начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

Оттегляне на искова молба за развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Оттегляне на искова молба за развод

Мнениеот kralsk » 12 Апр 2010, 16:01

Бих искала да попитам дали може да се оттегли исковата молба от ищеца за развод като налице е насрещен иск от ответника? Би ли се гледало такова дело? И още нещо - кой документ сочи, че Българския съд не разглежда семейното имущество по време на разводното дело, а само родителски права, визитация, семейно жилище, име на жената и издръжка? Че за семейното имущество, напарвено по време на брака трябва да се заведе отделно дело?
Благодаря предварително.
kralsk
Младши потребител

Re: Оттегляне на искова молба за развод

Мнениеот kralsk » 12 Апр 2010, 17:22

Здравейте,
за първи път влизам във форума и като го поразгледах реших да допълня въпросите ми, за да стане по-ясно за хората които четат - моята ситуация е доста сложна и поради тази причина ми се налага да питам постоянно, тъй като имам двама адвокати, но те не могат да ми дадат конкретен отговор на въпросите ми, а времето тече и аз трябва да реагирам. освен това съм говорила с още няколко адвоката и пак нямам добър отговор. Много се надявам, че тук ще получа отговорите, които са ми нужни, още повече като разгледах темите надолу.
Историята е следната: Сключила съм брак с българин в друга държава. Двамата сме с двойно гражданство. Имаме дете с двойно гражданство. След дълъг емоционален и физически тормоз се разделих с мъжа ми в 2006. Живеехме с децата сами в друг дом и с негово съгласие се върнахме в България в 2008. Тук обаче аз събрах повече сили и реших да подам молба за развод. Той след мен подаде молба за развод в другата страна, където трайно се е установил да живее. Също и молба за отвличане на детето по хагската конвенция. След време той размисли и официално оттегли хагската молба, но остана молбата му за развод в другата страна. Моята молба за развод взе предимство, защото е подадена първа. Мъжът ми прие тази молба и като отговор към нея подаде насрещен иск за правата над детето (на 5г.). Неговата молба за развод остана висяща и чакаща как ще се развие БГ развода. През това време на него отново му хрумна да подаде нова молба по Хагската конвенция за отвличане на детето, въпреки че идва в БГ на всеки 3-4 месеца, носи играчки, прекарва време с нас в моя дом безпрепятствено, в постоянна комуникация е с детето и т.н.
В момента имаме едно дело за развод в БГ, едно чакащо дело за развод в САЩ, един насрещен иск към моето дело, едно дело по Хагската конвенция и едно дело за финансови несъгласия в САЩ от мен.
Знам, че е много сложно и ще съм благодарна не всеки който може изтърпи да прочете поста ми и ми даде съвет...
Това което аз искам е следното: ние имаме имущество в САЩ, от което той ме кара да се откажа, за да прекрати делото за отвличане на детето по Хага. Аз обаче не искам да се отказвам от това което ми се полага, а и не смятам че съм отвлякла детето и мисля да се боря за всички тези неща и да ги доказвам.
Българския съд обаче казва (съдията на делото в Софииски градски съд го каза), че е не е компетентен за семейно имущество в друга държава. Тук се гледало само род. права, визитация, издръжка (която за заплатата на мъжа ми е просто смешна), семейно жилище, и моето име. За всичко друго трябвало да се заведе ново дело и ново дело и така отнемало години в подялби. Когато аз заведох моето дело за развод тук, аз не знаех тези подробности и още повече при наличието на Хагско дело за детето, където ще се определи неговото постоянно местоживеене, този развод в България не ме устройва въобще. Смятам, че след като съм се омъжила по Американските закони и целия брак е протекъл само там и имаме много неща да делим (за които в БГ не са компетентни (като например кредитни карти, такси, къща, която банката я взима и други подобни)), е редно да се разведа по техните закони също.
Затова бих искала да се откажа от моя иск и да се гледа развода в САЩ (който в момента е в чакане),и в които обаче се разглежда ВСИЧКО случило се по време на брака. Мъжът ми сега вече не иска да се гледа делото, което той там е завел.
Въпросът ми е дали мога да оттегля моята молба за развод (и как всъщност става това - вече имахме две заседания, на които ни предложиха споразумение, но ние се споразумяхме само за детето, но за имуществото не можахме да се споразумеем) след като има насрещен иск от него (адвоката ме убеждава, че това не може да стане тъй като срещу моята молба има този иск и аз ще загубя ако премахна моята молба.) Въпреки че според мен след като винаги се гледа молбата, която е заведена първа, означава, че неговия насрещен иск е заведен след неговата молба за развод в САЩ и ако аз се откажа от моята тогава ще остане неговата в САЩ поред.
Имам също адвокат в САЩ, който иска да знае кой документ от БГ законодателство сочи, че БГ съд не разглежда семейното имущество в раводното дело?
Така ли е или има друга вратичка(клопка) в законите тук?
Много ви благодаря, ако знаете нещо по въпросите ми и ми отговорите?
kralsk
Младши потребител

Назад към Семейни казуси