начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

"Трайно уреждане по смисъла на закона"

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Трайно уреждане по смисъла на закона"

Мнениеот julyanvonemona » 10 Май 2010, 20:36

Уважаеми форумци, Направо към въпроса! По начало има ли резон в трайното уреждане на материята, уредена сега в действащия чл.110 ал.1 наредба №7 ПНУОВТУЗ До тук ще приведа мнението на magodeoz създадено във връзка с дебат по друга тема.Ето го:
Според скромното ми мнение няма никаква логика в такова императивно изискване, колкото и "трайно" да се старае колективният мозък на законодателя да уреди тези подробности от ежедневното ни битие. Достатъчно е да се огледаме как стои въпросът в близки и далечни нам страни. Впрочем, лежерното отпущение да могат да се обединяват пространствено кухни с други помещения е сравнително отскоро, ако не се лъжа. Погледнете на жилището като на един продукт, машина, ако щете. Представете си например следната формулировка в някой закон или подзаконов нормативен акт: "Всеки компютър се състои най-малко от електронни компоненти, затворени в кутия, монитор, клавиатура и мишка, както и най-малко едно периферно устройство, разположено в или извън кутията. Посочените части могат да се обединяват пространствено, с изключение на клавиатурата и мишката". Или друг пример: "Всеки автомобил трябва задължително да има багажник, разположен в или извън купето". Просто няма смисъл наличието на складово помещение към жилището да е императивно изискване.

Според мен сърцевината на проблема се състои в това какво евентуално законодателя преследва да реши във времето с оглед евентуално възникване и развитие на бъдещи проблеми
Пример: С чл.18 ал.2 и 3 ЗУЗСО законодателя задължи (по мое мнение твърде късно) с инвестиционните проекти да се предвиждат задължителни гаражи и паркоместа и същевременно разпореди създадените такива да не могат да променят предназначението си. До колкото мога да надниквам в кухнята по работата за изменението на ЗУТ, нормотворците май ще предложат механично да пренесат (по стар навик - още от 1938г. насам) тези норми в ЗУТ и ще създадат поредната каша (ако е необходимо ще дам пояснения)
В контекста на посочения пример считате ли Вие magodeoz че изтръгването на определени компоненти от ал.1 на чл.110 Наредба №8 няма един ден да доведе до включването им отново след мреме в легислатурата поради възникнали общи (за голям кръг хора) проблеми и не е ли този подход верния при определението наречено трайност във времето
Втори пример: Да кажем появата на жилища без складови помещения да доведе в бъдеще до изнасянето на голям брой лични вещи по стълбищата, нещо което и сега се случва.
въобще не ми се мисли за ЗЕС
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: "Трайно уреждане по смисъла на закона"

Мнениеот magodeoz » 10 Май 2010, 22:35

Да изнесеш непотребните си лични вещи на стълбището е въпрос на манталитет, който не може да бъде променен чрез косвена административна принуда, каквато е изискването за наличие на складово помещение към жилището. За съжаление - вместо нещата да се осъвременяват в посока на последователна абдикация на държавата от личния живот на гражданите за сметка на навлизане на определени пазарни механизми, изразени, ако щете, и чрез нови ценностни категории - нещата се влошават (в смисъла на лозунга "Всяко яйце - бомба, и т. н." - за който го знае). Безумното изискване на ЗУЗСО по отношениена гаражите и паркоместата (които дори нямат нееднозначен юридически статут) за съжаление, ще се пренесе и в ЗУТ, и така държавата майчица ще се погрижи, например, аз към къщата си на село, насред два декара двор, да си имам мазенце и гаражче - и двете без право да им променя легално предназначението - в механа и работилница, да речем.
Според мен - трайно във времето следва да се отърсим от тези рецидиви, така да ги наречем, и по други начини да накараме гражданството да порасне, а манталитетът - да се цивилизова. Може (кой знае) след това да го последва и мисленето на юристите - законотворци.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Май 2010, 23:53

Според мен - трайно във времето следва да се отърсим от тези рецидиви, така да ги наречем, и по други начини да накараме гражданството да порасне, а манталитетът - да се цивилизова

magodeoz, даваш ли си сметка, че говориш за революционен метеж, нямащ нищо общо с трайното уреждане... Задействай причинно-следствените връзки и ще се убедиш че съм прав.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 10:11

Давам си сметка за какво става въпрос, но то няма нищо общо с революции и метежи, както и императивното изискване за наличие на мазе няма нищо общо с трайното уреждане на обществените взаимоотношения.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 10:48

Добре де! Ти говориш за накарване на голяма обществена група лица "по друг начин ......и т.н. и т.н. Това няма как да стане освен чрез някакви норми които да "накарат" тази обществена група (стадо) в кошарата. Тези норми може и да са извън материята по ЗУТ, ама са си бая силова репресия. В този смисъл ти говоря за "революционен метеж"! Анадън му?!
Интересно ми е как ти в други случаи си толкова прецизен и чувствителен към алюзиите, а в този се държиш като "голям камък"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 11:28

Анламак. Тези норми, в това число и репресивните, и сега си ги има. Да не би липсата на достатъчно складова площ да е основание да си складирам боклуците у комшията? Изобщо това и подобни нему изисквания са смехотворни, и тук аз не виждам предмет на спор. Явно никой в държавата не се е сетил, че може да се въведе изискване във всяко жилище да има задължително детска стая (без право да се ползва с друго предназначение, разбира се), и така да преборим демографската криза.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 12:14

Мълчи не думай! Вече има един сетил се за това! :D. Застъпвам гледище в духа на британския консерватизъм (любима държава!), според което нормата по .110 ал.1 НАРЕДБА №7 ПНУОВТУЗ някак си действа в правния пък и в материалния мир. Защо да я изтръгваме, като не пречи а в известни случаи даже помага. Така или иначе тя трайно вече 50г. (още от времето на СПН и ППИНМ) е уредила някакъв режим. Щом с него се съобразяват значи е стабилен. За мен предимно в този ред на мисли се постига трайно уреждане, независимо, че се базира на "неправилни", но пък в замяня на това устойчиви нагласи! За да не остана неразбран ще кажа че като всичко на този свят и устойчивостта на нагласите е релативна във времето. Няма как тя също е подложена на различни ерозионни фактори, така че в един момент нормата може и да се обезсмисли. Нека обаче намесата на законотворците да се съобразява с темпвете на ерозията, а не от "принципни" позиции!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 12:46

Всяка норма, създавана някога, е творена с претенциите да урежда трайно някаква материя в правния или материалния мир. Щом застъпвате еволюционни, а не революционни позиции - така да бъде, няма да споря. Отпадането обаче на една норма винаги е революционен акт, и смятам, че моментът за отпадане на тази конкретна норма (а и на някои други) е отдавна настъпил, и упоритото и рециклиране създава повече проблеми, отколкото решава такива. Трайно, имам предвид.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Май 2010, 13:08

Трайността в преходността... Неумолим закон на природата! :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 13:42

По-скоро преходността е трайно явление, ако мога така да се изразя.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 15:04

Щом си служиш със сравнителната форма "по-скоро" има хляб в тебе! Иначе оставяш впечатлението за схоластик, където юриспруденцията
е религия.
За да оттегля това обвинение употребеният от тебе цитат
Всяка норма, създавана някога, е творена с претенциите да урежда трайно някаква материя в правния или материалния мир
следва да изглежда така:
Всяка норма, създавана някога, се предполага да е творена с претенциите да урежда трайно някаква материя в правния или материалния мир.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 15:27

Забележката е правилна. Не можем да надзърнем във вътрешния мир на твореца. Можем само да анализираме творенията му. А анализът показва голяма вероятност за степента на категоричност.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 16:40

Отивам да поствам в темата на аspida за да дам практически данни за следващ анализ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 11 Май 2010, 18:01

Имам какво да ви споделя по темата и то с ракетен обстрел по ... :D :D :D
Но..., водя война на няколко фронта (институции) с променлив успех и малко като се освободя ще си излея .... в/у вас, ако позволите :lol: :lol:
Много моля, един архитект от форума, да си припомни какво е учил и какво му е призванието, като мине фронта и обясни (в ЛС) на правната мисъл основните правила на архитектурата, залегнали в законите и наредбите, отнасящи се до УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИИТЕ (ЗУТ)!
И без намеци за манталитет BG, защото си ни е много добър, върши ни работа по света и искаме не искаме го предаваме на следващите поколения :idea:
Приятна дискусия!
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 18:07

anserk, а ти научи ли се да...мислиш?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 11 Май 2010, 19:02

По-добре лош закон, отколкото никакъв!
Аз "прилагам" (по-вярното е "опитвам се") на практика закони и наредби, като се стремя глупостите по тях да ги избягвам или прикривам!
Не се оплаквам! Това ми е работата !
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 22:21

anserk написа:По-добре лош закон, отколкото никакъв!

Това ми звучи малко като "по-добре тъп остен, отколкото никакъв". Дано не се почувства някой засегнат - просто не можах да се въздържа.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Май 2010, 22:22

Блестящо magodeoz, с такова елегантно чувство за хумор хвалиш всички нас останалите, че не случайно посочих че циганката се е оказала жива. Тук е редно аз да подхвърля репликата "да не би някой да се засегне"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Май 2010, 23:50

Благодаря, ако това е комплимент. Ако не е - пак благодаря, помага да държим маркучите в изправност.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Май 2010, 10:24

magodeoz,Като се вгледам в твоя цитат а именно
"по-добре тъп остен, отколкото никакъв".
се питам не мислиш ли че затъпяването на остена е довело да загрубяването на кожата и хващането на "мазол". Не намираш ли че това е една не лоша последица от взаимодействието остен-гьон
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация