начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Кога и как да влезе в сила бракоразводното ми решение?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кога и как да влезе в сила бракоразводното ми решение?

Мнениеот anikar » 30 Ное 2009, 00:07

Здравейте!
Предварително благодаря, ако някой ми помогне с мнение или съвет!
Със съпругът ми живеем отделно в различни градове, без никакви контакти от 2004 г. През 2006г. заведох бракоразводна искова молба. Намам имуществени претенции, двете деца са при мен. Ответникът до 2008 г. осуетяваше делата и все беше "нередовно призован" , защото не подписва призовките, укрива се или променя адресните си регистрации. През 2008 г. премести делото за гледане в София, където живее. След всички възможни спънки, които успя да създаде най-после се гледа последното дело на 13.02.2009 г. Бракоразводното решение беше изготвено през март 2009 г.
То обаче все още не е влязло в сила. Пак е ходил вероятно в съда, където е дал недействителен адрес на роднини, където всъщност никога не е живял. Случайно и по друг повод те ми казаха, че дошла призовка у тях и те я върнали, като казали естествено, че той не живее там. Той категорично отказва да отиде в съда да подпише лично решението и казва, че си има адвокатка, която го е подписала. Тя е упълномощена да води всичките му дела. НЕПОНЯТНО защо съдията, който не е водил делото, /то е водено от негова колежка, която е напуснала/ е написал становище, че не признава подписа на адвокатката на ответника, която е трета по това дело. Цитирал е името на ВТОРАТА адвокатка, като се е аргументирал, че подписът и е невалиден, защото тя е със свалени правомощия по това дело. Решението е подписано от ТРЕТАТА, която водеше последните дела.
Не може ли да напиша следваща молба и да отразя този факт, за да бъде ЗАБЕЛЯЗАНО, че подписът е на третата адвокатка и как да я формулирам, така че да се признае подписа и и най-после това решение да влезе в сила, тъй като той категорично отказва да отиде в съда да се подпише лично, че знае, че е готово съдебното решение.
Моята адвокатка ме посъветва да подам молба, в която да помоля съдът да изпрати нова призовка на адреса, на който е получавал предишните и въз основа на тях се е явявал на делата. И че той и да не я подпише, и да не бъде намерен тази призовка да се счита за връчена и че съдебното решение най-после ще влезе в сила. Това направих на 9.11.2009 г и все още няма никакъв резултат.
Ответникът след 2 месеца губи правото за ползване на служебното жилище, в което живее и няма да разполагам с негов адрес.
Това означава ли, че никога няма да съм разведена? Какво още трябва да се направи, за да влезе в сила това решение?
Извинявам се, че питането ми не е издържано в юридическа терминология. Не искам също и да досаждам с това какви сериозни последици има за мен и децета ми гореизложения проблем. Само едно ще отбележа: и двете НЕ получават стипендии, а са с отл. успех. Не мога да представя в училището документ, че с бащата сме разведени, нито декларация за доходите му, тъй като не се води никъде на работа официално. Освен това той нито плаща издръжка, нито се грижи по някакъв друг начин за децата и умишлено ги лишава от единствените средства, които сами са си заслужили.
anikar
Нов потребител

Re: Кога и как да влезе в сила бракоразводното ми решение?

Мнениеот sunrise » 30 Ное 2009, 16:20

Нещо не ми се връзва питането Ви много. Има си процедура в закона, а именно:
Чл. 41. (1) Страната, която отсъства повече от един месец от адреса, който е съобщила по делото или на който веднъж й е връчено съобщение, е длъжна да уведоми съда за новия си адрес. Същото задължение имат и законният представител, попечителят и пълномощникът на страната.

(2) При неизпълнение на задължението по ал. 1 всички съобщения се прилагат към делото и се смятат за връчени. За тези последици страната трябва да бъде предупредена от съда при връчване на първото съобщение.

sunrise
Активен потребител

Мнениеот anikar » 01 Дек 2009, 11:11

Много Ви благодаря за отговора, Сънрайс!
То и на мен цялата тази работа хич не ми се връзва, но явно в БГ съдилищата всичко е възможно.
Определено Ответникът има интерес да проточва до безкрайност развода, защото ползва служебното жилище въз основа на това, че беше служител в една държавна институция и му беще дадено като член на крайно нуждаещо се 4-членно сем. От 6 години, обаче той го заема сам и 4-чл. сем. фигурира само на книга.
През май, подадох молба в съда да му изпратят съобщение, на служебния адрес, където няма къде да мърда и да не го подпише. Аз не знаех, че втората призовка се счита за връчена, дори и да не я е подписал. До момента съда, поради ОГРОМНА претовареност и заетост не е изпратил. Три пъти ходих в София да проверявам, че не ми дават информ. по тел. Както и да е и това вече не е актуално, защото той е напуснал работа през август и точно затова губи правото на сл. жилище и като му изтече годишният договор след 2 мес. няма да бъде подновен повече.
На 9.11. пак изпратих молба, да му се връчи съобщение на дом. адрес, където все още пребивава и пак не му се изпраща. Не знам вече какви молби да пращам, надявам се най-после да се изпрати и тогава, това което сте ми написали ще влезе в сила.
Адвокатката ми спомена нещо набързо по тел. да пратя жалба за бавност към Инспектората към Мин. на правосъдието, но така и не ми каза в какъв текст и точен адрес, тъй като и на нея вече не и се занимава с мен мн. заета е и все отсъства от града. И това особено не ми върши работа, защото процедурите вървят мн. бавно, а ответникът съвсем скоро ще се изнесе от жилището.
Ако съдът прати съобщение веднага все още има време, но не знам какво още да направя, за да ги УВЕДОМЯ, че трябва и да си вършат работата.
Защо примерно като той е дал невалидния адрес, не му изпратиха пак на там съобщение, а се позовават на казаното от собствениците, че не живее там? И изобщо реално ли е за вече 9 месеца да се изпрати само едно съобщение?
То така още колко години ще минат?
И не знам също доколко ще е валидна ал.2 , ако закъснее много вероятното ново съобщението като кажат на призовкарката в портиерната на блока, че той не живее там и това е доказуемо, защото ще е изтекъл срокът на настанителната му заповед. Той така може да дава невалидни адреси в съда до безкрайност.
И изобщо в цялата тази работа има, както Вие казвате нещо дето не се връзва. Ако съдът прилагаше закона така, както Вие ми цитирате трябваше да му изпратят втора призовка пак на адреса, който е дал, макар че не живее там и тя да се зачита за връчена и делото най-после да влезе в сила.
anikar
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 01 Дек 2009, 11:35

Пишете една молба:Призован е на този адрес първоначално. По делото няма данни лицето да е посочило промяна в адреса , съобразно задълженията му по чл.41,ал.0 ГПК. Моля,съдът да приложи ал.2 на същия член.
Ако не стане работата-жалба за бавност.
Може да възложите и на друг колега да я напише,защото предполагам ,че като юрист ще се аргументира по-добре, включително и с посочване на съдебна практика.
Желая Ви успех!
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси