начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

построяване на баня в гараж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

построяване на баня в гараж

Мнениеот tilovak_79 » 13 Ное 2010, 00:11

Здравейте, в старата ни къща нямаме баня и тоалетна и решихме в прилепения до къщата гараж да построим баня и тоалетна.Това законно ли е след като се променя предназначението на помещението и можем ли да имаме проблеми след време за построеното.
tilovak_79
Нов потребител

Re: построяване на баня в гараж

Мнениеот julyanvonemona » 13 Ное 2010, 20:04

Ако старата Ви къща е строена в град след ДВ бр.117 от1941г. то тя е била в нарушение на Закона на благоустройството на населените места в Царство България. А със ЗПИНМ и подзаконовите актове по прилагането му тоалетната задължително е в жилището, независимо от вида населено място в което то се намира. Този принцип следва неотменно и в ЗТСУ и в ЗУТ.
От казаното е видно, че отсъствието на тоалетна в къщата не е оправдателно условие, поне от 1941г., насам. същата да се игражда извън него. Така че освен че промяната на предназначението на гаража, което трябва да е с проект, то е необходимо такава тоалетна да се инкорпорира в къщата, а не в гаража освен ако не става въпрос за гаражна многоетажна сграда, където тоалетната ще е необходима, най-малкото заради охраната.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Ное 2010, 20:34

Независимо от драстичните нарушения на законите в Царство България, които тук бидоха констатирани, да се направи баня с тоалетна в законно построен гараж към днешна дата не е нарушение на никой норматив. Пък дали ще се ползва заедно с гаража, или поотделно - това е отделен въпрос, който не подлежи на нормиране (слава Богу!).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Ное 2010, 20:55

magodeoz !Аз агравиреам върху оправдателният мотив на питащият, а именно
...в старата ни къща нямаме баня и тоалетна и решихме в прилепения до къщата гараж да построим баня и тоалетна.
иначе ми е ясно че изрична забрана в гаража да има баня и тоалетна в закона няма! Тук искам да приведа контрааргумент, според който тоалетната не може да се счита като елемент на жилището, ако не е направена с проекти и разрешение за строеж и ако тази тоалетна не е част от"... група от функционално и пространствено обединени помещения и отворени покрити и открити пространства, които трябва да задоволяват жилищните нужди на определен брой обитатели." (пасаж от чл.108 (1) Наредба №7 ПНУОВТУЗ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Ное 2010, 20:58

Не е състоятерен тоз контрааргумент в конкретния случай, ще ме прощавате... Никой няма да пита има ли, или няма тоалетна в жилището. Става въпрос дали може (или не може) да има такава в гаража - и толкоз!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Ное 2010, 21:25

magodeoz!Мисля че достатъчно ясна впредишния пост казах:
...иначе ми е ясно че изрична забрана в гаража да има баня и тоалетна в закона няма!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот tilovak_79 » 05 Дек 2010, 05:47

В къщата няма баня и тоалетна и затова възникна на този етап необходимоста й.
tilovak_79
Нов потребител

Мнениеот tilovak_79 » 05 Дек 2010, 05:56

Баща ми притежава 5/6 от къщата а чичо ми 1/6 - построяването на банята и цялостния ремонт на къщата който направихме как можем да докажем при делба че направен с наши средства и чичо ми няма участие.Ремонта вдига ли цената на 1/6 на чичо ми ако той поиска да му се изплати в пари.
tilovak_79
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Дек 2010, 09:22

tilovak_79, дори и да приемем, сте в състояние точно да докажете участието или не на чичо Ви в ремонта на къщата (не е толкова просто), то в никакъв слчай не може да се приеме че тоалетната в гаража е част от ремонта на къщата. Ако ли пък гаража е предмет на отделна собственост мисията е невъзможна
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот tilovak_79 » 07 Дек 2010, 22:23

ремонта е направен на цялата къща а от гаража и къщата чичо ми притежава 1/6 която и аз не знам къде е точно в къщата или гаража и някъде си ......
tilovak_79
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Дек 2010, 23:56

Гаража от всякъде погледнато е самостоятелен обект извън къщата която може да съдържа едно или повече жилища - също самостоятелни обекти! Както се установява от до тук изнесената информация тоалатната не е част от нито едно от жилищата в сградата (колкото ги има). Щом чичо ви и в двата обекта има съсобственост дупе да ви е яко ако не се разбирате с него.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 19:37

Тази 1/6 идеална част, която е на чичо Ви, е едновременно навсякъде и никъде. Затова се нарича идеална част - тя е само една идея.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 10:03

тя е само една идея

Уви "идея" - при настъпване на определени събития - в състояние да изкърти всяка вяра в доброто начало у човека.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация