Здравейте , моля някои да ми даде съвет. Въпросът е следния - с майка ми сме преки наследници на покойния ми баща. Той имаше МПС ,което ние наследяваме по закон. Какви са стъпките пред КАТ за пререгистрация на собствеността ? Тези по долу са при покупко-продажба :
1. Заявление за регистрация / за фирми: с печат на фирмата и копие на “Булстат”/;
2. Договор – копие и оригинал;
3. Квитанция за платена такса МПС;
4. Застраховка “гражданска отговорност”;
5. Документ за самоличност на собственика или нотариално заверено пълномощно;
6. Свидетелство за регистрация на МПС.
7. Диагностичен лист за техническа изправност
Предполагам че горе-долу са същите. И още нещо , има ли срокове , и ако са пропуснати какви са евентуалните глоби ? Ще съм благодарен и да ми подскажете нормативния акт където е описано.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 19:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пререгистрация на наследено МПС ??
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Пререгистрация на наследено МПС ??
Нямам някаква конструктивна идея, но може би е добре да съставите някакъв договор с майка ви така, щото само единия от вас да се окаже собственик на возилото. Пред нотариус да се подпише някакъв договор за дарение, отказване от наследство или нещо подобно на единия в полза на другия... И вече с този документ и другите упоменати от вас да се отиде в КАТ.
Идеята МПС да е собственост на повече от едно лице е голям таралеж в гащите с извинение... всеки трябва да плаща данък върху неговата част, което при по-стар автомобил е икономически неизгодно - банковите такси са по-големи от данъка... При последваща продажба или бракуване също се изисква съгласието на всички собственици... изобщо не си е работа.
А какви точно документи ще ви искат - може би е добре да отидете в местния КАТ и да попитате леличката зад гишето. Тя най-добре ще знае какво ще ви поиска, за да пререгистрира колата
И в КАТ е само половината работа (по-трудната). След това трябва да минете през общината, където да обявите новата си придобивка, за да можете да си плащате дължимите данъци за нея.
Срокове - до 15 дни след придобиването МПС-то трябва да се регистрира в КАТ, и до 1 месец - в общината. При вас... нямам идея кога точно се случва придобиването. Вероятно никой няма да направи на въпрос закъснение от 1-2 месеца, а и глобите не са кой-знае какви. Но е добре да не го отлагате.
Идеята МПС да е собственост на повече от едно лице е голям таралеж в гащите с извинение... всеки трябва да плаща данък върху неговата част, което при по-стар автомобил е икономически неизгодно - банковите такси са по-големи от данъка... При последваща продажба или бракуване също се изисква съгласието на всички собственици... изобщо не си е работа.
А какви точно документи ще ви искат - може би е добре да отидете в местния КАТ и да попитате леличката зад гишето. Тя най-добре ще знае какво ще ви поиска, за да пререгистрира колата
И в КАТ е само половината работа (по-трудната). След това трябва да минете през общината, където да обявите новата си придобивка, за да можете да си плащате дължимите данъци за нея.
Срокове - до 15 дни след придобиването МПС-то трябва да се регистрира в КАТ, и до 1 месец - в общината. При вас... нямам идея кога точно се случва придобиването. Вероятно никой няма да направи на въпрос закъснение от 1-2 месеца, а и глобите не са кой-знае какви. Но е добре да не го отлагате.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Re: Пререгистрация на наследено МПС ??
майка ви може да прехвърли чрез дарение своята част от автомобила и вие да го регистрирате в кат на свое име
ще ви трябват и удостоверение за наследници за пред нотариус
ако искате да е и на двете отивате в кат носите смъртен акт и удостоверение за наследници, талон и всичко останало
ще ви трябват и удостоверение за наследници за пред нотариус
ако искате да е и на двете отивате в кат носите смъртен акт и удостоверение за наследници, талон и всичко останало
- boiko_62
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|