- Дата и час: 17 Дек 2024, 10:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какви са моите права
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Какви са моите права
Здравейте!
Имам 5 изпълнителни листа за присъдени разноски по граждански дела. Длъжника е бившият ми съпруг. Дала съм ги на частен съдия изпълнител преди повече от година. Съдия изпълнителят ми каза, че е невъзможно да ми се съберат дължимите суми от длъжника, защото нямал трудов договор, движими и недвижимо имущество. Обаче длъжника си купи кола, която не знам дали е на негово име или на брат му на името, работи като незаконно такси и постоянно завежда дела срещу мен. Е, питам аз как след като няма средства да плаща разноските / да не говорим и за издръжките за трите ни деца, които също не плаща/ има пари за адвокати. Какво мога да направя по въпроса, защото сама се грижа за трите деца, трябва да плащам хонорари на адвокат, а в същото време не мога по никакъв начин да си ги възвърна въпреки, че са ми присъдени.
Какви са моите права в тези случаи и къде и как мога да си ги потърся?
Благодаря Ви предварително!
Имам 5 изпълнителни листа за присъдени разноски по граждански дела. Длъжника е бившият ми съпруг. Дала съм ги на частен съдия изпълнител преди повече от година. Съдия изпълнителят ми каза, че е невъзможно да ми се съберат дължимите суми от длъжника, защото нямал трудов договор, движими и недвижимо имущество. Обаче длъжника си купи кола, която не знам дали е на негово име или на брат му на името, работи като незаконно такси и постоянно завежда дела срещу мен. Е, питам аз как след като няма средства да плаща разноските / да не говорим и за издръжките за трите ни деца, които също не плаща/ има пари за адвокати. Какво мога да направя по въпроса, защото сама се грижа за трите деца, трябва да плащам хонорари на адвокат, а в същото време не мога по никакъв начин да си ги възвърна въпреки, че са ми присъдени.
Какви са моите права в тези случаи и къде и как мога да си ги потърся?
Благодаря Ви предварително!
- malkoto_a
- Младши потребител
Re: Какви са моите права
А вие откъде намерихте пари за адвокат ?
- Bai_Ganjo
- Потребител
На този етап от време дължа на адвоката си 1500 лева за хонорара му. Благодарна съм му, че ми влиза в положението и ме изчаква с изплащането на задълженията ми към него, но те по някакъв начин трябва да се платят.
- malkoto_a
- Младши потребител
А съпругът Ви за какво Ви съди постоянно?
- sunrise
- Активен потребител
Първо, че близначките не били негови и да отхвърли бащинството, стигнах до ВКС, за да може да се назначи ДЕНК и се доказа, че са негови.
Второ за обида, което също спечелих.
Трето за родителски права-по време на процеса, той самият се отказа от тях.
Четвърто за режим на лични отношения
Петото е за издръжка - него аз съм го завела, защото изобщо не е изплащал издръжка на децата
Шесто е за домашно насилие - него също съм завела аз, защото съм подложена аз и децата на постоянен физически и психически тормоз от негова страна, а той е с психически отклонения и е лежал и в момента е в психо диспансер.
Второ за обида, което също спечелих.
Трето за родителски права-по време на процеса, той самият се отказа от тях.
Четвърто за режим на лични отношения
Петото е за издръжка - него аз съм го завела, защото изобщо не е изплащал издръжка на децата
Шесто е за домашно насилие - него също съм завела аз, защото съм подложена аз и децата на постоянен физически и психически тормоз от негова страна, а той е с психически отклонения и е лежал и в момента е в психо диспансер.
- malkoto_a
- Младши потребител
E как хем " длъжника си купи кола, която не знам дали е на негово име или на брат му на името, работи като незаконно такси и постоянно завежда дела срещу мен" хем е в психодиспансер ????
- Bai_Ganjo
- Потребител
Колата не знам на чие име е регистрирана. Що се отнася до нелегалното такси и психо диспансера, нещата стоят така: След поредните му прояви, полицията го прибира и го настанява в психо диспансера, обаче там той полага подпис, че влиза доброволно на лечение и излиза от там след две-три седмици и си работи обезпокояван като незаконно такси до следващата си проява /психически или физически тормоз над мен и децата или над някой съгражданин/. Това продължава от 2004г. до днес.
- malkoto_a
- Младши потребител
А щом е опасен защо не сте поискали принудително настаняване. Търсете защита и по закона за защита срещу домашното насилие.
- sunrise
- Активен потребител
Имам подадени десетки жалби до Районна Прокуратура и РПУ за случващото се и никакъв резултат няма - винаги при настаняването му, той подписва, че постъпва на лечение доброволно и до там. Аз също искам да разбера какъв е реда, за да бъде настанен принудително, защото това продължава вече пет години.
- malkoto_a
- Младши потребител
И никой не Ви е споменал за Закона за защита срещу домашното насилие? Всеки колега може да Ви разясни начините и Вашите права.
Част седма.
ОСОБЕНИ ПРОИЗВОДСТВА
Глава тридесет и четвърта.
ПРИЛАГАНЕ НА ПРИНУДИТЕЛНИ МЕДИЦИНСКИ МЕРКИ. РЕАБИЛИТАЦИЯ
Раздел I.
Прилагане на принудителни медицински мерки
Предложение за прилагане на принудителни медицински мерки
Чл. 427. (1) Предложение за прилагане на принудителни медицински мерки по чл. 89 и следващите от Наказателния кодекс прави районният прокурор, а в случаите на прекъсване на изпълнението на наказанието лишаване от свобода - окръжният прокурор.
(2) Преди да направи предложението прокурорът назначава експертиза и възлага на разследващ орган да изясни поведението на лицето преди и след извършване на деянието и представлява ли това лице опасност за обществото.
Съд, който разглежда предложението
Чл. 428. Предложението за прилагане на принудителни медицински мерки се разглежда от районния съд по местоживеенето на лицето, а в случаите на прекъсване на изпълнението на наказанието лишаване от свобода - от окръжния съд по местоизтърпяване на наказанието.
Закрито заседание
[
Чл. 429. (1) След образуване на делото се определя съдия-докладчик.
(2) Съдията-докладчик преценява налице ли са всички условия за разглеждане на делото и насрочва съдебно заседание в тридневен срок от постъпване на предложението.
Съдебно заседание
[
Чл. 430. (1) За съдебното заседание се призовават чрез прокурора лицето, спрямо което се иска прилагането на принудителни медицински мерки, неговите родители, настойникът или попечителят му и пострадалият.
(2) Участието на прокурор, както и на защитник на лицето, спрямо което се иска прилагането на принудителни медицински мерки, е задължително.
(3) Присъствието на лицето, спрямо което се иска прилагане на принудителни медицински мерки, не е задължително, когато неговото здравословно състояние е пречка за това.
(4) Във всички случаи съдът изслушва заключението на вещо лице-психиатър.
Определение на съда
Чл. 431. (1) Съдът се произнася еднолично с определение.
(2) Определението по ал. 1 може да се обжалва или протестира в седемдневен срок от постановяването му по реда на глава двадесет и първа.
(3) Ако отмени определението, въззивната инстанция решава делото.
Продължаване, замяна или прекратяване на принудителните медицински мерки
Чл. 432. (1) След изтичане на шест месеца от настаняването на принудително лечение съдът служебно се произнася за продължаване, замяна или прекратяване на принудителното лечение.
(2) Преди изтичане на шестмесечния срок от настаняването на принудително лечение, както и в случаите по чл. 89, буква "а" от Наказателния кодекс, съдът може да замени или да прекрати принудителното лечение по предложение на прокурора.
(3) Съдът се произнася по продължаването, замяната или прекратяването на принудителните медицински мерки в съдебно заседание, след като вземе мнението на съответното лечебно заведение и заключението на вещо лице-психиатър.
Част седма.
ОСОБЕНИ ПРОИЗВОДСТВА
Глава тридесет и четвърта.
ПРИЛАГАНЕ НА ПРИНУДИТЕЛНИ МЕДИЦИНСКИ МЕРКИ. РЕАБИЛИТАЦИЯ
Раздел I.
Прилагане на принудителни медицински мерки
Предложение за прилагане на принудителни медицински мерки
Чл. 427. (1) Предложение за прилагане на принудителни медицински мерки по чл. 89 и следващите от Наказателния кодекс прави районният прокурор, а в случаите на прекъсване на изпълнението на наказанието лишаване от свобода - окръжният прокурор.
(2) Преди да направи предложението прокурорът назначава експертиза и възлага на разследващ орган да изясни поведението на лицето преди и след извършване на деянието и представлява ли това лице опасност за обществото.
Съд, който разглежда предложението
Чл. 428. Предложението за прилагане на принудителни медицински мерки се разглежда от районния съд по местоживеенето на лицето, а в случаите на прекъсване на изпълнението на наказанието лишаване от свобода - от окръжния съд по местоизтърпяване на наказанието.
Закрито заседание
[
Чл. 429. (1) След образуване на делото се определя съдия-докладчик.
(2) Съдията-докладчик преценява налице ли са всички условия за разглеждане на делото и насрочва съдебно заседание в тридневен срок от постъпване на предложението.
Съдебно заседание
[
Чл. 430. (1) За съдебното заседание се призовават чрез прокурора лицето, спрямо което се иска прилагането на принудителни медицински мерки, неговите родители, настойникът или попечителят му и пострадалият.
(2) Участието на прокурор, както и на защитник на лицето, спрямо което се иска прилагането на принудителни медицински мерки, е задължително.
(3) Присъствието на лицето, спрямо което се иска прилагане на принудителни медицински мерки, не е задължително, когато неговото здравословно състояние е пречка за това.
(4) Във всички случаи съдът изслушва заключението на вещо лице-психиатър.
Определение на съда
Чл. 431. (1) Съдът се произнася еднолично с определение.
(2) Определението по ал. 1 може да се обжалва или протестира в седемдневен срок от постановяването му по реда на глава двадесет и първа.
(3) Ако отмени определението, въззивната инстанция решава делото.
Продължаване, замяна или прекратяване на принудителните медицински мерки
Чл. 432. (1) След изтичане на шест месеца от настаняването на принудително лечение съдът служебно се произнася за продължаване, замяна или прекратяване на принудителното лечение.
(2) Преди изтичане на шестмесечния срок от настаняването на принудително лечение, както и в случаите по чл. 89, буква "а" от Наказателния кодекс, съдът може да замени или да прекрати принудителното лечение по предложение на прокурора.
(3) Съдът се произнася по продължаването, замяната или прекратяването на принудителните медицински мерки в съдебно заседание, след като вземе мнението на съответното лечебно заведение и заключението на вещо лице-психиатър.
- sunrise
- Активен потребител
До сега отговорът на Районна Прокуратура е следния: Не са на лице условията за принудително настаняване на лечение на лицето. Същият дал съгласие за доброволно лечение в ОДПЗС. Поради изложеното и на основание чл. 36 от Закона за народното здраве ПРЕКРАТЯВАМ преписката и ОТКАЗВАМ намесата на Прокуратурата.
- malkoto_a
- Младши потребител
Има ли прояви на физическо насилие към Вас или трето лице? Заплахи ? Ако да, особено пред свидетели или с медицинско, следващият път жалете отказа на Районна прокуратура. Действайте по закона за защита срещу домашното насилие.Чл. 5. (1) Защитата срещу домашното насилие се осъществява чрез:
1. задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
2. отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда;
3. забрана на извършителя да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;
4. временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
5. задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
6. насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.
(2) Мерките по ал. 1, т. 2, 3 и 4 се налагат за срок от един месец до една година.
(3) Във всички случаи съдът с решението по чл. 15, ал. 1 налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв.
1. задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
2. отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда;
3. забрана на извършителя да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;
4. временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
5. задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
6. насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.
(2) Мерките по ал. 1, т. 2, 3 и 4 се налагат за срок от един месец до една година.
(3) Във всички случаи съдът с решението по чл. 15, ал. 1 налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв.
- sunrise
- Активен потребител
Беше му издадена заповед за забрана да се доближава до мен, жилището, местоработата и местата за социални контакти на разстояние по-малко от 50 метра на основание чл.15, ал.2 от Закона за защита срещу домашното насилие за срок от 6 месеца. Но срокът на тази заповед вече изтече.
- malkoto_a
- Младши потребител
Г-жо, този човек не Ви дава издръжка, този човек разбива психиката на Вас и децата Ви, този човек няма имущество, няма доход по някакво правоотношение, този човек при положение, че сам е водил дела за оспорване на бащинството си, ако аз съм на Ваше място бих съсредоточил усилията си в лишаването му от родителски права, въпреки че това не е най-доброто за децата Ви и бих го освободил от тегобата да е родител - това разбрах аз от казаното до момента и от рузултатите, които сте постигнала. Помислете да смените и местожителството си.
- polpala
- Младши потребител
polpala написа:Г-жо, този човек не Ви дава издръжка, този човек разбива психиката на Вас и децата Ви, този човек няма имущество, няма доход по някакво правоотношение, този човек при положение, че сам е водил дела за оспорване на бащинството си, ако аз съм на Ваше място бих съсредоточил усилията си в лишаването му от родителски права, въпреки че това не е най-доброто за децата Ви и бих го освободил от тегобата да е родител - това разбрах аз от казаното до момента и от рузултатите, които сте постигнала. Помислете да смените и местожителството си.
Съгласна съм с Вас! Осмелих се да се обърна за помощ във този форум по простата причина, че вече всичко това не се издържа. Единственото, което искам е аз и децата ми да живеем спокойно, необезпокоявани психически и физически от него. Ако освобождаването му от тегобата да е родител, ще ми осигури това спокойствие, то аз нямам нищо против да го направя. Но има ли начин това да стане и какъв е той. А що се отнася до смяната на местожителството, в момента нямам физическа и финансова възможност да го сторя, иначе и аз съм мислила по въпроса.
- malkoto_a
- Младши потребител
Г-жо, моето лично мнение е, че Вие трябва да съсредоточите усилията си по отнемане на родителските права, не ограничаване, а отнемане, но нека Ви напомня, че дори това да се случи и Вие успеете да спечелите във Ваша полза едно такова производство то тогава съда отново ще постанови режим на лични отношения с децата и издръжка, но поне така, лично въпросният Господин може да се поукроти и да диша спокойно и да не Ви тормози. За това преди да се насочите към такъв тип производство е желателно,обаче,чрез Дирекция "Социално подпомагане", към която има отдел за закрила на детето, да поискате да извършат проверка, "да отворят случай",и по тяхно предложение да се отправи писмено до съда постановил решението, предложение за промяна на режима на виждания с бащата - те може да се извършват и под наблюдение.
Ограничаване на родителските права
Чл. 131. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето, районният съд взема съответни мерки в интерес на детето, като ограничава родителските права - отнема или поставя условия за упражняването на някои от тях, и може да възложи осъществяването им на друго лице. При нужда може да бъде променено местоживеенето на детето или то да бъде настанено извън семейството.
(2) Мерките по ал. 1 се вземат и когато поради продължителна физическа или душевна болест или други обективни причини родителят не е в състояние да упражнява родителските си права.
Лишаване от родителски права
Чл. 132. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. в особено тежки случаи по чл. 131;
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка.
(2) При лишаване от родителски права на единия родител, когато няма друг родител или упражняването на родителските права от него не е в интерес на детето, съдът предприема мерки за закрила и го настанява извън семейството.
Производство за ограничаване и за лишаване от родителски права
Чл. 133. (1) Производството за ограничаване и за лишаване от родителски права се образува по искане на другия родител, на прокурора или на дирекция "Социално подпомагане" пред районния съд по настоящия адрес на детето.
(2) По делото се изслушват прокурорът, представител на дирекция "Социално подпомагане" и родителят, чието ограничаване или лишаване от права се иска, освен ако той не се яви без уважителни причини.
(3) Съдът определя подходящи привременни мерки в интерес на детето, като взема предвид становището на дирекция "Социално подпомагане". Определението не подлежи на обжалване, но може да се изменя от същия съд.
Издръжка и мерки относно личните отношения
Чл. 134. При ограничаване на родителски права чрез настаняване на детето извън семейството, както и при лишаване от родителски права, съдът определя:
1. издръжката на детето, ако не е присъдена;
2. мерките относно личните отношения между родителя и детето, като прилага съответно чл. 59, ал. 8.
Промяна на мерките и възстановяване на родителските права
Чл. 135. (1) При изменение на обстоятелствата съдът може да измени мерките по чл. 131, 132 и 134.
(2) Родителят може да поиска от съда да бъдат възстановени родителските му права, ако е отпаднало основанието, поради което е бил лишен от тях.
Не за всичко Ви е нужен адвокат,някои неща можете да свършите и сама.
skype - parapatia - Alexander Georgiev
Ограничаване на родителските права
Чл. 131. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето, районният съд взема съответни мерки в интерес на детето, като ограничава родителските права - отнема или поставя условия за упражняването на някои от тях, и може да възложи осъществяването им на друго лице. При нужда може да бъде променено местоживеенето на детето или то да бъде настанено извън семейството.
(2) Мерките по ал. 1 се вземат и когато поради продължителна физическа или душевна болест или други обективни причини родителят не е в състояние да упражнява родителските си права.
Лишаване от родителски права
Чл. 132. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. в особено тежки случаи по чл. 131;
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка.
(2) При лишаване от родителски права на единия родител, когато няма друг родител или упражняването на родителските права от него не е в интерес на детето, съдът предприема мерки за закрила и го настанява извън семейството.
Производство за ограничаване и за лишаване от родителски права
Чл. 133. (1) Производството за ограничаване и за лишаване от родителски права се образува по искане на другия родител, на прокурора или на дирекция "Социално подпомагане" пред районния съд по настоящия адрес на детето.
(2) По делото се изслушват прокурорът, представител на дирекция "Социално подпомагане" и родителят, чието ограничаване или лишаване от права се иска, освен ако той не се яви без уважителни причини.
(3) Съдът определя подходящи привременни мерки в интерес на детето, като взема предвид становището на дирекция "Социално подпомагане". Определението не подлежи на обжалване, но може да се изменя от същия съд.
Издръжка и мерки относно личните отношения
Чл. 134. При ограничаване на родителски права чрез настаняване на детето извън семейството, както и при лишаване от родителски права, съдът определя:
1. издръжката на детето, ако не е присъдена;
2. мерките относно личните отношения между родителя и детето, като прилага съответно чл. 59, ал. 8.
Промяна на мерките и възстановяване на родителските права
Чл. 135. (1) При изменение на обстоятелствата съдът може да измени мерките по чл. 131, 132 и 134.
(2) Родителят може да поиска от съда да бъдат възстановени родителските му права, ако е отпаднало основанието, поради което е бил лишен от тях.
Не за всичко Ви е нужен адвокат,някои неща можете да свършите и сама.
skype - parapatia - Alexander Georgiev
- polpala
- Младши потребител
Що се отнася до Закона за защита срещу домашното насилие, мога само да Ви кажа,това че вече е била налагана подобна санкция на бащата не означава,че не може да се наложи отново - този път с максимален размер - за срок от 1 год.
- polpala
- Младши потребител
Набързо минавам оттук...
Добре си хортувате.
Да ви е наслука. Малко се съмнявам по отношение на питащата, но пък не ми пречи да й го пожелая.
Добре си хортувате.
Да ви е наслука. Малко се съмнявам по отношение на питащата, но пък не ми пречи да й го пожелая.
-
Melly - Старши потребител
Адвокатски реплики...
- polpala
- Младши потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|