начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

наследствена част на заченатия

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследствена част на заченатия

Мнениеот durango » 21 Дек 2009, 12:12

Колеги имам следният случай и моля за съвет ако някой е решавал подобен казус: съпругът на клиентката ми е починал. От брака си имат родено едно детенце на 4г. Съпругът е имал и предишен брак, от който има две по-големи деца. Наследници са клиентката ми и трите му деца. След смъртта му обаче клиентката ми разбира, че е бременна от него. Съгласно закона за наследството в тримесечен срок от смъртта трябва да се подаде заявление до районния съд за приемане по опис на наследството на 4г. детенце, т.к. то е недееспособно. Въпросът ми е - как ще бъде определена частта на това детенце, при положение, че към момента в удостоверението за наследници към настоящият момент са вписани четирима души (клиентката ми, детето й и двете деца от първия брак на починалия), но през май ще се роди и другото дете, което също наследява. Как едновременно да спазя срока и да защитя правата на нероденото дете, но заченато към момента на смъртта?
Благодаря Ви предварително, колеги!
durango
Младши потребител

Re: наследствена част на заченатия

Мнениеот portokal » 21 Дек 2009, 12:14

Нямаш никакъв проблем.
Освен че малолетното дете няма нужда да спази срока (той е за тези, които не задължително приемат по опис), не виждам и как от извършването на опис ще се нарушат правата на заченатото дете.
Като се роди и то, ще се окаже, че квотите са други, и това е.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси