начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

Споразумение за апартамент / подялба след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Споразумение за апартамент / подялба след развод

Мнениеот makman » 05 Мар 2010, 20:23

Реших да пусна въпроса като отделна тема, че в другата май не бие на очи и никой не се е изказал още:-)). Едната страна, ексчичото, е излязъл с предложение конкретно (имот + сума в брой), което не е лошо за леля ми, според мен.

Та въпросите, които ми хрумват спонтанно, са:

Само при нотариус може ли да стане?
Бързо ли става?
Има ли силата на окончателно споразумение без право на подялба след подходяща формулировка в споразумението?
(Трябва и двамата големи сина да се включат в споразумението, защото чичото искал нищо да не се води на лелята официално:-)) а лелята иска само да си живее в апартамента всъщност)

Мерси предварително за помощта:-)
makman
Младши потребител

Re: Споразумение за апартамент / подялба след развод

Мнениеот DEKAH » 06 Мар 2010, 00:39

makman написа:Реших да пусна въпроса като отделна тема, че в другата май не бие на очи и никой не се е изказал още:-)). Едната страна, ексчичото, е излязъл с предложение конкретно (имот + сума в брой), което не е лошо за леля ми, според мен.

Та въпросите, които ми хрумват спонтанно, са:

Само при нотариус може ли да стане?
Бързо ли става?
Има ли силата на окончателно споразумение без право на подялба след подходяща формулировка в споразумението?
(Трябва и двамата големи сина да се включат в споразумението, защото чичото искал нищо да не се води на лелята официално:-)) а лелята иска само да си живее в апартамента всъщност)

Мерси предварително за помощта:-)

А адвоката, който ги разведе какво мисли по въпроса. Защо не са уредили имуществените отношения при развода, та се налага да го правят СЛЕД това?

Какви са тия елементарни въпроси, които задавате? Това го знае всеки уважаващ себе си човек.

ВСИЧКО свързано с прехвърляне на недвижими имоти, дали с дарение, продажба, издръжка и т.н. става при НОТАРИУС по местонахождение на имота.

Има няколко изключения, но да не навлизаме в подробности, че съвсем ще ви загрее главата.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот makman » 08 Мар 2010, 20:10

"А адвоката, който ги разведе какво мисли по въпроса. Защо не са уредили имуществените отношения при развода, та се налага да го правят СЛЕД това?"

Това не мога да знам засега. Ако е важно, ще питам.

"Какви са тия елементарни въпроси, които задавате? Това го знае всеки уважаващ себе си човек."

Това разбира се е отговорът, който всеки човек очаква да получи тук.

"ВСИЧКО свързано с прехвърляне на недвижими имоти, дали с дарение, продажба, издръжка и т.н. става при НОТАРИУС по местонахождение на имота.

Има няколко изключения, но да не навлизаме в подробности, че съвсем ще ви загрее главата."

За последните абзаци все пак мерси.

Ако това ще помогне на някой, още малко инфо:-):

Развели са се преди около 8 години.

При развода съдът е постановил лелята да живее в апартамента. Там допреди около година и половина е живял и единият син с жена си и малкото дете.

Преди около година чичото започва дело и иска пари за минали години. Става въпрос за четирицифрена сума. Актуалната ситуация: последната съдиийка (нова) насрочва ново заседание със свидетели. (Изнасяните факти за отношенията баща-майка-син са били доста противоположни. Чичото твърди че лелята е гонила сина и жена му от жилището, че имали лоши отношения и прочее неща, които наистина не са така и свидетелите от блока и около апартамента го знаят и са готови да го кажат).

Та в тая ситуация чичото (който принципно е непредсказуем и може би се е поуплашил от свидетелите, не знам) предложил да получи пари в брой + имот и да се откаже от претенции за четирицифрената сума, като и от дело за подялба на апартамента.

ЧичоTO настоявал след това споразумение на лелята да не се води нищо. А пък тя иска всъщност само да живее в апартамента. Синовете и си има къде да живеят, така че нямат против да е приписан на тях, а в него да живее лелята.

Та въпросите, които съм задал, са на фона на тая ситуация:-)
makman
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2010, 20:38

Фона е толкова познат, че нищо ново не казвате.
Интересно е какво казва вашият адвокат?
Пардон - на леля ви( мило е, че проявявате такава загриженост, но този колега следва да си заработи парите. Ако нямате такъв, редно е да упълномощите. Ако нямате финансова възможност- в което искрено се съмнявам, ще ви бъде назначен служебен. Ако хитреете на дребно, което всъщност опитвате, никой няма да ви отговори. )

Апропо- за посоченото, в последното ми изречение, не съм сигурна. Има колеги, които, след като прочетат думите ми ще откликнат.
Но! Българинът следва да се научи, че морето не е до колене. А дори и до там да е - на плиткото се давиш най-лесно.

А чичото- има право на тези пари и ще му бъдат присъдени. Ала и той дребнее...

п.п. Начи, само аз ли виждам противоречието, което така ужасно крещи...... 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот makman » 09 Мар 2010, 21:49

Искам само да кажа, че откакто питам по разните форуми за тоя казус, има различни случаи и хора, които се изказват. Кой по същество, кой с уто4няващи въпроси. Кой вкара тъп лаф. Кой мрънка, като че ли си длъжен да владееш лексиката, с която компетентните хора тук си изкарват хляба. Аз всъщност съм се опитвал да хитрея на дребно. Сериозна глупост е това, но не ми се занимава... Само се опитвам да разбера какъв е най-добрия вариант за леля ми, понеже тя не е в състояние да го направи.
makman
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 09 Мар 2010, 23:04

Защо? Да не е запретена?
При двама сина, при добро психическо здраве и с адвокат, да не може да вземе съответното решение?
А адвокатът и, по делото с чичото, не може да и даде отговорите на тези въпроси? :roll:

Наистина трябва да смятате, че около вас само глупави хора. Или поне по форумите, където питате.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси