начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос относно сграда без акт 16

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно сграда без акт 16

Мнениеот migepa » 02 Дек 2010, 21:58

Може ли някой да ми обясни следната ситуация и какво следва Построена в грyб строеж преди 15 год. кооперация е изоставена от строителя които обявява фалит и изчезва. По голямата част от собствениците са си довършили апартаментите и живеят там. Няма акт 16 (може би няма и 15). Но е строена с всички разрешителни и хората са собственици на земята и съответно дяловете си в сградата. Сега обитават сградата нелегално и искат да се узакони тази сграда. Обаче господ знае кой какви промени си е направил в собственоста относно стени тераси инсталация и т.н. Отвън погледната има вид защото са останали много малко недовършени апартаменти. Става дума за сграда с един вход 6 етажа и 22 апартамента. Въпросът ми е ако това нещо може да се узакони то как ще стане. Благодаря предварително.
migepa
Нов потребител

Re: Въпрос относно сграда без акт 16

Мнениеот julyanvonemona » 03 Дек 2010, 13:41

Макар и някой да каже че роня крокодилски сълзи, искрено съжалявам за отсъствието на аnserk от форума. Той щеше да бъде изключително полезен в тази тема.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 03 Дек 2010, 15:05

migepa, мисля, че никой в този форум не би могъл да Ви помогне. Вариантите са толкова много, че да се гадае кога какво точно е станало и какви актове са оформяни досега е въпрос от компетенциите на професионална врачка.
Обърни се към специалист, който се занимава с оформяне на документацията по време на строителството, това са т.нар. консултантски (или познати като надзорни) фирми. Такава фирма трябва да се запознае с цялата документация на строежа досега и да Ви отговори какво следва да правите оттук нататък.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Дек 2010, 16:39

bgarch, аз за това имам предвид аnserk
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Дек 2010, 17:23

@migepa: "Това нещо" не следва да се узаконява, а просто да се въведе в експлоатация. Строежът Ви е четвърта или трета категория, и това упражнение се изпълнява или чрез общината (по документи), или чрез РДНСК (с приемателна комисия). Във Вашия случай може и да не е задължително да ползвате услугите на консултант, но е препоръчително (по-лесно ще станат нещата).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот migepa » 03 Дек 2010, 22:04

Много ви благодаря за отговорите ! Сградата е в Пловдив. Има ли някой който би ме ориентирал относно хонорара на консултантcка фирма за подобна услуга ? Или да почвам да им звъня по азбучен ред :D
migepa
Нов потребител

Мнениеот probcho » 03 Дек 2010, 23:07

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:34, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот migepa » 04 Дек 2010, 19:12

Ако е така значи новините са добри Де факто сред хората в сградата няма никoй с квалификация или желание да се справи с проблема. На по младите не им пука особено / нали никoй не ги закача / а другите просто ги е страх да не бъдат отново излъгани и да загубят още пари, Навремето достатъчно са потънали със вложените си пари и сега в кризата просто не са вече толкоз платежоспособни. А аз се явявам един вид съсобственик на апартамент и преди да вложа средства в него бих желала да знам дали не е напразно. Представете си че общината дръпне шалтера на тока и нареди на ВиК да спре водата докато не се вземе акт 16. Даже се чудя как са оставили толкоз време хората там без санкции.
migepa
Нов потребител

Мнениеот probcho » 04 Дек 2010, 20:03

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:35, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 04 Дек 2010, 22:45

Зависи много от категорията на строежа и от това, което е направено по сградата (имам предвид вече издадените актове по време на строителството). Ако сградата е четвърта категория, ще се въведе в експлоатация от общината, ако е трета, ще и бъде издадено разрешение за ползване от РДНСК Сектор Пловдив. Много важно е дали имате екзекутивния проект, както и присъединителни договори към ВиК и ЕВН. Без тия неща процедурата се усложнява допълнително и по спомен за 6 етажна сграда идваше около 18-20 хиляди лева цялата хамалогия. Интересно ми е каква точно е причината да желаете тази сграда да бъде въведена по реда си...
whiskey
Потребител

Мнениеот migepa » 05 Дек 2010, 00:15

Вече поне знам откъде да започна с документите и какво да търся в тях. Благодарение на Вас разбира се ' индията' не е толкова тъмна де :D Веднага щом се запозная по подробно ще пиша за положението. Сумата от 20 на хиляди между 17 -19 човека не е толкова страшна , но се съмнявам с това да се размине. Доколкото интереса ми да се узакони ' това нещо' то е , че моя дял в това положение е непродаваем на добра цена с две думи казано. Това от една страна , а от друга , че повечето от живущите там желаят да не нарушават закона и няма къде да отидат ако им дръпнат шалтера.
migepa
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 05 Дек 2010, 00:42

Ако може, да внеса лека корекция на сумата от 18-20 хиляди лева. За такава сума, вероятно става въпрос за провеждане на надзор по време на цялото времетраене на строителството на подобен обект. Само за подготовката на документите "справедливата пазарна цена" е в рамките на една десета от тази сума.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 05 Дек 2010, 02:11

Споменатата сума включва изготвянето на екзекутивни чертежи на сградата (ако такива липсват), договори с ВиК и ЕВН, където само таксата за включване си е солидна. Факт, че ако тези неща са оправени, може да се мине с около 2 до 3 хиляди лева. Точно затова казах, че трябва да се провери какво има и какво не :)
whiskey
Потребител

Мнениеот renetka85 » 11 Апр 2011, 16:05

на мен ми стана интересно, на какъв етап от строежа (може ли на груб строеж) да сключиш договор с ВИК и ЕНЕРГО да ти прекарат вода и ток легално
renetka85
Нов потребител

Мнениеот naughty » 11 Апр 2011, 17:08

предварителен договор може и на етап проекти, изискват ги за разрешението за строеж. Окончателен договор - след разрешението за строеж. След акт 16 минавате на "битов" ток ако става дума за жилищно строителство
naughty
Потребител

Мнениеот renetka85 » 12 Апр 2011, 09:33

значи ако сградата никога не получи разрешение за ползване или акт 16, си остава на временен ток завинаги
renetka85
Нов потребител

Мнениеот whiskey » 12 Апр 2011, 11:12

Това не е задължително, макар че така би трябвало да бъде. В повечето случаи подобни сгради биват свързвани към енергоразпределителната мрежа като един абонат и жителите на сградата с подотчетни електромери се оправят помежду си. Разбира се, това не е решение на проблема.
whiskey
Потребител

Мнениеот renetka85 » 12 Апр 2011, 13:48

лошото е че при обявяване на фалит от строителя, имат да се довършват самостоятелно много неща, най-вече общи части- асансиор, стълбища, парапети, фасада, озеленяване и премахване на оградата а поставяне на тротоар и 1000 още други неща не е лесна работа, докато се стигне до нанасянето
renetka85
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация