- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой може да проектира ПБЗ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Кой може да проектира ПБЗ
Здравейте колеги, не знам доколко това е правилният форум, но все пак ще попитам:
Мога ли като архитект с ППП да изработвам и разписвам проекта по ПБЗ към инвестиционен проект за сгради от 3-5 категория след изкаран курс за "Координатор по ПБЗ"
Да, в наредба Номер 2 за МЗБУТ пише , че едва ли не всеки проектант с ППП може, но в действителност така ли е. Какво говори практиката?
Мога ли като архитект с ППП да изработвам и разписвам проекта по ПБЗ към инвестиционен проект за сгради от 3-5 категория след изкаран курс за "Координатор по ПБЗ"
Да, в наредба Номер 2 за МЗБУТ пише , че едва ли не всеки проектант с ППП може, но в действителност така ли е. Какво говори практиката?
- axlastro
- Потребител
Re: Кой може да проектира ПБЗ
Като архитект с ППП можеш да проектираш такава проектна част, без да е необходимо да изкарваш каквито и да е курсове. Така е и "де юре" и "де факто"!
- bgarch
- Потребител
Какво говори практиката?
axlastro, практиката ти я създаваш иначе безкрайно дълго ще се ослушваш без полза нито за теб нито за клиентите ти!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Възложителят или упълномощеното от него лице определя координатори по безопасност и здраве:
1. за етапа на инвестиционното проектиране - когато възлага проектирането на повече от един проектант;
2. за етапа на изпълнението на строежа - когато възлага изпълнението на строежа на повече от един строител или на строител, който наема подизпълнител/и.
(2) Координаторите по ал. 1 трябва да са правоспособни лица с квалификация, професионален опит и техническа компетентност в областта на проектирането, строителството и безопасното и здравословно изпълнение на СМР, доказани съответно с диплома, лицензи, удостоверения и др.
(3) Функциите на координатор по безопасност и здраве могат да се изпълняват:
1. за етапа на инвестиционното проектиране и от:
а) консултант (за строежи от всички категории);
б) лице с пълна проектантска правоспособност (за строежи от трета до пета категория);
2. за етапа на изпълнението на строежа и от:
а) консултант (за строежи от първа до четвърта категория);
б) технически ръководител (за строежи от пета категория).
Предполагам, че освен тук в т.1 б), другаде в някой друг закон няма упоменато нещо различно. Все пак си мисля да си изкарам и сертификат за координатор по ПБЗ, според вас заслужава ли си ? Познавате ли някой архитект, който сам си изготвя ПБЗ и случвало ли се е в някоя от общините да си позволяват свободно тълкуване на наредбата?
1. за етапа на инвестиционното проектиране - когато възлага проектирането на повече от един проектант;
2. за етапа на изпълнението на строежа - когато възлага изпълнението на строежа на повече от един строител или на строител, който наема подизпълнител/и.
(2) Координаторите по ал. 1 трябва да са правоспособни лица с квалификация, професионален опит и техническа компетентност в областта на проектирането, строителството и безопасното и здравословно изпълнение на СМР, доказани съответно с диплома, лицензи, удостоверения и др.
(3) Функциите на координатор по безопасност и здраве могат да се изпълняват:
б) лице с пълна проектантска правоспособност (за строежи от трета до пета категория);
2. за етапа на изпълнението на строежа и от:
а) консултант (за строежи от първа до четвърта категория);
б) технически ръководител (за строежи от пета категория).
Предполагам, че освен тук в т.1 б), другаде в някой друг закон няма упоменато нещо различно. Все пак си мисля да си изкарам и сертификат за координатор по ПБЗ, според вас заслужава ли си ? Познавате ли някой архитект, който сам си изготвя ПБЗ и случвало ли се е в някоя от общините да си позволяват свободно тълкуване на наредбата?
- axlastro
- Потребител
by axlastro on 14 Jan 2011 01:22 pm
Все пак си мисля да си изкарам и сертификат за координатор по ПБЗ, според вас заслужава ли си ? Познавате ли някой архитект, който сам си изготвя ПБЗ и случвало ли се е в някоя от общините да си позволяват свободно тълкуване на наредбата?
Хич не си губи времето с глупости. Аз съм този архитект който си изготвя ПБЗ без ни'кви сертификати и прочие глупотевини. Е каонсултирах се първоначално с този -онзи но в частен план.
-
В някои общини изискват за тази работа правоспособност по част "Организация и изпълнение на строителството". Такава правоспособност признава КИИП, и я вписва в съответните удостоверения на инженерите. Вероятно - на основание чл. 4 от ЗППК от 2008 г. Камарата на архитектите не признава на своите членове такава правоспособност, май?
- magodeoz
- Активен потребител
axlastro написа:Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Познавате ли някой архитект, който сам си изготвя ПБЗ и случвало ли се е в някоя от общините да си позволяват свободно тълкуване на наредбата?
axlastro, познавам такъв, всяка сутрин пред огледалото го гледам и вече напълно ми е опротивял. Ама няма как.
magodeoz написа:В някои общини изискват за тази работа правоспособност по част "Организация и изпълнение на строителството". Такава правоспособност признава КИИП, и я вписва в съответните удостоверения на инженерите. Вероятно - на основание чл. 4 от ЗППК от 2008 г. Камарата на архитектите не признава на своите членове такава правоспособност, май?
Ако започнем да обсъждаме кой какво иска в някои Общини, май трябва друг форум да откриваме. А ЗППК не дава някакво специално основание на КИИП да признава или да не признава такава правоспособност на своите членове. НАРЕДБА № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, ЗУТ и ЗКАИИП определят, кой е правоспособен и кой не е. Ето така:
Чл. 9. (1) Възложителят или упълномощеното от него лице възлага на проектанта или на координатора по безопасност и здраве за етапа на инвестиционното проектиране изготвянето на план по безопасност и здраве и го предоставя на строителя преди открива-нето на строителната площадка
.....................................................................................
3. “Проектант”, “консултант” и “технически ръководител” са лицата, определени в ЗУТ.
А проектант е едно, координатор- друго. Ако искаш, axlastro, можеш да изкараш курсове за координатор, но за етапа на инвестиционно проектиране можеш да изпълняваш и функциите на координатор, без да си се ограмотявал в курсове.
Чл. 5(3) Функциите на координатор по безопасност и здраве могат да се изпълняват:
б) лице с пълна проектантска правоспособност (за строежи от трета до пета катего-рия);
- bgarch
- Потребител
Проектанти с пълна правоспособност има много, и по най-различни части. В ЗППК няма специалното основание за признаване на проектантска правоспособност, но там пише как и от кого се признава професионалната квалификация, на базата на която се придобива проектантска правоспособност (чл. 7 от ЗКАИИП).
Иначе, ако питате мен, нека и електроинженери да правят ПБЗ-тата, все ми е тая.
Иначе, ако питате мен, нека и електроинженери да правят ПБЗ-тата, все ми е тая.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, що намесваш ЗППК. ЗУТ и основаните на него нормативни актове в случая цитираното от колегата bgarch е достатъчно! ЗУТ изисква ППП а пък ЗУТ и подзаконовите нормативни актове по прилагането му не визират ППП по еди каква си специалност. И ако има някаква плоскост в която ЗППК да играе нека компетентния орган да се намеси и да каже, че това е тази и тази специалност, която е оторизирана със специалните права да правят ПБЗ.
-
julyanvonemona написа:ЗУТ и основаните на него нормативни актове в случая цитираното от колегата bgarch е достатъчно!
Туй, ще ме прощавате, си е Ваше мнение. Аз лично не намирам основания за такава категоричност.
julyanvonemona написа:ЗУТ изисква ППП а пък ЗУТ и подзаконовите нормативни актове по прилагането му не визират ППП по еди каква си специалност.
Понятията "проектант" и "проектантска правоспособност" са широки и събирателни понятия. Всеки, който проектира, е проектант. Правоспособността по ЗКАИИП се признава на базата на професионална квалификация, затуй намесвам ЗППК. Пък Вие си проектирайте ПБЗ-то, лошо няма.
- magodeoz
- Активен потребител
Започвам да се страхувам, че ако случайно някой европейски гражданин чете нашия форум, ще има да цъка очудено и няма нищо да може да разбере. Та за какво спорим ние- дали архитекта може да прави проектна част "План за безопасност и здраве" към инвестиционния проект, дали е правоспособен за това. Сигурно европейският гражданин би попитал озадачен- защо тези хора във форума се съмняват, дали архитекта в България е правоспособен да прави такава проектна част, че кой друг освен архитекта е правоспособен за това?
Ама това е друга тема за разговор. Много дълга!
Засега мога само да кажа "под сурдинка" на axlastro да не се излага, ако не може- да не прави такава проектна част, ама да повдига във форум такъв въпрос е малко неудобно, за всички останали архитекти!
Ама това е друга тема за разговор. Много дълга!
Засега мога само да кажа "под сурдинка" на axlastro да не се излага, ако не може- да не прави такава проектна част, ама да повдига във форум такъв въпрос е малко неудобно, за всички останали архитекти!
- bgarch
- Потребител
Човекът май пита дали е допустимо от гледна точка на приложимите норми, а не дали може или не може. Може би заглавието на темата му е подвеждащо. Иначе, средностатистическият "европейски гражданин" едва ли познава собствените си закони повече, отколкото "нашият" познава нашите. Разликата е, че "там" това не му е така необходимо, както "тук". Водата не е толкова мътна, ако ме разбирате.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:...средностатистическият "европейски гражданин" едва ли познава собствените си закони повече, отколкото "нашият" познава нашите. Разликата е, че "там" това не му е така необходимо, както "тук"...
И там му е необходимо, мит е, че у нас бюрокрацията е по- голяма, отколкото там. Само че там средностатистическият гражданин, без да познава много добре законите си, просто знае, към кого да се обърне ако го заболи главата, например, а също така ако му се наложи да си строи къща. А и лекарят знае какви ангажименти има и за какво носи отговорност, както и архитектът знае какво може да прави и да носи отговорност за това, което прави. Затова и двамата учат, повишават квалификацията си, не защото някой чиновник ще им иска тескере, ами защото те самите носят отговорност, реална, измерима с финикийски знаци.
- bgarch
- Потребител
И аз това казвам, но с други думи. "Там" лекарят лекува, а архитектът строи. Това им е работата. "Тук" на тези двамата постоянно им се налага да доказват, че не разпространяват наркотици, метафорично казано.
- magodeoz
- Активен потребител
Човекът май пита дали е допустимо от гледна точка на приложимите норми, а не дали може или не може
По мое скромно мнение може!. Този който твърди противното следва да го докаже!
-
И аз така твърдя. Може, но не бива. И нямам никакво намерение да доказвам каквото и да било. Най-малкото поради факта, че аргументите дотук се сведоха, най-общо, до това, че "може, щото аз го правя". За трети път казвам - правете си го, няма лошо. Не ми пречите.
- magodeoz
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 26 Фев 2011, 09:50, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Да колеги, въпроса ми е не дали мога а дали съм правоспособен да проектирам част ПБЗ. Всичко се свежда до нещо съвсем просто - за един обект 5-та категория, жилищна сграда еднофамилна, ПБЗ не е нищо сложно, та дори и за по-големи обекти. Нека не се превъзнасяме - никой или почти никой строител дори не отваря този план. Аз лично смятам, че мога да го правя и ми е омръзнало да се занимавам, без да обиждам никого, с мрънкащи чичковци ПБЗ-ари, които за едно ксерокопие от наредба Номер 2 и три чертежа си мечтаят за хонорар сравним с този на един геодезист, който е вложил много повече пари в инструменти най-малкото. Лошото в случая е, че пак допираме до тълкуване на закони и наредби който общинар както му харесва. Смятам да направя следното - да пусна едно официално писмо - запитване до КАБ и да видим какво ще отговорят те. После ще го публикувам и всеки ще може да го размахва пред съответния запънал се общинар.
- axlastro
- Потребител
probcho написа:Не може!
ПБЗ се изготвя от проектант(изкарал съответната квалификация), като трябва да включва съответните по всички части!
А пък вие както си щете!
Моля? Съответни какво - круши, ябълки или аз нещо не разбирам скрития смисъл на това изречение. Да не би да искате да кажете, че трябва да се изготвят отделни планове за всяка проектна част?
- axlastro
- Потребител
Колега axlastro, в един аналогичен случай, който беше за значително по съществен въпрос аз постъпих така. Съзнателно образувах производство за един лично мой УПИ , някъде в Република България. Знаех за наложилата се противозаконна практика в общинарските среди и очаквах отказ. Докарах работата до административния съд. На мен обаче ми трябваше решение на ВАС - понеже е задължително за цялата страна. Направих така че в окръжния административен съд да загубя. Каогато обжалвах делото във ВАС и получих позитивно за мен решение което ме ентересуваше. Това решение обаче се отнасяше до въпрос, за цялостната ми практика като архитект и за това си дадох този зор. И на двете съдебни нива съм се представял без помощта на процесуален представител. Загубих повече от 18 месеца, но пък навирам копие от съдебното решение във очите на всеки общинар който се опитва "да ми прави изречение". Чрез опита си да получите указателно писмо от КАБ, Вие използвате същата оперативна пътека. Но! Писмото на КАБ е съотносимо или по скоро съизмеримо с тоалетната хартия, докато решението на ВАС е задължително по закон! Моят съвет е най-напред да си отговорите на въпроса "Много ли ми е необходимо да задълбавам по въпроса за ПБЗ или да си я карам както до сега." Ако решите че без задълбаването не можете да дишате потърсете ме на личните съобщения. Нищо няма да Ви струва!
-
46 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|