начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изчисляване квадратура на покрив

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изчисляване квадратура на покрив

Мнениеот boss4o » 15 Ное 2009, 20:21

Въпросът не е от правно естество,но Ви моля за помощ!!!Става въпрос за покрив на къща,които ще се прави след седмица-две,а в момента се завършва зидарията.Тъй,като покривът ще се заплаща отделно на друга 'тарифа'(50лв.на кв/м),майсторът ми твърди,че независимо от наклона на покрива(моят по проект е 25градуса)се смятало така:'Квадратурата на плочата по 1,35 и се намира квадратурата на покрива'.Може и да е прав,но не мога да разбера защо наклонът на покрива,не оказва значение на самата квадратура!Предстои ми и изливане на пояси,та ще имам малко време за да взема под внимание Вашите коментари.Благодаря!
boss4o
Нов потребител

Re: Изчисляване квадратура на покрив

Мнениеот Melly » 15 Ное 2009, 20:29

boss4o написа:Въпросът не е от правно естество,но Ви моля за помощ!!!Става въпрос за покрив на къща,които ще се прави след седмица-две,а в момента се завършва зидарията.Тъй,като покривът ще се заплаща отделно на друга 'тарифа'(50лв.на кв/м),майсторът ми твърди,че независимо от наклона на покрива(моят по проект е 25градуса)се смятало така:'Квадратурата на плочата по 1,35 и се намира квадратурата на покрива'.Може и да е прав,но не мога да разбера защо наклонът на покрива,не оказва значение на самата квадратура!Предстои ми и изливане на пояси,та ще имам малко време за да взема под внимание Вашите коментари.Благодаря!

Малко сложничко е да ти обясня, Босчо, но си трябват знания за синуси, косинуси, тангенси и котангенси.....

А пък този ъгъл от 25 градуса направо ме утрепа. Геометрията върви на "куц крак" до ЗУТ-а..., май така излиза :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 16 Ное 2009, 10:39

boss4o написа:Въпросът не е от правно естество,но Ви моля за помощ!!!

Отговора на въпроса ви е скрит в проекта на сградата и в наличието на техническо лице, което да се занимава с разумното влагане на парите ви (не сянката ви) в градежа. Има си точните хора, време и място за отговор на тези технически (не юридически) въпроси :wink:
За строителен инженер да станеш не стига само аритметика :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот boss4o » 16 Ное 2009, 22:43

anserk написа:
boss4o написа:Въпросът не е от правно естество,но Ви моля за помощ!!!

Отговора на въпроса ви е скрит в проекта на сградата и в наличието на техническо лице, което да се занимава с разумното влагане на парите ви (не сянката ви) в градежа. Има си точните хора, време и място за отговор на тези технически (не юридически) въпроси :wink:
За строителен инженер да станеш не стига само аритметика :idea:

Благодаря на anserk,че не е включил сарказъм в коментара си(и до колкото го 'познавам' от неговите постове,едва ли ще го направи)!Когато човек се е утвърдил като специалист в своята област,понякога забравя,че на пръв поглед елементарни за него въпроси,се оказват доста сложни за лайци като мен!Очаквах да реагирате с насмешка на моят въпрос,но и евентуално да го разрешим.Членувам в 4-ри форума на различни марки автомобили от близо 3 години,но никога не съм усмивал,по какъвто и да е начин,член на който и да е форум,напротив - радвам се,че има на кого и как да помогна.Виждам,че на част от Вас това не е присъщо!Мислех,че този форум има за цел как да се помогне на тези който не знаят,но явно главната му цел е ''да набираме баллъци,за гладните айдуци''(айдукати) :( .
boss4o
Нов потребител

Мнениеот anserk » 16 Ное 2009, 23:18

boss4o написа:понякога забравя,че на пръв поглед елементарни за него въпроси,се оказват доста сложни за лайци като мен!

Нищо лично :D
Покрив на сграда изобщо не е елементарен въпрос. Не всеки може да проектира и прави ПОКРИВ! Именно "професионализма" не ми позволява да ви дам съвет без да знам за какво точно иде реч, защото покрив-това не са керемидите, а конструкцията :idea:
А истината е, че покривна конструкция (дървена, метална и др.п.) се договаря на обем (м3) или кг! При ст.б. покриви е в кв.м. заради кофража. И това се вижда и преценява от специалист, като погледне проекта. Нали става въпрос за пари (независимо от цвета и мириса им) :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 16 Ное 2009, 23:26

boss4o написа:..........майсторът ми твърди,че независимо от наклона на покрива(моят по проект е 25градуса)се смятало така:'Квадратурата на плочата по 1,35 и се намира квадратурата на покрива'.Може и да е прав,но не мога да разбера защо наклонът на покрива,не оказва значение на самата квадратура!.............

Естествено, че наклонът на покрива влияе на общата му площ - елементарно е и по емпиричен път лесно може да се провери - едно макетче от хартия/картон и веднага е видно - по стръмен наклон - по голяма площ на покрива.
Майсторът очевидно се позовава на такава емпирична формула - при такъв наклон и - да приемем, че е обикновен двускатен покрив - площта му е такава в зависимост от площта на плочата.
НО!
Ако покривът е четирискатен, или с усложнена конфигурация - наличие на улами, капандури например, този епмиричен коефициент не ще е приложим.
Покривът на моята къща например е в съотнешение 1,6 спрямо застроената площ.
anserk написа:........
Отговора на въпроса ви е скрит в проекта на сградата .......

Ако имате строителни книжа от тях без наличието на специални знания може да установите площта на покрива, още повече, че в проекта трябва да има и разчет на количеството материали, коите ще се вложат както в покривната конструкция, така и за самото покритие - цигли или друг модерен материал.
Ако пък нямяте строителни книжа, дано не е така - договаряте предварителен размер и след завършването му мерите отделните площи на всеки скат.
Това е!
Успех!

П.П. и в автомобилните форуми не всичко е идеално де
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот heko77 » 16 Ное 2009, 23:31

Здравеите,
Както правилно предполагате площа на покрива е във функция на ъгъла на наклон на покрива към плочата.Ако покрива ви е двускатен, площа на единия скат се намира като разделите площа на половината плоча на косинуса на ъгъла на наклон на покрива ( 25 градуса във вашия случай). т.е.
B/2
S=-------- след това разбира се го умножавате по 2 за да получите цялата площ
cos (a)
на покрива(двата ската). Кадето (B) e площа на плочата в м2.
Пример: Площ на плочата B=10m2
Ъгъл между ската и плочата (а)=30 градуса.
Площа на половината скат е
10/2 5
S=-------- =--------=5,77m2 за единия скат.
cos30 0,866
S.2=5,77.2=11,54м2. за двата ската т.е. целия двускатен покрив.
С уважение: инж.Хекимов
P.S. съжелявам но текстовия редактор размества формулите при изпращането... затова питаите ако не може да разберете нещо.
heko77
Нов потребител

Мнениеот boss4o » 17 Ное 2009, 14:47

На всички отзовали се(с положителни становища),горещо БЛАГОДАРЯ !Радвам се,че Ви има!Ще се опитам да бъда максимално кратък,1-во - защото не искам да Ви натоварвам излишно,2-ро - нямам физическа възможност за това(ангажиран съм изцяло със строежа).Разбира се,че имам съответните строителни книжа,всичко по хронологичен ред:'Виза за проектиране,предварителни договори с експлоатационните дружества(всичко е одобрено от Гл.Архитект по раион),разрешително за строеж,заверена заповедна книга,уведомени са в ДНСК за строежа,сключен е договор с лицензирана фирма за изхвърляне на строителни отпадъци,технически ръководител(строежа е 5-та кат.) и т.н.......Но,не стига,че останах без работа(съкратиха ме),и парите са ми 'кът',ами всички по строежа са пълни мошенници!Като почнеш от архитекта(които ме бави доста дълго с проекта),та спреш на техническият(който ме мамеше с надписани фактури за транспорт и материали,та се и познават с майстора - то,в тази среда как да не се познават!)- да,знам,че имам договори с всички участници в строежа,и ще ми дължат неустойка,но както казва един мои приятел:''Като знам какви адвокати имаме,ме е страх да отида до магазина''.Съжалявам,че от тези коментари,ще настроя някои от Вас срещу мен,но това е жестоката ИСТИНА!!!!!!
boss4o
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация