начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)

Мнениеот magodeoz » 10 Фев 2010, 18:45

След преглед на картинките коригирам мнението си. Вратичката в чл. 38 (5) от ЗУТ продължава да е широко отворена. Не е необходимо съгласие от съседа. Чудесно кафене ще стане! Желая Ви успех!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот grizlio » 10 Фев 2010, 18:47

Бях в общината преди 10 дни. От там ме пратиха в кметството по район.
От всякъде получавам по малко информация........Накрая когато събера парчетата може и да наредя пъзела.Със сигурност знам че няма да успея за 2 месеца.Но се надявам че няма да ме мотат по бюрата на служителите.
grizlio
Младши потребител

Мнениеот grizlio » 10 Фев 2010, 18:58

Нали ще има проект и преди да се пусне в експлоатация се замерват факторите на работната среда за всеки обект! А между магазин и кафене разликата не е в нормата на децибелите и "другите замърсявания", а съвсем в друго направление :idea:
Кое е другото направление ???
grizlio
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Фев 2010, 19:03

@grizlio:
Офертата Ви е повече от прилична. Цената за "конструктивна експертиза" е леко завишена, но - здраве да е. Липсват обаче проекти по частите "ПБЗ" (план за безопасност и здраве) и "технологична" (за обзавеждането и оборудването на кафенето), а също и цена за съгласуването им със съответните СДКО. Това би добавило още около 600 лв към общата сума. Адвокатският хонорар следва да е близък по размер с този за архитектурното заснемане, ако искате да имате що-годе прилична юридическа защита.
Отново желая успех!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 11 Фев 2010, 03:57

На вниманието на колегите:
grizlio написа:Оказа се че парцела няма скица в кадастъра и сега собствениците се занимават с това.

Може би не парцела, а евентуална пристройка към сградата.Какво са делили и какво ли пише в НА?
magodeoz написа:Вратичката в чл. 38 (5) от ЗУТ продължава да е широко отворена.

Да, но от изчетеното до тук, grizlio все още не дава доказателства, че наема за преустройство магазин.Даже и по делба да е жилище - мезонет, все пак сградата е една (независимо как се разделя по вертикала и хоризонтала), имота също е един, т.е. има съсобственик. Струва ми се, че като нищо може да попадне в хипотезата на чл 38(4) - съгласие от съсобственика. Освен ако не си учредят изрично правото на ползването на имота, гарантиращо достъпа до отделните входове, което пак си е съгласие от съсобстеника! Знам ли :!:
grizlio написа:това е и най-ниската оферта която получих за изготвяне на документите.

Защо е това архитектурно заснемане? Нали е имало реална делба(не виртуална)- значи има проект по нива с мокри печати (както се прави). Направо проект за преустройство. А това изследване на структурата в дълбочина при архитектурното заснемане - какво ли е :?
Има още ......., но май най-добре е съвета на:
simted написа:Обърнете се към надзорна фирма за промяната на статута. Сам едва ли ще успеете да се справите. Договорът за наем задължително съгласувайте с адвокат.
:D
А в центъра на Варна как са с паркоместата пред кафенетата :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот grizlio » 11 Фев 2010, 10:13

Днес имам среща със собствениците............
Изкарали са документа от кадатъра(само за седмица)
Ще видя всички налични документи, с които разполагат и ще мога да видя договора който са подготвили. Ако някой знае читав адвокат към когото да се обърна за да прегледа договора и фирма за надзор може да ме насочите.
А колкото до паркоместата - строят подземен парлинг наблизо............. :D
По-късно ще кажа какво се е случило.
grizlio
Младши потребител

Мнениеот grizlio » 15 Фев 2010, 19:07

Получих още една оферта от фирма занимаваща се с документи........
Има доста неща които не знам дали въобще ще са ми необходими и какви са тия държавни такси........
Ако може да коментирате и нея ще съм благодарен.......
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
grizlio
Младши потребител

Мнениеот anserk » 15 Фев 2010, 19:36

grizlio написа:Получих още една оферта от фирма занимаваща се с документи........

Ооо......, търг за обществена поръчка с явно надцакване :idea:
Кои от форума си избирате в комисията и кой да е председател :D
А комисионната каква е :wink:
grizlio, за следващи отговори от който и да е, пусни си ЛС, защото иначе е некоректно и непрофесионално да коментираме оферентите, без да знаем каква е тръжната документация(заданието/задачата) :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Фев 2010, 19:59

По повод горната картинка ще Ве предложа следните коментари:
1. Това не е оформено като оферта, а като сметка от кръчма – от тези, дето ги връчват на последните клиенти преди затваряне на заведението...
2. Като човек събере описаните суми, става 2840 лв – какви са тогава тези 1650 лв, платими на две части?
3. Доколкото разбирам, цената за проектиране е 1640 лв (в това число тези 300 лв за технология, която трябва да се направи, и то по принцип, а не ако някой изрично я изиска). Това е приемлива (дори сравнително ниска цена). Отново обаче липсва т. нар. ПБЗ, което е задължително.
4. Оттам нататък – всички тези "паспорти", "енергийни паспорти", "доклади", "обследвания" и т. н. – никой и по никакъв повод няма основание да изисква, а Вие да плащате.
5. Що се отнася до "държавните такси" в размер на 2000 лв – силно преувеличено. Има обаче допълнителни разходи по въвеждане на обекта в експлоатация (измервания, удостоверения и др.), които не са описани тук.
6. Като заключение – не е много сигурно дали хората, дали тази оферта са съвсем наясно какво следва да направят, и оттам – срещу какви пари...
7. И накрая – една дребна забележка. Няма фирми, които се занимават "с документи". Има такива, които се занимават с проектиране, е други, които се занимават със строителен надзор и въвеждане на строежите в експлоатация (и то за строежите от по-горна категория). Съвместяването на двете функции е конфликт на интереси, и се преследва от закона.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 15 Фев 2010, 20:05

magodeoz написа:1. Това не е оформено като оферта, а като сметка от кръчма – от тези, дето ги връчват на последните клиенти преди затваряне на заведението...
magodeoz написа:Няма фирми, които се занимават "с документи". Има такива, които се занимават с проектиране, е други, които се занимават със строителен надзор и въвеждане на строежите в експлоатация (и то за строежите от по-горна категория). Съвместяването на двете функции е конфликт на интереси, и се преследва от закона.

Точно казано или с други думи - без коментар :D
anserk
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация