начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

Дела за родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дела за родителски права

Мнениеот law_master » 12 Фев 2010, 21:33

Здравейте колеги,

искам да попипитам дали може най-общо да ми кажете как минават делата за предоставяне на род права. Една моя приятелка скоро има такова дело, няма възможност да ангажира адв. и ме помоли за съвет. За жалост аз нямам никакъв опит и не можах нищо да и отговоря.

Благодаря Ви предварително!
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Дела за родителски права

Мнениеот sisi19 » 12 Фев 2010, 22:10

law_master написа:Здравейте колеги,

искам да попипитам дали може най-общо да ми кажете как минават делата за предоставяне на род права. Една моя приятелка скоро има такова дело, няма възможност да ангажира адв. и ме помоли за съвет. За жалост аз нямам никакъв опит и не можах нищо да и отговоря.

Не съм колега, ама зависи дали ще е по взаимно съгласие или "нож срещу нож".
И в двата случая се определя: родителски права над децата/то, издръжка, режим на личен контакт с детцата/то.
Общо казано.
sisi19
Потребител

Мнениеот dimist » 13 Фев 2010, 00:04

какво имате предвид "предоставяне.."
Исковете са за упражняване на родителските права и режим на контакти на другия родител с детето, за издръжка.
Важно е и каква защита търси - да закрепи едно съществуващо положение или да го промени ?
Ако наистина толкова няма пари за адвокат - има право да поиска предоставяне на правна помощ.
dimist
Потребител

Мнениеот 778899 » 13 Фев 2010, 14:28

Здрасти, как да ти кажа "как минават"?!?

ще опитам да ти помогна така-ако тя е ищец и иска да й се предоставят за упр. род. права-води си свидетели, които доказват, че до момента единствено тя е осъществявала грижата над детето, че е добра майка и добър възпитател, че има къде да отглежда и възпитава детето, че финансовите й възможности го позволяват, че детето е много привързано към нея...и ЧЕ бащата не е всичко това, което е ТЯ! :wink: ...съответно подкрепя свидетелските показания с документи...служ. бележка за доходи, за жилището...абе, всичко!

ако имаш други въпроси-давай...
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот 99666 » 15 Фев 2010, 13:51

Бих искала съвет,
имам подобен проблем.
До сега бащата не изпълнява нито едно от родителските си права.
Тоест и задълженията.
Нямаме брак и полагам единствено аз грижите за детето.
Дъщеря ми е вече 10 годишна , припозната от баща си.
Какво мога да направя за вменяване на правата и да се вижда регулярно с баща си,което не съм ограничавала до сега.
Да поема обучение и осигуряване на поне половината от това което аз правя за детето.
Не искам да го съдя за издръжка която е мизерна, има ли друга форма за защита на детето.
Бащата е доста имотен, притежава множество имоти , има рентиерски бизнес и още други бизнеси.
Не я подкрепя за нищо в учение и развитие.
Има още едно де от предишна съпруга, което е осигурено напълно с жилище, и го издържа до ден днешен,въпреки че е над 20 години и не учи нито работи.
99666
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2010, 14:07

law_master написа:Здравейте колеги,

ДТ- 50лв. заради род. права, платими при предявяване на ИМ.
Производството- бързо! поради което осторожно още в началото.
В обстоятелствената част- фактите, релевантни към предмета ( тежестта на доказване!) :arrow: 778899
петитум ОСИ--предоставяне род. права и определяне постоянно местоживеене, определяне но режим на лични контакти и издръжка.
чл. 15 от ЗЗДетето( съобрази годините!)
социален доклад ( изискват/м задължително)
гласни- винаги поне трима( ако прецени ще редуцира!)
писмени- доходи година назад, имущество- на родителите, според зависи възрастта на детето- сл. бележки е ли ученик редовна форма на обучение ( разходи с обучението), ЦДГ, таланти разни, заболявания... и все така в този ред.
Ако има неясно- :)

п.п. Сигурна съм, че ще се справиш и сам! :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2010, 14:10

99666 написа:Бих искала съвет,
имам подобен проблем.
Тоест и задълженията.
Какво мога да направя за вменяване на правата и да се вижда регулярно с баща си,което не съм ограничавала до сега.
Да поема обучение и осигуряване на поне половината от това което аз правя за детето.
Не искам да го съдя за издръжка която е мизерна, има ли друга форма за защита на детето.
Бащата е доста имотен, притежава множество имоти , има рентиерски бизнес и още други бизнеси.
Има още едно де от предишна съпруга, което е осигурено напълно с жилище, и го издържа до ден днешен,въпреки че е над 20 години и не учи нито работи.

Ако докажете изложените факти в съдебното производство една издръжка от порядъка на над 200лв. може и наистина да ви се чини мизерна.
По отношение болда- отговорът отрицателен.

И, да! Никой не може да задължи насрещната страна да се ползва от правата си. Принципът е доброволност. Задължението е само досежно ежемесечно изплащане на издръжка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 99666 » 15 Фев 2010, 14:16

и докога българия чрез законодателството няма да спазва конвенциите аз правата на детето и човека?
ами в този ред на мисли то и аз не съм длъжна да изпълнявам родителските си права- мога ли да се откажа от тях? и да ги прехвърля на бащата?
99666
Младши потребител

Мнениеот portokal » 15 Фев 2010, 14:19

и докога българия чрез законодателството няма да спазва конвенциите аз правата на детето и човека?

Бре!
И в какво се изразява неизпълнението? При това, както личи от думите Ви, системно и на много конвенции.
Второто Ви изречение пък показва, че не сте разбрали и не искате да разберете какво Ви се говори.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 15 Фев 2010, 14:24

99666 написа:Бих искала съвет,
имам подобен проблем.
Тоест и задълженията.

Здравейте,
няма начин да задължите бащата да вижда детето! в смисъл, може да заведете дело и съдът да определи режима на лични контакти, т.е. в кои дни от колко до колко часа бащата може да взема или вижда детето, НО не можете да го задължите да го прави, това са ПРАВА, а не ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Задължение е издръжката! Може в тези дни да водите детето при бащата и да я оставяте пред вратата, както правят някои...но....това ли искате?!? Ако бях в подобна ситуация, никога не бих причинила това на детето си, ЗАТОВА...

ако не сте водила дело за издръжка, сега е моментът :wink: , може да я искате за година назад. По-високият й размер--въпрос на доказване на нужди на детето и възможности на бащата. "Мизерна издръжка"...не знам за Вас какво означава...

с две думи-няма как да го задължите да вижда и взема детето, а щом той самият няма желание да го прави...можете да си представите какво ще преживява детето Ви ако някак, насила, успеете да накарате бащата. Не го правете! заради детето недейте...

Желая Ви успех!

опс, поли...чак сега видях, че си писала...та почти съм те преповторила-сори.
Последна промяна 778899 на 15 Фев 2010, 14:46, променена общо 1 път
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот 99666 » 15 Фев 2010, 14:29

и в същност освен че дъщеря ми се води моя и на баща си нямаме други юридически взаимоотношения.
Кой по презумкция е длъжен да се ползва от родителските си права и задължения- има ли отговор в правната материя на това?
Все ми се струва ,че би трябвало да има закони по които да се търси отговорност за безотговорното поведие на родител и това не е само съдебни дела за издръжка?
не съм юрист но тук виждам само един отговор на подобни проблеми -
съдете за издръжка . И какво като плаща някой на другият х лева , ако не се грижи за емоционалното и психическо здраве на детето си, за равните му права с други деца на родителите,за правата на детето от отношение на родителя си ?
99666
Младши потребител

Мнениеот 99666 » 15 Фев 2010, 14:39

PORTOKAL _ благодаря ви професионалните съвети.
за съжаление много добре разбирам какво ми се говори -
и отново за съжаление не виждам никаква локига в това , че
са защититени Правата на родитела - които той не упражнява!
А не са защитени Правата на детето !!!!
Разбира се едва ли Вие сте писали законите , но ако сте юрист можете да поработите за осъвършенстване на същите!
Не съм единичен случай с подобни въпроси.
Благодаря ви.
99666
Младши потребител

Мнениеот portokal » 15 Фев 2010, 14:40

Санкцията за неполагане на грижи е ограничаване на родителските права. Каква друга санкция да има за това, че не съм достатъчно мил и грижовен към детето си, майка си или околните? :oops: :shock: Насила хубост? "Санкцията" е това, че онези, към които не си се отнасял, както по-скоро моралът те задължава, ще се отнасят подобаващо към теб. В затвора ли да вкарваме за равнодушно отношение към близките?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот 99666 » 15 Фев 2010, 14:48

по думине ви Портокал излиза , че аз имам същите права да не се ползвам от родителските си права !!!! и никой не може да ме застави да ги изпълнявам!?
ами то било много лесно - от утре ще си карам живота както намеря за добре
Пък който иска да изпълнява задълженията си на родител!!!
99666
Младши потребител

Мнениеот portokal » 15 Фев 2010, 14:51

Естествено, че имате същите "права да не се ползвате от родителските си права".
Както казах, санкцията и за двамата може да бъде ограничаване на родителските права. Или лишаване от тях - в драстични случаи.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2010, 14:52

99666 написа:по думине ви Портокал излиза , че аз имам същите права да не се ползвам от родителските си права !!!! и никой не може да ме застави да ги изпълнявам!?

Начи 8) , ако наистина сте майка и сте развили поне мъничко този инстинкт.... изложеното говори зле за вас.
Ами- дайте го за осиновяване това дете, защо го мъчите?!

п.п. Нямате извинение за написаното, а и аз няма да поднеса своето. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 15 Фев 2010, 14:54

99666 написа:по думине ви Портокал излиза , че аз имам същите права да не се ползвам от родителските си права !!!! и никой не може да ме застави да ги изпълнявам!?

участието ми в темата, по Вашите въпроси-приключи!

"живейте" си живота...

поне стана ясно...коя Ви е мъката!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот 99666 » 15 Фев 2010, 15:00

дано не сте юрист или адвокат - злобата ви няма да помогне на никой
то и какъвто и да сте е зле!
99666
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 15 Фев 2010, 15:08

нямам никакво намерение да ви се обяснявам, с каквото можах да ви помогна-виждате по-горе, направих го! :wink: ...ама, то "не става само с ядене...трябва и акъл" :wink: да се сетите къде точно и как точно я прекрачихте границата...моралната! щото, не моята, а вашата злоба "озари" притъмнено цялата дискусия, а да не говорим, че от едната кумува срама, дето се казва, можехте поне едно "благодаря" да напишете...щото, видно е колко много хора се опитахме да ви помогнем! ама, не...бълвате злоба и нападки!

Ум царува, ум робува, ум патки пасе!!!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот 99666 » 15 Фев 2010, 15:25

Начи 8) , ако наистина сте майка и сте развили поне мъничко този инстинкт.... изложеното говори зле за вас.
Ами- дайте го за осиновяване това дете, защо го мъчите?!

п.п. Нямате извинение за написаното, а и аз няма да поднеса своето. 8)[/quote]

????
Вие родител ли сте или адвокат?
Ако сте едното или другото поне малко трябва да можете да мислите?!
Въпросите ми и съжденията ми , ако не сте разбрали не са заявление от моя страна - а са въпроси - аргументи на тезите тук !
Ако толкова е просто всичко защо изобщо да мислим, стремя се да си отговоря на повече от един юридически въпрос - но явно и това не сте разбрали.
Освен закони има и морал, философия и индивидуални човешки съдби!
Но явно вие давате лесно решение- в този ред на мисли , търсите ли за осиновяване дете? Щом това ми предлагате от явното неразбиране на моите въпроси, може би ще ми помогнете да приведа в действие Вашият професионален съвет !
Благодаря Ви за което.
Много ще се радвам , ако някой можещ да мисли
дава адекватни съвети или решения- а не от знанието на един единствен закон?!
Мисленето и боравенето с материя е сложна нещо,
още по- сложно да намериш адекватното решение на всеки индивидуален случай ! Това търся като разсъждения - г-жо или г-це, и нещо не ги намирам.
Как ако обичате бихте защитили една теза по този казус - ще се радвам да науча.
Двама родители- имат еднакви родителски права.
Нито един от тях не ги консумира.
Детето е изправено на произвола и никой не може да
принуди родителите да изпълняват доброволните си родителски правя които имат !?
Моля за отговор.
Благодаря Ви .
99666
Младши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси