начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Разрешение за строеж в съсобствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разрешение за строеж в съсобствен имот

Мнениеот julyanvonemona » 04 Апр 2011, 19:48

axlastro въпроса е решен! виж публикуваното от donna тълкувателно Решение на ВКС в темата за изменение на регулационния план
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот axlastro » 08 Апр 2011, 17:03

julyanvonemona написа:axlastro въпроса е решен! виж публикуваното от donna тълкувателно Решение на ВКС в темата за изменение на регулационния план

Прочетох го и сигурно ще го прочета още 10 пъти. Не ми става ясно едно - с ПУП през 1995 година е формирано УПИ "Х", в което са вкарани N-на брой ПИ, всеки с различни собственици. Какво се случва след като не е приложен плана в сроковете от ПР на ЗУТ? Не трябва ли отново да се направи План за регулация и да се формират отделни УПИ с граници, съвпадащи с ПИ? Да разбираме ли, че с автоматичното прекратяване на отчуждаващото действие на въпросния ПУП престава да съществува така създаденият УПИ "Х". Ако е така - какво става с така формираните ПИ - какво може и какво не може да се случва в тях и как ще се определят съответните параметри на застрояването в тях?
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Апр 2011, 17:07

axlastro внимателно осмисли трите хипотези на §8 (2) ПР на ЗУТ. Хипотезата на 1) е ясна, на 3) също. На 2) обаче е сложна защото е свързана с приложното поле на чл.16 ЗУТ, а там се иска внимание.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот axlastro » 08 Апр 2011, 17:18

Интересна в случая е точка 3 от ал. (2) на ПР 8 от ЗУТ - "Да поискат вътрешните регулационни линии на техните имоти да бъдат поставени в съответствие със съществуващите граници на поземлените имоти." Как се поставят тези линии без регулационен план? Според мен хипотезата по ал.(2) на практика означава или изработване на нов ПУП или прилагане на съществуващия. Относно чл. 16 - площите на новообразуваните УПИ се определят със самия ПУП, което би трябвало да дава възможност за формиране на маломерни УПИ, съвпадащи с границите на ПИ при наличие на условията по ал.(5) от чл. 19 от ЗУТ.
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Апр 2011, 17:52

Относно чл. 16 - площите на новообразуваните УПИ се определят със самия ПУП, което би трябвало да дава възможност за формиране на маломерни УПИ, съвпадащи с границите на ПИ при наличие на условията по ал.(5) от чл. 19 от ЗУТ.

Грешите axlastro! По чл.16 ЗУТ може границите на поземлените имоти да се разместят и УПИ да се получат на съвршено нови места
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот axlastro » 11 Май 2011, 17:18

Ето малко развитие по моят случай, прерастнал от строителство в съсобствен имот в изменение на ПУП.
С наближаване на края на едномесечния срок за обжалване на ПУП, се появиха и такива, които имат желание да се жалят. Аргументът е, че новият ПР, предвижда образуване УПИ IV, който частично припокрива фасадата на тяхната сграда - означена с "1" на приложената схема. Независимо, че с ПРЗ, новата застройка е ограничена до границата между двете сгради (червен пунктир), собствениците на сграда 1 са решили да обжалват. Жалбоподателите искат УПИ IV да се редуцира до мислената линия - продължение на калканната стена. Изходите са два - или експертния съвет ще отхвърли жалбата, или ще я приеме. Аз не виждам законови основания в искането на жалбоподателите - първо тяхната сграда има лице към главната улица, второ земята, на която е построена, и земята ограничена от УПИ IV си е общинска. Единственото, което ме притеснява е, че дори и експертния съвет да отхвърли жалбата им със съответните законови аргументи, жалбоподателите могат да отнесат проблема в съда, с което да забавят инвестиционните намерения по прилагането на ПУП.

Изображение
axlastro
Потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2011, 17:44

То си е за притеснение. Особено с оглед на последната редакция на чл. 132 (1), т. 3 от ЗУТ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот axlastro » 11 Май 2011, 17:50

Да, именно. Но какво ще реши съда? Има ли според вас основание в тази жалба?
axlastro
Потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2011, 18:09

Какво ще реши един български съд - туй нещо и баба Ванга не би могла да прозре, вероятно. Що се отнася до основанието - аз бих им измислил такова, ако се наложи. Даже повече от едно.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот axlastro » 11 Май 2011, 18:23

Казаното от Вас напълно потвърждава притесненията ми... Излиза, че е по-добре да преработим ПР и да изчакаме още 1 месец. Аз като творец на въпросното ПРЗ виждам поне две места, където може да се атакува...
axlastro
Потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2011, 18:54

По-добре изчакайте... Може кратуните от общинския бостан изобщо да не се усетят. Може и жалбоподателите да не стигнат до съда. Може и съдът да не допусне жалбата за разглеждане по същество. Изобщо - много работи може да се случат.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот denka » 16 Май 2011, 11:29

мисля че сте тръгнали в грешна посока с изменение на регулацията. Във Вашия случай е приложима нормата на чл.182 ,ал.1 ЗУТ и не е необходимо съгласие на другите съсобственици в УПИ.
denka
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Май 2011, 14:13

Не е толкова лесно да се прескочи изискването на чл. 183 (1) от ЗУТ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот denka » 18 Май 2011, 16:29

не е нужно да се прескача норма, тъй като нейното систеамтическо място на чл.182 е преди тази на чл.183,ал.1 ЗУТ и с нея се уреждат случаите на строеж в такава съсобственост, където на трето лице има учредено от общината право на строеж /надстрояване , пристрояване/ и това трето лице не е съсобственик в УПИ /това е така обаче ако правилно съм разбрала фактите по казуса относно съсобствеността/.
denka
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Май 2011, 17:02

Учредяването на право на строеж и разрешаването на строителството са две различни неща, ако не се лъжа. С други думи, учредяването на право на строеж е необходимо, но не достатъчно условие за разрешаване на строителството. В чл. 148 (5) от ЗУТ пише, че "разрешение за строеж в съсобствен имот се издава при спазване на условията и реда на чл. 183". Това не изключва хипотезата на чл. 182 (1). Единственото изключение от общото правило по чл. 183 (1) е посочено в ал. 4 (колкото и неясно да е дефинирано). Що е то "съсобствен урегулиран имот" - мисля, не се нуждае от пояснения.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 18 Май 2011, 18:12

denka написа:не е нужно да се прескача норма, тъй като нейното систеамтическо място на чл.182 е преди тази на чл.183,ал.1 ЗУТ и с нея се уреждат случаите на строеж в такава съсобственост, където на трето лице има учредено от общината право на строеж /надстрояване , пристрояване/ и това трето лице не е съсобственик в УПИ /това е така обаче ако правилно съм разбрала фактите по казуса относно съсобствеността/.

Чл. 182 урежда кои лица имат право да строят в чужд имот, а чл. 183 изискванията за строеж в съсобствен имот.
nk7702n
Старши потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация