- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Рискове при покупка на ПИ в общо УПИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
63 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Рискове при покупка на ПИ в общо УПИ
Въпросът ли има скрит смисъл или се губи концентрация заради жегата
До колкото разбрах, има два поземлени имота, включени в общ парцел. Преди е бил един парцел /но не във връзка с някаква минала регулация, просто си е бил един/. Единия ПИ е образуван по молба на собствениците на УПИ-то, за да могат да го продадат отделно. И така какво се получава- имаме УПИ795, в който вече са включени ПИ 795 и ПИ 2795 /който е "новият"/.
Значи ПИ-тата могат да се продават отделно, може да се реализира строителство отделно /при наличие на нотариално заверена декларация за съгласие от всички собственици на УПИ-то/. С други думи ако собствениците на двете ПИ-та се споразумеят, никой главен или ако ще върховен архитект не може да им откаже да си построят това, което е предвидено в плана за застрояване.
Рисковете, разбира се, се крият във формулировката "всички собственици на УПИ-то", както и в народната поговорка, че нещо общото месо не било много хубаво.
До колкото разбрах, има два поземлени имота, включени в общ парцел. Преди е бил един парцел /но не във връзка с някаква минала регулация, просто си е бил един/. Единия ПИ е образуван по молба на собствениците на УПИ-то, за да могат да го продадат отделно. И така какво се получава- имаме УПИ795, в който вече са включени ПИ 795 и ПИ 2795 /който е "новият"/.
Значи ПИ-тата могат да се продават отделно, може да се реализира строителство отделно /при наличие на нотариално заверена декларация за съгласие от всички собственици на УПИ-то/. С други думи ако собствениците на двете ПИ-та се споразумеят, никой главен или ако ще върховен архитект не може да им откаже да си построят това, което е предвидено в плана за застрояване.
Рисковете, разбира се, се крият във формулировката "всички собственици на УПИ-то", както и в народната поговорка, че нещо общото месо не било много хубаво.
- zuter
- Младши потребител
Въпросът има скрит смисъл за самия мен, в смисъл, че не знам какво е скрито в подобна сделка
..и като лаик, както се припознах в началото, се рагистрирах във форума с надеждата, да получа мнения от хора от "кухнята".
Според моята логика, законодателят би трябвало да е дал база за сключване на такива сделки така че, всички да са доволни и да няма сърдити вбъдеще, но не го знам.
С други думи, има ли нож за това общо месо!?
..и като лаик, както се припознах в началото, се рагистрирах във форума с надеждата, да получа мнения от хора от "кухнята".
Според моята логика, законодателят би трябвало да е дал база за сключване на такива сделки така че, всички да са доволни и да няма сърдити вбъдеще, но не го знам.
С други думи, има ли нож за това общо месо!?
- kalaan
- Нов потребител
Как по-ясно да ти се каже. Глей сега - представи си че имаш "баджанак" щото вие с жена ти сте супер, хипер напредничаво семейство. Да, ама, не - в един момент оня отворко почва да те дразни. Нарушава "тристранното ви споразумение".
И кво, ще разкостите женицата ли?
Като не разбираш от право, белким разбираш от "живия" живот.
Ай, със здраве!
И кво, ще разкостите женицата ли?
Като не разбираш от право, белким разбираш от "живия" живот.
Ай, със здраве!
-
Melly - Старши потребител
l____ написа:Можем ли да очакваме посипване на нечия глава с пепел?
Да започнем с моята глава
1. Предполагах, че собственика на УПИ V795(регулацията съвпада с имотните граници на ПИ 795) е разделил ПИ-то на две ПИ-та, заради някакви застройки в имота (знам ли )и не иска да продаде 1/2 ид.ч. от УПИ795 (чл.30 ЗС), а 400/850 ид.ч. Защо са му тези 50 м2 -не знам! Нали така?
2. Предполагах, че в НД за разпределение за ползването, вместо скица-предложение, могат да опишат частите, представляващи ПИ.... и ПИ.... (вместо в червено и зелено), съгласно скицата от кадастъра А после да си искат ограда в УПИ-то по имотната граница на ПИ... и ПИ...(без ограда нищо не става)
3. Но съм на 100 %, че е съсобственик на УПИ-то с ....ид.ч. и не може да забие колче и пиронче без съгласието на другия.
А @zuter, тотално си в грешна позиция, както относно ПИ и УПИ, така и за правомощията на главните архитекти.
kalaan написа:София, в.з. Симеоново-Драгалевци ЖМ2, главният архитект каза, че има възможност за издаване на виза..
@kalaan,, имота не е вилна зона, а квартал по плана на гр.София - зона Жм2- мин УПИ =600 м2 и лице 18 м.
Като начало - една двуетажка на 100 м2
Е @ l____ , да си посипвам ли главата?
- anserk
- Активен потребител
anserk, не съм виждал скица на въпросния имот, но не съм съгласен, че е съсобственик с 400/850 ид. ч. Това се прави само в случай, че няма кадастрални граници на отделните ПИ в парцела. Тогава в НА пише така- "притежава 400/850 кв. м ид. ч. от УПИ 795". В случай, че има повече имоти в парцела "притежава ПИ 2795, вкл. в УПИ 795".
- zuter
- Младши потребител
@zuter, не може да притежаваш ПИ 1402 от УПИ795 В УПИ795 има ПИ 795
Ако УПИ-то е от два имота, то това се разбира от записа УПИ1402,1403 (ЗКИР, ЗУТ, наредби... - геодезия, но плановете ги разчитам, защото ми влиза в работата)!
Второ: @ l____ ни обърна внимание, че @ julyanvonemona не е дописал чл.200 ал.1 ЗУТ (има многоточие), а то е съществено - връзка с чл.19 и в случая ал. 1 т.1. Но и това остава назад, защото действа ЗУЗСО и има мин размери на имота точно за този район - т.3.
Трето: Каквито и да са мотивите на продавача, даже и да намери нотариус да изповяда сделката за ПИ 1403 (ПИ 1402) в УПИ795(знам ли...), то @kalaan взима мерки преди да подпише( баламите вече са под пламъка на свещ )Затова говоря и за ИПР - това следва изменението на КК.
Не е важно на колко ще е съсобственик, а дали веднага ,какво и доколко ще зависи, за да има РС Това е цената на имота
Да видим какво ще кажат адвокатите
PP. Даже и да се мине на чл.19 ал.3 ЗУТ (ако приемем, че има изградена сграда), то и намалението от 1/5 няма да помогне - мин 480 м2!За лицето няма данни, но може би е на две улици или ъглов имот.
Ако УПИ-то е от два имота, то това се разбира от записа УПИ1402,1403 (ЗКИР, ЗУТ, наредби... - геодезия, но плановете ги разчитам, защото ми влиза в работата)!
Второ: @ l____ ни обърна внимание, че @ julyanvonemona не е дописал чл.200 ал.1 ЗУТ (има многоточие), а то е съществено - връзка с чл.19 и в случая ал. 1 т.1. Но и това остава назад, защото действа ЗУЗСО и има мин размери на имота точно за този район - т.3.
Трето: Каквито и да са мотивите на продавача, даже и да намери нотариус да изповяда сделката за ПИ 1403 (ПИ 1402) в УПИ795(знам ли...), то @kalaan взима мерки преди да подпише( баламите вече са под пламъка на свещ )Затова говоря и за ИПР - това следва изменението на КК.
Не е важно на колко ще е съсобственик, а дали веднага ,какво и доколко ще зависи, за да има РС Това е цената на имота
Да видим какво ще кажат адвокатите
PP. Даже и да се мине на чл.19 ал.3 ЗУТ (ако приемем, че има изградена сграда), то и намалението от 1/5 няма да помогне - мин 480 м2!За лицето няма данни, но може би е на две улици или ъглов имот.
- anserk
- Активен потребител
Здравейте, след като е разделен един УПИ на два отделни ПИ с индивидуални планоснимачни номера, за какви идеални части говорите . Изискванията за минимална площ на ПИ в отделните населени места могат да се намалят с 1/5, така че площа за която вие говорите не е никак малка(а по скоро напълно нормална). В общи линии вие ще закупите самостоятелен(индивидуален) парцел, освен ако нямате някакви ид.ч. от път или подход за достъп към някои от ПИ. Ако квадратурата и лицето на УПИ-то, са недостатъчни за разделяне на два самостоятелни имота, няма как да са разделени технически от съответната техническа служба, тя е тази която одобрява съответната делба от техническа гледна точка, а до колкото разбирам тези процедури вече са приключили.
Поздрави!
Поздрави!
- sezi
- Младши потребител
sezi написа:Здравейте, след като е разделен един УПИ на два отделни ПИ с индивидуални планоснимачни номера, за какви идеални части говорите .
С това съм съгласен. Не става въпрос за идеални части.
sezi написа:...площа за която вие говорите не е никак малка(а по скоро напълно нормална).
Площта на двата ПИ е недостатъчна да се образуват самостоятелни парцели.
sezi написа:В общи линии вие ще закупите самостоятелен(индивидуален) парцел...
Това съвсем не е така- няма да закупи самостоятелен парцел, а поземлен имот, включен в парцел. Разлика- планина.
- zuter
- Младши потребител
sezi написа:след като е разделен един УПИ на два отделни ПИ с индивидуални планоснимачни номера, за какви идеални части говорите
Иде реч за прилагане на чл.200 ал.1 и ал.2 на ЗУТ
ал.2 чл.17 ал.3 : ПИ ...=50 м2 към УПИ25,46 след предв.нот договор за прехвърляне на собственост УПИ25,46,... като ид.части по договор; останалия УПИ...(без ПИ..=50 м2) трябва да отговаря на чл. 19 ЗУТ.
И май нищо не е приключило - УПИ795. Къде да го търсиме този ПИ 1042 или онзи ПИ 1043
Имам съмнение, че продавача е знаел, че имота не е вилна зона, а попада в чл.19 ал.1 т.1(300 м2).Но зоната се определя от ОУП на София, приет със ЗУЗСО.
- anserk
- Активен потребител
Северозападната улица е затворена, затова са го измислили така:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- kalaan
- Нов потребител
zuter написа:sezi написа:Здравейте, след като е разделен един УПИ на два отделни ПИ с индивидуални планоснимачни номера, за какви идеални части говорите .
С това съм съгласен. Не става въпрос за идеални части.sezi написа:...площа за която вие говорите не е никак малка(а по скоро напълно нормална).
Площта на двата ПИ е недостатъчна да се образуват самостоятелни парцели.sezi написа:В общи линии вие ще закупите самостоятелен(индивидуален) парцел...
Това съвсем не е така- няма да закупи самостоятелен парцел, а поземлен имот, включен в парцел. Разлика- планина.
Колега, кога един поземлен имот се включва в парцел , стана ми много интересно , поземлените имоти са реално разделени и всеки един от тях си има самостоятелен достъп(предполагам), всеки е с отделен планоснимачен номер - т.е. всеки един новообразуван имот е индивидуализиран, а не е част от друг ПИ или УПИ.
А това с кое сте съгласен и с кое не сте, си е ваше лично право.
Поздрави.
- sezi
- Младши потребител
@kalaan, в тези скици освен че се разчита начертаното (с цвят) , но се чете и какво и от кога е написано - Заповеди No.... на ... от ....; по искане на .... съгл. НА ..../....год.
Гледам, че сериозно си захапал имота (нищо лошо) и затова, докато се върне адвоката ти от морето, иди при архитект за консултация, за да разбереш какво и колко можеш да построиш и дали ще ти отърва (има градоустройствени параметри за тази зона, но те са за цялото УПИ, а не за ПИ).
За мен (и теб) все още остава открит въпрос, че не виждам УПИ V1402,1403 и заповед на гл.архитект. И този проход колко е широк - "партизанска пътека"
Гледам, че сериозно си захапал имота (нищо лошо) и затова, докато се върне адвоката ти от морето, иди при архитект за консултация, за да разбереш какво и колко можеш да построиш и дали ще ти отърва (има градоустройствени параметри за тази зона, но те са за цялото УПИ, а не за ПИ).
За мен (и теб) все още остава открит въпрос, че не виждам УПИ V1402,1403 и заповед на гл.архитект. И този проход колко е широк - "партизанска пътека"
- anserk
- Активен потребител
От скицата става ясно, че ПИ 1402(мисля,че беше) е по голям по квадратура, защото се пада вътрешен парцел и подхода, който е предназначен само и единствено за обслужване на втрешния парцел е част от общата квадратура на вътрешния ПИ, и двата парцела са самостоятелни, технически отговарят на изискванията(в противен случай нямаше да се допусне самото разделяне на имота), това е нещо стандартно, моето мнение, е че всичко относно разделянето е нормално, друг е въпроса каква е целтта в случая.
- sezi
- Младши потребител
sezi написа:...друг е въпроса каква е целтта в случая.
Е.., хубава и тая! Целта оправдава действията и средствата!
На продавача: пари и част от УПИ.
На @kalaan : собственост на или съсобственост на УПИ.. РАЗРЕШЕНИЕ НА СТРОЕЖ в УПИ ....
Нали така!
- anserk
- Активен потребител
Аз пък на тази скица виждам две евентуални самостоятелни УПИ-та /след като не е вилна зона/.
sezi, щом ви е интересно- вижте скицата например на този парцел- УПИ V795. В него са включени ПИ 1402 и ПИ 1403. И двата ПИ може да не отговарят на условията на чл. 19 ЗУТ, но са си отделни имоти, включени в общ урегулиран поземлен имот.
Или за да изясним терминология, че не знам дали говорим на един език. За да не се бърка:
имот=ПИ
парцел=УПИ
Един парцел може да е съставен от повече имоти, но не всеки имот е парцел.
Нали така
Поздрави!
sezi, щом ви е интересно- вижте скицата например на този парцел- УПИ V795. В него са включени ПИ 1402 и ПИ 1403. И двата ПИ може да не отговарят на условията на чл. 19 ЗУТ, но са си отделни имоти, включени в общ урегулиран поземлен имот.
Или за да изясним терминология, че не знам дали говорим на един език. За да не се бърка:
имот=ПИ
парцел=УПИ
Нали така
Поздрави!
- zuter
- Младши потребител
anserk написа:sezi написа:...друг е въпроса каква е целтта в случая.
Е.., хубава и тая! Целта оправдава действията и средствата!
На продавача: пари и част от УПИ.
На @kalaan : собственост на или съсобственост на УПИ.. РАЗРЕШЕНИЕ НА СТРОЕЖ в УПИ ....
Нали така!
В случая въобще не може да става въпрос за съсобственост на УПИ(това са пълни глупости). Ако в местността има ОУП - влязал в сила(което ме съмнява), процедурата за издаване на разрешение за строеж е ясна, в най-лошия случай е необходимо да се направи самостоятелен ПУП и последваща виза за проектиране, одобрен и съгласуван архитектурен проект на базата, на който да се издаде разрешение за строеж - нищо сложно и не нормално не виждам в това. Всички тези процедури ги извършвам почти всеки ден, става въпрос за гр.Варна, но те са си стандартни за всякъде.
Поздрави на всички и успех на питащия, дано съм му бил полезен по някакъв начин .
- sezi
- Младши потребител
sezi написа:Всички тези процедури ги извършвам почти всеки ден, става въпрос за гр.Варна, но те са си стандартни за всякъде.
Ех... Черноморие...
Разбра ли кой продължава да клечи по бреговете ти
- anserk
- Активен потребител
zuter написа:Аз пък на тази скица виждам две евентуални самостоятелни УПИ-та /след като не е вилна зона/.
имот=ПИ
парцел=УПИ
Нали така
Поздрави!
Колега, явно без преводач с теб няма да се разберем , "имот=ПИ", "парцел=УПИ" , ПИ или поземлен имот, колега са всички парцели(терени), които нямат влязал в сила ПУП(подробен устройствен план)или ОУП(общ устройствен план), УПИ(урегулиран поземлен имот) е такъв ПИ, който има влязал в сила подробен устройствен план(или ОУП), сега си задай въпроса какви глупости си написал. Ако става въпрос за ПИ, който е част от УПИ е нещо друго, това се получава от влезли в сила стари ПУП-ве или ОУП-ве, по стария и отменен ЗТСУ, където се и срещат понятия като: "няма данни за уредени регулационни сметки", поради тази причина се разработват и индивидуални ПУП-ве за всеки един ПИ, защото наща "богата държава" няма ресурса и възможностите да разработват ПУП-ве или ОУП-ве за урбанизираните територии, селищни образувания и т.н.
Поздрави.
- sezi
- Младши потребител
От скицата става ясно, че ПИ 1402 е по голям по квадратура,...
Ами... никак не става ясно!
... защото се пада вътрешен парцел и подхода, който е предназначен само и единствено за обслужване на втрешния парцел е част от общата квадратура на вътрешния ПИ....,
Общи разсъжения
А какво значение има дали ПИ1402 или ПИ1403 е по-голям? Така, де - какво е знанчението!
...и двата парцела са самостоятелни,...
Къде ги видяхте тези два парцела, бе, хора? Що аз не мога да ги видя??
... технически отговарят на изискванията(в противен случай нямаше да се допусне самото разделяне на имота),...
Искаш да кажеш, че е имало одобрение на изменение на ПУП ли? Кой знае...
Ако има два УПИ, би трябвало да са показани на скицата. А пък... кой знае що за скица е това, което ни е показано...
... моето мнение, е че всичко относно разделянето е нормално,...
А моето мнение е, че не знаем всички обстоятелства по случая.
И двата ПИ може да не отговарят на условията на чл. 19 ЗУТ, но са си отделни имоти, включени в общ урегулиран поземлен имот.
А как са се появили на кадастралната карта, ако не отговарят на изискванията на чл. 19 ЗУТ?? Как става това? ПИ 1402 и ПИ 1403 явно са се появили в КК след одобряването й. ... Абре... каква е тази скица, дето се дзверим по нея?? Кой я издаде? Надлежно ли е издадена?
Важен за мен въпрос: Как се появиха двете ПИ върху К.Карта? Допустимо ли е нотариус да изповяда сделка, ако предварително няма изменен ПУП? Моля, обяснете ми.
Я питащия да вземе да даде още данни, щото замяЗахме на тримата глупаци
Айде стига сме се чудИли връз неясни чертежи.
- l____
- Потребител
Аз пък ви се чудя от какъв зор искате още данни.
И какво ако получавате данни "на парче". Да не би да сте убедени, че ще дадете точен отговор...
Вие си знаете де....
И какво ако получавате данни "на парче". Да не би да сте убедени, че ще дадете точен отговор...
Вие си знаете де....
-
Melly - Старши потребител
63 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Строителство и регулация
|
|