начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

Попечителство над дете, майчинство, бащинство и още нещо...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Попечителство над дете, майчинство, бащинство и още нещо...

Мнениеот iakimov_3139 » 07 Юли 2010, 16:02

Здравейте!
Искам да се извиня ако казус като моя е бил разискван, но тъй като темата/проблема ми е голям и включва доста аспекти от семейното право, си позволих да създам нова тема...
Въпроса ми е следния:
Живея с една жена на семейни начала от около година и в момента имаме син на 5 месеца и половина.
Стигна се дотам, че трябва (според мен) да се разделим. Това предполага, че ще се съдим за родителските права и попечителството над сина ни. Аз искам да получа всички права и синът ми да живее с мен, а "жена" ми да го вижда според това както реши съда...
Дали имам някакъв шанс да получа родителските права - това е друг въпрос, който ще задам, с ваше позволение :), малко по късно....
Нека за момента да приемем, че присъдят детето на мен. Жена ми в момента е в майчинство. Ако детето живее само с мен, ще получа ли аз майчинството/бащинството и ако е така.... ще мога ли да го прехвърля на майка ми, която и остават 2-3 години до пенсия?
Мисълта ми е - аз да си ходя на работа, а майка ми да прекъсне работа и да получава майчинство или някаква сума за гледане на дете или нещо подобно....
Извинявам се ако не съм бил много ясен, но не съм запознат изобщо с тази материя...
Основната ми мисъл е, че в тази криза е по-добре аз да работя и да вадя повече пари, но.... все пак някой трябва да гледа детето....

Благодаря предварително на всички отзовали се!
iakimov_3139
Нов потребител

Re: Попечителство над дете, майчинство, бащинство и още нещо...

Мнениеот apknokia » 09 Юли 2010, 12:00

Наполеоновски планове! :wink:
Добре, че искате да се грижите за малкия си син, но това не е достатъчно!
На семейни начала – ок, детето припознато ли е?
Ако – не, следва да докажете бащинството/което никак не е евтено/, в противен случай ще останете само с намеренията си.....
Пък за бащинството ....с възможността за прехвърляне на майка Ви...., преди това имате доста да потичате по коридорите.

Без адвокат сте обречен.
apknokia
Младши потребител

Мнениеот iakimov_3139 » 09 Юли 2010, 16:44

До apknokia:
Здравейте,
Мисля, че следния абзац тотално обезсмисля (поне според мен) въпроса ви дали детето е припознато от мен -
Живея с една жена на семейни начала от около година и в момента имаме син на 5 месеца и половина.

Но все пак ще отговоря на въпроса - да, детето е припознато още от момента на раждането му и се води мой син по всички закони на страната.
Колкото до
Без адвокат сте обречен.
- това е абсолютно ясно от само себе си... поне на всеки нормално интелигентен човек... а за се имам поне за такъв :)
Благодаря за отговора, не все пак еднозначно не разбрах - възможен ли е подобен сценарий и ако е - до колко е възможен? Знам, че случай със случай не си приличат и всичко е много относително, но все пак...?

P.S.
Наполеоновски планове! :wink:
- не знам дали плановете са такива или не, но при условие, че нещата не вървят и се разделим, някой трябва да гледа детето у нас за да мога аз да работя и да вадя пари да го изхранвам и грижа подобаващо...
Засега единствения вариант е майка ми, но тя все още не е пенсионерка и това ме притеснява...
Това е всичко.
iakimov_3139
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Юли 2010, 21:45

На въпросите, онези след обстоятелствената част и заявлението за хипотетичност на казуса - отговорите са положителни.

Само да вметна- наистина ще е доста трудно да ви присъдят на вас правата.От там насетне, колегата ще ви укаже как да процедирате в потвърждение на моето становище.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот anette » 12 Юли 2010, 01:09

Поли Ви е отговорила както винаги точно, кратко и ясно.
Моето скромно мнение е, че правата върху детето, /в тази крехка възраст/, няма как да получите. Професорът ми по семейно право казваше, че само в два случая, съдът дава детето на бащата /това ще Ви го спестя, за да не го използвате срещу майката/.
А ето как веднъж отговори той на въпроса: "Ами, ако детето е момче, не е ли по-добре бащата да полага грижи за него?" - "Може и така да е, хипотетично, но майката е еднакво пригодна да се грижи както за лице от женски, така и от такова от мъжки пол".
anette
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2010, 01:15

anette написа:... "Може и така да е, хипотетично, но майката е еднакво пригодна да се грижи както за лице от женски, така и от такова от мъжки пол".

Професорът просто е цитирал част от Постановление. :wink:

п.п. Извинете, че за трети път тази вечер пиша след вас, но така са подредени темите в лекса.

п.п. Сега се сетих: дано не ни прочете моя приятел Жреца, че темата за "пригодността" е болна нему. :lol: :oops:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот anette » 12 Юли 2010, 01:28

Един колега не знам дали на шега, или наистина беше убеден в това, но години наред мислеше, че "лице от мъжки пол" /за което говореше професорът/, е съпругът и веднъж ме "застреля" с въпроса : "Ама защо трябва да се грижи жената за този съпруг като те са вече разделени?" :D
anette
Младши потребител

Назад към Семейни казуси