начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Договор с агенция за посредничество за закупуване на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор с агенция за посредничество за закупуване на имот

Мнениеот sahara » 25 Окт 2010, 00:34

Здравейте,
Моля за вашето мнение и съдействие по сления казус, който имам:
От няколко месеца си търся да закупя жилище и в крайна сметка се спях на едно. Дотук чудесно, но имам проблем, който се чудя как да реша :roll:
Част от жилищата, на които съм ходил на огледи са през една от голямите брокерски агенции в Сф ( предпочитам да не спомена коя точно е ), като за всеки оглед ( общо 3 ) съм подписвал „ Договор за посредничество при закупуване на недвижим имот“. В крайна сметка харесах един от имотите, които ми предожиха, дори ходихме с юрист от агенцията на среща с продавача за коментар на цаната. На тази среща подписах „ Протокол от среща“.
След тази среща намерих координати на продавача и се свързах с него за да сключим седлка без посредничеството на брокерската компания. Да, не е редно, но комисионната, която агенцията иска е много висока – 3,6% от стойността на сделката. Ако трябва да платя 3,6 % на агенцията цената на имота става доста висока и няма да мога да си го позволя. Продавача също е съгласен да прескочим агенцията.
Все още не сме скючили сделката, защото съм много притеснен дали агенцията няма да разбере за това и да ме съди :(
Общо съм подписал 3 договора за посредничество с тази агенция, в които е описан всеки един от гледаните имоти, но точно този, който искам да закупя не съм го подписвал аз, а приятелка, с които бях на огледа т.е данните на посредническия договора за този имот не са моите, а не лице с кое от намам роднинска връзка.
Притеснява, ме че въз основа на следните клаузи по договора агенцията може да заведе дело срещу мен:
Чл. 14„ В случай, че без да уведоми Агенцият Доверителя придобие някой от имотите, описани в чл. 1 от договора , лично или чрез свързано с последния лице по смисъла на ал. 1 от ДР на ТЗ, но без ограничение в степента на родство, същия дължи на Агенцията уговореното възнаграждение ( 3,6% от стоиността на сделката) възгаграждение в вдоен размер. Съответната сумна е изискуема от датата на предварителния договор за покупко-продажба съответно от датата на нотариалния договор“
Чл. 15 „ В случай, Доверителя се откаже от поръчката и след време сключи договор за покупко-продажба на някой от гореописаните имоти, същият дължи за заплати на Агенцията уговореното ( 3.6%) възнаграждение в двоен размер.“
Чл. 16 „ В случай, че въз основа на разпространената от Доверителя информация за имотите предмет на договора, трети лица сключат договор за покупко-продажба, то Доверителят дължи на Агенцията неустойка, която се определя в размер на 3,6 % от посочената в този договор цена на имота.“
Прекратяване на договораю
- Доврителят няма право да прекратява този договор едностранно
- Настоящият договор се прекратява по взаимно писменно съгласие между страните
Моля за вашия съвет, как да постъпя в този случай, дали могат да заведат дело срещу мен , какъв според вас би могъл да бъде резултатът от едно такова дело и как бих могъл да разваля сключените с агенцията договори.

Благодаря ви предрително!
sahara
Нов потребител

Re: Договор с агенция за посредничество за закупуване на имот

Мнениеот Гост. » 25 Окт 2010, 03:03

:roll: Така, да синтезирам набързо, че е време и за сън, а утре отново е веселко.
Искате да спестите приблизително и ориентировъчно 1500-1800 ЕВРО. :roll: :lol:
Решил сте, че след като не сте ходил там на оглед( защото не е подписан от вас протокола, а от приятелка) може да го сторите. Не разбирам ( или пък добре разбирам) подбудите ви за безплатност на храната.
Купувайте- парите са си ваши, отпосле ще се видите в разходи- за дело, за двоен размер на депозита, за адвокати( дето ги пестите от сега), но пък ще имате жилището, което искате. Напоследък такива дела приличен брой, осъдителните решение- точно толкова.

Моля, не ми благодарете за спестените пари за адвокат, макар отнесен да е коментарът ми.
Недолюбвам АНИ, не съм го крила, но в този случай ще застана твърдо зад тях. Заради трудът им, на който махате с лесна ръка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sahara » 25 Окт 2010, 16:00

Здравейте,
комисионната за този имот е 3500EUR, и не мисля, че тази сума е заслужена за услугите, които са ми предоставили до този момент!
Съгласен съм да платя обезщетение на агенцията за всички огледи, коита са направени и за отделеното време от страна на брокерите, но съгласете се 3500EUR са голяма сума за 3 огледа!

Благодаря за мнението, явно наистна ще трябва да се откажа от този имот :(
sahara
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 26 Окт 2010, 10:25

Използвали сте услугите на агенцията, редно е да си платите.
Който плаща зле, плаща два пъти, че и повече!
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот Гост. » 26 Окт 2010, 13:12

Така, така.... онази максима латинска- знам.
Клаузите по този договор- като да е брачна връзка, но последната е къде по-либерална. :)
Прекратяване на договораю
- Доврителят няма право да прекратява този договор едностранно
- Настоящият договор се прекратява по взаимно писменно съгласие между страните

Идете с договора при адвокат, който ще ви помогне да им обявите( забележете, не да искате, просто да обявите) "развод", не по италиански. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ferdika » 31 Окт 2010, 19:03

Зарежи ги тези измамни агенции и ако можеш се отърви от тях. Взимат пари за едно отключване и нищо повече! Купих апартамент септември месец и още съжалявам, че им се доверих. Нито ме запознаха със същинската ситуация около имота, нито ми предоставиха всички документи, които до ден днешен събирам от този и от онзи. Купувачите плащаме на тези агенции, а в крайна сметка те работят в полза на продавача. Е, за какво трябва да сме коректни с тях тогава?
ferdika
Нов потребител

Мнениеот sahara » 31 Окт 2010, 21:36

И на мен не ми се иска да им се доверявам, затова и при покупката задължително ще искам консултация и съдeйствие от адвокат. За подобна услуга адвокат ми иска 700лв. и вкл. проверка за тежести, изготвяне на предварителен договор и нотариален договор, абе почти всичко май.
Точно затова ми е много криво, че ще трябва да дам на агенцията 6000лв. Така или иначе ще трябва да ползвам и адвокат, не бих се доверил само на агенцията за такава сериозна инвестиция.
Та като си направя проста сметка цената на огледите на агенцията идват доста скъпи - 5300лв. :shock:
sahara
Нов потребител

Мнениеот g2004 » 31 Окт 2010, 22:22

Kato ne iskate da platite za6o ne si tursihte sam jili6e a polzvahte uslugi na Agencii?
Ili smytate truda na brokera za podarak koito vi se polaga?
g2004
Нов потребител

Мнениеот sahara » 31 Окт 2010, 23:41

Нямам нищо против да платя на агенцията за огледите, които сме направили. Смятам, че 300-600лв. са достатъчна сума за 3 огледа, но те не са съгласни и искат 6000лв!
А относно търсенето на жилище без посредничеството на агенция...ами то това е почти невъзможно. Вече не се предлагат жилища директно от продавач или ако има такива то веднага агенциите се свързват с продавача и го убеждават, че през агенцията ще стане по-бързо, по-сигурно и на по-добра цена. Много е трудно, просто агенциите за завладели целия пазар на недвижими имоти.
sahara
Нов потребител

Мнениеот g2004 » 01 Ное 2010, 11:04

Как определихте тази цена за услугата?
Не попитахте ли в началото колко струва тази услуга да ви показват жилища и да ви водят на огледи и срещи със собственици?
Услугата не е толкова елементарна колкото ви изглежда на пръв поглед.
g2004
Нов потребител

Мнениеот jeger » 16 Ное 2010, 23:27

Не е нужно да плащаш на агенцията нищо щом имаш договореност с собственика казвам ти го от личен опит като агент по продажбата на недвижими имоти.Ако приятелката ти е подписала договора а ти го купуваш на твое име агенцията може само да пие една студена вода.Нека не те плашат с това че ще заведат дело те нямат основание да го направят ако ти си купил имота а дръг го е подписал.Адвокат също не ти трябва сам можеш да провериш има ли тежести апартамента т.е ипотекиран ли е в агенцията по вписвания прави се мониторна справка всеки може да я направи трябва ти само нотариалният акт и струва около 3 лв. А официлана справка за тежести на апартамента струва около 20лв след 3дни я издават. Предварителния договор може да го направиш сам това не е нищо друго а едно договаряне в писмена форма с продавача за всички условия по продажбата.Бих казал че по добрият вариант е ако ти сам си съставиш предварителния договор както ти е изгодно на тебе .Ако ползваш адвокатче той ще копне някое шаблонче и чел недочел после ще има ядове.Но ако не ти се занимава с всичко това разбирасе нахрани някое гладно адвокатче само гледай да не оплеска нещата.
А на агенцията директно им позвъни и им кажи че случаино си срещнал братовчед си който ис продава апартамента чрез тях но покупката няма нишо общо с тях.
Успех
jeger
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Ное 2010, 09:55

до-jegerДа съвета Вие най -правилен ,но да Ви питам ако продавача също се е обвързал със същата агенция няма ли него да го подгонят за комисонна.Да наясно съм как си помагат агенциите когато става въпрос за търсене на жилище,но то не само те де а и частните брокери разменят информация ,менкат си обекти един на друг и после явно си се оправят с получената комисионна.Мисля,че е добре най- легално да се излъже агенцията като им ,заяви по начина по които Вие знаете,че се отказва от покупка на жилище и да намери причини за отказа си , но да си го има документирано. :D Особено сега в тази криза се сещаме какви хиени са станали агенции и брокери само и само да вземат някой лев.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Re: Договор с агенция за посредничество за закупуване на имо

Мнениеот pitasht » 01 Ное 2012, 19:38

Да доразвия темата без да отварям нова.
Според юрист делата от АНИ против купува4ите, които хитруват и не си плащат комисионите, били напълно печеливши за купувачите, защото договорът бил за услуга, услугата не била напълно предоставена- именно не е подписан предварителен договор, страните са отишли сами при нотариуса и са подписали окончателен договор без помощта на агенцията, дори и да има някакво изпълнение на договора, то е частично и се дължи частична комисионна, а не пълната, а и изобщо не можело да се уговаря неустойка по такъв вид договор, а договорената неустойка от 2ния размер на комисионната е прекомерна.
Има неща, които ми прозвучаха резонно и други, с които не съм съгласна, но пък никога не пречи да се обмисли тази теза.
Дали обаче съдът ще приеме тези доводи е друг въпрос? Някой има ли практика. Аз не можах да открия нищо.
pitasht
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба