начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Покупка на незаконен строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на незаконен строеж

Мнениеот vladel » 11 Мар 2010, 11:03

Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град. Строежът е почнат преди 7 години, на собственикът е издадена заповед за незаконен строеж той е оспорвал заповедта в съдът и е загубил . После му е издадена заповед за принудително премахване и му е наложена глоба. Аз се свързах с другите собственици на сградата които са в чужбина и те ме препратиха към техния адвоката , които ми даде да се разбере , че биха ми подписали право на надстрояване , ако им възстановя нанесените щети от този незаконен строеж и им платя въздух/ излизат с мотивите че къщата и била разбита неможели да дадат магазините си и етажа под наем или да ги продадат на реална цена защото никои не искал да купи или наеме нещо над което имало груб строеж и още повече незаконен/. Тогава аз предложих да върна тавана в предишният вид, но адвоката каза че ще заводът дело срещу старият собственик и ако аз го купя и срещу мен , защото клиентите му нямали никаква вина за видът на техният имот/ наистина от този строеж е паднала мазилката, няма никакви улуци, тече/, а аз съм знаел какво купувам и съм купувал както пасивите така и активите , .консултирах се със специалисти, но те бяха на коренно различни мнения , двама ми казаха че вина носи само старият собственик , а един че вина нося и аз. Питам за съвет и мнение , мога ли да нося вина за пропуснати ползи и вреди като аз не съм извършител на деянието/ незаконния строеж/ и могат ли да ми наложат глоба за нещо което аз не съм извършил, а сам купил след като има наложена глоба на извършителя и стар собственик/ глобата е до 50 000 защото искам да го купя на фирма/ и ако ми издадът заповед и глоба на мое име мога ли да я обжалвам в съда , независимо че съдът е излязъл с определение за заповедта на предишния собственик.
vladel
Нов потребител

Re: Покупка на незаконен строеж

Мнениеот Melly » 11 Мар 2010, 11:23

vladel написа:Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град. Строежът е почнат преди 7 години, на собственикът е издадена заповед за незаконен строеж той е оспорвал заповедта в съдът и е загубил . После му е издадена заповед за принудително премахване и му е наложена глоба. Аз се свързах с другите собственици на сградата които са в чужбина и те ме препратиха към техния адвоката , които ми даде да се разбере , че биха ми подписали право на надстрояване , ако им възстановя нанесените щети от този незаконен строеж и им платя въздух/ излизат с мотивите че къщата и била разбита неможели да дадат магазините си и етажа под наем или да ги продадат на реална цена защото никои не искал да купи или наеме нещо над което имало груб строеж и още повече незаконен/. Тогава аз предложих да върна тавана в предишният вид, но адвоката каза че ще заводът дело срещу старият собственик и ако аз го купя и срещу мен , защото клиентите му нямали никаква вина за видът на техният имот/ наистина от този строеж е паднала мазилката, няма никакви улуци, тече/, а аз съм знаел какво купувам и съм купувал както пасивите така и активите , .консултирах се със специалисти, но те бяха на коренно различни мнения , двама ми казаха че вина носи само старият собственик , а един че вина нося и аз. Питам за съвет и мнение , мога ли да нося вина за пропуснати ползи и вреди като аз не съм извършител на деянието/ незаконния строеж/ и могат ли да ми наложат глоба за нещо което аз не съм извършил, а сам купил след като има наложена глоба на извършителя и стар собственик/ глобата е до 50 000 защото искам да го купя на фирма/ и ако ми издадът заповед и глоба на мое име мога ли да я обжалвам в съда , независимо че съдът е излязъл с определение за заповедта на предишния собственик.

Що ли ти трябва таралеж в гащите? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот usra_ovcova » 11 Мар 2010, 11:54

Melly написа:
Що ли ти трябва таралеж в гащите? :roll:

може да няма нищо друго в гащите, та таралеж, таралеж, ама все е нещо в гащите... :lol: :lol: :lol:
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот zelen » 11 Мар 2010, 12:08

Отделете процент от посочената сума и се консултирайте с адвокат.
Още повече, че имате такъв срещу вас. :!: :wink:
zelen
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2010, 12:16

Най-лошото на "таралежа в гащите" е илюзорното му съществуване. "Стабилизираният" незаконен строеж не съществува в правния мир. Съществуват подредени в някакъв геометричен порядък употребени строителни материали и задължение за всеки нов собственик да наруши изцяло тяхната геометрия и да ги премести, където намери за добре, но на и по допустим от закона начин и място!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Мар 2010, 15:12

vladel написа:Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град.

Не можете да купите трети етаж от къща. Може да купите само това, което собственикът има, т. е. тавански етаж. Оттам нататък действието "незаконно строителство" е "прикачено" към имота, а не към извършителя. Още повече, че щом има заповед за премахване, а и съдебно решение в този смисъл, санкцията "глоба" би трябало да е вече наложена. Фактът, че заплащането на глоба не води до узаконяване или каквото и да било друго състояние на "стабилност" на незаконния строеж, предполагам, е общоизвестен.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2010, 15:55

magodeoz, съмнявам се дали питащият може да купи дори тавански етаж, тъй като вследствие незаконното строителство той вече е погинал! Липсва обект на сделката, независимо че в документа за собственост (в случая нот. акт) той (най-вероятно) все още съществува!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Мар 2010, 16:11

Нотариалното производство е охранително, а не установително. Нотариусът няма откъде да знае кой какви съчинения е материализирал на място. Друг е въпросът, ако строежът представлява преустройство, и има заповед за премахването му, какво точно означава това. В смисъл, възстановяването на предишното положение няма ли да бъде също незаконен строеж, ако за него няма одобрени проекти и издадено разрешение?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот via2001 » 11 Мар 2010, 16:36

Вероятно няма разрешение за преустройството и поради това то е незаконно. Съществен въпрос е дали този "етаж" е наистина такъв - има ли самостоятелност и как е определена и съответно - може ли да бъде обект на сделка. Защото ако е таванско помещение - обслужваща част към жилище, заемащо примерно втория жилищен етаж, то тогава става съвсем невъзможно. Особено и ако е в територия с одобрена кадастрална карта.
via2001
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2010, 17:30

via2001, много моля - не изхождай от някаква предполагаема вероятност, с оглед отклонение от принципа върху който поставям ударението в дебата. Ако все пак искаш да се обсъди такава вероятност изведи я в отделна тема. Дебело подчертавам, че одобрената кадастрална карта (или не) е дълбоко ирелевантен въпрос към погиналия вследствие незаконното строителство обект. Фактът, че нотариусът може да изповяда сделката стоейки вън от фактическото положение на нещата, не значи че сделката предмет на която е погиналият имот е действителна. Изхождам от 32 годишният си опит и знам, че раната наречена "незаконно строителство" в 98% от случайте се отваря вседствие на тежка междусъседска война, в която като нищо може да изгори и самият нотариус!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vladel » 12 Мар 2010, 13:41

magodeoz написа:
vladel написа:Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град.

Не можете да купите трети етаж от къща. Може да купите само това, което собственикът има, т. е. тавански етаж. Оттам нататък действието "незаконно строителство" е "прикачено" към имота, а не към извършителя. Още повече, че щом има заповед за премахване, а и съдебно решение в този смисъл, санкцията "глоба" би трябало да е вече наложена. Фактът, че заплащането на глоба не води до узаконяване или каквото и да било друго състояние на "стабилност" на незаконния строеж, предполагам, е общоизвестен.

По нотариален акт се води тавански етаж , и нотариус ми каза че може да изповяда сделката , въпросът ми е ако купя въпросният имот и не се разбера веднага с собствениците , може ли да наложат и на мен глоба за незаконно строителство след като има вече наложена такава на предишният собственик , и мога ли да обжалвам в съдът като предишният собственик е обжалвал и съдът е излязла с Определение . И може ли собствениците да заведат спрямо мен дело за пропуснати ползи и вреди следствие на незаконния строеж , като аз не сам извършил това деяние / незаконен строеж/ а сам купил така имота.
vladel
Нов потребител

Мнениеот Melly » 12 Мар 2010, 14:08

В случай, че спреш до тук - ОК!

Обаче, ако се снабдиш с Нот.акт за покупка, идея нямаш в какъв екшън се въвличаш!
vladel написа:И може ли собствениците да заведат спрямо мен дело за пропуснати ползи и вреди следствие на незаконния строеж , като аз не сам извършил това деяние / незаконен строеж/ а сам купил така имота.

Явно питащият не си е извадил поука от дадените по-горе отговори.... :?
Продължава да си мисли, че ще го подминат неприятностите макар да не е извършил "незаконното" деяние.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 12 Мар 2010, 14:12

vladel написа:предишният собственик е обжалвал и съдът е излязла с Определение .

И какво пише в това Определение: спира изпълнението на заповедта на Началника на ДНСК за събаряне! И после..... За да спрат заповедта, има в нея нещо.....( например пропуск да се възстанови таванския етаж или покрива) или ..... :idea: Къде е тази заповед? Какво пише в нея!
И как и къде е вписан този тавански етаж ( НА, делба)! И още, и още..... :roll:
Тези неща видял ли ги е АДВОКАТ, а не НОТАРИУС!
Може и да ви подаряват " .... :idea: ......", но май ще ви излезе през носа този подарък :wink:
И за какво се готвите: за СМР или за СЪДЕБНИ РАЗНОСКИ :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот vladel » 12 Мар 2010, 14:31

anserk написа:
vladel написа:предишният собственик е обжалвал и съдът е излязла с Определение .

И какво пише в това Определение: спира изпълнението на заповедта на Началника на ДНСК за събаряне! И после..... За да спрат заповедта, има в нея нещо.....( например пропуск да се възстанови таванския етаж или покрива) или ..... :idea: Къде е тази заповед? Какво пише в нея!
И как и къде е вписан този тавански етаж ( НА, делба)! И още, и още..... :roll:
Тези неща видял ли ги е АДВОКАТ, а не НОТАРИУС!
Може и да ви подаряват " .... :idea: ......", но май ще ви излезе през носа този подарък :wink:
И за какво се готвите: за СМР или за СЪДЕБНИ РАЗНОСКИ :roll:[/quПредишният собственик си е отелил искът и съдът е прекратил делото. И заповедта на ДНСК е влязла в сила . Питам ако на мен ми наложат глоба и нова заповед на мое име мога ли да я обжалвам
vladel
Нов потребител

Мнениеот anserk » 12 Мар 2010, 14:49

Е, като е влязла заповедта на ДНСК в сила, значи етажа е съборен :wink: , а ако не е, то това ви предстои :roll: Какво пише в тази заповед - възстановяване на какво ....?
Ако има за възстановяване на таванския етаж - събаряте ( за ваша сметка - нали сте фирма) и възстановявате (за ваша сметка - нали сте фирма) по договор със собственика, викате от общината да установят това положение с протокол и тогава при нотариуса си купувате тавански етаж :idea:
Но..., за да възстановявате - РС със съответните проекти (тук е заровено кучето ви :idea: :idea: :idea: ). Събарянето също е с проект!
ПП. И да не мислите, че заповед/заповед ще издават от ДНСК! Сега има събаряне (с търг) и удържане от сметката на фирмата от данъчните.
Умишлено не ви цитирам параграфи и алинеи - нали имате адвокат!
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 12 Мар 2010, 16:10

vladel написа:......Предишният собственик си е отелил искът и съдът е прекратил делото. И заповедта на ДНСК е влязла в сила .....

А честито!
Ваш ред е - Вие гоните :!: :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация