- Дата и час: 25 Ное 2024, 23:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съдебна делба - какви документи и разноски?
|
|
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
съдебна делба - какви документи и разноски?
здравейте,
с какъв документ да се легитимира съсебственик, който няма документ- НА, при внасяне на искова молба за делба ?
и още - как се определя съдебната такса , колко в случая е цената на иска- данъчната оценка на целия имот или само за съсобствената част ?
мерси
с какъв документ да се легитимира съсебственик, който няма документ- НА, при внасяне на искова молба за делба ?
и още - как се определя съдебната такса , колко в случая е цената на иска- данъчната оценка на целия имот или само за съсобствената част ?
мерси
Последна промяна law-bg на 08 Дек 2010, 11:39, променена общо 2 пъти
-
law-bg - Младши потребител
Re: съдебна делба - какви документи и разноски?
Не се внася данъчна оценка, а тя се определя накрая - ако изобщо се допусне делбата.
Легитимацията следва от наследствените връзки, не е пряко по документи. Понякога се правят сложни изчисления.
Легитимацията следва от наследствените връзки, не е пряко по документи. Понякога се правят сложни изчисления.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
С нотариалният акт ще се снабдите от служба вписвания .
При делбата държавните такси на съда се плащат накрая, като завърши процеса.
Ако стигнете до споразумение тя е 2% върху оценката ,ако ли не 4%/всеки съделител плаща върху своя дял/.Като начало ще заплатите на адвоката хонорара , в тарифата е определен минимума , не зная колко ви е сложна делбата.
Трябва да се снабдите с данъчна оценка и скица , задължително ,а ако имота е наследствен и с удостоверение за наследници , ако е съсобствен в следствие развод , съдебно решение и т.н.
Иска се вписва в служба вписвания там също дължите такса тя се заплаща на базата на данъчната оценка .Решението също се вписва таксата е върху оценката , ако е по-голяма от данъчнаат оценка .
Ако не се споразумеете се назначава и експертиза относно цената на имота -там възнаграждението на експерта се определя от съда.
Ако е земя земеделска на втора фаза се прави и проекта за делба във варианти там се заплаща на ОСЗГ , ако е имот в урбанизирана територия на основание чл.200 и следващите делото се изпраща и в техническата слежба на общината за да се даде становище относно поделяемостта на терена ,рестективно къщата апартамента/не мога да ви гадая такси по проекти вс . община си има тарифа/ ...
Та удоволствието съдебна делба въобще не е евтино !
При делбата държавните такси на съда се плащат накрая, като завърши процеса.
Ако стигнете до споразумение тя е 2% върху оценката ,ако ли не 4%/всеки съделител плаща върху своя дял/.Като начало ще заплатите на адвоката хонорара , в тарифата е определен минимума , не зная колко ви е сложна делбата.
Трябва да се снабдите с данъчна оценка и скица , задължително ,а ако имота е наследствен и с удостоверение за наследници , ако е съсобствен в следствие развод , съдебно решение и т.н.
Иска се вписва в служба вписвания там също дължите такса тя се заплаща на базата на данъчната оценка .Решението също се вписва таксата е върху оценката , ако е по-голяма от данъчнаат оценка .
Ако не се споразумеете се назначава и експертиза относно цената на имота -там възнаграждението на експерта се определя от съда.
Ако е земя земеделска на втора фаза се прави и проекта за делба във варианти там се заплаща на ОСЗГ , ако е имот в урбанизирана територия на основание чл.200 и следващите делото се изпраща и в техническата слежба на общината за да се даде становище относно поделяемостта на терена ,рестективно къщата апартамента/не мога да ви гадая такси по проекти вс . община си има тарифа/ ...
Та удоволствието съдебна делба въобще не е евтино !
- donna
- Старши потребител
Ясно, благодаря и на двама ви за включването.
Може би не формулирах питанката правилно - нали в исковата молба има
"Цена на иска : ...." там не ми е ясно кое ще се запише - данъчната оценка, цялата, само дела ли, или друго ?
"Цена на иска : ...." там не ми е ясно кое ще се запише - данъчната оценка, цялата, само дела ли, или друго ?
-
law-bg написа:Ясно, благодаря и на двама ви за включването.
Цена на иска е една.
На теб не ти трябват пари,а нерви и адекватен адвокат.
При оценка от порядъка на 60000лева беше около 12000лв.съдебна такса при решение с влязло в сила.
Имаш цена на иска,веща оценка,хонорар на адвокат за всяко дело/не отложен процес или пренасрочване на делото/,това на първа инстанция.При втора същото ,възможно е без веща експертиза,но една жалба за материален спор и наново иск,хонорар,вещи лица,обстоятелствени проверки-минават години все ще събереш парите,пази си нервите.Има и трета инстанция-минали са години и няколко експертизи,плащания от двете страни на ищец и ответник,може да се наложи да платиш и техните задължения за да има край делото ви и да има решение.После ще си върнеш парите от пропуснати ползи ,било с имот или пари,но никога няма да си върнеш нервите.Затова мисли,дали да започваш дело или да минеш с адвокат парламентьор,психологически подготвен,доволен и от заплащенето си и труда си за споразумение.
-
namakak - Потребител
law-bg написа:Ясно, благодаря и на двама ви за включването.
Колега вие иск за делба виждали ли сте , той къв е/уставонителен ,осъдителен , конститутивен или някакв хибрид може би / пише ли се цена на тоя иск , след катко ДТ се плащат на края!
Отивате в съда в архива или деловодството и искате да видите някое делбено дело , дано съда е малък и да ви познават да ви помогнат , щото аз ще ви питам де спахте по времето на стажаааааааааааааааааа...
............ аз бях на стаж 1г изчетох целия архив на съда барабар с делата на производство и като свърших това изпитание стаж знаех кое как се пише , щото преписвах там на едни листи с един химикал и не ме беше срам така да знаеш !
- donna
- Старши потребител
Написах нещо, убедена, че питащата не е колега, но после се замислих, предивд последния пост на Донна и отворих хронологията на участита й /не на Донна /. Law-bg, приемете добронамерен съвет - това не е Вашето дело, въпреки личния Ви интерес и точно заради него! Ангажирайте / консултирайте се с колега, който има нещо повече от диплома!
-
lexy21 - Активен потребител
lexy21 написа:Написах нещо, убедена, че питащата не е колега, но после се замислих, предивд последния пост на Донна и отворих хронологията на участита й /не на Донна /. Law-bg, приемете добронамерен съвет - това не е Вашето дело, въпреки личния Ви интерес и точно заради него! Ангажирайте / консултирайте се с колега, който има нещо повече от диплома!
Представете си, виждала съм искова молба и то точно с цена на иска!
Питах, защото досега не съм имала дело за делба, с молба за съдействие, вие тук го обърнахте на ирония и сарказъм, които ви моля да си запазите за съдебната зала! Всеки започва от някъде, и никой не се е родил научен, това, че сте по напред с материала, не ви дава право да давате квалификации относно ученето ми, стажуването, дипломата и т.н.
Както по-горе бе отбелязано, по-добре да се пита, преди да се направи някой гаф!
И все пак, благодаря ви за мненията по темата!...
-
law-bg написа:Питах, защото досега не съм имала дело за делба, с молба за съдействие, вие тук го обърнахте на ирония и сарказъм, които ви моля да си запазите за съдебната зала! Всеки започва от някъде, и никой не се е родил научен, това, че сте по напред с материала, не ви дава право да давате квалификации относно ученето ми, стажуването, дипломата и т.н.
Колега law-bg,
Опитът на колегите подсказава единствено, че материята около съдебните делби е сложничка. Разбира се, че винаги има "първи" път, но дръзналите да го направят са с ясното съзнание и отговорност за изхода от въпросната делба.
Оставям на вас да прецените дали водите, в които ще нагазите са ви поне до "кръста", или смело ще се гмурнете в "океана".
УСПЕХ!
-
Melly - Старши потребител
И аз не разбирам кому са нужни иронията и сарказма.
Според мен, искът за съдебна делба попада под общото правило на чл.69 ал.1,т.2 ГПК- цената на иска е данъчната оценка на имота, а ако няма - пазарната оценка. Друг е въпросът кога се плаща държавната такса. В хода на делото , цената може да претърпи изменение и съответно съдът да преизчисли държавната такса - да се довнесе или да се приспадне.Цената на иска е основен реквизит на исковата молба - по нея се определя дължимата държавна такса и подсъдността, така че не виждам възможност да се образува дело, без посочване на цена.
Според мен, искът за съдебна делба попада под общото правило на чл.69 ал.1,т.2 ГПК- цената на иска е данъчната оценка на имота, а ако няма - пазарната оценка. Друг е въпросът кога се плаща държавната такса. В хода на делото , цената може да претърпи изменение и съответно съдът да преизчисли държавната такса - да се довнесе или да се приспадне.Цената на иска е основен реквизит на исковата молба - по нея се определя дължимата държавна такса и подсъдността, така че не виждам възможност да се образува дело, без посочване на цена.
- petstar
- Нов потребител
Аз пък не разбрах кого и с какво засегнах,обидих, разстроих... Ами като видях как първоначално бяхте формулирали въпроса си /виждам, че вече е променен 2 пъти/, реших, че не може колега да пита така и за подобно нещо. После, след като се установи, че явно сте колега и, че въпросът Ви касае лично, добронамерено Ви посъветвах, да си намерите някой компетентнет в тази област, защото Вие определено не сте. Това е.
-
lexy21 - Активен потребител
lexy21 написа:..... Ами като видях как първоначално бяхте формулирали въпроса си ........После, след като се установи, че явно сте колега и, че въпросът Ви касае лично, добронамерено Ви посъветвах, да си намерите някой компетентнет в тази област, ......
ок, ок ...whatewer ....
-
Колега подскачате като котка върху горящ ламаринен покрив , та всичко това дето ви го написах го има в закона , вие и него не сте прочели ...сори ,че и претенции ,ако някога на мен ми бяха помагали така ехе ...ама всичко си научих сама , ходене ,ровене и четене !
Честно за такива елементарни неща трябва да питат на прословутия адвокатски изпит , тогава цедката ще е да знаете доста по -ситна.
Честно за такива елементарни неща трябва да питат на прословутия адвокатски изпит , тогава цедката ще е да знаете доста по -ситна.
- donna
- Старши потребител
donna написа:Колега подскачате като котка върху горящ ламаринен покрив , та всичко това дето ви го написах го има в закона , вие и него не сте прочели ...сори ,че и претенции ,ако някога на мен ми бяха помагали така ехе ...ама всичко си научих сама , ходене ,ровене и четене !
Здрасти , Дона,
80 % от това което сте ми писала го зная, но заради другите 20 % се допитвам. А и не е задължително да не зная нещо, за което питам, както се казва, винаги е добре да се чуят повече мнения.
За заключенията, които си правите....жалко
-
От зададения въпрос личи ,че не го знаете ...
- donna
- Старши потребител
donna написа:От зададения въпрос личи ,че не го знаете ...
Аз попитах 2 конкретни неща, но вие в краткост ми обяснихте и доста други, за което, разбира се съм ви благодарна!
P.S. Много ми е приятно да си комуникирам с Вас, Дона!
-
Колеги, аз също смятам, че не е нужно да има ирония или сарказъм, освен това с питане човек научава нови неща, естествено, че е нужно четене и много практика, но никой не се е родил научен! Аз също много съвестно съм се заравяла в бумаги по време на стажа, писала съм постановления в Прокуратурата, съдебни решения и т.н. Но все още има толкова неща които не знам!Аз също доскоро не бях водила административни дела по чл. 225 от ЗУТ, какво да кажа, аман, да се откажа, човек трябва да се бори дори с неща, които прави за първи път!
На въпроса за държавната такса - колега, пускате исковата молба без такса, в момента водя такова дело, по- нататък в производството, след като се определи пазарната оценка на всеки дял, се определя върху него и таксата, ако не се постигне преди това спогодба - съдебна или извънсъдебна. По отношение на другите изразени мнения, прави са колегите, изискват се много нерви и пари! Ние се надяваме все още да постигнем спогодба до началото на Новата година!
Пожелавам Ви успех, колега! И не се страхувайте ,че Вие за първи път, продължавайте смело да питате колегите, които имат желание да Ви помогнат, но естествено четете и много съдебна практика! А, още нещо, да не забравите да си впишете исковата молба! Успех!
На въпроса за държавната такса - колега, пускате исковата молба без такса, в момента водя такова дело, по- нататък в производството, след като се определи пазарната оценка на всеки дял, се определя върху него и таксата, ако не се постигне преди това спогодба - съдебна или извънсъдебна. По отношение на другите изразени мнения, прави са колегите, изискват се много нерви и пари! Ние се надяваме все още да постигнем спогодба до началото на Новата година!
Пожелавам Ви успех, колега! И не се страхувайте ,че Вие за първи път, продължавайте смело да питате колегите, които имат желание да Ви помогнат, но естествено четете и много съдебна практика! А, още нещо, да не забравите да си впишете исковата молба! Успех!
- nk7702n
- Старши потребител
Дълбок поклон и голямо Благодаря, nk7702n
-
Радвам се, ако съм успяла да помогна! Честит празник на Вас, поздравявам и всички колеги именници! Весел ден и много успехи на всички!
- nk7702n
- Старши потребител
Защо се налага това вписване на исковата молба?
- elxboy
- Младши потребител
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|