начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли да се отнеме статут на УПИ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Може ли да се отнеме статут на УПИ?

Мнениеот bgarch » 04 Дек 2010, 15:23

julyanvonemona, аз те разбирам прекрасно, опасявам се, обаче, как ще те разберат другите участници във форума. По- точно фразата- скъпото удоволствие "архитект". Смяташ, че техникът, който е навътре в материята, ще е по- евтин ли? И двамата знаем, за какво става дума.
Затова са забележките ми. По скоро за другите участници. Не знам как изглеждат те отстрани и защо точно те плашат!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 05 Дек 2010, 00:38

bgarch, какво толкова му разбирате на julyanvonemona, като нищо по същество не казва? Скъпи били архитектите – че то кое в днешно време е евтино? Адвокатите, за да разбират от устройствено планиране, трябвало преди това да завършат строителен техникум – глупости на търкалета! И тея разправии в стил "кой е по-по-най" – неделя сутрин с бате ви Енчо! Човекът май се развлича за Ваша, а и на малките зелени човечета, сметка.
А проблемът на mocanina ми изглежда съвсем елементарен (може би щото не съм завършил строителен техникум, и не мога да го прозра в дълбочина). Човекът няма как да разбере защо му е сменен статутът на УПИ, просто защото имотът никога не е бил УПИ. И въпросният път, който някой е "запушил" със строеж, най-вероятно никога не е бил елемент от уличната регулация за квартала. Не се научиха, в това число и техниците в общинската администрация, да правят разлика между "имот в урегулирана територия" и "урегулиран имот".
Впрочем, Вие тези неща вече ги споменахте, а развитието оттук нататък зависи от много фактори.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Дек 2010, 08:29

magodeoz. Днес е неделя сутрин и скоро бате Енчо ще започне. До тук ние само изпълнихме задълженията си на подгряваща трупа и то не лошо, но като стана въпрос, че
"...имотът никога не е бил УПИ..."
искам само да метна отново част от инфомацията дадена ни от mocanina , а именно:
Мястото е било предвидено за парк. И по тази линия е влизало в регулация.
Ако ли пък (кой знае)имате предвид, че теренът предвиден за парк спада към териториите по чл.21 т.1 ЗТСУ (изм. бл.63 1995,бр.34 2000г. штм.ДВ бр.2/2000г.), в редакциятя му до ДВ. бр.34/2000г., сте прав! Разпоредбата на §6 ал.1 ПР на ЗУТ, запазва дейснвието на ЗРП от миналото, но не е превъръща предвидената за парк територия в УПИ.
За да достигнете до това знание обаче, за разлика от zelen най-малкото трябва да сте завършил поне ПУЦ, към някой нявгашен СМК. Иначе просто нямам идея, как овладявате тези неща!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petstar » 05 Дек 2010, 12:14

Толкова много разсъждения, без надеждна база - по всяка вероятност става дума за имот в рамките на регулирана територия, но това не го прави автоматично УПИ. Изглежда ми абсурдно в територия, предвидена за парк, да се обособяват или запазват УПИ от стара дворищна регулация. Това,че фактически е имало път, не означава,че това е бил планирания път, т.е. този, който е предвиден в регулационния план.
Така,че Моканин, за да си отговорите на въпросите е необходимо да се запознаете с това, какво се е случвало с имота ви във времето - по стари и сега действащ регулационен план. Плановете са достъпни, предполагам,че имате стари и нови скици. И разбира се някой, който да анализира тази документация.
Принципно, градоустройствените правила са правна материя - ЗУТ и наредби.
Едва тогава, ще преценявате дали имате нужда/ смисъл/ от архитект, който да изготви проект за ЧИЗРП.
petstar
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Дек 2010, 15:23

Изглежда ми абсурдно в територия, предвидена за парк, да се обособяват или запазват УПИ от стара дворищна регулация.

Въпреки привидната абсурдност, чл.62а ЗУТ не е затворил до край възможностите за промяна на определена с ПУП (ЗРП) територия с предназначение парк, в друго предназначение.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 19:56

В тази норма постановките са от Вълко-Червенково време - народът да реши кое как да бъде. А народът не притежава колективен разум, тъй като не сме мравки. Така че - на теория може всичко, но на практика в такава територия може да се построи само пункт за безплатно раздаване на парични и предметни стимули за населението - може и без озеленяване, но с повече гишета.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Дек 2010, 21:11

Така е (за Вълко-ервенковото време - и днешните ремисии в чл. 62аЗУТ), но въпреки иглените уши, който този текст представлява, изменение предназначението на такава територия не е невъзможна.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 23:33

Нищо на този свят не е невъзможно. Така казва Йода на Люк Скайуокър в пета серия на "Междузвездни войни".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 00:53

Съвсем сериозно питам "междузвездни войни" не беше ли 4 сериен
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2010, 00:59

Сериите са общо 6, като първите три са правени след вторите три. Наскоро ги даваха по телевизията. Наивен, но трогателен филм. Цяла епоха в киното.
magodeoz
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация