julyanvonemona, аз те разбирам прекрасно, опасявам се, обаче, как ще те разберат другите участници във форума. По- точно фразата- скъпото удоволствие "архитект". Смяташ, че техникът, който е навътре в материята, ще е по- евтин ли? И двамата знаем, за какво става дума.
Затова са забележките ми. По скоро за другите участници. Не знам как изглеждат те отстрани и защо точно те плашат!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да се отнеме статут на УПИ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Може ли да се отнеме статут на УПИ?
bgarch, какво толкова му разбирате на julyanvonemona, като нищо по същество не казва? Скъпи били архитектите – че то кое в днешно време е евтино? Адвокатите, за да разбират от устройствено планиране, трябвало преди това да завършат строителен техникум – глупости на търкалета! И тея разправии в стил "кой е по-по-най" – неделя сутрин с бате ви Енчо! Човекът май се развлича за Ваша, а и на малките зелени човечета, сметка.
А проблемът на mocanina ми изглежда съвсем елементарен (може би щото не съм завършил строителен техникум, и не мога да го прозра в дълбочина). Човекът няма как да разбере защо му е сменен статутът на УПИ, просто защото имотът никога не е бил УПИ. И въпросният път, който някой е "запушил" със строеж, най-вероятно никога не е бил елемент от уличната регулация за квартала. Не се научиха, в това число и техниците в общинската администрация, да правят разлика между "имот в урегулирана територия" и "урегулиран имот".
Впрочем, Вие тези неща вече ги споменахте, а развитието оттук нататък зависи от много фактори.
А проблемът на mocanina ми изглежда съвсем елементарен (може би щото не съм завършил строителен техникум, и не мога да го прозра в дълбочина). Човекът няма как да разбере защо му е сменен статутът на УПИ, просто защото имотът никога не е бил УПИ. И въпросният път, който някой е "запушил" със строеж, най-вероятно никога не е бил елемент от уличната регулация за квартала. Не се научиха, в това число и техниците в общинската администрация, да правят разлика между "имот в урегулирана територия" и "урегулиран имот".
Впрочем, Вие тези неща вече ги споменахте, а развитието оттук нататък зависи от много фактори.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz. Днес е неделя сутрин и скоро бате Енчо ще започне. До тук ние само изпълнихме задълженията си на подгряваща трупа и то не лошо, но като стана въпрос, че
За да достигнете до това знание обаче, за разлика от zelen най-малкото трябва да сте завършил поне ПУЦ, към някой нявгашен СМК. Иначе просто нямам идея, как овладявате тези неща!
искам само да метна отново част от инфомацията дадена ни от mocanina , а именно:"...имотът никога не е бил УПИ..."
Ако ли пък (кой знае)имате предвид, че теренът предвиден за парк спада към териториите по чл.21 т.1 ЗТСУ (изм. бл.63 1995,бр.34 2000г. штм.ДВ бр.2/2000г.), в редакциятя му до ДВ. бр.34/2000г., сте прав! Разпоредбата на §6 ал.1 ПР на ЗУТ, запазва дейснвието на ЗРП от миналото, но не е превъръща предвидената за парк територия в УПИ.Мястото е било предвидено за парк. И по тази линия е влизало в регулация.
За да достигнете до това знание обаче, за разлика от zelen най-малкото трябва да сте завършил поне ПУЦ, към някой нявгашен СМК. Иначе просто нямам идея, как овладявате тези неща!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Толкова много разсъждения, без надеждна база - по всяка вероятност става дума за имот в рамките на регулирана територия, но това не го прави автоматично УПИ. Изглежда ми абсурдно в територия, предвидена за парк, да се обособяват или запазват УПИ от стара дворищна регулация. Това,че фактически е имало път, не означава,че това е бил планирания път, т.е. този, който е предвиден в регулационния план.
Така,че Моканин, за да си отговорите на въпросите е необходимо да се запознаете с това, какво се е случвало с имота ви във времето - по стари и сега действащ регулационен план. Плановете са достъпни, предполагам,че имате стари и нови скици. И разбира се някой, който да анализира тази документация.
Принципно, градоустройствените правила са правна материя - ЗУТ и наредби.
Едва тогава, ще преценявате дали имате нужда/ смисъл/ от архитект, който да изготви проект за ЧИЗРП.
Така,че Моканин, за да си отговорите на въпросите е необходимо да се запознаете с това, какво се е случвало с имота ви във времето - по стари и сега действащ регулационен план. Плановете са достъпни, предполагам,че имате стари и нови скици. И разбира се някой, който да анализира тази документация.
Принципно, градоустройствените правила са правна материя - ЗУТ и наредби.
Едва тогава, ще преценявате дали имате нужда/ смисъл/ от архитект, който да изготви проект за ЧИЗРП.
- petstar
- Нов потребител
Изглежда ми абсурдно в територия, предвидена за парк, да се обособяват или запазват УПИ от стара дворищна регулация.
Въпреки привидната абсурдност, чл.62а ЗУТ не е затворил до край възможностите за промяна на определена с ПУП (ЗРП) територия с предназначение парк, в друго предназначение.
-
В тази норма постановките са от Вълко-Червенково време - народът да реши кое как да бъде. А народът не притежава колективен разум, тъй като не сме мравки. Така че - на теория може всичко, но на практика в такава територия може да се построи само пункт за безплатно раздаване на парични и предметни стимули за населението - може и без озеленяване, но с повече гишета.
- magodeoz
- Активен потребител
Така е (за Вълко-ервенковото време - и днешните ремисии в чл. 62аЗУТ), но въпреки иглените уши, който този текст представлява, изменение предназначението на такава територия не е невъзможна.
-
Нищо на този свят не е невъзможно. Така казва Йода на Люк Скайуокър в пета серия на "Междузвездни войни".
- magodeoz
- Активен потребител
Съвсем сериозно питам "междузвездни войни" не беше ли 4 сериен
-
Сериите са общо 6, като първите три са правени след вторите три. Наскоро ги даваха по телевизията. Наивен, но трогателен филм. Цяла епоха в киното.
- magodeoz
- Активен потребител
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|