начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

Неоснователно обогатяване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неоснователно обогатяване

Мнениеот vladeto » 28 Яну 2010, 00:16

Здравейте!
Аз не съм юрист.Като частно лице имам следния казус:
Бях семеен 15 години.Разведен съм от октомври 2008 г.По време на брака бях на работа в Гърция.Пращал съм многократно пари в България ,по банков път,на името на бившата ми тъща,с цел да бъда включен като съсобственик при закупуване на етаж от къща,който ще бъде записан на името на мен и бившата ми жена.За някои суми нямам документи и не мога да получа,поради това,че вече не се съхраняват в архивите на банката.Но имам документ за последният банков превод,който е от на 1.12.2003 г. на стойност 9 800 евро.През всичките години наивно съм вярвал,че няма да бъда излъган и че няма значение на чие име изпращам преводите.
Бившата ми тъща закупи етажа от къщана на свое име и на името на тъст ми.Не ми върна парите и не ме записа като съсобственик.Поради роднинството ни, тогава не предявих претенции и преглътнах измамата,смятайки,че все пак съм семеен с дъщеря й и че няма значение на чие име е имота .
Бих искал да знам дали мога да предявя претенции към бившата си тъща ,за неоснователно обогатяване,към днешна дата?
vladeto
Нов потребител

Re: Неоснователно обогатяване

Мнениеот andy70 » 28 Яну 2010, 11:32

С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
Минали са повече от 6 години...
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 28 Яну 2010, 13:36

andy70 написа:С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.

А аз смятам, че може и да може( не с едно дело, разбира се :P ). :wink: :lol:

Питащият- посетете адвокат. Час по-скоро. :wink:

п.п. Заради салатата :lol: и от страст към спорта, слънце.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 28 Яну 2010, 13:40

и аз като поли.....може и да може! :wink:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Яну 2010, 16:56

Без да се задълбочавам много,предвид и на информацията,която е дадена,може и да се измисли нещо.Най-малко сумата изисква предприемане на действия.Никак не са малко пари. Така че както се отбеляза,действайте.Адвокатът ще измисли нещо.
Ако наистина е имало изрична уговорка за такова нещо,може да мине за неизпълнение на договор-вие пращате пари-и трябва да получите право на собственост,най-общо казано.Това,по вашите думи не е станало и тук възникват множеството въпроси,които трябва да се обсъдят с адвоката Ви.Относно развалянето на договора поради неизпълнение,от кой момент е започнало неизпълнението,т.е кога е трябвало да бъдете поканен да придобиете собствеността по нотар. ред и т.н. пр.,как трябва да се преценява Вашето поведение през цялото това време и т.н.Имате да си говорите с адвоката цял ден,както се казва.
Винаги може да се измисли нещо.Адвокатите са големи гадняри :D
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот vili » 29 Яну 2010, 00:40

Може би не са минали 5 години откакто сте узнали, че тъщата се е обогатила неоснователно за Ваша сметка!
vili
Потребител

Мнениеот razli4na » 29 Яну 2010, 11:38

Аз друго се чудя- изложен е казус с факти и въпроси какво да се прави. Същевременно темата е наименована "Неоснователно обогатяване". За един юрист това е все едно да има 2 и още 2- не може да не се сети, че става дума за 4.
И с други теми виждам сходно положение.
Усещам, че някой ни хвърля по върбите и това не ми харесва.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 29 Яну 2010, 12:42

И с други теми виждам сходно положение.
Усещам, че някой ни хвърля по върбите ........

:roll: :lol: М`дам, радвам се, че не само аз имам такива мисли.
А да си забелязала, изведнъж колко стари регистрации?
Коя от коя все по-стара, та чак до 2001г.?
А колко от последните дни?
Такива работи. Криза е. Повсеместна. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vladeto » 29 Яну 2010, 13:03

Otgovarqm na "neisvestna".
Nikoi ne Vi hvurlq po vurbite.Jalko,che si vuobrazqvate neshta,koito ne sa realnost.Mnogo qsno,che sled kato sum dopusnal greshki pri prevod na pari,sum se informiral,che ima i takova ponqtie kato "neosnovatelno zabogatqvane".Tursq suvet dali sum izturval razlichni srokove,dali neshto moje da se napravi i t.n.
Ima hora,koito mi otgovarqt dobrojelatelno tuk,tursq suvet i ot advokati i te suvsem ne sa na edno mnenie,koeto men lichno me iznenadva.Izliza,che 2 i 2 ne vinagi pravi 4
A ako Vie nqmate nqkakvo sushtestveno mnenie po moq kazus,ne si gubete vremeto da mi otgovarqte
vladeto
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 29 Яну 2010, 13:38

Човекът попита:
vladeto написа:Бих искал да знам дали мога да предявя претенции към бившата си тъща ,за неоснователно обогатяване,към днешна дата?

Ако трябва да му се отговори на така зададения въпрос, то най-вероятно правилният отговор би бил подобен на този:
andy70 написа:С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.

/и пак зависи/

Ако обаче въпросът е - може ли да се направи нещо по въпроса /разбирай нещо, което по някакъв начин би ми върнало парите, част от тях, или някакъв материален еквивалент/?

Toгава бих казал /ще използвам цитати/:
poli_g написа: ... може и да може ...

svettoslav написа:... може да се измисли нещо.Адвокатите са големи гадняри :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 29 Яну 2010, 17:52

Явно това пита-какво може да се направи по въпроса.Някой колега се е спрял на неоснователното О.То наистина до там би се стигнало ако нещата се докажат като договор/така е/,щом е налице,макар и устна такава.Най малко отпаднало осн-е.В основата си е винаги Н.О.Може и някаква измама да излезе,знае ли човек? :| Тъщите понякога кроят наистина гадни номера.Нямам такава все още,потърпевшия,за съжаление е имал.Както са казали хората,човек и добре да живее рано или късно се жени. :)
vladeto написа:Izliza,che 2 i 2 ne vinagi pravi 4

Напротив.Винаги е четири.Но не винаги правилно се смятат.
П.П.Вярно е че и развалянето е обвързано със срокове.Но това е друг въпрос.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 29 Яну 2010, 18:00

До питащия:
Няма как да Ви се отговори в момента,тъй като понастоящем Вие не можете да приемате лични съобщения.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот vladeto » 29 Яну 2010, 18:28

Разбирам.Можете ли да ми пишете на e-mail aidmission@yahoo.com?Ще Ви бъда благодарен!
vladeto
Нов потребител

Назад към Семейни казуси