начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Баща ми има гараж в редица от гаражи пред блока ...

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Баща ми има гараж в редица от гаражи пред блока ...

Мнениеот arabela1 » 16 Сеп 2010, 08:25

Проблема е следния.Баща ми има гараж в редица от гаражи пред блока в който живее.Преди известно време е решил да му построи покрив висок в най-високата си точка около 80 см.,като също така е навлезнал на 10-12 см.над гаража на съседите за да не течала водата точно върху трегера между гаражите.Взел е устното съгласие на съседите си,но в последствие както става обикновенно при нас се скарали за нещо и единия се е жалвал,минала е проверка и са му казали да го премахне.Има ли някакъв начин този покрив да остане,защото той подочул нещо,че това зависело от височината на покривната конструкция и при всички случаи ли е задължително да иска съглавието на съседите и да получи строително разрешително?
Благодаря предварително.
arabela1
Нов потребител

Re: Баща ми има гараж в редица от гаражи пред блока ...

Мнениеот probcho » 16 Сеп 2010, 18:57

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:26, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот anserk » 17 Сеп 2010, 16:56

@probcho, какъв съсед, какъв покрив и какво РС - поне от въпроса нищо не става ясно за що-годе отговор?
На тези редици от гаражни клетки пред блоковете общините дадоха ли им някакъв статут (в/у общинска земя)?
anserk
Активен потребител

Мнениеот wladi » 17 Сеп 2010, 19:36

Уважавайте законите и чуждата собственост.
Не си поставяйте покривите върху чуждите сгради и имоти. Не отводнявайте покривите си в чуждите имоти.
После съседите са лоши, защото имат "нахалството" да предентират за защита на собствеността си.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот probcho » 17 Сеп 2010, 20:05

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:27, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот anserk » 17 Сеп 2010, 20:16

arabela1 написа:Баща ми има гараж в редица от гаражи пред блока в който живее.

Основание, градоустройствен статут, .... - нищо не се споменава :roll:
Имаше по едно време издадени заповеди тук и там за премахване, после нещо май се измъдри временно ...
Може би някой от форума знае нещо по законова уредба на тези гаражни клетки пред блоковете ?
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 17 Сеп 2010, 21:08

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:27, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Сеп 2010, 21:12

Аз имам само усещането, че всички тези гаражи са дълбоко незаконно строителство, за които не могат да бъдат приложени нито една от хипотезите на §16 ПР на ЗУТ. А след като това е така, к'ва чужда собственост (уважаването и имам предвид), к'ви 5 ле'а? А wladi,к'во ще ка'еш?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот wladi » 19 Сеп 2010, 17:22

Не всички гаражи в комплексното застрояване са незаконни. Особено монолитно изпълнените групи преимуществено са законно построени. В повечето общини те се разрешаваха с изключение на София, където са по-малко.

Контролни органи по жалбата на съседа са направили предписание за премахване на покрива, ако самата сграда беше незаконна това щеше да намери отражение в предписанието.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот arabela1 » 19 Сеп 2010, 17:40

Гаражите са си напълно законни,а навлизането със няколко сантиметра над покрива на съседа както отбелязах е било с цел водата да не тече точно над трегера между гаражите и то първоначално със съгласието на съседите!След това покрива на съседа по никакъв начин не се наводнява допълнително,тъй като целия покрив е отводнен навън със улуци,така че вреда за съседа няма,просто това си беше негово глупаво заяждане.
P.S Междувременно същият вече съжалява,че е сезирал компетентните органи,защото баща ми се е сетил,че и той е бутнал стената между двата гаража ,които има и също ги е уведомил за това му нарушение и сега единия ще разваля покрив,другият ще строи стена...така,че сто пъти мисли ,един път режи! :D
arabela1
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Сеп 2010, 17:50

arabela1, ще оттегля съмненията си относно незаконното строителство, ако на следните въпроси отговориш адекватно, а именно:
1. В съответния ПУП за гаражите има ли предвиден режим за застрнояване(петна);
2. За гаражите има ли проекти и издадени разрешения за строеж, и;
3. Има ли съответни отстъпвания на право на строеж - в случай че земята върху които се намират гаражите е общинска или държавна?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот arabela1 » 19 Сеп 2010, 18:52

Не съм вниквала толкова подробно и не съм проверявала документите на гаража,но щом си има натурален акт предполагам,че всичко е законно,още повече,че е строен не от собствениците,а от фирма и гаражите са доста за да са незаконни,но мога да се поинтересувам,ако това е толкова важно.
arabela1
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 19 Сеп 2010, 20:03

Щом си има "натурален акт", а особено и щом има трегер между гаражите - няма начин нещо да е незаконно!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Сеп 2010, 20:54

magodeoz, arabela1 със сигурност мже да твърди че това което пита е по-важно от законността на строежа! А ти, за толкова време във материята до сега, трябваше вече да знаеш, че "натурален акт" идва от глаола "натурям", или "натургам" (на западно-български диалект) От тук е и отглаголното съществително ""натуряно"тaм нещо", а не както са те учили - от нотариус!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот arabela1 » 19 Сеп 2010, 21:05

добре де..."нотариален акт",а това какво променя във въпроса ми ?! :)
arabela1
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2010, 07:47

julyanvonemona написа:magodeoz, arabela1 със сигурност мже да твърди че това което пита е по-важно от законността на строежа! А ти, за толкова време във материята до сега, трябваше вече да знаеш, че "натурален акт" идва от глаола "натурям", или "натургам" (на западно-български диалект) От тук е и отглаголното съществително ""натуряно"тaм нещо", а не както са те учили - от нотариус!

arabela1,след като уточнихме онятието "нотариелен акт", дойде ред да Ви съобщя, че нещо вписано в такъв документ съвсем не изключва възможността да е в областта на незаконното строителство, така че ако искате да получите полезен за Вас съвет най-напред отговорете или - ако предпочитате конфиденциалност - си отговорете сама на въпросите, които Ви зададох преди два мои поста!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 20 Сеп 2010, 13:59

arabela1 написа:Не съм вниквала толкова подробно и не съм проверявала документите на гаража ,но щом си има натурален акт предполагам,че всичко е законно,още повече,че е строен не от собствениците,а от фирма и гаражите са доста за да са незаконни,но мога да се поинтересувам,ако това е толкова важно.

Силни съмнения за наличие на НА и строителни книжа :wink: Но... ЗУЕС отвори една вратичка, така че въпроса ви би трябвало да бъде "какво да направим с гаражните клетки пред блоковете, за да са законни?"

Имам аз такъв НА за подземен гараж, строен между блокове през 70-те години на миналия век от т.н. народна власт. Насила ни накараха след време да ги купим :D , за да не поправят вентилацията и асфалтовата изолация в/у покрива. И къде са строителните книжа - така и все се готвя да ги потърся, но ако някой реши да го надстроява, ще си ги намери :shock:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2010, 16:38

anserk, Нааистина бих искал да узная какво е евентуалното приложение на ЗУЕС в случая! Светни ме!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 20 Сеп 2010, 18:20

чл.4 на ЗУЕС
Наредба 6/18.09.09 г. на МРРБ (ДВ, бр.78/02.10.09) - прегледах на верев
http://dv.parliament.bg/DVWeb/broeveList.faces
anserk
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 20 Сеп 2010, 19:19

julyanvonemona написа:anserk, Нааистина бих искал да узная какво е евентуалното приложение на ЗУЕС в случая! Светни ме!

Практиката познава и т.нар. хоризонтална етажна собственост
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация