начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

предписание за премахване на незаконен строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предписание за премахване на незаконен строеж

Мнениеот mananina » 06 Яну 2011, 21:37

Здравейте, имам един въпрос. А той е : Какво следва след НЕ изпълнение на предписание от общината по район за премахване на незаконен строеж?

П.С. Мреси предварително :D
mananina
Младши потребител

Re: Малък въпрос

Мнениеот julyanvonemona » 06 Яну 2011, 22:01

Общината не е орган който има правото да издава заповед за премахване на незаконен строеж. Той може да бъде премахнт въз основа на заповед издадена от органа по чл.225 (1)ЗУТ Решение на поставеният въпрос следва по реда на чл.224 (6) ЗУТ, а това означава кмета на общината да изпрати преписката до н-ка на ДНСК за образуване на производство по чл.225.
И още нещо! "Предписанието" не е административна форма от която произтичат задължения за тези до които то е адресирано. Законът борави със заповеди и разпореждания. Ако не е спазена съответната задължителна за административния акт форма адресата може да отиде с къса хартия до тоалетната и от това няма да произтекат негативни за него последици.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот mananina » 06 Яну 2011, 22:10

Има предписание от главният архитект на района да бъде премахнат строежа 30 дневен срок. Аз питам какво ще стане след изтичането на този срок

П.С. става въпрос за съседа ми с който имаме стара връжда
mananina
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Яну 2011, 22:14

Каквото и да е издадено от главния архитект по отношение незаконен строеж, то е нищожен административен акт, защото той не е овластен от закона орган, освен ако не са му прехвърлени изрично права по реда на §1(3)ДР на ЗУТ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 06 Яну 2011, 23:34

.
Последна промяна probcho на 22 Яну 2011, 18:31, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 07 Яну 2011, 00:32

Може би чл. 221, ал. 4 от ЗУТ:

Заповедите, предписанията и нарежданията на органите на Дирекцията за национален строителен контрол, издадени в рамките на тяхната компетентност, са задължителни за лицата, за които се отнася.

Сега вече смятам, че картинката е завършена... 8)
whiskey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Яну 2011, 00:32

...не изпълни писмено нареждане на контролен орган, издадено в рамките на неговата компетентност....

probcho мнимателно вникни в този участък отцялостния си пост и виж дали главният архитект е контролен орган едно и второ дали е кометентен да се произнася по незаконното строителство.
Колега по съдба, внимавай!
ПП чл.195 ЗУТ няма нищо общо с незаконното строителство!
Последна промяна julyanvonemona на 07 Яну 2011, 00:35, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: предписание за премахване на незаконен строеж

Мнениеот probcho » 07 Яну 2011, 09:09

.
Последна промяна probcho на 22 Яну 2011, 18:32, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Яну 2011, 10:51

probcho, радвам се че нещата се понаместват. За да не обяснявам повече защото ме мързи ще обобщя директния извод. Т.н. "предписание" е финт на общинарския чиновник, чрез който той да прекара времето до поредната си заплата или аванс в режим на по-малко работене, а пък ако падне нещо странично - то е дадено от Бог.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 07 Яну 2011, 11:38

mananina написа:Здравейте, имам един въпрос. А той е : Какво следва след НЕ изпълнение на предписание от общината по район за премахване на незаконен строеж?
П.С. Мреси предварително :D

Първо, привет на всички колеги от форума!
И второ на въпроса на mananina (без членове и алинеи): в крайна сметка (когато и да е във времето) ще има заповед за премахване от Началника на ДНСК, която ще обжалвате в законоустановения срок пред административния съд, но с помощта на аДвокат. Еее.., там вече ще се разбере основателно ли е издадена заповедта и дали ще събаряте!
anserk
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 07 Яну 2011, 12:54

Eee, anserk, добре дошъл отново! :)
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Яну 2011, 13:40

И от мен добре завърнал се при нас anserk. В една от предишните теми даже изказах публично съжаление, че те няма. Ставаше въпрос за материя по която ти си стълб, а на мен ми е органически противна. И така за много години!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот mananina » 07 Яну 2011, 14:45

Извинявам се за неточностите в въпроса ми
Има писмено предписание ПОДПИСАНО от кмета на общината от главният архитект на района и от още 2-ма архитекти
mananina
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 07 Яну 2011, 15:12

mananina, според мен отново допускате неточности. Не може предписанието да е подписано от кмета на общината и от главния архитект на района едновременно. Тези две структури са в субординационна връзка помежду си, и не издават съвместни документи.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот mananina » 07 Яну 2011, 15:42

Мисля че си прав извинявам се много :roll: но не разбирам кои знае колко. Сега забелязах че е подписано от кметицата на района и главният архитект на района

П.С. надявам се сега да не сам допуснал неточности
mananina
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 07 Яну 2011, 16:00

От написаното дотук не е ясно какво се е случило преди издаването на това предписание, и какви документи са създадени в тази връзка. Има ли съставен констативен акт по чл. 223 (3) от ЗУТ, има ли издадена от кмета на общината (района) заповед по чл. 224 (1), и ако има - какви са мотивите и? Образувано ли е производство по чл. 225?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот mananina » 07 Яну 2011, 16:08

До колкото ми е извесно няма съставени никакви актове но от заповедта за премахване имам копие така че за нея съм сигорен може и да има някави съставени актове но не съм запознат с тях
mananina
Младши потребител

Мнениеот probcho » 07 Яну 2011, 20:37

.
Последна промяна probcho на 22 Яну 2011, 18:32, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Яну 2011, 21:20

Кметицата на района - защото най вероятно става въпрос за София или за някой от градовете по ЗАТУРБ с ряйонно деление - не е овластена от закона (а и няма как да бъде) да издава заповед за премахване на незеконен строеж.Като цяло, както споменах и в първият си пост по темата, с този епистоларен израз на безсилие положен върху хартиен носител можете да отидете до тоалетната, а съседа Ви да злобее и Ви се присмива, но както казва anserk не за дълго. Зависи от Вашия настъпателен устрем!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 08 Яну 2011, 20:56

Благодаря, колеги ! За много години! Пожелавам Ви много яко здраве, по - малко работа, никакви членове и алинеи и мноооого мъни (те не се изкарват с работа) през Новата година!
На позиция съм вече и ще влизам във форума!
mananina, време е да идеш в общината и да видиш какво има в преписката, преди да отпътува за РДНСК. Ако не си наясно (а то си личи) вземи с теб архитект с поне малко юридически познания, или направо адвокат- ще ти потрябва, макар и на по-късен етап !
anserk
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация