начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

различие в квадратура

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

различие в квадратура

Мнениеот d_nikolaeva_ » 03 Сеп 2010, 14:35

Моля, да ме ориентирате в следния казус : В скицата на имота,който ми предлагат за покупка квадратурата на имота е отбелязана като 1034 кв.м.,а в нотариалния акт квадратурата е 740 кв.м. Какво трябва да се направи и има ли начин да се коригира това. Направих запитване в общината дали има промени в регулационния план-казаха ми,че няма такива.
d_nikolaeva_
Младши потребител

Re: различие в квадратура

Мнениеот Standbay » 03 Сеп 2010, 16:33

разлика от близо 300 кв.м. никак не е малко - може да се дължи на много причини, но това не е важно....
Препоръчвам продавача да си извади една констативка за разликата в квадратурата по реда на обстоятелствената проверка и едва тогава купувайте
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот d_nikolaeva_ » 03 Сеп 2010, 18:19

Благодаря Ви много за отговора,може ли да посочите две-три примерни причини
за такава разлика?Все пак ако се изповяда така сделката какво ще загубя?
d_nikolaeva_
Младши потребител

Мнениеот Standbay » 04 Сеп 2010, 11:06

Причини най различни - например така го е придобил някога с неуредени сметки по регулация или пък уредени, но не документирани официално, друга причина
конфискация на и.ч. по конфискационните закони от 50-те години на миналия век.
За Вас неблагоприятните последици са очевидни - купувате 740/1034 ид.ч. от имота и още на другия ден продавача може да предяви претенции за останалите 294/1034 ид.ч. - с аргумента - мои са си, придобил съм си ги по давност и не съм ви ги продавал - ако искаш мога са ти ги продам и тях, но мога и да не ти ги продам, защото мисля да ти предложа да си разределим ползването и аз си спретна на тия мои 294/1034 една къщичка - нали вземах от тебе парици и то не малко - ето едно възможно неблагоприятно развите на нещата за Вас .... може би най-неблагоприятното ....
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот anserk » 04 Сеп 2010, 11:36

d_nikolaeva_ написа:Все пак ако се изповяда така сделката какво ще загубя?

300 кв.м. :roll:
@Standbay, я да видим как ще им извадиш тази "констативка" за 300 м2 :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 04 Сеп 2010, 12:18

anserk написа:...я да видим как ще им извадиш тази "констативка" за 300 м2 :roll:

Не аз, нотариуса :!:
:arrow:
Standbay написа:...по реда на обстоятелствената проверка ...
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот anserk » 04 Сеп 2010, 12:35

E..., за тези "обстоятелства" :D иде реч, като се има в предвид, че нотари не си мърда задника от стола !
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Сеп 2010, 19:07

до-d_nikolaeva_ ако купувате апартамент в комплекс тип затворен винаги има разлика в квадратурата :D това е трик на строителя и инвеститора за да могат да притежават общи части и да имат глас в ОС на собствениците и да си налагат тяхното решение
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот d_nikolaeva_ » 04 Сеп 2010, 23:23

Много Ви благодаря мили хора за отговорите! Дали обаче ще има нотариус,който ще изповяда констативен акт за 300 кв.м.разлика в квадратура? Как става принципно това-трима свидетели,които да потвърдят,че поне от 10 години знаят,че този имот има квадратура 1034 кв.м.-така ли? А за къщата,която е построена вътре в тази квадратура пък няма описание,например,че е на два етажа,че е с по три стаи на етаж,че има еди каква квадратура,че е масивна и т.н. Къщата е в едно малко село,не е апартамент в затворен комплекс.
d_nikolaeva_
Младши потребител

Мнениеот d_nikolaeva_ » 04 Сеп 2010, 23:36

В нотариалният акт пише - с неуредени регулационни отношения!
d_nikolaeva_
Младши потребител

Мнениеот d_nikolaeva_ » 04 Сеп 2010, 23:51

А може ли продавачът да каже-ето в тези 290 кв.м. е построена къщата и фактически аз да си купя празно място на хиляди лева? Как точно може да се докаже или да се провери откъде идва разликата?
d_nikolaeva_
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 11:01

и сега ти последно какво ще купуваш дворно място 740кв и къща с рзп 294кв
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

вписване на нотариален акт

Мнениеот d_nikolaeva_ » 06 Сеп 2010, 11:43

Моля, да ми отговорите може ли при разлика в квадратура между скица и нотариален акт 300 кв.м. в полза на скицата, да бъде вписан НА в службата по вписвания, ако купувачът се е съгласил да купи имота по квадратура от НА л/т.е. по-малката квадратура/
d_nikolaeva_
Младши потребител

Мнениеот anserk » 06 Сеп 2010, 13:13

d_nikolaeva_ написа:В нотариалният акт пише - с неуредени регулационни отношения!

d_nikolaeva_ написа:Дали обаче ще има нотариус,който ще изповяда констативен акт за 300 кв.м.разлика в квадратура? Как става принципно това...........
А за къщата,която е построена вътре в тази квадратура пък няма описание.........,и т.н.

Питам и се чудя за отговора:
Има ли към месец 09. 2010 г. все още такива, които са готови да хвърлят пари (бели, черни, прани, недопрани) за недвижим имот, без АДВОКАТ под ръчичка :roll:
Явно има :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот anserk » 06 Сеп 2010, 13:29

За да са наясно евентуално с бъдещите проблеми :arrow: цена!
Това може да им го каже само "собствен адвокат" (нищо лошо), а не този от АНИ :wink:
При такива случаи проблемите им започват още с намерението да оградят имота, та бил той и в родопските чукари! Къщенцето го подминавам.
anserk
Активен потребител

Мнениеот d_nikolaeva_ » 06 Сеп 2010, 14:14

В НА пише,че се дарява 720 кв.дворно място и къща в него!
d_nikolaeva_
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 14:19

до-anserk донякъде си е в правото всеки да подмине къщето :D но явно нещо не е наред защото никъде не се видя че купува земя с квадратура 1034кв а пише имот с квадратура 1034кв и е нормално в нот.акт земята да е 740 а къщата 294кв :D то и в нотариалните актове си пише като купиш апартамент ,че купуваш имот и се почва изброяването какво точно плащаш
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 14:22

до-d_nikolaeva_ и още 20кв метра надолу ли дойдоха нещата :D а и вече стана дарение а не покупко продажба
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот d_nikolaeva_ » 06 Сеп 2010, 14:34

Извинявам се,всъщност в НА пише ,че се дарява 740 кв. дворно място и къща. Покупко-продажбата предстои, но тъкмо затова пиша в този форум, защото аз съм бъдещия купувач и ме притеснява факта,че скицата,която извадихме заедно с продавача от Общината е упомената квадратура 1034 кв.м.,а някъде бях чела,че допустимата разлика между квадратурата в НА и скицата е 10 %. Ето това ме притеснява, защото разликата е доста съществена.
d_nikolaeva_
Младши потребител

Мнениеот d_nikolaeva_ » 06 Сеп 2010, 14:43

Извинявам се,всъщност в НА пише,че се даряват 740 кв.м дворно място и къща,аз съм евентуалния бъдещ купувач на тази къща,но след като отидохме с наследниците в общината,скицата,която им издадоха от там е с квадратура 1034кв.м.,а някъде бях чела,че допустимата разлика в квадратура м/у НА и скица са 10%. Ето това ме притеснява.
d_nikolaeva_
Младши потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба