- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Норми за проектиране на автосервиз?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Норми за проектиране на автосервиз?
Здравейте,
Моля някой с повече опит в проектирането да ми обясни по-подробно какви са изискванията според ЗУТ за съдържанието на проект за автосервиз (който е на калкан с друг гараж от съседния имот), защото аз от доста време съм заровила глава в закона..но все още мисля, че изпускам нещо .
Благодаря предварително!!!
Моля някой с повече опит в проектирането да ми обясни по-подробно какви са изискванията според ЗУТ за съдържанието на проект за автосервиз (който е на калкан с друг гараж от съседния имот), защото аз от доста време съм заровила глава в закона..но все още мисля, че изпускам нещо .
Благодаря предварително!!!
- rayabo
- Младши потребител
Re: Норми за проектиране на автосервиз?
rayabo! Някой друг беше повдигнал същата тема. Обединете се!
Последна промяна julyanvonemona на 07 Окт 2010, 08:03, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Изискванията към строежите са посочени в чл. 169 от ЗУТ. Аз лично бих добавил и изискването по чл. 12 (2).
- magodeoz
- Активен потребител
Благодаря!!!
- rayabo
- Младши потребител
Не бързайте да благодарите. Това са общи приказки. Ако Ви трябва конкретика - има още много (и най-различни) изисквания. Но тук, във форума, има архитекти - те би трябвало да ги знаят най-добре.
- magodeoz
- Активен потребител
rayabo, в забележката на magodeoz
се крие нещо много важно и то е, че автосервиза над определена големина не може да мине за допълващо по смисъла на чл.42 и следващите от ЗУТ разпоредби застрояване, независимо от текста по ал.2 от същата разпоредба. Така че евентуално ще ви трябва и изменение на ПУП. За да не дерете очите на местните общинари и за да избегнете изменението на ПУП, кръстете вашия обект "работилница за ремонт на МПС". От тук нататък можете да я разположите на калкан със заварения гараж - при наличието на виза от гл. арх., ако във Вашия УПИ няма предвиждане за такова строителство .Аз лично бих добавил и изискването по чл. 12 (2).
Изискванията към строежите са посочени в чл. 169 от ЗУТ. Аз лично бих добавил и изискването по чл. 12 (2).
-
Изменението на ПУП вече е направено. В момента се чака визата за проектиране. Автосервизът е около 100кв.м. Интересува ме дали трябва да се предвижда мивка и тоалетна (ако тоалетна има в къщата, която е в имота) и мога ли да отводнявам покрива в посока към улицата или трябва да е към имота? Питам защото понякога ми е доста трудно да тълкувам ЗУТ, когато проектирам нещо за първи път
Гаражът на съседа е висок 3м.,но е дал нотариално заверено пълномощно, че е съгласен бъдещия гараж да бъде по-висок. Максималното разрешено е 3,60 на каклкан за допълващо застрояване а клиентът иска неговият гараж да е 4,60. Мисля да го направя 3,60м на 3м от калкана и след това да бъде 4,60?
Гаражът на съседа е висок 3м.,но е дал нотариално заверено пълномощно, че е съгласен бъдещия гараж да бъде по-висок. Максималното разрешено е 3,60 на каклкан за допълващо застрояване а клиентът иска неговият гараж да е 4,60. Мисля да го направя 3,60м на 3м от калкана и след това да бъде 4,60?
- rayabo
- Младши потребител
rayabo, ако изменението на ПУП вече е направено и ако има предвиждане за основно или за допълващо застрояване, виза за проектиране не ти трябва. почвай да проектираш водите можеш да ги отведеш към улицата - не бой се!
-
rayabo написа:Питам защото понякога ми е доста трудно да тълкувам ЗУТ, когато проектирам нещо за първи път
Да рабирам ли, че започваш да практикуваш ... да не кажа "на сляпо"
Автосервизите се проектират в зависимост от броя и вида на пОстовете, вида на МПС и от там и броя на обслужващия персонал (даже и двама да са).
Добре е да прочетеш комуникационната Наредба 2/2004 г., Наредбата за необходимите площи, както и да се консултираш (най-добре да привлечеш като за първи път) с ТЕхнолог (ДВГ- машинен инженер, дето учат за това), защото от него започва заданието за проектиране квадратура на халето, светла /конструктивна височина (канал /подемник), обслужващи помещения (вкл. складови площи), МТЧ (т.н.обзавеждане), ...Обърни внимание на ВиК и не гледай само покрива, защото има и други задължителни съоръжения (при смяна на масла - канала!).
Ако се озориш, обърни се към архитект с опит, за да се научиш!
Успех!
- anserk
- Активен потребител
rayabo, все пак преди да послушаш anserk, който е прав по принцип, разбери сериозен автосервис ли се иска да проктираш или нещо което да служи на някой изчуквайки някоя тенекия и сменяйки някоя гума да припечелва някой лев. Тогава те съветвам дая крастиш обекта си според предишния ми пост. Ако става въпрос за сериозен автосервиз, това си е почти промишлен обект и подходи към него, както те съветва anserk, че и по-сериозно.Мисля обаче,че по подхадящата специалност машинени нженер дето баш е учил за това е този завършел "пътно-транспортна техника." (мисля че така се казваше специалността, но и ДВГ става)
-
Господа, какви чудеса на ДВГ и пътно-транспортната техника очаквате да се развият на 100 кв. м? Че това не стига и за два-три елементарни подемника, да не говорим за складове, битови, и т. н. Не ставайте смешни, както ми каза julyanvonemona в една друга тема. По-важното в случая е за какво точно е сервизът - за двигатели, за гърнета, за скорости, и т. н.
- magodeoz
- Активен потребител
8х12=100 м2 (6 м не иде...) с мин 2 поста и два H св.(4+4)
Много добре знам, че не е сервиз за ТИР.
Но..., къде сте професионалистите...извън форума Европаааааааааааа........тука ли си или да дойдем при теб
ПП. magodeoz, нали не искаш дни на ред да разкарвам МПС по кварталните "сервизчета" за да ми прегледат изброени от теб части на колата.
Или е "автосервиз", или е "псевдосервиз"!
Много добре знам, че не е сервиз за ТИР.
Но..., къде сте професионалистите...извън форума Европаааааааааааа........тука ли си или да дойдем при теб
ПП. magodeoz, нали не искаш дни на ред да разкарвам МПС по кварталните "сервизчета" за да ми прегледат изброени от теб части на колата.
Или е "автосервиз", или е "псевдосервиз"!
- anserk
- Активен потребител
julyanvonemona написа:rayabo, все пак преди да послушаш anserk, който е прав по принцип, разбери сериозен автосервис ли се иска да проктираш или нещо което да служи на някой изчуквайки някоя тенекия и сменяйки някоя гума да припечелва някой лев.
По-скоро е второто. В работилницита ще има място за три автомобила. Просто си търся материал за четене...иска ми се да го направя както трябва, за да не ме връщат от общината 100 пъти, че достатъчно забавиха хората с промяната на ПУП-а
пп: "работилница за реглаж и ремонт на ел. инсталация на автомобили, свързано със съществуващата масивна сграда в съседния имот" - ето това е написано в мотивираното предложение.
- rayabo
- Младши потребител
...в мотивираното предложение
Ето този израз демаскира, че проблема се решава на подопечната на НАГ при СО територия. Колега rayabo, ако искате да запазите визията си на интелигентен човек избягвайте за напред да употребявате този свински израз. В лична кореспонденция обстойно ще Ви обясня защо израза е свински!
-
Колега julyanvonemona, всички вече разбрахме, че реагирате на израза "мотивирано предложение" като бик на червен парцал. Представете си, че става въпрос просто за скица - предложение по смисъла на чл. 135 (2) от ЗУТ, и - стига вече.
- magodeoz
- Активен потребител
rayabo написа:В работилницита ще има място за три автомобила. Просто си търся материал за четене...иска ми се да го направя както трябва, за да не ме връщат от общината 100 пъти,...
Ето това е! Не е важна общината, а да е както трабва! Сервиз за ел. инсталация на МПС и реглаж !!!!!! Много точно и много специфично!
С това трябваше да започнеш и че искаш да четеш!
Питай!
- anserk
- Активен потребител
magodeoz, толкова ли не можете да схванете, че един бик е лишен от вэъобажение. Този факт не Ви ли навежда на мисълта, че не мога да си представя смисъла на чл.135(2) ЗУТ във вида, който сте си самовнушили!
-
julyanvonemona, що се впрягаш на юристи! С теб сме от една порода , да не ги разлайваме, щото ще ИМ се стъжни (те са безпардонни и ... )
- anserk
- Активен потребител
Впрягането е забавно anserk! Не мислиш ли?
-
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|