- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пристройка към сграда до границата на УПИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Пристройка към сграда до границата на УПИ
Здравейте,
Искам да направя масивна двуетажна пристройка на мястото на едноетажна лека пристройка, която е получена в заварено положение. Тъй като се планира тя да бъде на по-малко от 3 м. от съседния имот ми трябва съгласието на съседите. Има ли образец, който трябва да се ползва при подготовката на такова съгласие или се съставя в свободен текст? Кои са задължителни те атрибути, които трябва да присъстват в документа?
Искам да направя масивна двуетажна пристройка на мястото на едноетажна лека пристройка, която е получена в заварено положение. Тъй като се планира тя да бъде на по-малко от 3 м. от съседния имот ми трябва съгласието на съседите. Има ли образец, който трябва да се ползва при подготовката на такова съгласие или се съставя в свободен текст? Кои са задължителни те атрибути, които трябва да присъстват в документа?
- joder
- Нов потребител
Re: Пристройка към сграда до границата на УПИ
Такава опция "със съгласието на съседите" за основното застрояване не съществува.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ще се наложи да я направите не на намалено отстояние, а непосредствено до границата със съседа. Документът е декларация за съгласие по чл. 21 (5) от ЗУТ. Няма определен образец, нито изрично изискване за нотариална заверка. Задължителните атрибути са легитимацията на собствениците, и описание на имотите, в които се допуска свързаното застрояване.
На практика обаче често се изисква посочване на конкретните височини, както и нотариална заверка на подписите.
На практика обаче често се изисква посочване на конкретните височини, както и нотариална заверка на подписите.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, по нищо не се разбира че се касае за свързано ниско застрояване, та да даваш съвет по чл.21(5)ЗУТ, а освен това ако действащия ПУП предвижда свободно ниско или пък средно по характер зострояване си мисля че трябва изменение а не може само със декларация по чл.21 (5) и в другата тема ти посочих че устройственото планиране е от публично-правен ред. И двамата стреляме в тъмното, но ти и фенерчето не си включил, а пък не личи да имаш инфрачервени прибори.
-
joder написа:Искам да направя масивна двуетажна пристройка на мястото на едноетажна лека пристройка...
Чл. 21 (5) е изключение от общото правило, валидно за конкретно по характер застрояване. Разпоредбата му е напълно приложима както за основно, така и за допълващо застрояване.
Това, че "устройственото планиране е от публично - правен ред" не го оспорвам, каквото и да означава в контекста на конкретния въпрос.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, Нека допуснем че в ПУП-а имаш високо по характер застрояване. На какво основание ще приложиш 21 (5) ЗУТ?!! Затова ти казах че стреляме в тъмното.
-
"При урегулиране на поземлените имоти с подробен устройствен план се определят конкретното предназначение, допустимите дейности и допустимото застрояване, в т. ч. показателите за застрояване, съобразно характера на устройство и застрояване на определената устройствена зона. Съгласно чл. 16 от Наредба № 7 от 2003 г. за ПНУОВТУЗ разновидностите на устройствената жилищна зона са определени в зависимост от характера на преобладаващото застрояване.
Следователно няма пречка в жилищна устройствена зона с преобладаващо застрояване с голяма или със средна височина да се допусне застрояване на отделни поземлени имоти с малка височина, без за това да е необходимо да се изменя подробния устройствен план."
Това е извадка от становище на началника на ДНСК по поставения въпрос - един от малкото случаи, в които споделям такова. Разбира се, това се отнася до урегулирани имоти без определен конкретен характер на застрояването, само с определена зона.
Следователно няма пречка в жилищна устройствена зона с преобладаващо застрояване с голяма или със средна височина да се допусне застрояване на отделни поземлени имоти с малка височина, без за това да е необходимо да се изменя подробния устройствен план."
Това е извадка от становище на началника на ДНСК по поставения въпрос - един от малкото случаи, в които споделям такова. Разбира се, това се отнася до урегулирани имоти без определен конкретен характер на застрояването, само с определена зона.
- magodeoz
- Активен потребител
Аз съм бивш кадър на наследодателя на ДНСК - ГИДТК, така че тамошния купон ми е известен. Смяната на името през 1996 - мисля че беше - няма никакво значение. По скоро има значение, че ти споделяш това мнение макар и както виждам частично.
-
Така е. Споделям го частично, защото ако с ПУП е установен характер на застрояването за конкретния имот, допускането на друго по характер застрояване не би могло да стане в условията на чл. 134 (6), например. Законът не предвижда възможност да редуцираш характера на застрояването при облегчен режим. Ако обаче параметрите са посочени за зоната, а не конкретно за имота (какъвто е общият случай) - няма пречка да се разреши по-малко от онова, което е определено като пределно допустимо.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, съзнателно в лично съобщение до Вас си послужих с нецензурни изрази по отношение н-ка на ДНСК, за да изразя емоционалното си състояние от пълната несъстоятелност на понятието "преобладаващо" застрояване и свързаните с това мисловни надстройки. По начало ПУП-а е предвиждане а в легислатурата не е дефинирано под формата на предвиждане "преобладаващо застрояване". Наистина имаше такова понятие в първоначалните текстове на ППЗОГП на София, но това е в края на "терциера" и началото на "квартенера". Той се опитва да дава нов смисъл на предвижданията на ПУП, а за това никой не го е упълномощил, както и Вас. Имам предвид следния Ваш цитат.
Ако обаче параметрите са посочени за зоната, а не конкретно за имота (какъвто е общият случай) - няма пречка да се разреши по-малко от онова, което е определено като пределно допустимо
-
Естеството и смисъла на предвижданията на ПУП май Вие ги бяхте дефинирал в една друга тема. Понятието "преобладаващо" е употребено в общоприетия му смисъл, поради което не се нуждае от специална дефиниция. Друг е въпросът какъв е изобщо смисълът от подробни устройствени планове, след като общите такива задават задължителни (а не ограничителни) за прилагане параметри за всички имоти в обхвата им (така излиза, според Вас).
PS: Не открих нецензурни изрази в личното Ви съобщение.
PS: Не открих нецензурни изрази в личното Ви съобщение.
- magodeoz
- Активен потребител
ОУП наистина дават ограничителни параметри но ПУП дават задължитални за дадената обхваната от тях територия.
Последна промяна julyanvonemona на 23 Сеп 2010, 18:47, променена общо 1 път
-
Така ли е наистина? Ако параметрите не са посочени изрично за всеки отделен имот, по какво съдите, че са задължителни за всички? И друго - не са ли, отново, посочените за всеки имот параметри (ако ги има), ограничителни, а не задължителни? Вярно е, че предвижданията на плана са задължителни за засегнатата територия, но - в ограничителен, а не в императивен план.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz , след като с решение №8787/2008г (ДВ бр.65/2008г.) ВАС отмени приложението към чл.68 ал.2 Наредба №8 ОСУСП единственото меродавно и валидно обозначение е зададено в чл.72 "(2) В подробните устройствени планове височината на сградата, определена съгласно чл. 74, се означава с инициала "h" и с арабско число в метри. Броят на жилищните етажи се означава с число пред инициала "Ж". Когато в жилищни сгради първият и следващите надземни етажи се предвиждат за магазини, гаражи или за други нежилищни нужди, същите се означават съответно с инициалите "М", "Г" или "М/Г" и с число пред инициалите, показващо броя на нежилищните етажи."[/color] Наредба 7 ПНУОВТУЗ
Съзнателно съм дал в червено някой думи за да Ви подчертая, че ПУП дефинират всяка сграда. Естествено много малко проектанти се съобразяват с това решение на ВАС и си карат със символите от отменвения чл.68 (2) приложението, да не говорим че символа "h" и цифрите след него освен мене - не съм видял никой друг да го задава. Това че мнозинството е в неведиение, не означава че норматива е отменен! Под тези цифри никой няма право да проектира по ниски сгради освен като етап при условията на чл.152 (2) ЗУТ, така че "преобладаващото застрояване" за което говори назначеният, след като аз съм напуснал, н-к на ДНСК е меко казано фикция - да не говорим, че само тиква а не мозък може да го създаде.
Съзнателно съм дал в червено някой думи за да Ви подчертая, че ПУП дефинират всяка сграда. Естествено много малко проектанти се съобразяват с това решение на ВАС и си карат със символите от отменвения чл.68 (2) приложението, да не говорим че символа "h" и цифрите след него освен мене - не съм видял никой друг да го задава. Това че мнозинството е в неведиение, не означава че норматива е отменен! Под тези цифри никой няма право да проектира по ниски сгради освен като етап при условията на чл.152 (2) ЗУТ, така че "преобладаващото застрояване" за което говори назначеният, след като аз съм напуснал, н-к на ДНСК е меко казано фикция - да не говорим, че само тиква а не мозък може да го създаде.
-
По туй, горното, никой не спори. Чукате на отворена врата. Това обаче, че височината на сградата в ПУП е посочена в метри, предхождана от "h", не означава, че "h-0,01" (отново в метри) е незаконосъобразно - това е ограничителен, а не задължителен параметър. Задължителни са други неща, но това е друга тема.
- magodeoz
- Активен потребител
Прав се! Уточнявам: В предишният ми пост израза "Под тези цифри" да се чете "Под цифрите за съответния характер за застрояване"
-
Въпреки това, смятам, че - най-общо казано - тези цифри ограничават височината, но не я определят императивно (ако ме разбирате).
- magodeoz
- Активен потребител
Разбирам Ви само от определения съгласно чл.23 ЗУТ характер на застрояване! Иначе не проявявам разбиране!
-
Това едва ли е от значение. Очевидно, характерът на застрояване е параметър с еднопосочно променлива величина, що се отнася до ограниченията, заложени в ОУП.
- magodeoz
- Активен потребител
А дали характерът на застрояването предвид казаното в "глава шеста раздел ІІ" ЗУТ се определя в ОУП, освен може би нещо от чл.104 (1) или в правилата и нормативите за прилагането му се изпише някакъв текст съгл (2) за характера и начина на застрояването.
Последна промяна julyanvonemona на 23 Сеп 2010, 20:07, променена общо 1 път
-
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|