начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обявление за Трасировъчен план по чл.128 ал.3 ?!?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обявление за Трасировъчен план по чл.128 ал.3 ?!?

Мнениеот niki_x » 21 Авг 2010, 02:54

Здравейте,
искам да попита компетентните лица за един доста интересен (може би смешен) казус.
Започнах процедура за смяна на предназначението на УПИ от жилищна искам да го направя производствена.В момента съм в процедура на обявление на одобрен ПУП-ПЗ на имота. До тук добре?! Подадох си Заявление до к-та на общината за право на прокарване за външното ми ел. захранване като си внесох и Трасировъчен план. Проект ЕЛ Външно електрозахранване си го внесох още с проектната документация за ПУП-ПЗ. И днеска ми връчиха "СЪОБЩЕНИЕ" от общината което гласи:

"Дирекция "ТРСИСЕ" при община ХХХХХХХ , на основание чл. 128 ал.3 от ЗУТ Ви обявява Проект за Трасировъчен план относно УПИ хххххх ( моя имот ).
Съгласно чл.128, ал.5 от ЗУТ в едномесечен срок от получаване на настоящето съобщение, заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до общинската администрация. "
Подпис и печат на кмета на общината!

Как така стана да ми обявяват Външното ел. захранване като ПУП ??!!
В закона не е ли ясно оказана процедурата по чл.193 ал.4 от ЗУТ за, която съм си пуснал заявление, която е плащане на цена на учреденото право което се определя по реда на чл.210 от ЗУТ и едва тогава има съобщение и то само към мен и общината, защото само аз и тя сме заинтересованите лица?!
И Главния Архитект, ми обяснява днеска как ПУП-а няма да ми влезе в сила докато не изтече и това обявление. Имат ли основание правно или каквото и да е да пускат такава процедура. И как мога да се защита в такава ситуация ?

Благодаря предварително!
niki_x
Младши потребител

Re: Обявление за Трасировъчен план по чл.128 ал.3 ?!?

Мнениеот julyanvonemona » 21 Авг 2010, 10:56

Нямат основание, но общинара става некадърник от деня на подоване молба за назначение на каквато и да е общинарска длъжност. Прими го като дефиниция и ще видиш, че ще ти е по-спокойно.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 21 Авг 2010, 12:09

niki_x написа:"Дирекция "ТРСИСЕ" при община ХХХХХХХ , на основание чл. 128 ал.3 от ЗУТ Ви обявява Проект за Трасировъчен план относно УПИ хххххх ( моя имот ).
Съгласно чл.128, ал.5 от ЗУТ .....
Как така стана да ми обявяват Външното ел. захранване като ПУП ??!!

Правилно! Това не трябва да е изненада, а прилагане на члена и буквата на закона!
"Външното ел.захранване" (каквото и да е ) има СЕРВИТУТИ (ЗЕ) и те може да засягат съседни имоти. В/у трасировъчния план Кмета ще сложи печат и подпис и ще върви към всички последващи ИАА и договори. След това ви предстои взимане -даване с енергоразпределителното дружество :idea:
В момента сте на кинопрегледа, главния филм още не е започнал :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот niki_x » 21 Авг 2010, 12:33

anserk написа:Правилно! Това не трябва да е изненада, а прилагане на члена и буквата на закона!
"Външното ел.захранване" (каквото и да е ) има СЕРВИТУТИ (ЗЕ) и те може да засягат съседни имоти. В/у трасировъчния план Кмета ще сложи печат и подпис и ще върви към всички последващи ИАА и договори. След това ви предстои взимане -даване с енергоразпределителното дружество :idea:
В момента сте на кинопрегледа, главния филм още не е започнал :D

Може ли малко по конкретно да ми обясниш с чл. и ал. къде е описана тази процедура?
А в моя случай мисля, че става въпрос само и единствено за прокарване през държавни или общински поземлени имоти в регулация и за СЕРВЕТУТИ-те има достатъчно място за да не засегна други имоти. Имам предварителен договор с електроразпределителното дружество ако това е от значение.
Благодаря ти!
niki_x
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Авг 2010, 12:57

Може ли малко по конкретно да ми обясниш с чл. и ал. къде е описана тази процедура?

niki_x, няма да може да ти обясни защото в ЗУТ наистина няма знак за тъждественост М/У ПУП и Трасировъчен план.
Съгласно глава шеснадесета от Наредба №4 за ЗА ОБХВАТА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОЕКТИ Трасировъчния план е от част геодезическа на инвестиционен проект, а не ПУП, следователно и дума не може да става за обявление по чл.128 ал.5 ЗУТ, съотносим единствено към ПУП, а менторският тон с който се казва:
Правилно! Това не трябва да е изненада, а прилагане на члена и буквата на закона!
"Външното ел.захранване" (каквото и да е ) има СЕРВИТУТИ (ЗЕ) и те може да засягат съседни имоти. В/у трасировъчния план Кмета ще сложи печат и подпис и ще върви към всички последващи ИАА и договори.

внушава единствено мисловна немощ!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 21 Авг 2010, 13:21

Май беше чл.66 от ЗЕ (не ми се търси), но то си има цяла гл.5 за вещните права и сервитути.
Освен ЗУТ има и друг доста специфичен ЗЕ (а той се пипа почти ежемесечно). Я си го прочетете и не плюйте на посоки :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот niki_x » 21 Авг 2010, 13:41

Благодаря ти julyanvonemona !
Явно някои от администрацията просто не иска моя проект да се случи точно сега :?
Каква да е моята следваща стъпка за да мога да си продължа проекта ?
Да си подам едно искане
до к-та на общината по чл.210 ал.2 за назначаване на комисия за оценка на основание чл.193 ал.4 и Заявление вх. No xxxxxx (моето заявление за право на прокарване) за определяне Цената на учреденото право съгласно чл.193 ал.8
И да чакам да се задейства правилната процедура ?
niki_x
Младши потребител

Мнениеот niki_x » 21 Авг 2010, 14:09

Благодаря ти anserk !
В такава ситуация как да процедирам за напред!
Трябва ми разрешението за строеж нямам времето за чакане на още 1 месец +14 дни за обявление на решение! Мога ли да разделя външното ел. от проекта си ? Да си подам комплексен доклад и проектна документация само за ПУП-ПЗ на имота без част Външно ел. и Трасировъчен и по чл. 144 да искам издаване на разрешение за строеж ?
niki_x
Младши потребител

Мнениеот anserk » 21 Авг 2010, 15:18

Дали ще позная :wink:
niki_x написа:Започнах процедура би трябвало да е по чл.150 ал.3 на ЗУТ - комплексен проект за инвестиционна инициатива (ПЗ и проект едновременно)за смяна на предназначението на УПИ от жилищна искам да го направя производствена.В момента съм в процедура на обявление на одобрен ПУП-ПЗ на имота. До тук добре?!ПРЕД ЗАПОВЕД И РС Подадох си Заявление до к-та на общината за право на прокарване за външното ми ел. захранване като си внесох и Трасировъчен план. Проект ЕЛ Външно електрозахранване си го внесох още с проектната документация за ПУП-ПЗ вкарали сте ОБЕКТ по ал.6 на чл. 150 - техн.инфраструктура (РС не се обявява :roll:) . И днеска ми връчиха "СЪОБЩЕНИЕ" от общината...компромис от страна на гл.архитект с трасировъчния план

Външното ел. захранване с отделно РС (в случая вие сте поискали да не е -грешка) и категорията му може да е по-висока или по-ниска от тази на основния строеж.
Без "преглед по реда на надзора :D " ето съвет, но под въпрос :idea:
Изтегляте външното ел. от преписката и получавате ПУП-ПЗ и РС!
Или: ако не е по чл.150 на ЗУТ (имам съмнения) вкарвате и проекта с комплексен доклад към същата преписка в крачка и :arrow: РС, но ...таксите са увеличени. Ама нали бързате, а времето е пари :wink:
После ще му мислите за външните връзки, щото не е само ЕЛ :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Авг 2010, 15:29

anserk,по повод ЗЕ ето ти нещо за размисъл.
§ 23. (1) Когато разпоредби на други закони противоречат на разпоредбите на този закон по въпроси за устройството на територията, уредени в него, се прилагат разпоредбите на Закона за устройство на територията.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 21 Авг 2010, 15:39

Е, кое противоречи - проекта за кабела НН, Ср.Н или ВН с изискващия се трасировъчен план :roll:
Като ти го обяви целия проект, ще ти разбере ли архитектурната мисъл нещо "еднолинейната схема" или ... Айде не се прави на ГЛ.ЕНЕРГЕТИК на РЕПУБЛИКАТА :D
По-горе да ти цитирам ЗЕ или наредбата по чл.9 (или която и да е ) :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Авг 2010, 15:42

NB! (nota bene!) anserk,:!:
niki_x нещо си си заключил съобщенията и не мога да ти отговоря или бог знае какво но направи нещо за да получиш отговора ми
Последна промяна julyanvonemona на 21 Авг 2010, 15:46, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 21 Авг 2010, 15:44

:D
Иди до морето вместо мен, а после му удари 2 бири :D :D :D :D

PP: За да отговоря на получено ЛС, трябва и питащия-niki_x да си го активира :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот niki_x » 21 Авг 2010, 16:00

О извинявай те за ЛС не знаех че по подразбиране са изключени от настройките на форума. Вече ги освободих. :)
niki_x
Младши потребител

Мнениеот niki_x » 21 Авг 2010, 16:35

За да не влизаме в разяснения и тълкувания на законите което определено ще доведе до внасянето на административните актове издадени от общината в Административен съд, което не искам да се случи,защото нещата ще се проточат още по дълго!
ДА НАША грешка е че не си подадох ме по чл. 150 заявлението в началото/от незнание, несъобразителност и неплатежоспособност да си наемем компетентни професионални лица, които да ни движат документите!
Има ме заповед по чл. 129 ал.2 от ЗУТ което в момента е в обявление за ПУП-ПЗ.
Има ме Виза за проектиране в която пише:

"На основание чл.140 от ЗУТ и одобрен ПУП-ПЗ за УПИ хххххх (моя имот) и Трасировъчен План за външна ел. връзка 0,4кВ(по договор с ЕВН) за обект "ххххххх" по показатели и данни на застрояване не по големи от тези на ПУП-а.
Проекта да е от лицензирани проектанти и с необходимия обем и съдържание.
Категорията на обекта е III-та!
Да се представи .......(една дума не се чете) обследване и Комплексен Доклад за съответствие от Надзорна фирма.
Части: Арх.,; СК,;Ел технолог и ел.; ПБЗ; ВП и количествени сметки. "
Подпис и печат от к-та на общ. и гл. Архитект

И сега вашето мнение е да изтегля Трасировъчния план и Заявлението ми за право на прокарване. И да си пусна Комплексния доклад без части ЕЛ външно и Трасировъчен за издаване на РС на основание заповед за ПУП-ПЗ? с Тази Виза за проектиране не ме ли задължава да вървят заедно ? И каква е процедурата по изтегляне на тези документи и какви последствия може да има евентуалното изтегляне при пуснато Обявление за Тррасировъчен план ?
niki_x
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Авг 2010, 16:43

Моят съвет е преследвай работата ти да влезе в съответния административен съд. Ще смажеш общинарите дори и без адвокат, само с довода от наредба №4 за който вече посвах. Имай предвид че ако имаш малко повече технологични познания, освен че ще си решиш въпроса можеш да преместиш насила известни парични средства от джоба на съответния общинарски служител в твоя джоб. За това обаче или трябва да си го правил или ти трябва адвокат. Скромният ми опит сочи, че веднъж като му пречупиш грабнака на общинара, после можеш да го караш да ти подписва и бял лист, само и само да се отърве от тебе.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 21 Авг 2010, 17:10

Наеми си веднага консултант(строителен надзор), да изготви доклада за съответствие и да поиска РС само за основния строеж в УПИ-то и след 14 дневния срок на Заповедта да го вкара веднага с искане за РС, което също ще се обявява и законово чакаш (7+14) дни ...
За другия проект "Ел външно" - нека си тече процедурата..., тя няма да те бърка на този етап - имаш предварителен договор, да си го обявяват, да издават ....каквото искат и решат...Но и консултанта ще погледне и прецени, ако възникне проблем ще се срещне с гл.архитект, ще се разберат като колеги.
Това е засега от мен!
anserk
Активен потребител

Мнениеот niki_x » 21 Авг 2010, 18:08

Благодаря Ви,
и на двамата за компетентните мнения които дадохте!
Успях да си отговоря среща с друг Гл. Архитект за да имам и още едно мнение и съвет от професионалист.
И предвид обстоятелствата които ме притискат за скоростно издаване на РС мисля, че ще мина на варианта да си изчакам влизането в сила ПУП-ПЗ
и да си подам комплексния доклад с проектите без Външно ел. и да си искам РС за тази част. А имам ли РС за основния обект след това може да остане време да се поразходя до съда :roll: евентуално!
niki_x
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 23 Авг 2010, 14:36

Не виждам с какво още една маймуна на клона (пардон - консултант към проекта) ще помогне, освен евентуално с връзките си в общината.
Вероятно причината да се обедини подробният устройствен план с плана на трасето на външното захранване (това определено не може да бъде трасировъчен план по смисъла на Наредба 4) е в схемите към него по чл. 108 (2) от ЗУТ. Там вероятно кабелите праскат през царевичака (т. е. извън уличната регулация). Дори и така да е - няма основание тази схема да се обявява отделно от плана, освен ако поради чиновническо дебелогъзие това обявяване не е пропуснато, и сега да го наместват към заповедта. Или пък чиновническият гений да я разглежда като парцеларен план по смисъла на чл. 59 (1). Кой знае?
Не виждам и какво точно можете да обжалвате в момента, освен мълчалив отказ да Ви бъде издадено разрешение за строеж (ако инвестиционните проекти са одобрени, де). Дори и такова обжалване следва да стане първо по административен ред - пред РДНСК (чл. 216 от ЗУТ). Така че - поотложете малко разходката до съда, и си изяснете обстоятелствата по-подробно.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 23 Авг 2010, 20:54

magodeoz, от онформация на ЛС се разбира, че нещата не са необикновенни, но от бързане и незнание явно са ги усложнили.
А МАЙМУНАТА на клона препоръчах, защото гонят времето, строежа е 3-та категория (и ел.захранването също), а и да се види колко РС ще се искат и изобщо какво е искано, дадено и какво ще се получи!
anserk
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация