начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

чл.62, ал.4 от СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: чл.62, ал.4 от СК

Мнениеот Melly » 03 Фев 2010, 01:27

mibora написа:Малко или много всеки мисли за себе си . Въпросът е, че някои живеят сами на земята!

:roll: Това не го разбрах.
Или по-точно, не бих искала да звучи по този начин... :?

mibora,

Наистина напоследък са рядкост темите, по които се е развила конструкнивна дискусия. Вашата бе една от тях. Не допускайте да вгорчите впечатлението ни с тази язвителна бележка. Съжалявам за откровенността си, в случай че сте се засегнала.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот mibora » 03 Фев 2010, 10:50

Радвам се, че успях да Ви заинтригувам с тази тема :P . Мисля, че за всеки бе полезна по един или друг начин.
Успешен ден. :P
"Казаното отлита,
написаното остава"

С уважение:
Е.И.
mibora
Потребител

Мнениеот razli4na » 03 Фев 2010, 11:03

Сега влизам в темата отново и ще ви споделя, че малко съм разочарована. Никак не разбирам тона и цупенето.
Хубава тема, интересна дискусия, ама как си представяте да пусна в ефир решение за произход? Показах плевнята, еми ще си намерите вратата. Не сте ми отговорили на въпроса, който зададох на лични, поради което не очаквайте повече от анонимност- сама определихте тези правила, няма да настоявам да ги променяме.
Завършвам с нещо, което се надявам все пак да е полезно за млад колега- когато човек поработи повечко, започва да гледа на делата си като на свои рожби. Не знам как е при други колеги, но аз когато си ги "давам", внимавам на кого ги давам и искам да знам, че ще се отнася с тях подобаващо.
Успех желая!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот mibora » 03 Фев 2010, 11:24

razli4na написа:Сега влизам в темата отново и ще ви споделя, че малко съм разочарована. Никак не разбирам тона и цупенето.
Хубава тема, интересна дискусия, ама как си представяте да пусна в ефир решение за произход? Показах плевнята, еми ще си намерите вратата. Не сте ми отговорили на въпроса, който зададох на лични, поради което не очаквайте повече от анонимност- сама определихте тези правила, няма да настоявам да ги променяме.
Завършвам с нещо, което се надявам все пак да е полезно за млад колега- когато човек поработи повечко, започва да гледа на делата си като на свои рожби. Не знам как е при други колеги, но аз когато си ги "давам", внимавам на кого ги давам и искам да знам, че ще се отнася с тях подобаващо.
Успех желая!

Явно от вчера не сте си поглеждали ЛС.
"Казаното отлита,
написаното остава"

С уважение:
Е.И.
mibora
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 11:35

То този род казуси са си азбучни за приложението на чл.29 ал.4 ГПК.Има си и трайна съдебна практика не виждам никаква сложност.Различна е права , задължително особен представител.

Решение № 537 от 25.VII.1989 г. по гр. д. № 427/89 г., II г. о.
Съдебна практика - Бюлетин на ВС на НРБ, кн. 11/1989 г.
чл. 16, ал. 6 ГПК,

чл. 73, ал. 1 СК
Когато в тригодишен срок от раждането на детето майката не предяви иск за установяване на бащинство, при предявения след този срок иск от малолетното още дете тя не може да бъде негов законен представител, а му се назначава особен представител.

Постановление № 5/78 г. от 21.II.1979 г., Пленум на ВС,* докладчик Христо Георгиев
Относно обобщаване на съдебната практика по някои въпроси на съдебното установяване на произход.
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1979 г., С., Наука и изкуство, 1980 г.

...Майката, родила детето, може лично, от свое име да води иск за търсене на бащата само в срока по чл. 39 СК - три години от раждането. С изтичането на тригодишния срок нейното право се погасява. Тъй като с бездействието си майката оставя своето дете без установен произход, а правото й се погасява, спорен е въпросът дали тя е овластена по силата на чл. 62 СК*(2), във връзка с чл. 16, ал. 2 ГПК да представлява детето, като предяви неговия иск още през време на неговото малолетие. Установената многогодишна практика на съдилищата да приемат предявени искове от майката като представител на детето следва да се утвърди, тъй като тя не противоречи на точното, логично тълкуване на закона.

От текста на чл. 39 СК, който допуска иск от детето, следователно и от негово име чрез негов представител "до изтичане на три години от пълнолетието", се вижда, че правото на иск на детето не е ограничено от навършване на пълнолетието. [url]Съдилищата обаче следва зорко да следят дали не е налице противоречие на интересите на майката с интересите на детето. В такъв случай е необходимо да се спазва разпоредбата на чл. 16, ал. последна ГПК , като се назначи особен представител.[/url]

и така нататък! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот mibora » 03 Фев 2010, 11:42

Поклон пред този, който споделя своя опит и знания.
"Казаното отлита,
написаното остава"

С уважение:
Е.И.
mibora
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 11:49

mibora написа:Поклон пред този, който споделя своя опит и знания.

:D :D Недейте така , че съм срамежлив.Иначе логиката на посочените СР е приложима и за нововъведеното право на детето по новия СК да оспори бащинството.Така смятат и авторите на коментара на новия СК.
Иначе опит нямам , не съм бил особен представител на малолетно дете все още , но може и тая да стане!

Успех! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 11:51

Така , като чета, всъщност се питам ,какъв е проблема на питащият:краткият срок, невъзможността майката да води дело или? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 11:54

sunrise написа:Така , като чета, всъщност се питам ,какъв е проблема на питащият:краткият срок, невъзможността майката да води дело или? :roll:

По-скоро май теоретичен интерес! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 12:02

REVOLUTION написа:
sunrise написа:Така , като чета, всъщност се питам ,какъв е проблема на питащият:краткият срок, невъзможността майката да води дело или? :roll:

По-скоро май теоретичен интерес! :D

Да, но за да получиш адекватен отговор е трябва да знаеш какво питаш? Или ,както се казва в един филм:"Обичам да знам отговорите, преди да съм задала въпроса."
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mibora » 03 Фев 2010, 12:06

На 15.10.2009г. присъствах на семинара в зала Максима на УАСГ на тема "Новият семеен кодекс", където доц. д-р Велина Тодорова обясни, че детето има право да оспори бащинството след навършване на 14год. възраст до 19год. Това продиктува моето питане. Явно е имала предвид самостоятелно оспорване.
"Казаното отлита,
написаното остава"

С уважение:
Е.И.
mibora
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Фев 2010, 12:30

REVOLUTION написа:Иначе логиката на посочените СР е приложима и за нововъведеното право на детето по новия СК да оспори бащинството.Така смятат и авторите на коментара на новия СК.

"Нововъведеното" би ли обяснил? :roll:
Логиката.... не приложима, а по други съображения е задължителна за съда.
Остава си открит въпроса- Постановленията от тези години доколко и Е ли са задължителни ... все детайли, които са съществени.

детето има право да оспори бащинството след навършване на 14год. възраст до 19год.

И е права!
Въпреки, че и малолетно може да предяви установителен иск ( Различна наистина провокира мисли), но само при определени обстоятелства( самостоятелен този иск няма да успее, каквото и да си дращим тук) задължително в условията на ОСИ, и ето я черешката- съдът ще стори останалото.
Това бе интересното за коментар.
Вчера.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Фев 2010, 12:39

REVOLUTION написа:По-скоро май теоретичен интерес! :D

Нееее, в това има много хляб и практическо приложение. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 12:40

poli_g написа:
REVOLUTION написа:Иначе логиката на посочените СР е приложима и за нововъведеното право на детето по новия СК да оспори бащинството.Така смятат и авторите на коментара на новия СК.

"Нововъведеното" би ли обяснил? :roll:

детето има право да оспори бащинството след навършване на 14год. възраст до 19год.

И е права!
Въпреки, че и малолетно може( Различна наистина провокира мисли), но само при определени обстоятелства. Това бе интересното за коментар.
Вчера.

Да.По отменения СК детете не беше активно легитимирано да оспори презумцията за бащинство.Така e било и по СК от 68г.След колебания в практиката , накрая си има ТР в този смисъл.Сега действащия СК вече дава право на детето да оспори презумцията.Затова е нововъведено , разбира се в по-далечното минало детето е притежавало такова право.
Незнам какво имаш предвид под определени обстоятелства , категорично детето може да предяви иск и докато е малолетно-при посочените по-горе особености за особения представител.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 03 Фев 2010, 12:50

Здравейте и успешен ден!

Ще си позволя да взема отношение поне още веднъж :)
mibora написа:Уважаеми колеги,

според Велина Тодорова ("Новият СК": семейството-гнездо или клетка?") детето има право след навършване на 14год. да оспори бащинството (чл.62, ал.4 от СК, арг.от чл.331, ал.2 ГПК, вр.чл.319 ГПК). Не мога да разбера откъде извежда това тълкуване! Защо да няма право преди навършване на 14год. възраст да оспори бащинството чрез законния си представител (т.е.майката). :?:

С уважение:
Е.И.

Това беше въпросът на колегата като че ли.
Хубаво е че се изясни поне това,че детето може от свое име да предявява иска.
Спорен остава само въпроса дали това може да стане чрез майката или е необходим особен представител.
И аз нямам опит,но пък си заслужава да се вземе отношение,поне заради цитираната практика.
REVOLUTION написа:Решение № 537 от 25.VII.1989 г. по гр. д. № 427/89 г., II г. о.
Съдебна практика - Бюлетин на ВС на НРБ, кн. 11/1989 г.
чл. 16, ал. 6 ГПК,

чл. 73, ал. 1 СК
Когато в тригодишен срок от раждането на детето майката не предяви иск за установяване на бащинство, при предявения след този срок иск от малолетното още дете тя не може да бъде негов законен представител, а му се назначава особен представител.

Болднатото всъщност част от самото решение ли е или нещо различно,не мога да разбера в случая.
Това решение сигурно е интересно,тъй като действително разглежда въпроса за особения представител.
От посоченото от колегата обаче само това е в подкрепа на тезата за особение Пр.
Другите неща не са-те са в подкрепа на тезата за възможността на родителя да предяви иск като законен представител на малолетния:
REVOLUTION написа:Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1979 г., С., Наука и изкуство, 1980 г.

...Майката, родила детето, може лично, от свое име да води иск за търсене на бащата само в срока по чл. 39 СК - три години от раждането. С изтичането на тригодишния срок нейното право се погасява. Тъй като с бездействието си майката оставя своето дете без установен произход, а правото й се погасява, спорен е въпросът дали тя е овластена по силата на чл. 62 СК*(2), във връзка с чл. 16, ал. 2 ГПК да представлява детето, като предяви неговия иск още през време на неговото малолетие. Установената многогодишна практика на съдилищата да приемат предявени искове от майката като представител на детето следва да се утвърди, тъй като тя не противоречи на точното, логично тълкуване на закона
REVOLUTION написа:Съдилищата обаче следва зорко да следят дали не е налице противоречие на интересите на майката с интересите на детето. В такъв случай е необходимо да се спазва разпоредбата на чл. 16, ал. последна ГПК , като се назначи особен представител.[/url]
.

Това вече е друг въпрос.Дали има противоречие.Не търпи възражение тезата,че фактът на пропуснатия срок от майката(макар и да е имала желание например)не може да значи наличие на интерес.
Още повече,че както и самия ВС казва в своето Пост.№5/78г. "..въпросът кога интересите на майката са в противоречие са в противоречие с интересите на детето при иска по чл.39 СК и се решава от съда конкретно съобразно обстоятелствата.."
Именно в този смисъл е и цитираното друтго решение от колегата,а имено:[quoteОт текста на чл. 39 СК, който допуска иск от детето, следователно и от негово име чрез негов представител "до изтичане на три години от пълнолетието", се вижда, че правото на иск на детето не е ограничено от навършване на пълнолетието. [url]Съдилищата обаче следва зорко да следят дали не е налице противоречие на интересите на майката с интересите на [/b]детето. В такъв случай е необходимо да се спазва разпоредбата на чл. 16, ал. последна ГПК , като се назначи особен представител.[/url]
[/quote]
Какво казва съдът?Казва в случая точно това,което е единствено правилно-особен представител-само ако има противоречие в интересите между тях.
Така че не може да се назначава О.Пр. без да се констатира това нещо.Майката си завежда делото и когато няма такова положение(а това вероятно почти винаги ще е така) и искът си е абсолютно допустим.
Ще завърша с нещо от ПП №5 /78г.
т.2-"[b]Искът на детето за търсене на бащата по чл.39*СК може да се предяви и преди пълнолетието му.В такъв случай майката действа като законен представител на детето и упражнава неговото право на иск.

По нататък продължава ВС,със следващото изречение,разглеждащо въпроса,за евентуалното наличие на противоречие "Когато интересите на майката са в противоречие с тези на малолетното дете съдът е длъжен да приложи чл.16,ал. последна ГПК относно представителството на детето в процеса".
Следващото изречение от тази точка посочих по-горе- за факстическия въпрос относно противоречието.
Честно казано,и аз съм на това мнение като ВС :) ,но дори и да не бях,това е положението-задължително е .
Майкато може да заведе делото от името на детето.Вярно,че е "азбучен казус",но колко му е на човек понякога да побърка малко азбуката.. :)
Смятам че е така,тъй като според мен не може да бъде различно положението при иска за оспорване,какъвто е въпроса всъщност.Оспорването както се каза вече е допустимо и от детето,а правилата за представителството от Ос.Пр.са императивни-т.е само когато има противоречие.
Последна промяна svettoslav на 03 Фев 2010, 12:55, променена общо 1 път
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 12:51

poli_g написа:И е права!
Въпреки, че и малолетно може да предяви установителен иск ( Различна наистина провокира мисли), но само при определени обстоятелства( самостоятелен този иск няма да успее, каквото и да си дращим тук) задължително в условията на ОСИ, и ето я черешката- съдът ще стори останалото.
Вчера.

Тъй като си допълнила.Това според мен не е вярно.Напълно си е възможно да се предяви самостоятелно , тоже и да успее.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 03 Фев 2010, 12:55

Добре... с теб ще се разберем ( макар времето да ме притиска).

Лека корекция по отношение легитимацията и задължителната практика
Детето няма право да оспори бащинството, установено с презумпцията на чл. 31, ал. 1 СК. То е активно легитимирано да установи своето извънбрачно бащинство само когато няма установен произход от бащата или наличният произход по чл. 31, ал. 1 СК е бил оборен от майката или от презумптивния баща по исков ред.

Има си нюанси, нали! :P
категорично детето може да предяви иск и докато е малолетно

Да, не споря за това - чл. 41 СК / 85 и П, което е валидно, това си знаеш -при посочените по-горе особености за особения представител. Но следва да се изпълни и състава за съгласие от родител, нали така? :P

Хайде да отидем на другия съществен въпрос- като как малолетния ще предяви иска, па макар и с особен представител в светлината на дееспособността? Чисто практически. М?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Фев 2010, 13:01

REVOLUTION написа:
poli_g написа:И е права!
Вчера.

Тъй като си допълнила.Това според мен не е вярно.Напълно си е възможно да се предяви самостоятелно , тоже и да успее.

Вчера не си следил дискусията... та за това, сега ще се повторя. Какво е водещото в СК? - интересите на детето. :)
За това УИ следва да е в условията на ОСИ...

Защо смяташ, че не съм права? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 13:05

poli_g написа:Добре... с теб ще се разберем ( макар времето да ме притиска).

Лека корекция по отношение легитимацията и задължителната практика
Детето няма право да оспори бащинството, установено с презумпцията на чл. 31, ал. 1 СК. То е активно легитимирано да установи своето извънбрачно бащинство само когато няма установен произход от бащата или наличният произход по чл. 31, ал. 1 СК е бил оборен от майката или от презумптивния баща по исков ред.

Има си нюанси, нали! :P
категорично детето може да предяви иск и докато е малолетно

Да, не споря за това - чл. 41 СК / 85 и П, което е валидно, това си знаеш -при посочените по-горе особености за особения представител. Но следва да се изпълни и състава за съгласие от родител, нали така? :P

Хайде да отидем на другия съществен въпрос- като как малолетния ще предяви иска, па макар и с особен представител в светлината на дееспособността? Чисто практически. М?

По отношение на корекцията , не виждам какво се коригира.Посочил съм какво не може и какво може.Преди детето не може да оспорва бащинство , може да иска да бъде установенно такова по чл.41 СК , разбира се знаем за чл.43СК.Сега вече може да оспорва презумцията за бащинство.
Ако детето е малолетно , искът се предевява от неговия законнен представител-майка му , като след това съдът трябва да си изпълни задълженията по чл.29 ал.4 ГПК.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот mibora » 03 Фев 2010, 13:08

Мисля, че със сигурност съдът ще констатира противоречие м/у интересите на майката и детето, тъй като тя ще бъде ответник по делото.
"Казаното отлита,
написаното остава"

С уважение:
Е.И.
mibora
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси