начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Строеж на навес

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строеж на навес

Мнениеот zzuzi » 10 Апр 2011, 23:26

Здравейте.Собственик съм на сграда (триетажна къща) в град София,но не съм собственик на земята.Входът на къщата не е към улица,а е към междублоково пространство.Искам над/пред този вход да построя навес с приблизителни размери 3/4 метра(проста конструкция,без огради и т.н.,която зимата да пази от сняг и дъжд около входа на къщата),като съответно освен малката площадка на входа навеса ще покрие и част от междублоковия тротоар,без да затруднява преминаването на пешеходци и т.н.Въпросът е може ли това да стане законно,без да имам проблеми с община и др.
Благодаря предварително!
Ето и схема за да е по-ясно Изображение

Uploaded with ImageShack.us
zzuzi
Нов потребител

Re: Строеж на навес

Мнениеот whiskey » 12 Апр 2011, 13:12

Ако от общината ти издадат разрешение за строеж - няма да имаш последващи проблеми. Започнеш ли строителството без такова, обаче - рано или късно ще те заболи глава :)
whiskey
Потребител

Мнениеот akonadi » 12 Апр 2011, 14:10

Най-добре иди при районния експерт - архитект и се консултирай как да действаш. Подобни са случаите със стълбите към първите етажи на преустроени в офиси апартаменти в блоковете - доколкото знам, заплащат някакво право на строеж на общината.
akonadi
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Апр 2011, 14:47

Най-добре иди при районния експерт - архитект и се консултирай как да действаш.
Това е добро начало, но не се доверявайте. Изразът "районният експерт - архитект" подсказва че най- вероятно става въпрос за Столичната община. Във връзка с това знайте че районният архитект е общинар, а всеки общинар е "негодник по дефиниция", столичните - еманация на негодника!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 12 Апр 2011, 15:28

Не всички круши са еднакви, както гласеше посланието на една стара реклама.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 13 Апр 2011, 11:22

Ако направиш въпросния навес като козирка, закрепена конзолно към сградата, няма да има нужда от отстъпване на право на строеж върху общинска земя. Ако обаче въпросният навес има собствена конструкция и е закрепен с нея върху терена, то тогава по общия ред следва да се отстъпи право на строеж за него. И в двата случая трябва да има инвестиционни проекти и разрешение за строеж.
А работата на районния експерт- архитект не е да дава консултации. Искането си към него трябва да подготвиш сам с помощта на правоспособен специалист- архитект и да го внесеш пред него във вид, отговарящ на законовите норми.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Апр 2011, 12:37

bgarch, само че при всички случай ти трябва нотариално заверено съгласие на всички собственици в сградата, което не е по малък зор от отстъпеното право на строеж.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот zxcasd » 13 Апр 2011, 14:46

:D :D
Собственик съм на сграда...
беше казал някой. :oops: :oops: :oops:
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 13 Апр 2011, 14:48

Напълно си прав, но аз изхождам от позицията, че zzuzi прави питането от името на съсобствениците на сградата. И че проблемът им за реализацията на това начинание е извън етажната собственост.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот zxcasd » 13 Апр 2011, 15:44

А етажната собственост, а и съсобствеността на сградата, откъде довтасаха. В питането ставаше дума собственост (на сграда).

Карай. Шоу да става. :wink:
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Апр 2011, 18:08

zxcasd прости малко на колегата bgarch. Тънкостта между етажната собственост и съсобствеността в сградата я бъркат и много от уж опитните юристи.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 18:12

Поискайте от премъдрия експерт в общината разрешение за поставяне на преместваемо съоръжение върху общинската земя - по утвърдена схема и индивидуален проект. В общината Ви трябва да има действаща наредба по този въпрос.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 13 Апр 2011, 18:18

magodeoz, мисля, че твърде много надежди и възможности залагаш на прословутия чл. 56 ЗУТ. Тук не става дума за увеселителен обект, нито за преместваем обект за търговска и друга обслужваща дейност. Така че няма как в схемата на общината да се появи въпросния навес.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Апр 2011, 18:24

zxcasd прости и на мен за невниманието ми.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 18:25

Всичко може да се появи в тези общински схеми, включително и слон с големи и разпростряни уши, положен с дирника нагоре. Зависи от конкретната мотивация. Не подценявайте общинската администрация, моля. А за ОПС за навес, и то върху земя с неясна форма на собственост - не следва да се възлагат много надежди, както сам казвате.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Апр 2011, 18:41

Не подценявайте общинската администрация, моля.

magodeoz колкото и двусмислие да влагаш в този абзац той единствено потвърждава същностната характеристика на общинарския чиновник!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 18:49

Че кой съм аз, че да оспорвам нечия същностна характерисктика? Да не би да съм римският папа? А bgarch, явно, е човек принципен, и разни и разнообразни молители могат само да се радват, че не състои в състава на общинската администрация... (ако това е така, де)
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 13 Апр 2011, 18:54

Това със слона и дирника му нагоре ми намирисва на увеселително съоръжение...
Както и да е!
Приканвам zzuzi да се ориентира към конзолната козирка. Така хем няма да плаща наем на общината.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 18:59

Триметровите конзоли май бяха ограничени някъде... Ама Вие тия неща ги знаете по-добре от мен, та да не се навирам между шамарите. А слонът с дирника нагоре беше метафора, художествено преувеличение, сиреч. Може би в реалния живот ще е с дирника нагоре, както му се полага. Иначе звучи неудобно някак.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 13 Апр 2011, 19:06

Триметровите конзоли са ограничени за проектанти, на които не им се напряга мозъка повече от това, за което си мислят, че им се плаща. За всички останали са приятно изкушение.
Не мога да не се лаская от факта, че лично magodeoz се е впечатлил от моята принципност и съответно непригодност за служител в общинската администрация. Мерси за което...!
Изображение
bgarch
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация