начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

САМОТНА МАЙКА

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

САМОТНА МАЙКА

Мнениеот Sali » 19 Авг 2003, 17:46

Какво означава САМОТНА МАЙКА
Sali

Re: САМОТНА МАЙКА

Мнениеот Мама » 19 Авг 2003, 19:08

Ами майка без татко.
Ако е омъжена, дори за друг, а не за бащата, не е самотна. Ако не е омъжена, но детето е с установен произход, мисля, че се смята за самотна, но не съм сигурна. Някой от колегите обаче 100% ще знае.
Мама

Мнениеот Мама » 20 Авг 2003, 10:43

Закон за насърчаване на заетостта:
"Самотни майки (осиновителки)" са:
а) майки, които при раждането на детето не се намират в законен брак; вдовици, когато раждането на детето е станало по-късно от десетия месец след смъртта на съпруга; разведени, когато раждането на детето е станало по-късно от десетия месец след влизането в сила на решението на съда, с което е допуснат разводът между съпрузите;
б) осиновителки, които при осиновяването на детето не се намират в законен брак;
в) не се считат за самотни майки (осиновителки) онези, които получават присъдени суми за издръжката на детето или живеят в едно домакинство с бащата на детето, както и когато се намират в законен брак с друго лице.
Мама

С други думи...

Мнениеот Гери » 27 Авг 2003, 01:07

... нашите законотворци пак са надминали себе си... ако бившият съпруг е осъден да плаща 9 лв. и съвестно го прави... Хич не си и помисляйте, че клиентката Ви например може да мине за самотна майка, тя получава цели 9 лв.... ако поиска увеличение на издръжката, и вземат та и присъдят 50 лв.... Лелеле, че това си е направо като Джакпот от тотото...
Гери

Re: С други думи...

Мнениеот emigeorgieva » 29 Авг 2003, 15:48

В интерес на истината повечето бащи се държат странно когато се касае за издръжка. Все едно, че не са техни деца. Аз наскоро имах един много интересен случай /карам си стажа в момента/ една българка забременява и ражда от американец, който припознава детето. От американското посолство и съдействаха и сега получава 2000$ издръжка /съобразно заплатата на бащата/, а при нас бащата ще се крие, ще лъже и изобщо ще се държи така сякаш няма дете. И никой не пита майката как ще ходи на работа с малко дете и как ще го издържа ако си остане в къщи за да го гледа...
emigeorgieva
Младши потребител

Re: С други думи...

Мнениеот Гери » 29 Авг 2003, 22:12

... българският мъж, обича меко казано "да се разсейват", аз имам един убавец който си е определил, че всяко от детето му на месец му струва по една смешна сума пари в лева... превежда парите като си одържа задължително и разноските... баща... абсолютен боклук... ще ме извиняват колегите, знам че има и добросъвестни бащи и лоши майки, но този е изрод от класа.... изгони жена си и децата си, за да настаниш любовницата си... а същевременно има бизнед и то доста доходоносен... обаче ;) какво му готвим за с.з :)))
Гери

моля за съвет

Мнениеот emigeorgieva » 03 Сеп 2003, 14:29

Аз искам да помоля за съвет. Моя близка е разделена с мъжа си /не разведена/ и имат едно дете. Той решава, че детето е по-добре да бъде при него и при майка му и не и дава да го взима, а тя не иска да заведе дело за род. права за да не го озлоби с идеята, че ще се съберат. Има дете от първия си брак и иска поне от втория да излезе нещо. Вярно е, че за детето това е най-добрия вариант, но тя вече 2 месеца не го е виждала. Той живее в друг град. И са се скарали, защото в неговия град няма работа, но той имал там къща и няма да плащат наем, а тя работи за 600лева, но няма жилище и трябва да живеят под наем. Ако той дойде и за него ще намери работа. Там живеят на пенсията на майка му и нямат никакви доходи/лични/. Не знам какъв съвет да и дам. Тя си иска детето, а не иска да заведе дело, а той доброволно не и го дава. Благодаря на всички предварително.
emigeorgieva
Младши потребител

Мнениеот sofi82 » 27 Дек 2009, 22:07

искам да попитам, ако мъжа ми е в затвора и не работи от там аз самотна майка ли съм, то ние така или иначе нямаме брак, но това не се зачита в детските градини, там се водя самотна майка само ако в акта за раждане пише баща неизвестен, та мога ли да претендирам че съм самотна майка при положение че бащата е в затвора?
sofi82
Нов потребител

Мнениеот usra_ovcova » 27 Дек 2009, 22:57

sofi82 написа:искам да попитам, ако мъжа ми е в затвора,........... та мога ли да претендирам че съм самотна майка при положение че бащата е в затвора?

Пред кои служби искате да претендирате, че сте самотна майка?
Последна промяна usra_ovcova на 30 Дек 2009, 22:14, променена общо 1 път
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот sofi82 » 28 Дек 2009, 13:39

за детската градина
sofi82
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 29 Дек 2009, 22:19

Тази тема винаги ми е била интересна ( щото човешкото безочие граници няма)- детето по цял ден на топло!, с три хранения ( балансирани!), подсигурен медицински персонал, педагози, логопеди, разни танци - колко плащате сега?
Ако не ви затруднява въпросът ми.

п.п. У дома навярно е къде, къде по-евтино. :)
Не, че няма решение, но наистина да ползвате 50 или колкото там % намаление...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sofi82 » 03 Яну 2010, 19:49

Не разбрах точно въпроса ви? Таксата за държавна детска градина е 50 лв на месец, не виждам нищо безочно в цялата ситуация ако вие виждате моля да ми го разясните
sofi82
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 03 Яну 2010, 20:31

50лв. : 20дни( хипотетично) - 2.50лв. дневен порцион, включващ всичко изброено ( топло, с три хранения ( балансирани), подсигурен медицински персонал, педагози, логопеди, разни танци).
Аз, признавам, с 2.50 и на сладкарница не мога да си заведа детето.

По въпроса- погледнете какво пише в местната общинска Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията и, при все да сте дала отговор в поста си ( така или иначе нямаме брак, но това не се зачита в детските градини, там се водя самотна майка само ако в акта за раждане пише баща неизвестен)
Не това всъщност е смисълът на "самотен родител", но мисля, че с едно удостоверение, можете да докажете, че сама отглеждате детето си.
Без значение дали бащата е адресно регистриран на същия адрес.

Попрестарали са се с оглед врявата, която се вдигна по повод опитите да се въведе института на фактическо съпружеско съжителство.

п.п. Безочливостта- имам лични и непосредствени впечатления....
Наистина е време да се ограничат спекулациите, защото повечето деца последните години са родени именно от такова фактическо съжителство, като родители се домогват всячески да черпят дивиденти от липсата на юридическа връзка между тях. Често незаслужено и често наистина имащите нужда страдат...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pepi1478 » 04 Яну 2010, 10:40

Здравейте,имам дете на 6г.момиче което е препознато от бащата с който нямаме брак и вече не живеем заедно мога ли да повдигна иск за издръжка на детето и може ли бащата да изяви претенций за родителски права,бащата не е българин но живее в българия без адресна регистрация защото е от държава от ЕС
Последна промяна pepi1478 на 04 Яну 2010, 23:32, променена общо 1 път
pepi1478
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 04 Яну 2010, 15:04

pepi1478 написа:Здравейте,имам дете на 6г.момиче което е препознато от бащата с който нямаме брак и вече не живеем заедно мога ли да повдигна иск за издръжка на детето и може ли бащата да изяви претенций за родителски права,бащата не е българин но живее в българия без адресна регистрация защото е от държава от ЕС

Можете.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Яну 2010, 23:16

pepi1478 написа:........мога ли да повдигна иск за издръжка на детето

Разбира се!

и може ли бащата да изяви претенций за родителски права,
Той има право да претендира присъждане на родителски права, толкова, колкото и вие. Въпрос на доказване при кого от родителите интересите на детето ще са най-добре защитени.

бащата не е българин но живее в българия без адресна регистрация защото е от държава от ЕС

И последното не е съществен проблем.
Обърнете се към колега, който да ви изготви книжата.

п.п. pepi1478, тук, за да получавате лично съобщение, следва да активирате тази опция. Не е включена по подразбиране.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот miramila » 09 Яну 2010, 09:12

Самотна майка- жена която има непризнато дете и не съжителства с никого :x
и понеже последното е трудно да се установи,няма право на никакви помощи за детето :shock:
miramila
Нов потребител

Назад към Семейни казуси