Здравейте!
Аз не съм юрист.Като частно лице имам следния казус:
Бях семеен 15 години.Разведен съм от октомври 2008 г.По време на брака бях на работа в Гърция.Пращал съм многократно пари в България ,по банков път,на името на бившата ми тъща,с цел да бъда включен като съсобственик при закупуване на етаж от къща,който ще бъде записан на името на мен и бившата ми жена.За някои суми нямам документи и не мога да получа,поради това,че вече не се съхраняват в архивите на банката.Но имам документ за последният банков превод,който е от на 1.12.2003 г. на стойност 9 800 евро.През всичките години наивно съм вярвал,че няма да бъда излъган и че няма значение на чие име изпращам преводите.
Бившата ми тъща закупи етажа от къщана на свое име и на името на тъст ми.Не ми върна парите и не ме записа като съсобственик.Поради роднинството ни, тогава не предявих претенции и преглътнах измамата,смятайки,че все пак съм семеен с дъщеря й и че няма значение на чие име е имота .
Бих искал да знам дали мога да предявя претенции към бившата си тъща ,за неоснователно обогатяване,към днешна дата?
- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неоснователно обогатяване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неоснователно обогатяване
С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
Минали са повече от 6 години...
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
А аз смятам, че може и да може( не с едно дело, разбира се ).
Питащият- посетете адвокат. Час по-скоро.
п.п. Заради салатата и от страст към спорта, слънце.
- Гост.
- Старши потребител
и аз като поли.....може и да може!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Без да се задълбочавам много,предвид и на информацията,която е дадена,може и да се измисли нещо.Най-малко сумата изисква предприемане на действия.Никак не са малко пари. Така че както се отбеляза,действайте.Адвокатът ще измисли нещо.
Ако наистина е имало изрична уговорка за такова нещо,може да мине за неизпълнение на договор-вие пращате пари-и трябва да получите право на собственост,най-общо казано.Това,по вашите думи не е станало и тук възникват множеството въпроси,които трябва да се обсъдят с адвоката Ви.Относно развалянето на договора поради неизпълнение,от кой момент е започнало неизпълнението,т.е кога е трябвало да бъдете поканен да придобиете собствеността по нотар. ред и т.н. пр.,как трябва да се преценява Вашето поведение през цялото това време и т.н.Имате да си говорите с адвоката цял ден,както се казва.
Винаги може да се измисли нещо.Адвокатите са големи гадняри
Ако наистина е имало изрична уговорка за такова нещо,може да мине за неизпълнение на договор-вие пращате пари-и трябва да получите право на собственост,най-общо казано.Това,по вашите думи не е станало и тук възникват множеството въпроси,които трябва да се обсъдят с адвоката Ви.Относно развалянето на договора поради неизпълнение,от кой момент е започнало неизпълнението,т.е кога е трябвало да бъдете поканен да придобиете собствеността по нотар. ред и т.н. пр.,как трябва да се преценява Вашето поведение през цялото това време и т.н.Имате да си говорите с адвоката цял ден,както се казва.
Винаги може да се измисли нещо.Адвокатите са големи гадняри
- svettoslav
- Активен потребител
Може би не са минали 5 години откакто сте узнали, че тъщата се е обогатила неоснователно за Ваша сметка!
- vili
- Потребител
Аз друго се чудя- изложен е казус с факти и въпроси какво да се прави. Същевременно темата е наименована "Неоснователно обогатяване". За един юрист това е все едно да има 2 и още 2- не може да не се сети, че става дума за 4.
И с други теми виждам сходно положение.
Усещам, че някой ни хвърля по върбите и това не ми харесва.
Усещам, че някой ни хвърля по върбите и това не ми харесва.
- razli4na
- Активен потребител
Усещам, че някой ни хвърля по върбите ........
М`дам, радвам се, че не само аз имам такива мисли.
А да си забелязала, изведнъж колко стари регистрации?
Коя от коя все по-стара, та чак до 2001г.?
А колко от последните дни?
Такива работи. Криза е. Повсеместна.
- Гост.
- Старши потребител
Otgovarqm na "neisvestna".
Nikoi ne Vi hvurlq po vurbite.Jalko,che si vuobrazqvate neshta,koito ne sa realnost.Mnogo qsno,che sled kato sum dopusnal greshki pri prevod na pari,sum se informiral,che ima i takova ponqtie kato "neosnovatelno zabogatqvane".Tursq suvet dali sum izturval razlichni srokove,dali neshto moje da se napravi i t.n.
Ima hora,koito mi otgovarqt dobrojelatelno tuk,tursq suvet i ot advokati i te suvsem ne sa na edno mnenie,koeto men lichno me iznenadva.Izliza,che 2 i 2 ne vinagi pravi 4
A ako Vie nqmate nqkakvo sushtestveno mnenie po moq kazus,ne si gubete vremeto da mi otgovarqte
Nikoi ne Vi hvurlq po vurbite.Jalko,che si vuobrazqvate neshta,koito ne sa realnost.Mnogo qsno,che sled kato sum dopusnal greshki pri prevod na pari,sum se informiral,che ima i takova ponqtie kato "neosnovatelno zabogatqvane".Tursq suvet dali sum izturval razlichni srokove,dali neshto moje da se napravi i t.n.
Ima hora,koito mi otgovarqt dobrojelatelno tuk,tursq suvet i ot advokati i te suvsem ne sa na edno mnenie,koeto men lichno me iznenadva.Izliza,che 2 i 2 ne vinagi pravi 4
A ako Vie nqmate nqkakvo sushtestveno mnenie po moq kazus,ne si gubete vremeto da mi otgovarqte
- vladeto
- Нов потребител
Човекът попита:
Ако трябва да му се отговори на така зададения въпрос, то най-вероятно правилният отговор би бил подобен на този:
/и пак зависи/
Ако обаче въпросът е - може ли да се направи нещо по въпроса /разбирай нещо, което по някакъв начин би ми върнало парите, част от тях, или някакъв материален еквивалент/?
Toгава бих казал /ще използвам цитати/:
vladeto написа:Бих искал да знам дали мога да предявя претенции към бившата си тъща ,за неоснователно обогатяване,към днешна дата?
Ако трябва да му се отговори на така зададения въпрос, то най-вероятно правилният отговор би бил подобен на този:
andy70 написа:С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
/и пак зависи/
Ако обаче въпросът е - може ли да се направи нещо по въпроса /разбирай нещо, което по някакъв начин би ми върнало парите, част от тях, или някакъв материален еквивалент/?
Toгава бих казал /ще използвам цитати/:
poli_g написа: ... може и да може ...
svettoslav написа:... може да се измисли нещо.Адвокатите са големи гадняри
- inspectora
- Активен потребител
Явно това пита-какво може да се направи по въпроса.Някой колега се е спрял на неоснователното О.То наистина до там би се стигнало ако нещата се докажат като договор/така е/,щом е налице,макар и устна такава.Най малко отпаднало осн-е.В основата си е винаги Н.О.Може и някаква измама да излезе,знае ли човек? Тъщите понякога кроят наистина гадни номера.Нямам такава все още,потърпевшия,за съжаление е имал.Както са казали хората,човек и добре да живее рано или късно се жени.
Напротив.Винаги е четири.Но не винаги правилно се смятат.
П.П.Вярно е че и развалянето е обвързано със срокове.Но това е друг въпрос.
vladeto написа:Izliza,che 2 i 2 ne vinagi pravi 4
Напротив.Винаги е четири.Но не винаги правилно се смятат.
П.П.Вярно е че и развалянето е обвързано със срокове.Но това е друг въпрос.
- svettoslav
- Активен потребител
До питащия:
Няма как да Ви се отговори в момента,тъй като понастоящем Вие не можете да приемате лични съобщения.
Няма как да Ви се отговори в момента,тъй като понастоящем Вие не можете да приемате лични съобщения.
- svettoslav
- Активен потребител
Разбирам.Можете ли да ми пишете на e-mail aidmission@yahoo.com?Ще Ви бъда благодарен!
- vladeto
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|