начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

нужен ли е констативен нот. акт за преустройство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нужен ли е констативен нот. акт за преустройство

Мнениеот ubgubg » 23 Окт 2010, 17:04

здравейте,имам един надявам се за вас интересен казус. Собственик сам на помещение за нежилищни нужди в жилищна сграда(офис). Преди време реших да направя ремонт,тъй като помещението бе с високо 5,30 м.Та направих проекти взех разрешително за строеж и буквално стана на два етажа с два самостоятелни входа(два офиса), имам и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Пролета реших да преустроя единият офис в кафене. внесох проекти в общината, всичко беше добре докато гл. Архитект не се заяде ,че иска да си извадя нов констативен нотариален акт за новото РЗП. Акта за собственост ,който представям е с ЗП 100 кв.м, а помещението което преустройвам(единият офис) е със скица за 140 кв.м ,направи отказ(след месеца чакане) с мотива,че непредставям акт за собственост за разликата в квадратите. Трябвало според него да извадя нов констативен нотариален акт за разганатата площ.Този акт изчислих ,че ще ми струва около 4000 лв с всички данъци и такси.Съвветвах се на няколко места и юристите и архитектите навсякаде ми казваха ,че няма право да ме натоварва с тези излишни разходи, при условие,че аз не пристоявам,не застроявам, не надстроявам,просто искам да сменя функционалното предназначеное на имота. Имам иконструктивно становище от инженер конструктор,че натоварванията в помещението не се променят. Следва ли да ми иска нов констативен нотариален акт за РЗП във вътрешния обем на моещението, като аз никаде незасягам общи части на сградата, пак имам вече за изваршеният ремонт удостоверение за въвеждане в експлоатация.Благодаря предварително за вашите мнения.
ubgubg
Нов потребител

Re: нужен ли е констативен нот. акт за преустройство

Мнениеот Melly » 23 Окт 2010, 18:39

Продължавайте... Това, което разбрах е, че сте голям спестовник.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2010, 19:09

В форума на КАБ и bgarch и аз Ви казахме! Такъв констативен нотариален акт не е необходим, като аз дори Ви посъветвах да обжалвате отказа на главния архитект да Ви бъдат одобрени проектите пред н-ка на съответната РДНСК. Мога и да формулирам разпоредбите по които имате право да направите това, но след като се се обърнали към lex.bg, следва да очаквате че тук има действащи адвокати, чиято работа е именно това. Ето защо, понеже съм само архитект, оставям на тях да Ви посъветват какво, що. Ако Ви намекнат да си платите, трябва да знаете че си го заслужавате.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 23 Окт 2010, 20:10

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:36, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2010, 20:19

probcho , понеже си техничарче момче ще ти отговоря така: Ако подмножеството В се съдържа в множеството А, това не значи ли че става въпрос за един и същ кранен брои елементи
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 23 Окт 2010, 20:28

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:36, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2010, 20:38

Да се произнесат вещите по въпроса!

Да се произнесат!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Окт 2010, 22:47

Не ме провокирайте, няма да се произнеса. :D
Или впрочем..., ДА, ставаме трима.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Окт 2010, 07:35

Melly, моля не възприемайте "Да се произнесат!", като призив към Вас. Разбирайте го, че каквото и да се каже повече по тази тема за мен е без значение, освен ако някой не избълва някоя фундаментална глупост!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 24 Окт 2010, 09:02

Здравейте!
Нали съм си техничарче, що да не дам своя принос за правния мир :roll:,
който според мен си е ачик война - убити, ранени...( все гледам да съм от вторите :D )
Та: КНА за Офис А на к.... със ЗП=... и Офис Б на к...със ЗП =..
съгласно УВЕ/РП/. Сега кой офис се преустройва - Офиса от НА или ... офис А от КНА или вместо него все ще носим УВЕ/РП/ и НА с план/скица/ и обяснения, т.е ще се правим на нотари относно собствеността :roll: Ей, добре че е гл. архитект, та да ви накара да си я опишете и приведете в ред :D
Последна промяна anserk на 24 Окт 2010, 09:45, променена общо 1 път
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Окт 2010, 09:44

Който тръгва на преустройства, да предвиди и за НА .
.
anserk, не е достатъчно! Аргументирай се моля!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 24 Окт 2010, 09:50

Кога успя, таман го махнах - да не обидя питащия :D
Ще ти отговоря, но довечера, защото се яхвам на коня, а ти иди на яхтата, днес е готин ден и няма да го принеса за правния мир :|
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Окт 2010, 10:53

Де да имах яхта!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот wladi » 24 Окт 2010, 10:55

anserk написа:....... КНА за Офис А на к.... със ЗП=... и Офис Б на к...със ЗП =.. .съгласно УВЕ/РП/. Сега кой офис се преустройва - Офиса от НА или ... офис А от КНА или вместо него все ще носим УВЕ/РП/ и НА с план/скица/ и обяснения, т.е ще се правим на нотари относно собствеността :roll: Ей, добре че е гл. архитект, та да ви накара да си я опишете и приведете в ред :D

Подкрепям необходимостта от КНА, но няма норма задължаваща издаването. Самостоятелните новообразувани обекти след първото преустройство, особено щом са със самостоятелни входове, следва да бъдат вписани като такива обекти, както в АК, за да се получат КСхеми, дака и МДТ за да получават данъчна оценка и да се плащат МДТ. КНА е желателен, но не задължителен.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Окт 2010, 11:17

КНА е желателен, но не задължителен.

Именно!
Нито пък от гледна точка на това, искащия одобряването на проектите да се легитимира като собственик на преустройвания имот. Съгласно чл.144 ал.1т.1 ЗУТ изискването е докуменк за собственост. В случая, както и в много други случаи, КНА не е единственият начин за заявяването на такава собственост!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 24 Окт 2010, 12:59

Нека питащият да се пОти тогава.
За снабдяване с всеки документ, свързан с това преустройсво, ще трябва да прилага един тон книжа вместо един единствен докИмент. :D .

Гламава работа.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Окт 2010, 16:14

Melly!
Всеки му заслуженото!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ubgubg » 24 Окт 2010, 17:17

Виждам, че мненията са противоречиви,затова и търсех някаква съдебна практика, но уви нщо не намерих. Ако някой може да даде някакав линк ще сам много благодарен. Явно ще се чака становише от началника на РДНСК :?
ubgubg
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Окт 2010, 18:11

ubgubg, хайде да ти помогна още малко. Н-ка на РДНСК не дава становище! Той или трябва да потвърди или да отмени отказа на гл. архитект да одобри архитектурните проекти за преустройството. Но за провеждане на правилната атака срещу главния архитект се обърни към адвокат. Ти сам прецени кой да бъде! Не всеки е спец! Аз съм само архитект и не мога повече да ти помогна, дори и да искам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 24 Окт 2010, 20:06

Аз съм много, много скептичен по отношение на отговора, който ubgubg ще получи от Началника на съответната РДНСК. Виждал съм такива отговори и становища на Началници на РДНСК-та по най- обикновени въпроси, че по такъв казус (той е много прост, ама иска малко юридически познания и известна доза собствен мозък) не знам какво ще отговори. А ако пък има и топла връзка между него и въпросния гл. архитект, тогава на ubgubg гърбината да му е яка!
Абе май Melly е права, що да не осигурим на нотариуса този хонорар, тъй де, няма да затрудняваме юристите на Общината да преглеждат документи, удостоверяващи собствеността на ubgubg, те и без това са претоварени от работа.
Изображение
bgarch
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация