- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съседски неволи с плътна ограда
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Съседски неволи с плътна ограда
Здравейте! Казусът е следния- плътна ограда законно построена от единия съсед, другият съсед от неговата си страна ползва плътната ограда като складира разни боклуци - железа, дърва, дъски и т.н. като ги подпира на оградата. Въпросът ми е - има ли права този, който е построил оградата да иска от другия да преустанови да ползва оградата като подпора за материалите си ?
- Bai_Ganjo
- Потребител
Re: Съседски неволи
Bai_Ganjo написа:Здравейте! Казусът е следния- плътна ограда законно построена от единия съсед, другият съсед от неговата си страна ползва плътната ограда като складира разни боклуци - железа, дърва, дъски и т.н. като ги подпира на оградата. Въпросът ми е - има ли права този, който е построил оградата да иска от другия да преустанови да ползва оградата като подпора за материалите си ?
Има, разбира се.
Тази ограда да не би да е със "специално" предназначение да служи за подпирачка на "секакви" годни и негодни строителни материали - вещи с общ признак боклуци, още повече при липса на съгласие от съседа същите да се складирват в непосредствена близост до границата на имотите.
-
Melly - Старши потребител
Re: Съседски неволи
Благодаря за отговора, вече намерихме и конкретното решение на казуса, темата може да се изтрие.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Re: Съседски неволи с плътна ограда
Melly написа:Bai_Ganjo написа:Здравейте! Казусът е следния- плътна ограда законно построена от единия съсед, другият съсед от неговата си страна ползва плътната ограда като складира разни боклуци - железа, дърва, дъски и т.н. като ги подпира на оградата. Въпросът ми е - има ли права този, който е построил оградата да иска от другия да преустанови да ползва оградата като подпора за материалите си ?
Има, разбира се.
Тази ограда да не би да е със "специално" предназначение да служи за подпирачка на "секакви" годни и негодни строителни материали - вещи с общ признак боклуци, още повече при липса на съгласие от съседа същите да се складирват в непосредствена близост до границата на имотите.
Аре пък да има...
Ако не е искал съседа да му ползва оградата за подпирачка, да си я беше построил на законноустановения сервитут - 3 метра от регулацията. На границата на имота стена, по-висока от 60 см може да се вдига само ако и съседа е съгласен, и то писмено. Като е дигнал 2 метра дувар на границата на имота, леко пък да не ми забрани да си подпра гаража на него...
С'я, ако аз подпра нещо голямо, и съборя дувара, ще трябва да го възстановя за моя сметка, ама пък да не ми дава да си складирам нещата в МОЯ си двор - да ма прощава...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Melly написа:Bai_Ganjo написа:Здравейте! Казусът е следния- плътна ограда законно построена от единия съсед, другият съсед от неговата си страна ползва плътната ограда като складира разни боклуци - железа, дърва, дъски и т.н. като ги подпира на оградата. Въпросът ми е - има ли права този, който е построил оградата да иска от другия да преустанови да ползва оградата като подпора за материалите си ?
Има, разбира се.
Аре пък да има...
Ако не е искал съседа да му ползва оградата за подпирачка, да си я беше построил на законноустановения сервитут - 3 метра от регулацията.
На границата на имота стена, по-висока от 60 см може да се вдига само ако и съседа е съгласен, и то писмено. Като е дигнал 2 метра дувар на границата на имота, леко пък да не ми забрани да си подпра гаража на него...
С'я, ако аз подпра нещо голямо, и съборя дувара, ще трябва да го възстановя за моя сметка, ама пък да не ми дава да си складирам нещата в МОЯ си двор - да ма прощава...
-
Melly - Старши потребител
А ако си заградя едно местенце до тази стеничка да си събирам растителните отпадъци или си поливам растенията в близост има ли основание собственика на стеничката да претендира, че ще му я повредя /особено ако стеничката няма никаква основа/.
- snjore
- Младши потребител
snjore написа:А ако си заградя едно местенце до тази стеничка да си събирам растителните отпадъци или си поливам растенията в близост има ли основание собственика на стеничката да претендира, че ще му я повредя /особено ако стеничката няма никаква основа/.
Много праведен е станал тоя народ. Разрешение за складиране на трева се търси вече.
P.S. Проблем може да е, ако "растенията" за поливане са дървета.
- zuter
- Младши потребител
TheOldMan, моля те просветли ме малко, според кои текстове и от кой нормативен акт се синтезира извода.
да си я беше построил на законноустановения сервитут - 3 метра от регулацията.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Предполагам, въпросът е реторичен?
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg, аз съм човека който в трети и четвърти класове от средния курс на образование е имал поправителни изпити по български правопис и българска граматика, ама все пак не се ли пише рИторичен вместо рЕторичен
-
Формата е дублетна, т. е. и двете изписвания са правилни. РЕторика произлиза от латински (rhetorica), а рИторика - от гръцки (ῥητωρική). Аз лично предпочитам първия вариант, щото гърците нещо не са ми любими.
-
С последните си постинги като че ли затворихме тази доста интересна тема - за ползване на ограда построена М/У два УПИ.
-
Каква ли е дефиницията на "ползване", относима към въпросите в тази тема?
-
Имам не'kво мнение, ама не съм много убеден в него, затова ще изчакам некой по-мъдър да ги разбърка.
-
Спомням си едно предаване на Мартин Карбовски за някакъв двор с крави, газещи до коляно в собствените си нечистотии, и използващи оградата към съседа (с добре поддържана морава и цветя) за чесало, ама май не беше това основният проблем.
- magodeoz
- Активен потребител
Ако трябва да се зададе въпроса, може ли кравите да са субект на правото на ползване (или не) и в кои случай ползването на оградата ще бъде разпределено м/у човека с озеленения двор и кравите - негов съсед
-
zuter написа:
Много праведен е станал тоя народ. Разрешение за складиране на трева се търси вече.
P.S. Проблем може да е, ако "растенията" за поливане са дървета.
Праведен, неправеден бай бабо да не ти се пада такъв съсед. Тази "складирана на трева " е има няма 20 см от земята и съседът остави, че я полива през два дена с нафта ами ходи та се жалва в съвета и идват разни служители да ни пускат предписания къде да си събираме тревичката.
Та за туй, от чудо ви питам.
- snjore
- Младши потребител
Това Вашето се нарича компостиране на битови отпадъци, и не се прави на купчина до стеничката на съседа. Купете си компостер, и си го поставете където искате в двора - няма ограничения. Не си създавайте проблеми със съседите от незнание или, не дай Боже, от стиснатост.
- magodeoz
- Активен потребител
Това компостиране на нас не ни е необходимо, защото дворчето ни е една шепа. Това по скоро е ответна реакция от наша страна за това, че на същия този съсед 10 год. му се молим да си махне такова едно компостиране на нашата стеничка /с тази разлика, че неговото беше високо над метър с всичките отпадъци от печене на ракия всяка събота и неделя си прави бизнес/. Въпреки малките размери на нашето съседът се принуди да махне неговото. Никакви други институции не успяха.
- snjore
- Младши потребител
Не си създавайте проблеми със съседите от незнание или, не дай Боже, от стиснатост.
magodeoz, ако расъждаваме с категориите на съвременните икономически подходи, следва да се базираме в/у левовите равностойности на компостьора и стойността на един граждански процес за неправомерно увреждане, пък макар и спечелен от засегнатата страна.
-
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|