начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Правни норми в строителството

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правни норми в строителството

Мнениеот kameniliev » 05 Дек 2010, 13:19

Здравейте! Нов съм във форума, нямам юридическо образование и бих искал да поставя въпрос. Надявам се някой ще го прочете и би ме насочил било то със съвет или материали, които да прочета.
Въпросът ми е следния: Знеа ли някой къде трябва да потърся информация относно правилата за строеж на сгради, ограждения и т.н.?
Подвъпросът, който ме вълнува е - На какво отстояние от границата със съсед, негова сграда или ограждение трябва да се намира отводнителната инсталация на покривите ми / му? С по-прости думи - На колко метра най-малко може да се сложат улуците, отвеждащи водата от покрива, за да е спазен закона?
Благодаря Ви предварително за отговорите.
С уважение
Камен
kameniliev
Нов потребител

Re: Правни норми в строителството

Мнениеот julyanvonemona » 05 Дек 2010, 15:11

Проекцията на стрехата където е монтиран отводнителният улук не може да излиза пред съответната вътрешна строителна линия повече от 1,50м.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 05 Дек 2010, 16:11

kameniliev написа:С по-прости думи - На колко метра най-малко може да се сложат улуците, отвеждащи водата от покрива, за да е спазен закона?

Предполагам, че става дума за водосточните тръби, а не за олуците. Слава богу, в действащата нормативна уредба няма изискване за отстояние на водосточна тръба от имотната граница. По принцип те се закрепват за фасадата на сградата и не излизат повече от 15 см пред нея, което е допустимо с общия текст по чл. чл. 87 и 88, ал. 1, т.1 от Наредба № 7 за ПН за УОВТУЗ (Само не се плаши от това съкращение, така са го измислили нормотворците. Имало е и по тежки случаи.).
Ако става дума за някакъв друг вид водосточни тръби или олуци- трябва да конкретизираш.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 06 Дек 2010, 11:41

Колкото и странно да изглежда, никъде в нормативната уредба няма текст, който да ограничава конкретно издаването на стрехата пред плоскостта на фасадата. Доколкото стрехата е част от покривната конструкция, единственото ограничение би могло да произтече от изискванията на Наредба № 2 за за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, където са посочени различни стойности, в зависимост от вида на конструкцията, и от направените изчисления.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Дек 2010, 23:34

В другата тема целево твърдях че добрият в ЗУТ-материята адвотат трябва да има поне завършен някой ПУЦ. Сега сам на път да си повярвам!
Уважаеми magodeoz в конструктивно отношение стрехата е конзола, а има противоземетръсна наредба (в момента не мога да я цитирам), която забранява по големи от 1,50м конзоли. Това имам предвид!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 19:41

Няма такава изрична забрана в наредбата, ще ме прощавате. Всичко е въпрос на материали, коефициенти, и доказване, най-общо казано.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Дек 2010, 21:16

Прав си! Визирам обичайното стоманобетоново изпълнение.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация