Здравейте,
Моля за вашето мнение и съдействие по сления казус, който имам:
От няколко месеца си търся да закупя жилище и в крайна сметка се спях на едно. Дотук чудесно, но имам проблем, който се чудя как да реша
Част от жилищата, на които съм ходил на огледи са през една от голямите брокерски агенции в Сф ( предпочитам да не спомена коя точно е ), като за всеки оглед ( общо 3 ) съм подписвал „ Договор за посредничество при закупуване на недвижим имот“. В крайна сметка харесах един от имотите, които ми предожиха, дори ходихме с юрист от агенцията на среща с продавача за коментар на цаната. На тази среща подписах „ Протокол от среща“.
След тази среща намерих координати на продавача и се свързах с него за да сключим седлка без посредничеството на брокерската компания. Да, не е редно, но комисионната, която агенцията иска е много висока – 3,6% от стойността на сделката. Ако трябва да платя 3,6 % на агенцията цената на имота става доста висока и няма да мога да си го позволя. Продавача също е съгласен да прескочим агенцията.
Все още не сме скючили сделката, защото съм много притеснен дали агенцията няма да разбере за това и да ме съди
Общо съм подписал 3 договора за посредничество с тази агенция, в които е описан всеки един от гледаните имоти, но точно този, който искам да закупя не съм го подписвал аз, а приятелка, с които бях на огледа т.е данните на посредническия договора за този имот не са моите, а не лице с кое от намам роднинска връзка.
Притеснява, ме че въз основа на следните клаузи по договора агенцията може да заведе дело срещу мен:
Чл. 14„ В случай, че без да уведоми Агенцият Доверителя придобие някой от имотите, описани в чл. 1 от договора , лично или чрез свързано с последния лице по смисъла на ал. 1 от ДР на ТЗ, но без ограничение в степента на родство, същия дължи на Агенцията уговореното възнаграждение ( 3,6% от стоиността на сделката) възгаграждение в вдоен размер. Съответната сумна е изискуема от датата на предварителния договор за покупко-продажба съответно от датата на нотариалния договор“
Чл. 15 „ В случай, Доверителя се откаже от поръчката и след време сключи договор за покупко-продажба на някой от гореописаните имоти, същият дължи за заплати на Агенцията уговореното ( 3.6%) възнаграждение в двоен размер.“
Чл. 16 „ В случай, че въз основа на разпространената от Доверителя информация за имотите предмет на договора, трети лица сключат договор за покупко-продажба, то Доверителят дължи на Агенцията неустойка, която се определя в размер на 3,6 % от посочената в този договор цена на имота.“
Прекратяване на договораю
- Доврителят няма право да прекратява този договор едностранно
- Настоящият договор се прекратява по взаимно писменно съгласие между страните
Моля за вашия съвет, как да постъпя в този случай, дали могат да заведат дело срещу мен , какъв според вас би могъл да бъде резултатът от едно такова дело и как бих могъл да разваля сключените с агенцията договори.
Благодаря ви предрително!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор с агенция за посредничество за закупуване на имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Договор с агенция за посредничество за закупуване на имот
Така, да синтезирам набързо, че е време и за сън, а утре отново е веселко.
Искате да спестите приблизително и ориентировъчно 1500-1800 ЕВРО.
Решил сте, че след като не сте ходил там на оглед( защото не е подписан от вас протокола, а от приятелка) може да го сторите. Не разбирам ( или пък добре разбирам) подбудите ви за безплатност на храната.
Купувайте- парите са си ваши, отпосле ще се видите в разходи- за дело, за двоен размер на депозита, за адвокати( дето ги пестите от сега), но пък ще имате жилището, което искате. Напоследък такива дела приличен брой, осъдителните решение- точно толкова.
Моля, не ми благодарете за спестените пари за адвокат, макар отнесен да е коментарът ми.
Недолюбвам АНИ, не съм го крила, но в този случай ще застана твърдо зад тях. Заради трудът им, на който махате с лесна ръка.
Искате да спестите приблизително и ориентировъчно 1500-1800 ЕВРО.
Решил сте, че след като не сте ходил там на оглед( защото не е подписан от вас протокола, а от приятелка) може да го сторите. Не разбирам ( или пък добре разбирам) подбудите ви за безплатност на храната.
Купувайте- парите са си ваши, отпосле ще се видите в разходи- за дело, за двоен размер на депозита, за адвокати( дето ги пестите от сега), но пък ще имате жилището, което искате. Напоследък такива дела приличен брой, осъдителните решение- точно толкова.
Моля, не ми благодарете за спестените пари за адвокат, макар отнесен да е коментарът ми.
Недолюбвам АНИ, не съм го крила, но в този случай ще застана твърдо зад тях. Заради трудът им, на който махате с лесна ръка.
- Гост.
- Старши потребител
Здравейте,
комисионната за този имот е 3500EUR, и не мисля, че тази сума е заслужена за услугите, които са ми предоставили до този момент!
Съгласен съм да платя обезщетение на агенцията за всички огледи, коита са направени и за отделеното време от страна на брокерите, но съгласете се 3500EUR са голяма сума за 3 огледа!
Благодаря за мнението, явно наистна ще трябва да се откажа от този имот
комисионната за този имот е 3500EUR, и не мисля, че тази сума е заслужена за услугите, които са ми предоставили до този момент!
Съгласен съм да платя обезщетение на агенцията за всички огледи, коита са направени и за отделеното време от страна на брокерите, но съгласете се 3500EUR са голяма сума за 3 огледа!
Благодаря за мнението, явно наистна ще трябва да се откажа от този имот
- sahara
- Нов потребител
Използвали сте услугите на агенцията, редно е да си платите.
Който плаща зле, плаща два пъти, че и повече!
Който плаща зле, плаща два пъти, че и повече!
- ivankavrakov
- Потребител
Така, така.... онази максима латинска- знам.
Клаузите по този договор- като да е брачна връзка, но последната е къде по-либерална.
Идете с договора при адвокат, който ще ви помогне да им обявите( забележете, не да искате, просто да обявите) "развод", не по италиански.
Клаузите по този договор- като да е брачна връзка, но последната е къде по-либерална.
Прекратяване на договораю
- Доврителят няма право да прекратява този договор едностранно
- Настоящият договор се прекратява по взаимно писменно съгласие между страните
Идете с договора при адвокат, който ще ви помогне да им обявите( забележете, не да искате, просто да обявите) "развод", не по италиански.
- Гост.
- Старши потребител
Зарежи ги тези измамни агенции и ако можеш се отърви от тях. Взимат пари за едно отключване и нищо повече! Купих апартамент септември месец и още съжалявам, че им се доверих. Нито ме запознаха със същинската ситуация около имота, нито ми предоставиха всички документи, които до ден днешен събирам от този и от онзи. Купувачите плащаме на тези агенции, а в крайна сметка те работят в полза на продавача. Е, за какво трябва да сме коректни с тях тогава?
- ferdika
- Нов потребител
И на мен не ми се иска да им се доверявам, затова и при покупката задължително ще искам консултация и съдeйствие от адвокат. За подобна услуга адвокат ми иска 700лв. и вкл. проверка за тежести, изготвяне на предварителен договор и нотариален договор, абе почти всичко май.
Точно затова ми е много криво, че ще трябва да дам на агенцията 6000лв. Така или иначе ще трябва да ползвам и адвокат, не бих се доверил само на агенцията за такава сериозна инвестиция.
Та като си направя проста сметка цената на огледите на агенцията идват доста скъпи - 5300лв.
Точно затова ми е много криво, че ще трябва да дам на агенцията 6000лв. Така или иначе ще трябва да ползвам и адвокат, не бих се доверил само на агенцията за такава сериозна инвестиция.
Та като си направя проста сметка цената на огледите на агенцията идват доста скъпи - 5300лв.
- sahara
- Нов потребител
Kato ne iskate da platite za6o ne si tursihte sam jili6e a polzvahte uslugi na Agencii?
Ili smytate truda na brokera za podarak koito vi se polaga?
Ili smytate truda na brokera za podarak koito vi se polaga?
- g2004
- Нов потребител
Нямам нищо против да платя на агенцията за огледите, които сме направили. Смятам, че 300-600лв. са достатъчна сума за 3 огледа, но те не са съгласни и искат 6000лв!
А относно търсенето на жилище без посредничеството на агенция...ами то това е почти невъзможно. Вече не се предлагат жилища директно от продавач или ако има такива то веднага агенциите се свързват с продавача и го убеждават, че през агенцията ще стане по-бързо, по-сигурно и на по-добра цена. Много е трудно, просто агенциите за завладели целия пазар на недвижими имоти.
А относно търсенето на жилище без посредничеството на агенция...ами то това е почти невъзможно. Вече не се предлагат жилища директно от продавач или ако има такива то веднага агенциите се свързват с продавача и го убеждават, че през агенцията ще стане по-бързо, по-сигурно и на по-добра цена. Много е трудно, просто агенциите за завладели целия пазар на недвижими имоти.
- sahara
- Нов потребител
Как определихте тази цена за услугата?
Не попитахте ли в началото колко струва тази услуга да ви показват жилища и да ви водят на огледи и срещи със собственици?
Услугата не е толкова елементарна колкото ви изглежда на пръв поглед.
Не попитахте ли в началото колко струва тази услуга да ви показват жилища и да ви водят на огледи и срещи със собственици?
Услугата не е толкова елементарна колкото ви изглежда на пръв поглед.
- g2004
- Нов потребител
Не е нужно да плащаш на агенцията нищо щом имаш договореност с собственика казвам ти го от личен опит като агент по продажбата на недвижими имоти.Ако приятелката ти е подписала договора а ти го купуваш на твое име агенцията може само да пие една студена вода.Нека не те плашат с това че ще заведат дело те нямат основание да го направят ако ти си купил имота а дръг го е подписал.Адвокат също не ти трябва сам можеш да провериш има ли тежести апартамента т.е ипотекиран ли е в агенцията по вписвания прави се мониторна справка всеки може да я направи трябва ти само нотариалният акт и струва около 3 лв. А официлана справка за тежести на апартамента струва около 20лв след 3дни я издават. Предварителния договор може да го направиш сам това не е нищо друго а едно договаряне в писмена форма с продавача за всички условия по продажбата.Бих казал че по добрият вариант е ако ти сам си съставиш предварителния договор както ти е изгодно на тебе .Ако ползваш адвокатче той ще копне някое шаблонче и чел недочел после ще има ядове.Но ако не ти се занимава с всичко това разбирасе нахрани някое гладно адвокатче само гледай да не оплеска нещата.
А на агенцията директно им позвъни и им кажи че случаино си срещнал братовчед си който ис продава апартамента чрез тях но покупката няма нишо общо с тях.
Успех
А на агенцията директно им позвъни и им кажи че случаино си срещнал братовчед си който ис продава апартамента чрез тях но покупката няма нишо общо с тях.
Успех
- jeger
- Нов потребител
до-jegerДа съвета Вие най -правилен ,но да Ви питам ако продавача също се е обвързал със същата агенция няма ли него да го подгонят за комисонна.Да наясно съм как си помагат агенциите когато става въпрос за търсене на жилище,но то не само те де а и частните брокери разменят информация ,менкат си обекти един на друг и после явно си се оправят с получената комисионна.Мисля,че е добре най- легално да се излъже агенцията като им ,заяви по начина по които Вие знаете,че се отказва от покупка на жилище и да намери причини за отказа си , но да си го има документирано. Особено сега в тази криза се сещаме какви хиени са станали агенции и брокери само и само да вземат някой лев.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Re: Договор с агенция за посредничество за закупуване на имо
Да доразвия темата без да отварям нова.
Според юрист делата от АНИ против купува4ите, които хитруват и не си плащат комисионите, били напълно печеливши за купувачите, защото договорът бил за услуга, услугата не била напълно предоставена- именно не е подписан предварителен договор, страните са отишли сами при нотариуса и са подписали окончателен договор без помощта на агенцията, дори и да има някакво изпълнение на договора, то е частично и се дължи частична комисионна, а не пълната, а и изобщо не можело да се уговаря неустойка по такъв вид договор, а договорената неустойка от 2ния размер на комисионната е прекомерна.
Има неща, които ми прозвучаха резонно и други, с които не съм съгласна, но пък никога не пречи да се обмисли тази теза.
Дали обаче съдът ще приеме тези доводи е друг въпрос? Някой има ли практика. Аз не можах да открия нищо.
Според юрист делата от АНИ против купува4ите, които хитруват и не си плащат комисионите, били напълно печеливши за купувачите, защото договорът бил за услуга, услугата не била напълно предоставена- именно не е подписан предварителен договор, страните са отишли сами при нотариуса и са подписали окончателен договор без помощта на агенцията, дори и да има някакво изпълнение на договора, то е частично и се дължи частична комисионна, а не пълната, а и изобщо не можело да се уговаря неустойка по такъв вид договор, а договорената неустойка от 2ния размер на комисионната е прекомерна.
Има неща, които ми прозвучаха резонно и други, с които не съм съгласна, но пък никога не пречи да се обмисли тази теза.
Дали обаче съдът ще приеме тези доводи е друг въпрос? Някой има ли практика. Аз не можах да открия нищо.
- pitasht
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|