начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Две сгради с обща външна стена.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Две сгради с обща външна стена.

Мнениеот tarti » 24 Юни 2010, 13:47

Здравейте,
става въпрос за следното - имаме постройка на една от централните улички. там сградите са все много стари и нямат отделни външни стени - всяка има обща стена със следващата.

та сега се вихрят едни спорове, каква е собствеността върху тези стени.

някои казват "преди 100 години моята сграда си е имала стените, дошъл пра-пра-дядо ти и не си направил стена, ми използвал нашата и т. н. .....

Благодаря на всеки, който може да ми даде инфомация
tarti
Нов потребител

Re: Две сгради с обща външна стена.

Мнениеот l____ » 24 Юни 2010, 14:15

:D
Освен да хвърляме кило боб... и да гадаем... :wink:

Виж к'во: Със съседите ти седнете на "по тъмно". И се разберете по мъжки. Като казвам 'по мъжки', има впред вид - дайте си дума и си стиснете ръцете. Компромисите са желателни. Заяждането е противопоказно.

PS.
"... седнете на "по тъмно." не означава в късна доба да се саморазправяте. :?
l____
Потребител

Мнениеот tarti » 24 Юни 2010, 15:37

Благодаря.
tarti
Нов потребител

Мнениеот anserk » 24 Юни 2010, 18:35

tarti написа:"преди 100 години моята сграда си е имала стените, дошъл пра-пра-дядо ти и не си направил стена, ми използвал нашата и т. н. .....

:D :D :D
1/2 от общата стена е на наследниците на пра-пра-дядото от ляво, а 1/2 - на наследниците на пра-пра-дядото от дясно :idea:
И може би единствения проблем на дедите ни преди градеж е бил градуса на лютата ракия и изобилието от мезета :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот tarti » 24 Юни 2010, 18:39

благодаря :D
tarti
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Юни 2010, 21:02

Така се получава в случая - "вашата стена е и наша стена". Губещ в случая е онзи, който първи прояви строителна инициатива.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Юни 2010, 12:17

Когато дедите на питащия tarti са строили общата стена е действал ЗИСС (Закон за имуществата собствеността и сервитутите- ДВ бр.60/1905г.отменен в-к "Известия бр.92/1951). Тогава строителството на границата със съседа е можело да се осъществява на границата по един доста интересен посочен там ред, дори и без съгласието на съседа. За съжаление нямам ЗИСС на електронен носител иначе щях да направя извадка, а дълги текстове от книжни носители не ми се преписват . Зам мен от гледна точка на чл.38 ЗС проблема дали такава стена е елемент на съсобствена , разположена в двата имота сграда е интересен и заради това, че ако приемем чл.38 ЗС за меродавен, следва да приемем че по отношение съществуващите от преди това материални факти той се прилага с обратна сила нещо за което в чл.14 ал.1 ЗНА е предвидено да става чрез "изрична разпоредба", ама такава няма. Така че моля юристите на помощ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация