Баба ми и Дядо ми по майчина линия от В.Търновско село, се събрали да живеят заедно, като вече са имали от предишни бракове три деца, доведени, заварени.
От брака между тях се раждат по-късно майка ми и още едно дете, син.
През 1952г. майка ми се омъжва в София. Преди това трите доведени, заварени деца също напускат съвместното домакинство поради сключени бракове. В селото, в общо домакинство остават баба ми, дядо ми и най-малкия им син.
През 1953г. умира дядо ми, като оставя за наследници, баба ми, двете деца от брака им (майка ми и вуйчо ми), както и трите им доведени, заварени деца. Баба ми остава в домакинството в селото само с най-младия ми вуйчо.
През 1958г. в селото се осъществява кооперирането на земята, т.е. създава се ТКЗС. Най-младия ми вуйчо, който живее с майка си влиза в ТКЗС-то, с наследените земи от баща си, около 28 дка ниви и гори.
През 1963г. умира баба ми и в селото остава само вуйчо ми със семейството си.
През 1975г. в София умира майка ми. По-късно умират и доведените и заварените и двама братя и сестра. Техните наследници казват, че нямат претенции към имотите в селото.
През 2009г. в селото умира най младия ми вуйчо, последен наследник и пълнокръвен брат на майка ми. Сега разбрах, че до смърта си той е получил част от земите, които са били кооперирани в ТКЗС. Неговите наследници не искат да ми дадат информация какво са получили като наследство, като казват, че сроковете за връщането на земите са минали.
Въпросът ми е: Аз, като наследник на майка ми, мога ли към момента да имам претенции за дял от тези 28 дка, които от 1958 до 1990 г. са били в ТКЗС и още не са върнати и какъв е евентуално реда.
Също така в селото последния ми вуйчо остави на наследниците си 1дка двор и три декара градина наследени от дядо ми и баба ми. И към тези имоти мога ли да предявя претенции за дял.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 12:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
връщане на земеделска земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: връщане на земеделска земя
Можете със сигурност, тъй като не е изтекъл никакъв срок - от 2009 година до сега са изминали само 1 година.
Едва след 10 години, при изключително прецизно спазване на закона, можете да загубите имотите си.
То, без да навлизам в подробности, трябва да има доказателства, че сте се отказали от наследство, пък са ви отнели имота (владението по-точно), пък сте бездействали.
Самите наследници може да имат документи - например да са си извадили нотариален акт на тяхно име, който ги обслужва, ама пак, чак след петата година.
Тоест, ако до 2014 не предприемете действия, при всички случаи може да сте в риск за имотите.
Направете им една покана - може и по пощата, може и с нотариус, може и пред свидетели - после свидетелите да подпишат протокол за това, че ги каните да ви осигурят достъп до имотите, като упоменете, че се считате във владение на наследството. Липсата на съдействие, отказът да ви предадат документи, ключове от къща, да споделят рента, реколта, се считат за нарушение на правата ви и можета да предизвикате дело за обезщетяване на пропуснатите ползи от недопускането Ви до имота.
Освен това се касае и за ограничаването Ви да продадате имотите, което също е проблем.
Най-добрият вариант е да направите доброволна делба, като си изясните предварително имоти, характеристики, цена и сравнително уравните дяловете си помежду си - при доплащане на някой лев и т.н.
Едва след 10 години, при изключително прецизно спазване на закона, можете да загубите имотите си.
То, без да навлизам в подробности, трябва да има доказателства, че сте се отказали от наследство, пък са ви отнели имота (владението по-точно), пък сте бездействали.
Самите наследници може да имат документи - например да са си извадили нотариален акт на тяхно име, който ги обслужва, ама пак, чак след петата година.
Тоест, ако до 2014 не предприемете действия, при всички случаи може да сте в риск за имотите.
Направете им една покана - може и по пощата, може и с нотариус, може и пред свидетели - после свидетелите да подпишат протокол за това, че ги каните да ви осигурят достъп до имотите, като упоменете, че се считате във владение на наследството. Липсата на съдействие, отказът да ви предадат документи, ключове от къща, да споделят рента, реколта, се считат за нарушение на правата ви и можета да предизвикате дело за обезщетяване на пропуснатите ползи от недопускането Ви до имота.
Освен това се касае и за ограничаването Ви да продадате имотите, което също е проблем.
Най-добрият вариант е да направите доброволна делба, като си изясните предварително имоти, характеристики, цена и сравнително уравните дяловете си помежду си - при доплащане на някой лев и т.н.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря за отговора.
Все пак към кои институции трябва да се обърна и какви документи трябва да да подготвя?
Поздрави
Все пак към кои институции трябва да се обърна и какви документи трябва да да подготвя?
Поздрави
- todborce
- Нов потребител
Въпросът ми е: Аз, като наследник на майка ми, мога ли към момента да имам претенции за дял от тези 28 дка, които от 1958 до 1990 г. са били в ТКЗС и още не са върнати и какъв е евентуално реда.
Също така в селото последния ми вуйчо остави на наследниците си 1дка двор и три декара градина наследени от дядо ми и баба ми. И към тези имоти мога ли да предявя претенции за дял.
Без да се обиждате но и вие не сте наясно, какво има в наследствената маса.
А и доста време ще ви отнеме- ако колега се наеме, ще обърне с хастара навън всичките имоти и ще ви каже, какво и как.
Ако сте имали, но не сте заявили- загубили сте права.
Ако чичо ви е заявил, като наследник на дядо ви- обезателно ви е нужен адвокат.
До тогава всичко си е "локуми на пазара".
- Гост.
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|