Здравейте!
Фактическата обстановка е следната: предстои ми развод по взаимно съгласие.От брака си имаме дете на 2 години.Освен това,имам статут на постоянно пребиваваща в страна извън ЕС.За да получи детето ми същата виза се изисква декларация-съгласие от другия родител или пък съдебно решение,заместващо липсата на тази декларация. Въпросите ми са следните:
Имам ли правна възможност да изменя и допълня споразумението по време на бракоразводното дело и да поискам съда да се произнесе във вр. С чл 123 ал2 СК? Говорих с бащата,който не е съгласен да даде такава декларация,независимо ,че не проявява интерес към детето.
Ако няма такава възможност,имам ли правно основание да заведа дело с основен иск по чл.123 ал2? Трябва ли да завеждам и дело за лишаване от родителски права,което ми се струва ще се проточи дълго във времето.
Предварително ви благодаря!
- Дата и час: 17 Дек 2024, 13:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чл 123 ал 2 СК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Чл 123 ал 2 СК
Не можете в дело за развод по взаимно съгласие да повдигате спорен въпрос.
Искът, за който питате (разрешаване излизане на детето зад граница) е допустим, но в отделно производство (извън развода по взаимно съгласие), а дали е основателен - ще реши съда. Без адвокат едва ли ще се справите.
Съдът рядко лишава от родителски права, причините за искането трябва да са много сериозни, но Вие си знаете.
Искът, за който питате (разрешаване излизане на детето зад граница) е допустим, но в отделно производство (извън развода по взаимно съгласие), а дали е основателен - ще реши съда. Без адвокат едва ли ще се справите.
Съдът рядко лишава от родителски права, причините за искането трябва да са много сериозни, но Вие си знаете.
- rts
- Активен потребител
Много съм Ви благодарна за съвета,който ми давате.
Бихте ли ми пояснили дали този член-.123,ал 2 СК е основанието за завеждане на такъв иск- (разрешаване излизане на детето зад граница)?
Може ли съдът да се произнесе само за разногласието,което имаме- разрешаване излизане на детето зад граница)?
Този иск съпътства ли и лишаването на биологичния му баща от родителски права? По принцип не искам да се стига до тази мярка заради детето.
При всички случаи ще си наема адвокат,който да защитава интересите ми.
Благодаря Ви искрено.
Бихте ли ми пояснили дали този член-.123,ал 2 СК е основанието за завеждане на такъв иск- (разрешаване излизане на детето зад граница)?
Може ли съдът да се произнесе само за разногласието,което имаме- разрешаване излизане на детето зад граница)?
Този иск съпътства ли и лишаването на биологичния му баща от родителски права? По принцип не искам да се стига до тази мярка заради детето.
Благодаря Ви искрено.
- zaek123
- Нов потребител
zaek123 написа:Много съм Ви благодарна за съвета,който ми давате.
Може ли съдът да се произнесе само за разногласието,което имаме- разрешаване излизане на детето зад граница)?/Не/
Този иск съпътства ли и лишаването на биологичния му баща от родителски права? По принцип не искам да се стига до тази мярка заради детето./Хайде, чак пък толкова. На какво основание ще го лишавате от родителски права/
Благодаря Ви искрено.
- sunrise
- Активен потребител
Колега ли сте? Че нещо в употребените изрази ме озадачава, не че е важно.
Ако това са фактите- забравете да получите решение със заветното заместващо съгласие.
То, всеки родител иска нещо, ала( както казва народа)- съдът не е публичен дом, че всички да излизат удовлетворени от там.
Ако това са фактите- забравете да получите решение със заветното заместващо съгласие.
То, всеки родител иска нещо, ала( както казва народа)- съдът не е публичен дом, че всички да излизат удовлетворени от там.
- Гост.
- Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|