Търся с.р. за присъдена издръжка на малолетно дете от баба и дядо.
Детето /на 5 год./ се гледа от майката и бабата по майчина линия. Бащата е жив и здрав, но не работи никъде, а го издържат майка му и баща му или гаджетата му.
Бабата и дядото /в трудоспособна възраст/ работят и имат възможност да дават издръжка. До сега няма определена издръжка нито от баща, нито от другиго.
Имам сведение от колеги, че имат присъдена издръжка от баба и дядо при починал родител.
Моля да споделите практика!
- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
с.р. за издръжка на малолетно дете от баба и дядо
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: с.р. за издръжка на малолетно дете от баба и дядо
usra_ovcova написа:Търся с.р. за присъдена издръжка на малолетно дете от баба и дядо.
Детето /на 5 год./ се гледа от майката и бабата по майчина линия. Бащата е жив и здрав, но не работи никъде, а го издържат майка му и баща му или гаджетата му.
Бабата и дядото /в трудоспособна възраст/ работят и имат възможност да дават издръжка. До сега няма определена издръжка нито от баща, нито от другиго.
Имам сведение от колеги, че имат присъдена издръжка от баба и дядо при починал родител.
Моля да споделите практика!
Не познавам казуса, но мислите ми текат в този порядък:
Защо досега тоз нехранимайко не е осъден да плаща издръжка на малолетното си дете ?
П.П. Все пак има ред на лицата от които се претендира издръжка. Фактът, че не полага общественополезен труд, за да разполага със средства изобщо, ама изобщо не го освобождава от задълженито му..., следвайки общия принцип.
Чл. 81. Длъжникът не отговаря, ако невъзможността за изпълнението се дължи на причина, която не може да му се вмени във вина.
Обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнение на задължението, не го освобождава от отговорност.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Защо не е съден за издръжка аз не знам. Бащата осъден за каквато и да е сума, той няма да я дава...Пробацията не го плаши, щото е лежал вече в затвор. А общинското плащане обрича детето на 80лв. издръжка докато ...
Осъждането на бащата, а не баба и дедо ще препядства получаването на издръжката в реално време и реални пари.
Осъждането на бащата, а не баба и дедо ще препядства получаването на издръжката в реално време и реални пари.
- usra_ovcova
- Потребител
usra_ovcova написа:Защо не е съден за издръжка аз не знам. Бащата осъден за каквато и да е сума, той няма да я дава...Пробацията не го плаши, щото е лежал вече в затвор. А общинското плащане обрича детето на 80лв. издръжка докато ...
Съжалявам..., но мисля по друг начин. Законът указва реда на лицата,от които се търси издръжка на лице с това право, а в случая това лице е малолетно...и т.н.
И още нещо, "По-добре врабче в ръката, отколкото гълъб в небесата"..., кажи й го това на мамето!
-
Силно е да се каже практика, но има постановени поне две такива СР ( като едното касае иск срещу възходящи от втора степен, при осъден вече родител- нуждите на детето и ограничените възможности на задълженото лице).
Всъщност искът може да бъде насочен и към тримата- баща, баба и дядо в едно съдебно производство ( справка - проф.Л. Ненова, уви практика, в този смисъл, не съм чела).
Аз бих процедира по друг начин- две отделни съдебни дела (бащата и задължените лица от следващият ред).
Трябва наистина да докажеш нужди на детенце, по-големи от възможности на дължащия родител, като съобразиш и възможностите на майката.
Когато коментирахме този казус, сигурна съм, че на прима виста открих поне още едно СР ( при това от близкото минало). Потърси, наистина има Р( не практика, предвид спецификата).
Чисто хипотетично - бащата е осъден да заплаща издръжка в размер на 150лв., той е в обективна невъзможност, общината, по реда на Наредбата и с оглед СК, ще плати макс. 80лв., помисли остатъкът кой следва да заплати?
Всъщност искът може да бъде насочен и към тримата- баща, баба и дядо в едно съдебно производство ( справка - проф.Л. Ненова, уви практика, в този смисъл, не съм чела).
Аз бих процедира по друг начин- две отделни съдебни дела (бащата и задължените лица от следващият ред).
.... ако нуждата е по-голяма от възможностите на дължащия издръжка, нуждаещия се от издръжка може да премине към търсене такава от следващия ред задължени лица.
Трябва наистина да докажеш нужди на детенце, по-големи от възможности на дължащия родител, като съобразиш и възможностите на майката.
Когато коментирахме този казус, сигурна съм, че на прима виста открих поне още едно СР ( при това от близкото минало). Потърси, наистина има Р( не практика, предвид спецификата).
Чисто хипотетично - бащата е осъден да заплаща издръжка в размер на 150лв., той е в обективна невъзможност, общината, по реда на Наредбата и с оглед СК, ще плати макс. 80лв., помисли остатъкът кой следва да заплати?
- Гост.
- Старши потребител
Melly написа:И още нещо, "По-добре врабче в ръката, отколкото гълъб в небесата"..., кажи й го това на мамето!
Мамето не знае за моите мъки и страдания по казуса. Аз искам да й го дам като предложение, защото отсреща имаме лошо отношение като напр...."това копеле..." за внучето
- usra_ovcova
- Потребител
Добре, в тези дела водещото ( винаги!) са именно нуждите на детето. Разбирам, че баба и дядо имат възможности (което е добре, но не достатъчно) тате - в невъзможност( което отново е ок, но не достатъчно), за майката мълчиш ( а е важно), и за детенце мълчиш...
Налице ли са обстоятелства, които да индикират за голяма издръжка?
Налице ли са обстоятелства, които да индикират за голяма издръжка?
- Гост.
- Старши потребител
Пак нЕкой ме настъпва по опашката.
Нямате ли си друга работа, или ви сърбят клавитурите, та ми изтрихте мнение.
Моля Администраторът да осъществи контрол върху действията на подчинените му Модове, след което мнението ми да бъде възстановено тук, на това място. Благодаря.
С извинение към колегите.
Нямате ли си друга работа, или ви сърбят клавитурите, та ми изтрихте мнение.
Моля Администраторът да осъществи контрол върху действията на подчинените му Модове, след което мнението ми да бъде възстановено тук, на това място. Благодаря.
С извинение към колегите.
-
според мен мамчето не трябва да има никакви претенции към старите хора-да не би те да са направили това дете та да имат задължения към нея?
аз също съм баща и положението ми никак не е розово.според мен липсва справедливост в закона и позволява на много жени просто се гаврят с мъжете си.аз самият нося последствията от една такава така че изобщо не го жаля това мамче-щом не е съумяла да си запази семейството и не може да се грижи за детето си нека предостави родителските права на бащата но мисля че неговите родители изобщо нямат отношение към това дело а си е чиста алчност
аз също съм баща и положението ми никак не е розово.според мен липсва справедливост в закона и позволява на много жени просто се гаврят с мъжете си.аз самият нося последствията от една такава така че изобщо не го жаля това мамче-щом не е съумяла да си запази семейството и не може да се грижи за детето си нека предостави родителските права на бащата но мисля че неговите родители изобщо нямат отношение към това дело а си е чиста алчност
- qhqja
- Нов потребител
Много се радвам,че преждеговорившия след мълчание от около 3 години най-накрая се изказа по тази тема!
Наистина, от всички мнения, най-ценно ми е мнението на "яхяджа"!
Наистина, от всички мнения, най-ценно ми е мнението на "яхяджа"!
- usra_ovcova
- Потребител
qhqja написа:според мен мамчето не трябва да има никакви претенции към старите хора-да не би те да са направили това дете та да имат задължения към нея?
Не г-не те не са правили детето, но имат правото на реьим на виждане, респективно и детето има правото на издръжка от тяхна страна в слуяай че бащата не може да усигури такава.Закона си е абсолютно справедлив в това отншение. След като има някой, някакви претенции спромо внучетата си то нека ги защити. Че защо да го пази това семейство мамяето, след като няма на кого да разяита. Не стига че отговаря за децата си а ми и да носи на гърба си един безработен, който е в трудоспособна възрас. Що се отнася до грижите на мамчето - ами да, именно това тя прави в момента. Търи изход ЗАКОНЕН в който да защити правата на децата си и да им осигури един по добър начин на живот. ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА ДА ПОСТИГНЕТЕ ТОВА ЗА ДЕТЕТО/ЦА СИ????
Интересно как би могъл човек или съд да даде права на родител който сам за себе си не може да се крижи , та камоли за децата.
Ами бабата и дядото ще ги дават г-не, след като Вас ви мързи да осигурите такава, то родителите Ви ще понесат тежеста, защото детео ВИ има право на това.
П.П - дано повече казуси се образуват в тази насока. Т.е - вслучай че единият от родителите не може да покрие НОРМАЛНАТА издръжка на детето, то тя да се търси от дядовците и бабите.
Законите е необходимо да се разработят в тяхните посоки, а не да се взема под внимание само една практика. При все, всеки член си има стъпка която е първа и води до дадена такава практика. Дай боже всички нормативни уредби да се разработят, а не да стоят само писаби на хартия.
- sisi19
- Потребител
Форумът сериозно опростя. Преди години влизах тук "на пръсти" с нужния респект към знанията колегите. Сега, все по-често разочарована, но поне искрено се смея...( "Смехът е здраве", та по чисто медицински подбуди съм тук все още)
Темата е на колега, qhqja, не пречи ако имате да кажете нещо от правна страна, да споделите знания и опит.
Един въпрос към вас- замисляли ли сте се, че войната с жената, с която сте делили едно легло и един залък, рефлектира върху вашата плът? ( четейки такива постове все се сещам за един стих на поета Константинов...и си остава загадка )
По повод поста на Мели - беше принципен отговор, който не споделям, ала не се конфронтирам. Та, защо бе заличен?
Темата е на колега, qhqja, не пречи ако имате да кажете нещо от правна страна, да споделите знания и опит.
Един въпрос към вас- замисляли ли сте се, че войната с жената, с която сте делили едно легло и един залък, рефлектира върху вашата плът? ( четейки такива постове все се сещам за един стих на поета Константинов...и си остава загадка )
По повод поста на Мели - беше принципен отговор, който не споделям, ала не се конфронтирам. Та, защо бе заличен?
- Гост.
- Старши потребител
Над 130 прочита на темата и до сега нито едно цитирано решение на съд! Няма ли практика ?
- usra_ovcova
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|