начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

"Трайно уреждане по смисъла на закона"

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: "Трайно уреждане по смисъла на закона"

Мнениеот magodeoz » 14 Май 2010, 10:30

Не зная - не мога да се поставя на мястото на онези откъм работната страна на остена. Но пък липсата на остен често извисява духа до неподозирани висоти.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Май 2010, 10:38

Дали е така magodeoz,
Страданието извисява
Мисля че току що цитирах Тома Аквински
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Май 2010, 11:57

Точният цитат е "Страданието облагородява душата", и е на Ф. М. Достоевски. Тома Аквински е казвал други неща. Но пък Уилям Самърсет Моъм е написал, че "не е истина, че страданието облагородява характера - понякога това го постига щастието, а страданията в повечето случаи правят човека дребнав и отмъстителен".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Май 2010, 12:26

Ето Ви един интересен цитат от св. Тома Аквински, доста показателен за неговата философия: "Ако най-висшата цел на един капитан е да предпази кораба си, той би го държал в пристанището завинаги".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Май 2010, 12:59

Предстои да проверя дали Достоевски не е плагиат от Аквински,а колкото до другия подбран от теб цитат на Аквински - наистина е много показателен, стига да е негов защото и в това не съм сигурен.
Никога не заобичах Достоевски и освен "Записки от мъртвия дом", нищо не ми допадна така, че да ме накара да се засдълбоча в неговата "аура", а "Записки от мъртвия дом", прочетох само за да установя, че "Архипелага ГУЛАГ" е едно естествено продължение на Руската имперска практика, но отидохме много в политиката, аз просто не преследвам такава цел.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Май 2010, 14:39

julyanvonemona написа:Предстои да проверя дали Достоевски не е плагиат от Аквински,а колкото до другия подбран от теб цитат на Аквински - наистина е много показателен, стига да е негов защото и в това не съм сигурен.

Щом казвам, че е негов, значи това вече е проверено. Що се отнася до първия цитат - фразата е доста популярна, и са възможни всякакви интерпретации относно авторството и. Аз залагам на Достоевски по метода на изключването и във връзка с аргумента от противното.
magodeoz
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация