начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

брачен договор и кредитори

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

брачен договор и кредитори

Мнениеот eli100 » 13 Ное 2009, 00:58

как според вас са защитени интересите на кредиторите когато има брачен договор който е сключен по време на брак и с него например съпруга длъжник прехвърля имуществото си на съпруга-недлъжник,или пък друг вариант-преди действията на СИ длъжника сключи брачен договор и така остава без собственост.какви са вариантите за кредиторите как мислите :wink:
eli100
Нов потребител

Re: брачен дотовор и кредитори

Мнениеот inspectora » 13 Ное 2009, 01:00

чл. 135 ЗЗД са вариантите /доколкото е възможно/ ... други май няма ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот eli100 » 13 Ное 2009, 01:11

inspectora написа:чл. 135 ЗЗД са вариантите /доколкото е възможно/ ... други май няма ...

благодаря за отговора ,но какво имаш предвид - :oops: доколкото е възможно
eli100
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Ное 2009, 01:44

eli100 написа:
inspectora написа:чл. 135 ЗЗД са вариантите /доколкото е възможно/ ... други май няма ...

благодаря за отговора ,но какво имаш предвид - :oops: доколкото е възможно

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2009, 08:32

:!: Бъди колегиален. Явно само теб разбират. Обясни "доколкото е възможно"!

Ред и дисциплина са нужни на този форум :!:
А ако някой се сети да прочете нормата на 135 може и да минеш без обяснения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 13 Ное 2009, 09:14

Под "доколкото е възможно" имам предвид, че не съм мислил по въпроса, а все си мисля, че ще има нещо, което да направи текста най-малкото трудно приложим заради "природата" на брачния договор ... /не съм мислил просто - може и да няма никакъв проблем .../ ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2009, 09:37

няма никакъв проблем
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Ное 2009, 10:30

Колеги, темата наистина е интересна и поражда размисли. Още повече, че сега ще ми се юрнат едни длъжници на банки и не само да подписват такива договори. От кой момент обаче брачният договор има сила?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 13 Ное 2009, 10:42

Спред мен си има сила и е противопоставим на трети лица от момента на вписването му в централния електронен регистър за имуществените отношения на съпрузите (или както аз му казвам РИОС)
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 13 Ное 2009, 10:58

eli100 написа:как според вас са защитени интересите на кредиторите когато има брачен договор който е сключен по време на брак и с него например съпруга длъжник прехвърля имуществото си на съпруга-недлъжник,или пък друг вариант-преди действията на СИ длъжника сключи брачен договор и така остава без собственост.какви са вариантите за кредиторите как мислите :wink:

"Действие на брачния договор
Чл. 40. (1) Брачният договор поражда действие от момента на сключване на брака, а когато е сключен по време на брака - от деня на сключване на договора или от друга дата, определена в него.
(2) С договора не могат да се засягат права, придобити от трети лица преди сключването му."

Можем да поразсъждаваме върху това.
Julyan
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2009, 13:11

Здравейте, колеги.
Та по отношение кредиторите, договорът
stillminkova написа:... има сила и е противопоставим на трети лица от момента на вписването му в централния електронен регистър за имуществените отношения на съпрузите (или както аз му казвам РИОС)

за мен това е правилната позиция.
и според мен това е отговорът.

И старата тема viewtopic.php?f=6&t=38560
и чл. 25, ал.5 от ЗННД
ПВ
и практиката по отношение вписване на актове за разпореждане ...
Аз, извинете ме, но отново не виждам проблем.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 13 Ное 2009, 13:56

не си само ти, поли... :wink: , проблем не виждам и аз....
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 13 Ное 2009, 14:10

Това е моето мнение, тъй като темата тук Е за интересите на кредиторите при сключен брачен договор между длъжник и съпруг, смятам че е важно от кой момент договорът е проотивопоставим на трети лица т.е. на кредиторите в случая. Иначе между страните по договора той поражда действие от сключването му защото след полагане на подписите под него - за страните не е нужно да си правят справки в РИОС.
За кредитори станали такива преди 01.10.2009г. които са или не са пристъпили към изпълнение - и според мен 135 от ЗЗД е единствения начин да защитят интереса си при такива сделки (скл. брачни договори с цел увреждане на кредитора).
Но от началото на Октомври занапред един кредитор преди да сключи сделка с ФЛ (например при отпускане на кредит с обезпечение реален залог на МПС или ипотека) задължително трябва да си направи справка към същата дата от този регистър. Иначе никой няма да му е крив...
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2009, 16:41

stillminkova написа:Това е моето мнение, тъй като темата тук Е за интересите на кредиторите при сключен брачен договор между длъжник и съпруг, смятам че е важно от кой момент договорът е проотивопоставим на трети лица т.е. на кредиторите в случая. Иначе между страните по договора той поражда действие от сключването му защото след полагане на подписите под него - за страните не е нужно да си правят справки в РИОС.
За кредитори станали такива преди 01.10.2009г. които са или не са пристъпили към изпълнение - и според мен 135 от ЗЗД е единствения начин да защитят интереса си при такива сделки (скл. брачни договори с цел увреждане на кредитора).
Но от началото на Октомври занапред един кредитор преди да сключи сделка с ФЛ (например при отпускане на кредит с обезпечение реален залог на МПС или ипотека) задължително трябва да си направи справка към същата дата от този регистър. Иначе никой няма да му е крив...

Тук пишат някакви плюсове и цифри, аз ще го кажа простичко- абсолютно точно!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stillminkova » 13 Ное 2009, 16:42

По-проблемни според мен са моменти като: този че в новия СК не е регламентиран срока в който да бъде регистриран един договор. Ясно е че когато брачния договор касае вещни права той подлежи на вписване в РИОС и в ИР. Но след изменение на споразумението по исков ред, влезлия в сила акт на съда подлежи ли на вписване в РИОС? Как иначе кредиторът и третите лица ще се осведомят?! Не открих изрична разпоредба... На последния семинар за новия СК стана дума и че исковите молби за изменение на брачен договор не подлежат на вписване и докато виси делото имотът може да бъде прехвърлен от единия съпруг и трето лице да го придобие добросъвестно... затова според мен тези искови молби трябва да се вписват в ИР както и досега.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Назад към Семейни казуси