начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Грешна скица на недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Грешна скица на недвижим имот

Мнениеот rayagergovska » 24 Дек 2010, 13:45

Здравейте ,имам следния проблем в скица на недвижим имот в земеделска земя,още когато са я правили са сгрешили и имота е увеличен с около 20 кв.м. Реално е 35 кв.м. а по скица и документи го пишат 53кв.м.
Аз разпитах техника на общината и ми казаха,че трябва с геодезист да замерим и направим снимка и да коригираме данните в кадастъра и да нанесем реалните размери на имота.
Обаче мен ме притеснява следното нещо.Като се променят данните за имота трябва ли да поправям нотариалния акт и каква е цената за такава услуга /ориентировъчна разбира се!/ . Ако трябва да е толкова колкото съм платила при покупко продажбата ми се струва доста...
И още един въпрос след като заснемем реалните размери на имота в кадастъра дали е много скъпо промяната на данните ?
Съжалявам ,че питам най-вече за пари ,но ме интересува /най-вече дали трябва да се променя нот.акт/.
Благодаря предварително.
rayagergovska
Младши потребител

Re: Грешна скица на недвижим имот

Мнениеот julyanvonemona » 24 Дек 2010, 14:28

Който си има дълъг нож, си има и кания за него! В същност преценете какво очаквате от имота си и с какво попълвайки точните му данни ще компенсирате парите които ще сасете за това. Т.е. направете си сметка "струва ли си". Ако ли пък питате как вървят цените на услугите и придружаващите ги такси, определено аз мисля че този форум не е мястото. Ако някой е готов да Ви помогне в прогнозиране на една обща цена, нека го ноправи! Аз не се наемам!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот rayagergovska » 24 Дек 2010, 18:45

Ами мисля ,че каквито и пари да са е по-добре всичко да е коректно и законно,затова искам и тази промяна.А сметнах ,че това е форума ,защото видях че тук е коментирано относно промяната на нотариалния акт.Но незнаех в кой подфорум да пусна темата.Това е което най-вече ме интересува.От гледна точка на закона какво е заложено във връзка с нотариалния акт и кога се променят данните в него задължително ли е и при какви условия.Цените са ...ако просто някой е минал през този път,ако ли не...здраве да е.
rayagergovska
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Дек 2010, 19:37

Бедата е, че в първоначално зададения въпрос съдържа наколко вероятни подвъпрода, чието конкретизиране не се осъществява, чрез разискване на принципи, а на факти и обстоятелства пряко сврзани с имота Ви. Решаването на всеки подвъпрос е свързано с отдели разходи и т.н. докато се стигне и до коригиране на нотариалния акт.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот rayagergovska » 27 Дек 2010, 11:04

Предполагам ,че мога и да уточня.Но незнам кое точно е неясно ,за да го уточня.Не съм много наясно с материята и може би затова не мога да се изразя.
rayagergovska
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 27 Дек 2010, 11:54

rayagergovska написа:Здравейте ,имам следния проблем в скица на недвижим имот в земеделска земя,още когато са я правили са сгрешили и имота е увеличен с около 20 кв.м. Реално е 35 кв.м. а по скица и документи го пишат 53кв.м. /А как решихте,че не е толкова, по действащия план ли е издаден акта? Какъв е този имот от 35 кв.м?/
Аз разпитах техника на общината и ми казаха,че трябва с геодезист да замерим и направим снимка и да коригираме данните в кадастъра и да нанесем реалните размери на имота./Има ли влязла в сила Кадастрална карта за населенето място или Ви е издадена скицата от общината ?/
Обаче мен ме притеснява следното нещо.Като се променят данните за имота трябва ли да поправям нотариалния акт и каква е цената за такава услуга /ориентировъчна разбира се!/ . Ако трябва да е толкова колкото съм платила при покупко продажбата ми се струва доста.../Трябва , но не е сигурно дали ще мине с поправка, защото е голям процент разликата/
И още един въпрос след като заснемем реалните размери на имота в кадастъра дали е много скъпо промяната на данните ?
Съжалявам ,че питам най-вече за пари ,но ме интересува /най-вече дали трябва да се променя нот.акт/.
Благодаря предварително.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Дек 2010, 17:32

Но незнам кое точно е неясно....

Ние ли да знаем?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот rayagergovska » 14 Яну 2011, 19:54

Здравейте,
благодаря за отговорите макар да ми се струва ,че " julyanvonemona " се заяжда с мен.
julyanvonemona написа:
Но незнам кое точно е неясно....

Ние ли да знаем?
Аз ли да знам на вас кое ви е неясно? Няма как нали .Благодаря все пак ,че писахте.Сега ще отговоря на въпросите на sunrise /А как решихте,че не е толкова, по действащия план ли е издаден акта? Какъв е този имот от 35 кв.м?/ - имота е вила едноетажна,която е 4 /8.4 м .Общо 34 кв.м. Колкото са изискванията за недвижим имот в земеделските земи.Отделно от това ясно виждам по скицата ,че вилата е разположена на едната граница на поземления имот /т.е. на калкан/ , а в действителност не е така.
/Има ли влязла в сила Кадастрална карта за населенето място или Ви е издадена скицата от общината ?/ - Има влязла в сила кадастрална карта и се свързах с геодезист ,който тази седмица ще снима и ще нося Тест-а в Кадастъра за одобряване.Трябва , но не е сигурно дали ще мине с поправка, защото е голям процент разликата- А ако мине с поправка тя скъпа ли е или е нещо наполовина /например/ от тази на покупко-продажбата.
Благодаря на всички.
rayagergovska
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Яну 2011, 21:15

Не сте права rayagergovska ,ако нещата които обяснихте на sunrise, ги бяхте съобщили в самото ночало нямаше да Ви се струва че се заяждам с Вас. Сега наистина ще Ви засегна леко.Току щосъобщихте че има кадастрална карта. Защо не си следихте нещата своевременно по време на двукратното обявлениев ДВ, сега ще се наложи да правите поправка на кадастралната карта. В тази операция задължително участва геодезист с образователна степен магистър, който следва да наемете. Тук има един такъв(petko_a)! ако разликите са за сметка на някой от съседните Ви имоти ще се наложи този съсет да се подпише върху съставен протокол за грешката. Ако не го направи следва да докажете тази липса или излишък по съдебен ред в дело с/у съседа. Това е по закон! Значително по- лисно щяхте да се отървете ако бяхте следили публикацийте в ДВ. За тези неща трябва да мислите своевременно Вие, а не аз или колегите от форума.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот rayagergovska » 17 Яну 2011, 10:12

Здравейте,
няма как да се засегна ,защото аз така го купих.Картата отдавна е била излязла ,а собственика доколкото аз знам е мъртъв/мир на праха му/ и вече следват продажби от страна на наследника му и после и още една,която ме прави мен собственик.Така ,че тази карта отдавна е била влязла в сила.А с този ,който ми я продаде вилата така изобщо не искам да влизам в спор ,защо не е гледал и т.н.А съответно и тогава когато купувах не бях толкова наясно със скиците и си мислех ,че всичко което е там е вярно /МНОГО ГЛУПАВО от моя страна- да подчертая/ .Благодаря ви за съветите.В момента аз съм наела геодезист и мисля с него да работя по имота. :wink:
rayagergovska
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Яну 2011, 18:48

В момента аз съм наела геодезист и мисля с него да работя по имота.

Това е пътят Ви!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация