начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Незаконна ограда- бездействие на РДНСК

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Незаконна ограда- бездействие на РДНСК

Мнениеот motoroler5 » 30 Май 2011, 14:49

Здравейте, имам следния проблем. Съседите ни на село са направили масивна ограда /в същност парцелът им е общински, а съседите са една общинска институция/, която обаче е навлязла изцяло в нашия имот. Подал съм жалба до РДНСК, от общината е издаден констативен протокол за незаконно строителство, понеже оградата е без строителни книжа. Освен това съм наел геодезист, който е направил заснемане, от което се вижда, че е оградата е в моя имот. От РДНСК обаче не предпиемат нищо- било гражданско правен спор.

Разбира се, че съм се консултирал с адвокат, но искам да попитам и тук. Има ли смисъл да им изпращам нотариална покана, с която да им определя някакъв наем за местото. Поне да имам някаква компенсация, че лозето, което засях е с около 60 квадртата по-малко заради тях?
Благодаря предварително!
motoroler5
Младши потребител

Re: Незаконна ограда- бездействие на РДНСК

Мнениеот julyanvonemona » 30 Май 2011, 15:39

На базата на констативния протокол за незаконно строителство, ако наистина общината е издала такъв, поискайте да го препрати на съответната РДНСК. Ако до сега Общината не го е сторила, от самата РДНСК, поискайте да издаде заповед за премахване на незаконното строителство, като поясните че в общината има създадено производство по въпроса.Ако в предвидения от закона срок Н-ка на съътветната РДНСК си направи оглушки или откаже да издаде заповедта за преахвае на незаконното строителство обжалвайте мълчаливия или формалния отказ пред съответния окръжен административен съд. Без адвокат и то познавач на материята, няма да минете!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот motoroler5 » 30 Май 2011, 15:46

julyanvonemona, благодаря за отговора, но не знам дали не е късно за обжалване на мълчливия отказ пред администратривен съд. Все пак констативния протокол е изпратен в РДНСК преди около една година и от тогава от тях няма нищо.
motoroler5
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Май 2011, 16:26

Строителството на ограда без строителни книжа е едно, а разполагането на въпросната в чужд имот – съвсем друго нещо. Доколкото началникът на РДНСК разполага с правомощия да спре, съответно – да разпореди премахването на незаконния строеж, дотолкова въпросите относно местоположението на общата Ви граница с общинския имот са извън тези правомощия. Можете да обжалвате отказа (формален или мълчалив) на началника на РДНСК да предприеме действия за премахване на незаконната ограда (ако сте изпуснал съответните срокове – подайте ново искане в същия смисъл, и този път проследете срока). Но за защита на правото Ви на собственост следва да предявите срещу общината иск по чл. 109 от ЗС. Към този иск можете да присъедините и иск за обезщетение за претърпените загуби (евентуално).
Дано да съм бил достатъчно ясен, че ме мързи да пиша повече.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот motoroler5 » 30 Май 2011, 18:00

magodeoz, благодаря, беше напълно ясен.
motoroler5
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Май 2011, 08:01

Строителството на ограда без строителни книжа е едно, а разполагането на въпросната в чужд имот – съвсем друго нещо

magodeoz! прав си но отново настоявам за мислене в причинно-следствен план! Премахването на една незаконно построена ограда, физически премахва и накърненото право на собственост, ако такова има. В чисто оперативна последователност най-напред motoroler5 трябва да се опита ангажиране началника на съответната РДНСК със компетентните му по закон задължения, а ако има накърнено право на собственост, там нещата ся значително по трудни, както за доказване така и в съдебно-административно отношение и освен всичко гълтат време.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 31 Май 2011, 13:09

Незаконната ограда може да бъде заменена със законна такава, но проблемът да остане. В този смисъл от такова лечение ще се повлияе симптоматиката, но не и причинителят.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 31 Май 2011, 20:36

magodeoz написа:Незаконната ограда може да бъде заменена със законна такава, но проблемът да остане.

Това не го разбрах! Как оградата ще стане законна, а собствеността на терена ще остане чужда?
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2011, 07:10

Как оградата ще стане законна, а собствеността на терена ще остане чужда?

Много просто, като не си потърсиш собствеността (ако наистина имаш такава) по съответния ред.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот motoroler5 » 01 Юни 2011, 12:02

А според вас до кого е правилно адвокатът да изпрати нотариалната покана- до кмета на съответната община собственик на имота или до директора на институцията, която го ползва?
motoroler5
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2011, 12:08

Не съм много сигурен дали нотариалната покана е приетия процесуален ред между отделните лица и публичните институции (държавата или общината), но по принцип собственост се изисква от титгула - кмета, ако имота го държи общината - съответно областния управител.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Юни 2011, 12:25

А за каква нотариална покана става въпрос?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот motoroler5 » 01 Юни 2011, 12:32

magodeoz написа:А за каква нотариална покана става въпрос?

Да предаде владението на заеманата неправомерно част от нашия имот.
motoroler5
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Юни 2011, 12:56

Според мен - няма нужда от нотариална покана. Просто напишете искане в този смисъл, и го подайте в деловодството на съответната община.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот motoroler5 » 01 Юни 2011, 13:56

magodeoz, от една страна сте прав. До колкото нотариалната покана удостоверява само връчването и датата на връчване на едно писмено заявление, входящият номер върши същата работа, когато получателят е държавна/общинска администрация.

Няма ли обаче един друг риск. При подаване на "заявление" до общината за освобождаване на имота и липса на реакция от тяхна страна, не е ли това мълчалив отказ. Който може би не може да се обжалва, защото не е ИАА. А в едно евентуално производство по ЗС ще има ли това заявление доказателствена стойност, че съм предявил исканията си пред общината/което съм чувал, че е много важно от своя страна/?
motoroler5
Младши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 01 Юни 2011, 14:06

А може би оградата все пак да не е във вашия имот, както си мислите, поради което правилно не се премахва. А относно строителното разрешение не за всяка ограда е нужно такова.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот motoroler5 » 01 Юни 2011, 15:13

Bai_Ganjo, може и така да е, но в случая не е. Както вече писах, ангажирах геодезиста, който отговаря за селото, да направи заснемане на оградата и от него се вижда, че са завзели 60 кв. м. А относно разрешението за строеж- мисля, че масивна ограда около 2 метра си е строеж и трябва разрешение /писал съм, че и конст. протокол има/.
motoroler5
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Юни 2011, 15:42

Заявлението, с което ще поискате от общината да освободи неправомерно завзетия имот (част от него) е един вид жест от Ваша страна, целящ постигането на извънсъдебно решаване на проблема. Не е условие за предявяване на иск по чл. 109 от ЗС.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2011, 16:47

А относно строителното разрешение не за всяка ограда е нужно такова.

Bai_Ganjo Я малко мотивирайте горния си пост!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Юни 2011, 16:59

Не искайте невъзможни неща, julyanvonemona. Може би, в друго време, на друго място...
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация