todorb2000 написа:И сега в нашия случай имаме нарушаване на тази клетва, защото изпълнението на законите е служебно задължение на съдиите
Абе Тодоре бе, верно си отчайващ случай ти ...
Кой казва, че съдиите не са изпълнили законите бе? Ти? И още там колкото други малоумници сте се събрали във фейсбук-групичката ти ли?
Как да ти го обясня ... вече не знам ...
Ти /и ВСС дори ако случайно се сезира с безумното ти искане/ можете да твърдите, че съдията Х е нарушил закона /като е приложил недействащ закон/, ама това си е само мнение, твърдение, или както искаш го кажи - това според законите и Конституцията не е значимо мнение, твърдение. Няма орган, или лице, което да може да каже по някакъв законово-конституционно обвързващ някого начин, че даден съдия не е спазил закона, като е постановил дадено решение /в случая когато е последна инстанция/ НИКОЙ не може да каже ЛЕГАЛНО дали съдията е спазил закона /това, че някой, включително и адвокати, народни представители, ЦЦ, ББ, Тодор или Гошо, университетски преподаватели по право, е на мнение, че съдията е постановил неправилно решение, е без никакво значение за никого - единствено можеш да си правиш изводи за себе си, колко е компетентен даден съдия и нищо повече/.
Не знам как да ти го обясня по начин, по който да разбереш ...
А относно клетвите и "конвертируемостта" им, ще ти кажа само, че обикновено клетва се полага именно като морален, политически и т.н. "гарант", че някой ще прави нещо, така, както собствената му съвест му повелява, защото обикновено няма законова отговорност за действията на хората на такива позиции /мога да ти обяснявам и защо не е предвидена такава и защо не трябва да се предвижда, но едва ли ще го схванеш/.
Видове клетви полагат депутати, лекари, министри, адвокати, съдии /има и други, но сега да не изброявам, а и няма да се сетя за всички/ - не казвам, че те не носят никаква законова отговорност за делата си, но за някои неща, така да се каже, са един вид "извън закона" и носят отговорност /морална/ само пред избиратели и съвест ... Един вид ние с теб сме казали - тези неща ги казваш ти и ние се съобразяваме, независимо какво кажеш и дали ни харесва ... други неща ги казва еди кой си ... и така ... И сега изведнъж почваме да казваме - ама мен не ми харесва ... Ами като не ти харесва, значи "схемата" ти не работи ... И да ги смениш тези съдии какво? Другите пак "по съвест" ще правораздават и няма гаранция, че няма да стигнат до същия извод ... А що ще ги сменяш? Да са извършили престъпление? - не, ама ти си сигурен, че са ... еми кво да говорим ...
Обясни ми как един съдия ще ти постанови решение, ако го е "страх", че би могъл да сгреши, което да му коства затвор примерно /и те са хора - най-малкото случва се и да се сгреши/? Обясни ми как един депутат ще гласува закон, ако го е "страх", че законът може да е противоконституционен /щото по твоята логика ще е нарушил закона и трябва да бъде наказан/?
Опитвам се да ти обясня, че няма система на държавно устройство, в която да е изключено напълно да има хора /имам предвид позиции, които се заемат от доказали се хора/ "над закона". Само че има системи, при които дадена група от хора, без значение техните интелектуални и нравствени качества са "над закона" по принцип, а има и системи, при които определени групи от хора, и то след като останалите хора от обществото са преценили, че притежават морални и интелектуални качества, са "над закона" само за определени неща - т.е. "надзаконието" се "диверсифицира" между много повече групи от хора за много по-малко видове дейности - дано разбираш какво ти обяснявам ...
Та в този смисъл, това със съдиите и таксите, е загубена кауза, защото всички ние сме предпочели сегашния модел на държава и ще се примиряваме когато се получи "бъг" /ако допуснем, че са решавали по несъществуващ закон/, щото за момента това май е най-доброто, макар и несъвършено ... Никога не може всички да са доволни едновременно ... А това, към което сте тръгнали ти и групичката ти, мислейки че винаги трябва да има някой, на който да може да се "оплачеш" от някой ... стига се до един момент, при който само един човек /или групичка/ решава всичко, казва кой е прав и кой крив, но няма кой да каже този кога греши, от него няма на кой да се оплачеш ...
Казано по друг начин - всеки има по мъничко власт /която аз и ти сме дали/: съдията, ВСС, ББ, ЦЦ и т.н. и когато някой от тези греши, ще трябва да се примирим, щото другата опция - да му вземем властта и да я дадем на някой от останалите, хич не е по-добра ...
Сегаще кажеш, че не говорим за грешка, а за злоупотреба - това няма как да го знаем, няма как да разбереш кое от двете е ... освен ако този, който сме овластили да открива злоупотребите, не открие такава /до тогава се презюмира, че е грешка, щото ако се презюмира обратното ... вече наистина ще трябва да се замислям къде се намирам .../.