Здравейте, някой може ли да ми посочи в кой нормативен акт се съдържа забраната да се извършва строителство в територии, които попадат в обхвата на "Натура 2000"?
Става дума за разрешение на РИОСВ да се строи на плажа на Кара дере до гр. Бяла:
http://news.burgas24.bg/194255.html
Решението е публикувано на сайта на РИОСВ-Бургас:
http://www.riosvbs.eu/files/19-07.pdf
Също така бих искал да попитам кои лица са легитимирани да обжалват решението на РИОСВ - може ли всеки гражданин или екологична организация? Могат ли да обосноват правен интерес от обжалване на индивидуалния адм. акт?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Натура 2000
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Натура 2000
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Re: Натура 2000
Общоупотребима заблуда е, че в зоните по Натура 2000 изобщо не може да се строи. И друго - кой Ви каза, че решението по оценката на въздействие върху околната среда е годен за обжалване ИАА?
- magodeoz
- Активен потребител
И друго - кой Ви каза, че решението по оценката на въздействие върху околната среда е годен за обжалване ИАА?
Не е годен пък и въобще не е административен акт.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:И друго - кой Ви каза, че решението по оценката на въздействие върху околната среда е годен за обжалване ИАА?
Защо не е адм. акт?
Намерих закона - Закон за биологичното разнообразие, чл. 31-34.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
По отношение спора е ли АА и подлежи ли на съдебна ревизия- чл. 99 ЗООС. Няма спор и този път няма да се съглася с julyanvonemona и magodeoz.
Всъщност забрана за строителство има в редица нормативни актове, не само в ЗБР.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g, нямам спомен и друг път да не сте се съгласявала с мен, освен в един случай по отношение едно мое виждане за жената, като другата част от човечеството.Няма спор и този път няма да се съглася с julyanvonemona и magodeoz.
Освен това сбитият Ви изказ не ми позволява да се ориентирам добре, но до колкото виждам, питащият въобще не поставя въпрос от областта на ЗООС, нито пък визира решението по ОВОС (чл.99ал.2 ЗООС), за което няма спор че е административен акт.
Последна промяна julyanvonemona на 29 Сеп 2010, 22:36, променена общо 1 път
-
Благодаря много на poli_g!
Надявам се да свърши работа на моите приятели-еколозите, които много обичат плажа на Кара дере (един от малкото все още незастроени диви плажове).
Аз също го харесвам, макар че съм ходил само веднъж.
Лек ден на всички
Надявам се да свърши работа на моите приятели-еколозите, които много обичат плажа на Кара дере (един от малкото все още незастроени диви плажове).
Аз също го харесвам, макар че съм ходил само веднъж.
Лек ден на всички
-
julyanvonemona написа:И друго - кой Ви каза, че решението по оценката на въздействие върху околната среда е годен за обжалване ИАА?
Вероятно аз да не съм ви разбрала ок., но според мен твърдите с този си пост, че Р на съответния орган, защото не винаги това е директора на РИОСВ, по ОВОС не подлежи на съдебен контрол.
Няма спор, че това решение е АА и като такъв подлежи на съдебен контрол.
За това в тази тема конкретно не бих се съгласила с вашето становище.
Не ви дишам във врата и не взимам отношение по останалите ви изяви, но ако трябва: за протокола- от това, което съм прочела може да се научи доста за комуникацията в чисто човешки план и заради това ми е приятно да чета постовете и на двама ви. Интересни дискусии, понякога и мъничко ирония, но поднесена с финес. Знанията, не само в областта в която практикувате, отделно.
Извинете, че отново съм била немарлива, но едва сега отворих линка, посочен от колегата hiden- там ясно е написано това, което съм посочила и аз, само е трябвало да го прочета.
Последна промяна poli_g на 29 Сеп 2010, 22:52, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
hidden, не робувайте на химери. Това че се натвориха нормативни пречки за застрояването на плажовете съвсем няма да спре тази световна тенденция, която рано или късно ще ерозира всички умотворения като Натура 2000 и свързаните с подобни изригвания, нормативни актове. Ако нещо все още може да се работи в полза на опазването на природата е формуването на такива нагласи, при които да тържествува идеята - да се печелят пари от опазена природна среда. Само че за това се иска пипе, което вашите приятели природозащитниците нямат! Освен всичко, просто за сведение ще Ви кажа че водещите от тях са платени клакьори и се продават за по-малко от паница леща!
-
А, не тези не са такива, това са едни младежи, от които познавам само някои. В случая не става дума за користни подбуди, а действително за грижа към природата (е, и за плажа де )
Изобщо не става дума за клакьори. А как ще се печели от екология ми е малко трудно да се досетя в момента. Сигурно защото не ми достига "пипе"
Изобщо не става дума за клакьори. А как ще се печели от екология ми е малко трудно да се досетя в момента. Сигурно защото не ми достига "пипе"
-
julyanvonemona,
въпреки забраната в редица НА, вкл. и в защитените територии самият ЗЗТ дава при определени условия( разтегливи) да се извършват строителни мероприятия непряко свързани или завоалирани под благородни цели.
ЗГ пък е такава бира в това отношение ( там съм в познати води и мога да коментирам, ако желаете)....
въпреки забраната в редица НА, вкл. и в защитените територии самият ЗЗТ дава при определени условия( разтегливи) да се извършват строителни мероприятия непряко свързани или завоалирани под благородни цели.
ЗГ пък е такава бира в това отношение ( там съм в познати води и мога да коментирам, ако желаете)....
- Гост.
- Старши потребител
А как ще се печели от екология ми е малко трудно да се досетя в момента.
Не отдавна в един филм на National Geogaphic дребен италиански фермер каза: "Всеки трябва сам да може да произвежда храната си". Беше казано с такава вътрешна убеденост, съизмерима със изначалната стабилност на Вселената. Ако Вие hidden успеете да внушите нещо подобно на поне още един представител на вида "Homo sapiens", ще сте направили повече от всички природозащитни организации и то ще е по-ценно от стойността на всичките им съмнителни фондове захранвани със съмнителни цели и подбуди!
Дано сте ме разбрали!
poli_g ,тези които ме позноват от близу, трудно могат да определят какво познавам по-добре - материята по ЗУТ и тангиращите към него материи от други норматиевни актове или диворастящите гъби. И така:
"Триглав планина" почти изцяло влиза в територията на национален парк "Централен балкан". Без да съм навътре в тънкостите на ЗЗТ прочетох, че в националните паркове нямам право да събирам диворастящи гъби. Естественият ми генетично заложен от стотици хилядолетия нагон към събирателство - поставен под забрана?!! Как мислите ще се подчиня на това?!! (Иначе ако ми се наложи да правя нещо по ЗГ, бъдете уверена - ще се обърна към Вас, още повече че морториума със заменките ме хвана в разкрач и направи "вечно мои" целево купените от мен 25 дка гори)
Над законите сътворени от цивилизацията стоят природните закони! Това го запомнете добре и Вие hidden и ако искате да проведете нещо трайно заложете на тях.
-
julyanvonemona, не мога да схвана мисълта Ви много добре. Мислех, че говорите за финансова печалба, а Вие очевидно визирате някакъв друг вид. Не съм говорел за природни и човешки закони - говорех за един конкретен казус. Не съм се впускал в пространен анализ на екологичното движение в страната (каквото на практика няма), нито в безумията на българската администрация (каквито, според мен,има, и то немалко). Не съм коментирал нито Иракли, нито Боровец, нито лифта към Рилските езера, нито Банско. Защо ли? Защото ми липсва информация. А и не виждам особен смисъл. Кучетата си лаят, керванът си върви. На Вас какво Ви пречат еколозите не знам, а и не е моя работа. И какво означава еколози? Хора, които искат да защитят природата (защото няма кой) или някакви членове на някакви съмнителни организации с неясни цели и бекграунд? Аз петиции и подписки на екологични организации не подписвам, нито гласувам за тях - нямам им доверие.
Но все пак тук говорихме за един конкретен казус - Кара дере. Не знам какво Ви подбуди да насочите темата към природните закони.
Казусът е правен, а чл. 33, ал. 2 ЗБР е ясен:
На Вас ако Ви пречат човешките закони е отделна тема, която мен не ме вълнува.
Но все пак тук говорихме за един конкретен казус - Кара дере. Не знам какво Ви подбуди да насочите темата към природните закони.
Казусът е правен, а чл. 33, ал. 2 ЗБР е ясен:
Ако съответната защитена зона включва приоритетен тип природно местообитание и/или местообитание на приоритетен вид, то за осъществяване на изключението по ал. 1 могат да бъдат валидни само съображения във връзка с човешкото здраве, обществената сигурност или благоприятни въздействия върху околната среда, а когато такива не са налице, изключение по ал. 1 може да бъде допуснато само при получаване на положително становище от Европейската комисия.
На Вас ако Ви пречат човешките закони е отделна тема, която мен не ме вълнува.
-
Въпреки че не съм експерт по ЗБР, все пак хубавото е да поразсъждавате над няколкото института които чл.33 ал.1 ЗБР предлага а те са дадени алтернативно и са "човешкото здраве" "обществена сигурност" и не всичките са подвластни на "на положително становище от Европейската комисия." Оттеглям се от темата защото не съм експерт.
-
Прав сте, hidden, решението може да се обжалва. Някой трябва да чете, преди да пише глупости (имам предвид себе си). Според мен, след като това решение е публично, и касае защитена зона, всеки би имал правен интерес да го обжалва. Както се вижда обаче от текста на самото решение, "местните граждани" не са имали нужния капацитет да формулират читава жалба, което щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Въпреки това, не мисля, че разпоредбите на ЗБР, както и релевантните на ЗООС забраняват строителството в защитените зони по принцип. С други думи, ако ще помагате на любителите на плажуване далеч от удобствата на цивилизацията, ще Ви трябва нещо по-съществено от това, че не е редно да се строи в защитена зона по принцип.
- magodeoz
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|