Малко фактология:
Построена сграда, ІV категория, в самостоятелен УПИ, съгласно разрешение за строеж от 2007 г. През 2008 г. е сключен договор за присъединяване с ЧЕЗ, съгласно който дружеството се задължава да проектира, изгради и въведе в експлоатация (съгласно изискванията на ЗУТ - така пише) външно ел. захранване - кабели НН. Дружеството (с много подръчкване, подритване и подбутване) прави проектите, съгласува ги, и през 2009 г. е издадено разрешение за строеж на името на Столична община и на ЧЕЗ - за външно ел. захранване. През 2010 г. дойдоха някакви хора, копнаха тук-там, и положиха кабелите. Дойде ред за въвеждане на сградата в експлоатация.
От НАГ поискаха "доказателства за въвеждане в експлоатация на външното ел. захранване", за да издадат удостоверението. Съответно, ние ги поискахме от ЧЕЗ. От там ни дадоха едно становище на половин страничка, че кабелите са изградени съгласно действащите нормативи, и т. н. Само толкова. Като се поразровихме в проблема, се установи следното:
1. Полагането на кабелите за нашия обект е трябвало да се надзирава от някаква видинска надзорна фирма. Тя обаче не е направила нищо - нито е надзиравала обекта, нито е съставяла някакви документи;
2. Въпросната видинска фирма вече не съществува, отнет и е лицензът, и т. н.;
3. Сега трябвало да се провежда процедура по ЗОП за избор на нова фирма, която да направи необходимото така, все едно строежът сега започва;
4. Цялата тази работа щяла да продължи до края на тази, а може и до края на следващата година;
5. Беше ни намекнато да се оправяме както можем - да си намерим ние надзорна фирма, която да ни състави нужните документи, и тъй нататък.
Питане:
Може ли да се направи нещо по въпроса, или да си налягаме парцалите и да се оправяме сами? А и как би могло да стане, след като разрешението за строеж е на името на ЧЕЗ, и на общината?
Моля, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем - независимо дали от правната му или от техническата му страна - да сподели опит. Благодаря предварително.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с ЧЕЗ при въвеждане в експлоатация на сграда
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем с ЧЕЗ при въвеждане в експлоатация на сграда
Toва, което знам, не е много:
Намирате си един надзорник (печен, като някои архитекти ). Давате му всички документи, с които разполагате (документи по отношение на елзахранването). И му плащате авансово 50%.
За около седмица - надзорника си пише разните доклади и съставя разните протоколи (той си знае как).
Нищо че строежът на сградата е 4-та категория, ел.захранването е трета. В този смисъл - надзорника отива в РДНСК и получавате удостоверение за въвеждане в експлоатация за елпровода.
Разплащате се с надзорника - естествено.
Не намесвайте ЧЕЗ - те са "тежки гемии".
Успех!
Намирате си един надзорник (печен, като някои архитекти ). Давате му всички документи, с които разполагате (документи по отношение на елзахранването). И му плащате авансово 50%.
За около седмица - надзорника си пише разните доклади и съставя разните протоколи (той си знае как).
Нищо че строежът на сградата е 4-та категория, ел.захранването е трета. В този смисъл - надзорника отива в РДНСК и получавате удостоверение за въвеждане в експлоатация за елпровода.
Разплащате се с надзорника - естествено.
Не намесвайте ЧЕЗ - те са "тежки гемии".
Успех!
- veso44
- Младши потребител
Не е баш така. Даже - хич не е така.
1. Надзорникът, колкото и да е печен, трябва да работи на основание на сключен договор. С кого? Възложители са ЧЕЗ и Столична община. Ние сме само странични наблюдатели (и заинтересовани лица, разбира се);
2. Външното захранване е от категорията на съответния строеж, демек - четвърта. Нямаме работа в ДНСК. А и нямаме излишни 3000 лв (май толкова беше - по памет);
Зная, че ЧЕЗ са "тежки гемии", ама в случая имаме неизпълнение на договора, гьонсуратлък, и тъй нататък. Нямаме предвидени в договора подходящи санкции, но то не е по наша вина.
1. Надзорникът, колкото и да е печен, трябва да работи на основание на сключен договор. С кого? Възложители са ЧЕЗ и Столична община. Ние сме само странични наблюдатели (и заинтересовани лица, разбира се);
2. Външното захранване е от категорията на съответния строеж, демек - четвърта. Нямаме работа в ДНСК. А и нямаме излишни 3000 лв (май толкова беше - по памет);
Зная, че ЧЕЗ са "тежки гемии", ама в случая имаме неизпълнение на договора, гьонсуратлък, и тъй нататък. Нямаме предвидени в договора подходящи санкции, но то не е по наша вина.
-
vdggbg - Активен потребител
Според мен да се вслушаш в думите на колегата преди мен. Ел. захранванията за включвания към сгради обикновено са си трета категория и се въвеждат в експлоятация с разрешение за ползване от РДНСК. За тази работа ти трябва надзорник. Сами мисля, че няма да можете да се оправите.
- whiskey
- Потребител
Да се вслушам, ама как? Ние си имаме надзорник за сградата, но той няма отношение към захранването - никакво. Не искам да опонирам неучтиво, но тези захранвания не винаги (и не и в нашия случай) са от трета категория. Така пише в съответните приложими норми. Та - как да го "наместя" нашия надзорник в схемата? Кой ще му плаща - това е ясно, но кой ще му е възложителят?
-
Категорията на елзахранването е наистина 4-та. Но този факт няма никакво значение в случая. Освен за това - кой ще издаде удостоверението за въвеждане в експлоатация на елпровода.
Вижте добре разрешението за строеж на сградата.
Вижте добре разрешението за строеж и на ел провода.
Елпроводът е строеж, различен от строежа "сграда". И си иска отделен надзор.
Не омешвайте надзора на сградата с надзора на елпровода - два различни обекта са!!!
За втория надзор - трябва да се плаща: Вариантите са два - или плащате Вие (Вие така и не казахте като какъв се явявате в случая - предполагам сте архитектът на сградата) и приключвате проблема набързо. Или чакате ОП по ЗОП - с възложител ЧЕЗ. Избирайте.
Ако държите да има договор между надзорника и ЧЕЗ - търсете вариант: Например безвъзмезден договор между ЧЕЗ и надзорника. (А Вие ще компенсирате надзорника - в брой и без свидетели. Дори и да нямате излишни пари.)
Пък ако искате - чакайте ЧЕЗ да обявят ОП за надзор.
Успех!
Вижте добре разрешението за строеж на сградата.
Вижте добре разрешението за строеж и на ел провода.
Елпроводът е строеж, различен от строежа "сграда". И си иска отделен надзор.
Не омешвайте надзора на сградата с надзора на елпровода - два различни обекта са!!!
За втория надзор - трябва да се плаща: Вариантите са два - или плащате Вие (Вие така и не казахте като какъв се явявате в случая - предполагам сте архитектът на сградата) и приключвате проблема набързо. Или чакате ОП по ЗОП - с възложител ЧЕЗ. Избирайте.
Ако държите да има договор между надзорника и ЧЕЗ - търсете вариант: Например безвъзмезден договор между ЧЕЗ и надзорника. (А Вие ще компенсирате надзорника - в брой и без свидетели. Дори и да нямате излишни пари.)
Пък ако искате - чакайте ЧЕЗ да обявят ОП за надзор.
Успех!
- veso44
- Младши потребител
Вижте, veso44, аз може да не съм Айнщайн, но не съм и слабоумен.
Добре съм видял разрешението за строеж на сградата. Също и за външното ел. захранване. Съвсем съм наясно, че това са различни "строежи". Съответно - с отделен надзор. Също съм наясно, че за този надзор, както и за първия, се плаща. Какъв се явявам аз в случая е абсолютно без значение, освен с оглед на удовлетворяване на нечие чисто човешко любопитство.
Оказа се, че не било необходимо договорът за надзор да бъде сключен с ЧЕЗ и Столична община, макар в чл. 166 от ЗУТ да пише друго (такава била "практиката", както често се случва в нашата държава). Така че - ще помагаме на монополиста да си оправи бакиите, какво да се прави.
Добре съм видял разрешението за строеж на сградата. Също и за външното ел. захранване. Съвсем съм наясно, че това са различни "строежи". Съответно - с отделен надзор. Също съм наясно, че за този надзор, както и за първия, се плаща. Какъв се явявам аз в случая е абсолютно без значение, освен с оглед на удовлетворяване на нечие чисто човешко любопитство.
Оказа се, че не било необходимо договорът за надзор да бъде сключен с ЧЕЗ и Столична община, макар в чл. 166 от ЗУТ да пише друго (такава била "практиката", както често се случва в нашата държава). Така че - ще помагаме на монополиста да си оправи бакиите, какво да се прави.
-
Като се започне от тези думи
Мисля, че, с постингите си, Ви дадох някакво, сравнително вярно и практично, направление за посоката, която, ако следвате, може доста бързичко да финализирате проблема, поставен от Вас в първия Ви постиг. И... нямаше нужда да ми обяснявате колко сте умен и колко сте Айнщайн; аз знам.
Просто - трябваше само едно 'мерси' от Ваша страна. Т.е. - "малка монета", с която да заплатите усилията да Ви помогнем. (Монетата, естествено, е метафора от един друг форум, дето без никакво основание навикахте питащия - само защото си е позволил да поиска мнение от форума.)
Успех Ви желая!
и се стигне до тези думиДа се вслушам, ама как? ....
Та - как да го "наместя" нашия надзорник в схемата? Кой ще му плаща - това е ясно, но кой ще му е възложителят?
може да се заключи, че, все пак, сте извървял някакъв път в посока към Айнщайн.Така че - ще помагаме на монополиста да си оправи бакиите, какво да се прави.
Мисля, че, с постингите си, Ви дадох някакво, сравнително вярно и практично, направление за посоката, която, ако следвате, може доста бързичко да финализирате проблема, поставен от Вас в първия Ви постиг. И... нямаше нужда да ми обяснявате колко сте умен и колко сте Айнщайн; аз знам.
Просто - трябваше само едно 'мерси' от Ваша страна. Т.е. - "малка монета", с която да заплатите усилията да Ви помогнем. (Монетата, естествено, е метафора от един друг форум, дето без никакво основание навикахте питащия - само защото си е позволил да поиска мнение от форума.)
Успех Ви желая!
- veso44
- Младши потребител
Липсата на благодарности се дължи на лошото ми възпитание, не на друго. Нищо преднамерено - ще ми простите, надявам се. Благодаря Ви със задна дата.
Ще се хлъзнем в тази посока, няма как. Аванс на надзорника обаче мисля да не даваме, защото само по себе си наемането му от наша страна за тази дейност ми се вижда незаконосъобразно. Ако успее да си пробута доклада - ще си получи парите. Ако не - ще му бъде предоставена възможността да се пребори с ЧЕЗ те да си сключат договор с него, както си му е редът. Ще си поеме търговския риск, така да се каже.
Ще се хлъзнем в тази посока, няма как. Аванс на надзорника обаче мисля да не даваме, защото само по себе си наемането му от наша страна за тази дейност ми се вижда незаконосъобразно. Ако успее да си пробута доклада - ще си получи парите. Ако не - ще му бъде предоставена възможността да се пребори с ЧЕЗ те да си сключат договор с него, както си му е редът. Ще си поеме търговския риск, така да се каже.
-
Моля Ви се! Нито аз, нито, предполагам, Вие, сме във форумите, за да търсим и да получаваме благодарности. Във форумите сме за да търсим помощ, когато "ни стяга чепика". И да помагаме - колкото и когато можем. "Монетите" са само жест. Знак за признанателност. Малък; но достатъчен.vdggbg написа:...ще ми простите, надявам се. Благодаря Ви със задна дата.
ОК! Стига да намерите надзорник, съгласен с условията Ви.Аванс на надзорника обаче мисля да не даваме,
Искам само да спомена, че "преборването" на надзорника с ЧЕЗ, в общия случай е предварително обречено на неуспех. И надзорникът знае това.
В този смисъл - знайте, че не сте в положение, при което Вие може да поставяте условия на надзорника какъв търговски риск трябва да поеме той.
Беше ми приятно!
Успех, приятелю!
- veso44
- Младши потребител
"В положение" сме, разбира се. Нали си плащаме. В момента надзорниците са повече от мургавите работници по чистотата. Дали ще е този или онзи - все е тая. Все ще се намери кой да си поеме търговския риск. Пък онези, които тръгнат да обясняват колко сложна е тая работа, и какъв титаничен, висококвалифициран и отговорен труд следва да се положи - просто няма да пеят в хора.
-
Помислете и в друга посока. Сега просто хвърлям идеята но обещавам по-късно да я проверя по конкретно.
Та имах клиент с подобен случай. Пак казвам, говоря малко на изуст но те направиха външната връзка като част от проекта за присъйдиняване на сградата. Така сключиха договор с енергото за приспадане на такса мощност от стойноста на НН. В крайна сметка с доклад на надзора и становище за правилно изпълнение, документите се внасят в ДАГ и се взима разрешение за въвеждане в експлоатация и на сградата и на НН.
По-късно ще видя в подробности и ако те интересува такъв вариант ще дам подробности
Лек ден
Та имах клиент с подобен случай. Пак казвам, говоря малко на изуст но те направиха външната връзка като част от проекта за присъйдиняване на сградата. Така сключиха договор с енергото за приспадане на такса мощност от стойноста на НН. В крайна сметка с доклад на надзора и становище за правилно изпълнение, документите се внасят в ДАГ и се взима разрешение за въвеждане в експлоатация и на сградата и на НН.
По-късно ще видя в подробности и ако те интересува такъв вариант ще дам подробности
Лек ден
- stefan11
- Нов потребител
vdggbg написа:Питане:
Може ли да се направи нещо по въпроса, или да си налягаме парцалите и да се оправяме сами?
Не може нищо да се направи! Налягайте си парцалите!
vdggbg написа:Питане:
А и как би могло да стане, след като разрешението за строеж е на името на ЧЕЗ, и на общината?
Търсете неустойка, пропуснати ползи или каквото и да е друго!
От "свежите идеи" до сега очаквам само да се яви нов юридически "куриоз"! Опссс .... "казус"!
Желая успех! Ще следя с интерес!
- probcho
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|