начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Мога ли да прехвърля парцел

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да прехвърля парцел

Мнениеот lambov » 20 Апр 2011, 10:56

Има прцел който е 1 дка. на него има къща която е в процес на узаконяване но все още не е узаконена. Въпроса ми е може ли да се прехвърли половината от парцела на който няма постройки на друго лице. Има ли нещо специфично което трябва да знам.
lambov
Нов потребител

Re: Мога ли да прехвърля парцел

Мнениеот zxcasd » 20 Апр 2011, 12:11

Идеална част от УПИ може да прехвърлите без никакъв проблем.

Реална част може да се прехвърли, само ако при разделянето се формират имоти, чиито размери са съобразно изискванията на чл. 19 ЗУТ. Прехвърлянето на реални части се предхожда от специфични дейности, чието осъществяване изисква и специални познания и умения. От начина, по който сте задали въпроса, правя извод, че не познавате въпросната спецИфика. Затова - не прибързвайте.

Ако имате още въпроси - питайте. Може и на ЛС.
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот poprangelov » 20 Апр 2011, 14:42

lambov написа: Има ли нещо специфично което трябва да знам.

Много неща ! Например промяна в регулацията, ако изобщо е възможна..
КОНСТИТУЦИЯ на Република България

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
poprangelov
Младши потребител

Мнениеот lambov » 20 Апр 2011, 15:33

и как да ги разбера тези неща, къде да питам. Тези усливя от чл.19 важат ли за двата парцела на които ще се раздели мястото
lambov
Нов потребител

Мнениеот zxcasd » 20 Апр 2011, 15:41

poprangelov написа: Много неща ! Например промяна в регулацията, ако изобщо е възможна..

Че колко много? :D
Според начина, по които е поставен въпроса на питащия, промяна в регулацията никак не е задължителна. Ама никак. :D :D :D
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот zxcasd » 20 Апр 2011, 15:45

lambov написа:и как да ги разбера тези неща, къде да питам. Тези усливя от чл.19 важат ли за двата парцела на които ще се раздели мястото

Ами попаднал сте на правилното място.
Условията важат и за двата парцела. Само че, случайно ли, в първия постинг не бяхте споменал, че искате да разделите УПИ на два нови УПИ :!: :!:

Вие какво всъщност искате.
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 20 Апр 2011, 20:27

Да, промяна в регулационния план не е необходима, за да продадете реална част от поземлен имот в регулация. Това, обаче, не означава, че не трябва да спазите изискванията на чл. 19 ЗУТ. Оттук и извода, че Ви е необходим специалист, който да Ви подготви продажбата, ако въобще е възможна като реална част. Иначе, като идеална част може, продавайте! Само че дали ще намерите купувач, склонен да купи идеална част от поземлен имот, това вече е друг въпрос.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот lambov » 21 Апр 2011, 11:46

Става въпрос за място, искаме родителите да ти го прехвърлят половината за да можем да строим.
lambov
Нов потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 21 Апр 2011, 11:50

Май докато не се узакони съществуващата сграда не може да строите друга, ама все пак се допитайте до компетентно лице.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот lambov » 26 Апр 2011, 09:42

Въпроса ми е точно това, може ли да се прехвърли половината място на което няма постройка преди да е узаконена къщата която в момента е там.
lambov
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Апр 2011, 10:57

Май никой не Ви разбра как искате да прехвърляте - като идеална част или като реална?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lambov » 26 Апр 2011, 11:17

извинявам се но наистина не съм компетентен и явно не мога да задам правилно въпроса си. Какво е идеялна и какво е реална? на половината място на което е къщата искаме да го оставим на родителите както и е в момента. Другата половина от мястото искаме да ни я прехвърлят на мен и съпругата ми и ние да си строим на нея друга къща.
lambov
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Апр 2011, 12:27

Значи, дали като идеална част или като реален дял, въпросът е, че можете да прехвърлите частта от имота, която искате. За повече подробности, мисля ,че е редно да посетите колега адвокат, който да Ви подготви документите. На място той ще прецени дали е възможен първият или вторият вариант като разгледа документите Ви. Имотът къде се намира?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lambov » 26 Апр 2011, 13:28

местност Свети Никола (Траката, Варна)
lambov
Нов потребител

Мнениеот zxcasd » 26 Апр 2011, 13:44

lambov написа:извинявам се но наистина не съм компетентен и явно не мога да задам правилно въпроса си.

Стига сте се оплитал в глупави въпроси и непълни отговори.
Изпратете ми една скица.
Ще Ви обясня кратко и ясно какво може да направите. Безплатно.
zxcasd
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация