- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Къща строя и ми трябва съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Къща строя и ми трябва съвет
Добър ден. От едно село съм неголямо, но сега съм на Варна(при роднини нали) И ме регистрираха тук в правния форум, от една компютътрна зала. Значи искам да ви попитам, тъй като с баща ми започнахме строеж на къща в двора ни на село (Неизбежно е , зимата идва, а старата къща прокапвака, руши се ...тя е кирпичена и ремонтирането е почти невъзможно) Остана само да покрием новата къщата и вече вътре е лесно. Проблема е, че комшии ме подсетиха за това, че може да ми направят проблем ако не си регистрирам(узаконя !?) строежа и къщата. До сега нищо такова не съм направил , просто започнах строежа. Материалите -някой са мои други от познати или купени. Сега се притеснявам да не ме хванат за гушата от общината или кметсвото на града по район на селото. Разбирам се с другите на село, но все някой може да иде и да направи мръсно. Кажете ми , моля, трябва ли да се притеснявам, за евентлуални глоби . И ако е много нередно това, което правя, кажете ми колко пари да заделя горе-долу и добър в сферата на какво адвокат да търся? Баща ми е на възраст и не искам да го притесняват зимата, ако ме няма. Не съм престъпник и не искам да бягам от данъци. Простете,че пиша така .."объркано" сигурно, но бързам защото съм на време тук. Лека Вечер!
- nebesa_svetli
- Нов потребител
Re: Къща строя и ми трябва съвет
Намери си адвокат, който се вихри по ЗУТ, или архитект. Второто е по-добре, а и те адвокатите си "имат" архитекти под ръка.
-
teogeo - Активен потребител
Първо искам да се плесна по челото и да кажа - как може хората в БГ още да строят и да не знаят, че за това им трябва архитектурен проект. Е може явно...
Ако къщата ти е ниска, едноетажна, може да мине като допълващо застрояване - от общината трябва да ти издадат скица на имота. После ще наемеш конструктор да ти напише едно становище и ще го внесете в общината за получаване на разрешение за строеж. По този начин, ще избегнеш правенето на цял проект и ще минеш само с конструктивно становище. Ако обаче си вдигнал двуетажно къще, ще ти се наложи да си одобриш проект.
Ако къщата ти е ниска, едноетажна, може да мине като допълващо застрояване - от общината трябва да ти издадат скица на имота. После ще наемеш конструктор да ти напише едно становище и ще го внесете в общината за получаване на разрешение за строеж. По този начин, ще избегнеш правенето на цял проект и ще минеш само с конструктивно становище. Ако обаче си вдигнал двуетажно къще, ще ти се наложи да си одобриш проект.
- axlastro
- Потребител
Ако обаче си вдигнал двуетажно къще, ще ти се наложи да си одобриш проект.
Колега axlastro, намираме се в правен форум! В посочения цитат употребяваш минало време, а и от поста на питащия е ясно, че парекселанс става въпрос за незаконно по смисъла на чл.225 ал.2т.2 ЗУТстроителство! Узаконяването е в историята. Значи единственият изход е или измама или някаква корупционна схема! Не давай такива съвети!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:Ако обаче си вдигнал двуетажно къще, ще ти се наложи да си одобриш проект.
Колега axlastro, намираме се в правен форум! В посочения цитат употребяваш минало време, а и от поста на питащия е ясно, че парекселанс става въпрос за незаконно по смисъла на чл.225 ал.2т.2 ЗУТстроителство! Узаконяването е в историята. Значи единственият изход е или измама или някаква корупционна схема! Не давай такива съвети!
Между другото, следейки новините в българското медийно пространство и откритите незаконни палати в полите на Витоша, Пловдив, яз. "Ивайловград" и др. все си мисля, че поредното "последно" узаконяване ще е скоро факт.
-
teogeo - Активен потребител
teogeo написа:Между другото, следейки новините в българското медийно пространство и откритите незаконни палати в полите на Витоша, Пловдив, яз. "Ивайловград" и др. все си мисля, че поредното "последно" узаконяване ще е скоро факт.
Не вярвайте на 90% "медийно" и не мислете, че тия с парите са толкоз "балами". колкото ги изкарват (често по поръчка) Заапочнаха вече да бият отбой (поне в нета, което прочетох)
Ако не сте попадали по страниците на печата (чукайте на глава), бедна ви е фантазията какъв може да ви изкара този, който им плаща!
А сега за @ nebesa_svetli: разбрахме тук във форума, че си дигнал къща без строително разрешение, но да си остане между нас Е..., дано да нямаш душмани в малкото селце.
Иди при архитект (той работи с екип) да ти направи проект за направената къща, като не забрави да поиска "виза", после да внесе "проектите" за РС /разрешение за строеж/ и като финал да ти се издаде от общината и УП /удостоверение за ползване/ и нотариален акт за собственост при нотариус.
Успех и тИхичко
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:Иди при архитект (той работи с екип) да ти направи проект за направената къща, като не забрави да поиска "виза", после да внесе "проектите" за РС /разрешение за строеж/ и като финал да ти се издаде от общината и УП /удостоверение за ползване/ и нотариален акт за собственост при нотариус.
Успех и тИхичко
Не е добър тоз съвет значи. Така щото общинските органи, когато на време дават подпис и печат на протоколи разни, или трябва да са слепи, или да са баджанаци на питащия. Но - де толкоз баджанаци, значи, та затуй - покрийте си къщето, и си измислете някоя барачка, дето все там ще да си е била от време оно, и си я изкарайте търпима, значи. Трябват трима другари от малкото село (дано да не са душмани), и един адвокат (той може и да е - не пречи).
- magodeoz
- Активен потребител
Добре ще е и така, ама нали не забравяш, че за УТ трябва и гл.архитект. И ако вземе че дойде (може и да изпрати някой) да види двете къщи - старата и новата!
- anserk
- Активен потребител
Главният архитект чете и се доверява на свидетелски показания - допустимо доказателствено средство по ГПК.
- magodeoz
- Активен потребител
Да де, ама:
Идеята ми беше, че за издаването на РС не е необходимо ходенето до селото, а за после ... абе до там да го докара
А и комшиите нали искат да го "узакони". Ами ще му помагат с мълчание...
nebesa_svetli написа:...Проблема е, че комшии ме подсетиха за това, че може да ми направят проблем ако не си регистрирам(узаконя !?) строежа и къщата. ...
Идеята ми беше, че за издаването на РС не е необходимо ходенето до селото, а за после ... абе до там да го докара
А и комшиите нали искат да го "узакони". Ами ще му помагат с мълчание...
- anserk
- Активен потребител
С УТ се избягват други проблеми, които неминуемо ще се състоят - протоколи, сертификати, и т. н. Вие ги знаете по-добре от мен, предполагам.
- magodeoz
- Активен потребител
Добре..., но нека това да стане проблем
Спирам до тук, че нагазих в мътни води, а вие само това чакате
И без това съм "злия дух" за адвокатите във форума
Спирам до тук, че нагазих в мътни води, а вие само това чакате
И без това съм "злия дух" за адвокатите във форума
- anserk
- Активен потребител
По внимателно със съветите за УТ (удостоверение за търпимост)! Нагазваме в мътни води, а с тези съвети nebesa_svetli, който както се оказва дори не е чувал за това, че има разрешения за строеж, току виж ви послушал! §184, ал. 8 ЗУТ ясно казва как се доказва времето за извършване на незаконния строеж. Последното изречение в него ясно визира връзката с Наказателния кодекс. Нека по-добре се ограничим до вероятността за глоба, дори и за събаряне, ама за затвор за невярна декларация- не съветвам никого да си играе с огъня!
- bgarch
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|