ... естествено, че интересът на детето следва да се постави над този на таботоспособния му родител ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 11 Ное 2009, 13:38

sunrise написа:На мен не ми е ясно ,защо намесвате ЗЛС и СК. Вярно ,че задължението за издръжка произтича от СК, но то е спрямо детето, а не спрямо другият съпруг.
Пак повтарям, че детето има право на издръжка , дори искът да се заведе от родителя. Тук ,при чл.59 ЗЗД, детето няма отношение , нито е страна по производството.

Подкрепям ... още повече, че никъде не е казано, че двамата родители следва 'по равно" да издържат детето, даже напротив - издръжката е в зависимост от доходите ...

П.П.: издръжката /респ. размерът и/ се намесва от колегите при чл.59 ЗЗД, защото как по друг начин би се обосновала връзката м/у обогатяването и обедняването ... ;) - просто това е връзката ... друга потенциална такава няма ...
Идеята е да се докаже, че единият е платил нещо вместо другия - иначе къде е корелацията обедняване-обогатяване ...
inspectora
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси